Sezon ogórkowy jeszcze trwa, a w szczególności na pikle i sałatki. W moim ogródku nadal leżą i czekają na swoją kolejkę do słoików. Dzisiaj proponuję pikle z ogórków na ostro. Składniki: Dowolna ilość ogórków ( takie jak do kiszenia ) Pieprz młotkowany z kolendrą Nasiona kolendry Zalewa: 1 ½ l wody 300 ml octu 5 łyżek cukru 1 ½ łyżki soli Wykonanie: Z podanych
Smaki EwyKolejnym przepisem z mojego pierwszego zeszytu z przepisami (założyłam go jeszcze w latach 80) jest sałatka na zimę z papryką, ogórkiem, cebulą i marchewką. Warto zrobić takie słoiki, aby zimą cieszyć się smakiem letnich warzyw. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy AleksandryPrzepis na tę sałatkę dostałam od rodziców mojego męża. I muszę przyznać, że jest to moja ulubiona sałatka śledziowa. Przepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki. Gdy składniki są już pokrojone
W kuchni u Monikijaką ma się akurat ochotę. Coleslaw z młodej kapusty jest obowiązkowy do ‘ciągniętej wieprzowiny’. Tak samo jak śliwkowy sos BBQ , którego świeżo zrobiony słoik stanął na stole. Mini caprese to ciekawa wersja podania tradycyjnej włoskiej sałatki w formie zmniejszonej – mini kulek mozarelli i pomidorków czereśniowych. Chrupiąca sałatka z selera naciowego, oszukany Waldorf , łączy w sobie słone i słodkie, aromatyczne
Karo in the Kitchentalarki. Pokrój daktyle w cienkie paski. Pokrój cienko cebulkę lekko pod skosem. Umieść pokrojone warzywa i owoce w dużej misce. Do małego słoika wlej oliwę i ocet, zakręć i mocno wstrząśnij. Posól i popieprz sałatkę, następnie polen dressingiem i wymieszaj. Surówka z kapusty idealnie pasuje do grillowanego kurczaka i młodych ziemniaków z koperkiem. Sądzę, że tak pyszny letni obiad pojawia
codojedzeniaKolejna sałatka z cyklu na szybko i z tego co się ma. Składniki -słoik selera w zalewie -puszka groszku konserwowanego -puszka kukurydzy -mix mrożonek,najlepiej 9 składników -seler naciowy -ugotowane jaja na twardo -kiszone ogórki majonez natka pietruszki pieprz ziołowy http://www.skworcu.com.pl/236,pl_pieprz-ziolowy-50g.html sól do smaku Warzywa ugotuj na parze. Odstaw do wystygnięcia. Selera odcedz z zalewy, przepłukaj
Z Kuchni Do Kuchni1 słoik konserwowej fasolki szparagowej 3 ogórki kiszone 1 cebulka pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Fasolkę pokroić w większe kawałki, ogórek i cebulę w
Jadło i czytadłoPapryka marynowana z tego przepisu jest zawsze smaczna, jędrna i chrupiąca, przechowuje się długo. Doskonała jako dodatek do sałatek, kanapek, czy gotowanych lub pieczonych kiełbasek. Polecam :) Składniki ( na ok. 9 słoików o pojemności 0,5 litra ) - papryka czerwona, lub kolorowa 2 kg. - ziele angielskie - liście laurowe - gorczyca w ziarenkach - czosnek - olej Zalewa - 6 szklanek wody - 1 szklanka octu - 6 płaskich
Kuchnia z widokiem na ogródskładniki* 40 dag szynki* 1 słoik pieczarek marynowanych* 3-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach* 1-2 czerwone cebulki* 1/2 szklanki oliwy z oliwek* 1 łyżka octu
Mix smakuSkładniki:1 słoik kiszonego kalafiora (KLIK)3 jajka150 g sera żółtegomajonezsólpieprzSposób wykonania:1. Kalafior pokroić drobniej.2. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę.3. Ser żółty
Kuchnia domowa AniSałatka, którą przygotowałam na niedzielne śniadanie. Kolorowa, chrupiąca i pożywna. Składniki: 1 słoik selera w zalewie octowej po 1 puszce kukurydzy i czerwonej fasoli 2 papryki w różnych kolorach 150 g żółtego sera - Złoty Mazur, Gouda, Edamski, Morski 1/2 młodego pora kilka łyżek majonezu (można wymieszać pół na pół z jogurtem naturalnym) sól, pieprz, sok z cytryny do smaku natka
Czerwień i błękitTeż tak macie że po świętach Wielkanocnych zostają Wam resztki majonezu w słoiku i nie bardzo wiadomo co z tym począć?Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już basta! jak to pewien robaczek powiadał. Teraz nie będzie problemu że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe
Farmażonymijać na ulicy :) A teraz wracając do pomidorów, postanowiłam zrobić je w oleju, bo chciałam mieć produkt, który będzie przygotowany jako dodatek do sałatek, mięsa, czy innych dań, na które nabiorę ochoty. Składniki na 1 słoik: 100 g suszonych pomidorów, ja wykorzystałam te ze sklepu SKWORCU, bo ma w dobrej cenie i jakości 300 ml oleju słonecznikowego (tak jak wspomniałam
Blondynka Gotujewydaniu ekspresowe - również sałatki lubię zakręcić na szybko, zwłaszcza jeśli w ograniczonym czasie potrzebuję przygotować ich kilka;)Poniższa jest efektem ostatnich eksperymentów: Sałatka z tortellinii i suszonych pomidorów Składniki: 250 g tortellinii 1 średni słoik suszonych pomidorów w zalewie 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka suszonej bazylii Do ugotowanego tortellinii dodać pokrojone na połówki suszone pomidory i cebulę posiekaną
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakurczaka, sól, pieprz, wędzona papryka pimenton (ewentualnie zwykła słodka), trochę oliwy do nasmarowania patelni grillowej Przygotowanie: W małej miseczce lub słoiku połącz składniki dressingu. W misce delikatnie wymieszaj pomidory, brzoskwinie, piórka cebuli i zioła. Jeżeli podajesz sałatkę z grillowanym kurczakiem, umyj mięso i oczyść z włókien. Pokrój na 4 części. Ja zazwyczaj odkrawam polędwiczki (czyli nieduży podłużny kawałek mięsa
Chilli Czosnek i OliwaZachciało nam się bigosu. Problem w tym, że kiszonej kapusty w Arabii Saudyjskiej nie ma (podobnie jak wieprzowiny czy alkoholu). Nie było więc innego wyjścia, jak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo smaczna sałatka, którą często robię w domu i na różne imprezki, bo nigdy nie podchodzi wodą. Składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych (600 ml) 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera marynowanego (280 ml) 1 por 5 jajek 10 dkg żółtego sera majonez kielecki około 200 gram kucharek pieprz Pieczarki kroimy w paseczki. Por kroimy w półtalarki. Kukurydzę i selera odsączamy
Kuchnia u Bietkiinnym smakołykami ). Dzisiaj przedstawiam trochę uproszczoną wersję. Był kurczak z rosołu, był ryż który pozostał z obiadu i tak powstała sałatka na kolację i śniadanie. Składniki: ½ gotowanej piersi z kurczaka 1 woreczek ugotowanego ryżu ½ opakowania rodzynek ½ słoika majonezu – małego Śmietana słodka 18% ( tyle co majonezu ) 1 - 2 łyżeczki przyprawy curry Wykonanie: Rodzynki zalewamy gorącą wodą aby się zaparzyły i stały
Smaki EwySkładniki: 35 dag kabanosów, 1 czerwona papryka, słoik ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli, 25 dag. żółtego sera.; sos: 5 łyżek majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki pikantnego ketchupu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kabanosy kroimy w plasterki. Ogórki, paprykę kroimy kostkę. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach(...)Kukurydzę i fasolę odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i czosnkiem. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Mieszamy ze składnikami sałatki
Pobite gary Barbarylaska cynamonu nadają mięsu zarówno szczególny smak, jak i bardzo głęboki, ciemnoczerwony kolor. Drugą składową jest natomiast sałatka z wiśni, jabłek i orzechów. W gruncie rzeczy można by ją potraktować jako samodzielny byt – co zdarza mi się czasami robić. Tu jednak zawartość słoika z wiśniami w zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się
Kulinarna Pokusa