, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce
Kulinarne Inspiracjezabraliśmy się do przygotowywania bezglutenowych dań. Takim też sposobem powstały pyszne pierogi z mąki gryczanej z mielonym indykiem i sosem grzybowym, kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy
karmelowykulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga i sałatki z soczewicy ze świeżymi warzywami domowe żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Nasza grupa miała
Kulinarne przygody Gatitywykorzystują w przygotowaniu posiłków orientalne przyprawy i dodatki, dzięki którym dania zyskują ciekawy smak. Wyobraź sobie, jak smaczna może być sałatka jarzynowa, jeśli dodasz do niej odrobinę świeżej kolendry lub gdy kurczaka zamarynujesz w oleju sezamowym z dodatkiem grzybów Mun. Takie połączenie może wydawać się zaskakujące, jednak na pewno zasmakuje również miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Po azjatycku, czyli jak? Kuchnia
Moja smaczna kuchniaistnienia tego bloga w okolicach Świąt Wielkanocnych pojawiła się sałatka z pieczarek, jajek i pora , którą tradycyjnie przygotowuję dla rodziny na Wielką Sobotę i Wielkanoc. Dziś przedstawiam równie pyszną sałatkę z pieczarek i jajek z dodatkiem składników, które nie pozostawiają w ustach charakterystycznego cebulowego posmaku. Składniki : 250 g małych pieczarek (u mnie brązowe) ok. 200 g żółtego sera typu gouda(...)sól biały pieprz łyżka oleju Pieczarki pokroić na ćwiartki lub na 6 części (w zależności od wielkości grzybów). Obsmażyć pieczarki na rozgrzanym oleju. Posolić. Pieczarki przełożyć do salaterki. Do pieczarek dodać ser żółty, ogórki i jajka pokrojone w kostkę podobnej wielkości. Do sałatki dodać rozdrobnione chili i rzodkiewki pokrojone na talarki lub mniejsze cząstki. Całość wymieszać z majonezem oraz doprawić
Weekendy w domu i ogrodziepuszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę (green chana), której część zużyłam do wigilijnej kapusty z grzybami. Postanowiłam połączyć te rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem
Moja Delicjapuszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę (green chana), której część zużyłam do wigilijnej kapusty z grzybami. Postanowiłam połączyć te rzeczy i stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem
Moja DelicjaILOŚĆ PORCJI: 5-6 Składniki: 6 jajek, słoik pieczarek marynowanych (lub grzybów) - około 20-25 szt., duża garść posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, obieram, kroję w kostkę. Pieczarki osączam z zalewy, również kroję w kostkę. Wszystkie składniki sałatki łączę z majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprzem
JejKuchnialunch do pracy najczęściej zabieram makarony, tajskie curry i oczywiście różnego rodzaju sałatki. Są to jednak dania, które mogą się znudzić. Ostatnio przygotowując się wieczorem do pracy zauważyłam, że lodówka jest kompletnie pusta. Zostały tylko ziemniaki, a w zamrażarce paczka zielonego groszku. Połączenie ziemniak-groszek od razu podsunęło mi skojarzenie z kuchnią indyjską i kotlecikami Aloo Tikka . Okazało się(...)Podajemy same lub z jogurtem przyprawionym miętą, kolendrą i ewentualnie sokiem z limonki. Zobacz także: Risotto z suszonych grzybów Powoli pojawiają się świeże grzyby. To czas aby wykorzystać ... Jajka bazyliowe Faszerowane jajka to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym śni... Sałatka Cezar z boczkiem Sałata Cezar inaczej? Zdekonstruowana sałatka Cezar z boczki... Baba ghanoush - pasta z opiekanego bakłażana Baba ghanoush / baba
Poezja smakuugotowaniu wywarów na zupę pozostaje mi mięso na którym gotowałam ( i warzywa z wywaru ). Warzywa albo pozostają w zupie , albo zostają użyte do sałatki. Mięso mielę i robię krokiety, naleśniki , knedle czy pyzy . Ale najczęściej pierogi. I w zależności od tego ile tego mięsa mi zostanie i jakie to jest mięso - pierożki są różne . Z samym mięsem, z mięsem(...)jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnirosną w trawach, rowach przy lasach. Wg mnie rydze obok borowików, czy zielonek są I ligą grzybową. Rydze mają przyjemny, lekko ziołowy smak i korzenny aromat. Charakteryzuje je pomarańczowy kolor, oraz pomarańczowe mleczko wypływające po nadłamaniu lub nacięciu grzyba. Sałatka z rydzów i kuskus, podana na ciepło, ale jej trochę została i byłą równie smaczna na zimno. W roli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJeśli wiosenna pogoda się utrzyma to już za 2-3 tygodnie będę szukać pierwszych wiosennych grzybów ! Tymczasem jednak cieszymy się zapasami z lat poprzednich a tych
Smaczna Pyzanamoczone, zagotowane i drobno posiekane) lub obsmażone i rozdrobnione pieczarki. Możemy również wykorzystać gotowe koncentraty grzybowe, tak jak ja, czyli koncentrat grzybowy borowikowy w słoiczku. Składniki puszka ciecierzycy 100 g ugotowanych lub obsmażonych i rozdrobnionych grzybów (ja dodałam gotowy koncentrat borowikowy Leśne skarby ) 1 łyżeczka pasty sezamowej tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki harissy
Tajemnice Smaku