Jak to zwykle u mnie bywa- sałatka niespodzianka. Czyli zupełnie nieplanowana z tego, co akurat ustrzeliłam we własnej lodówce. Składniki: - 1/2 opakowania kaszy kuskus - 3
Cook&LoveTo pytanie nurtuje mnie bardzo czesto i za kazdym razem zachodze w glowe co moglabym uszykowac do pracy np. mojemu Ukochanemu. Takiego problemu nie bylo we
Przysmaki Karolkifoodów. Gdy cukinia jest tania i łatwo dostępna, warto narobić sobie jej na zapas na później – dzięki słoikom jest to możliwe. A samą sałatkę z cukinii robi się wyjątkowo prosto. Musimy włożyć trochę pracy w krojenie, ale po miesiącu, dwóch czy nawet pół roku możemy sobie wyciągnąć słoik, cieszyć się smakiem letnich warzyw i nie martwić się o dodatki(...)kuchni bardzo mało miejsca i nie posiadam piwnicy – jednak coraz chętniej dzielę się słoiczkami z najbliższymi – okazuje się, że duża część znika zanim zima nadejdzie. Sałatka z cukinii i papryki na zimę: 2 kg młodej, nieprzerośniętej cukinii (waga po obraniu) 3 średnie lub 2 duże cebule 2 czerwone papryki 1 duża marchewka 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki
Poezja smakuSałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i wyjątkowym dressingiem z rzodkiewki to prawdziwa gratka dla fanów ryb. Makrela może się tu pięknie zaprezentować i smakuje po prostu bosko w towarzystwie słodkich buraków i lekko pikantnego, wyrazistego sosu z rzodkiewki. Sałatka z makrelą, burakiem i rzodkiewkowym dressingiem, czyli pospolita ryba w wyjątkowym wydaniu Jestem pewna, że większości z Was makrela(...)skrobie. W komosie znajdziemy duże ilości białka, co gwarantuje uczucie sytości na dłużej. Jest w niej też dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a także flawonoidów, mających działanie antyoksydacyjne. Sałatka na każdą okazję Sałatka z makrelą, burakiem, komosą i dressingiem z rzodkiewki to idealne danie na spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad. Jest prosta w przygotowaniu, bardzo
Na-talerzu.plmakaron, i białko w postaci sera oraz orzechów, mnóstwo warzyw i do tego pełny smaku sos. Możecie spokojnie zabrać ją na lunch do pracy lub szkoły, polecam Wam jedynie zapakować sos osobno i wymieszać z sałatką tuż przed spożyciem. Izraelski kuskus niestety nie jest łatwo dostać, więc bez wyrzutów sumienia możecie go zastąpić drobnym makaronem, np. orzo (w kształcie
Chilli Czosnek i Oliwapyszna i sycąca sałatka. Świetnie sprawdza się jako danie na wynos - do pracy, jest równie smaczna na ciepło, jak i na zimno. Ma wszystko, co zdrowe danie mieć powinno - węglowodany w postaci kaszy, warzywa i chrupiącą rukolę oraz białko w postaci sera. Przygotowana dzień wcześniej będzie najsmaczniejsza - smaki i aromaty doskonale się połączą i nabiorą głębi. Składniki: 1 szklanka(...)wymieszać wszystko razem, dodać do smaku jeszcze łyżeczkę lub dwie oliwy, kapary, oliwki i posiekane suszone pomidory. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem - uwaga na sól, do sałatki dojdzie jeszcze ser feta! Sałatkę odstawić do przestudzenia, kiedy wystygnie dodać liście rukoli i pokruszoną fetę. Można jeść na ciepło i na zimno
Kulinarne Inspiracjejakiegoś czasu nastała moda by robić sałatki w pojemnikach lub słoikach i zabierać ze sobą na wyjazdy lub do pracy. Uważam, że jest to świetny pomysł chociażby dlatego, że nie trzeba po drodze kupować niezdrowego, wysokokalorycznego a także niewiadomego pochodzenia jedzenie. W szczególności dotyczy to sałatek, które jak wiadomo mają krótki czas na spożycie. Jeśli praktykujecie taki sposób robienia sałatek
Ala piecze i gotujeDorzucam tą sałatkę do linii Fit- Finesse. Zdecydowanie można ją wrzucić do pojemniczka i zjeść na przerwie w pracy. Ale pasuje także do grilla, do pizzy, do obiadu i na kolację. Co najważniejsze jest szybka i pyszna! :) Sałatka Agi www.kuchniasmakow.blogspot.com roszponka szynka konserwowa - kroimy w paski ser żółty gouda - kroimy w paski ser feta - kroimy w kostkę czarne oliwki
Kuchnia smakówSzybka i bardzo zdrowa sałatka. W sam raz na śniadanie w domu lub w pracy. Smaku nadaje również sos z musztardą. 4 jajka 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka Pęczek szczypiorku 190 g łososia w oleju 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka cytryny 1 łyżeczka musztardy stołowej Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i kroimy na ćwiartki. Pomidorki koktajlowe również(...)kroimy na ćwiartki. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę a szczypiorek drobno siekamy. Łososia odsączamy z oleju. Składniki układamy warstwami w salaterce. Wierzch sałatki oblewamy sosem (wymieszana oliwą z oliwek z cytryną i musztardą
VioletoweKucharzenieUwielbiam sałatki ,zawsze się sprawdzają nie tylko na kolację czy do pracy. Tym razem z pierożkami tortellini i filetami z kurczaka. Polecam każdemu. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ a teraz składniki: Kurczak 1 filet z kurczaka(...)łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii suszonej olej do smażenia Sałatka 300 g pierożków tortellini dowolnych 1 papryką czerwona 3 papryki konserwowe 15 dag sera żółtego tartego 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku i koperku sól i pieprz do smaku Sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego
Gotowanie Patkioraz całą górą świeżych ziół, nasion i pestek. Takie sałatki z dodatkiem kaszy lubię ostatnio jadać na kolację. Dzięki kaszy sałatka jest bardziej sycąca, ale nadal lekka i zdrowia, idealna na lato. Możecie ją również zabrać do pracy w lunchboxie (halloumi zamieńcie wtedy na fetę), podać jako dodatek do grilla i na ogrodowym przyjęciu. Do sałatki wykorzystałam superzdrowy produkt
Chilli Czosnek i Oliwagorgonzola. Ma on wystarczająco wyrazisty smak, że nie potrzebuje dosmaczania. Słodkawe figi i cieniutko pokrojona aromatyczna szynka, to idealne towarzystwo dla gorgonzoli. Ta sałatka sprawdzi się także jako posiłek zabierany ze sobą do pracy lub jako pyszna kolacja. Składniki: garść włoskich orzechów kilka liści sałaty 150 g sera gorgonzola 2-3 figi 100 g cieniutko pokrojonej szynki długo dojrzewającej(...)sałaty. Orzechy uprażyć lekko na suchej patelni. Na sałacie poukładać wszystkie składniki: kawałki sera gorgonzola, ćwiartki fig i szynkę. Udekorować uprażonymi i przestudzonymi orzechami i listkami świeżej bazylii. Tej sałatki nie trzeba niczym przyprawiać. Gorgonzola ma tak wyrazisty smak, że wspaniale nadaje smaku innym składnikom
Codzienna kuchnia niecodziennawrażenie (no, może trochę). Pieczenie w słoiku to najlepszy sposób na spakowanie zapiekanki do pracy. Po prostu wystarczy zamknąć słoik! Czwartek: Burgery wołowo-cukiniowe Zdrowy, warzywno-mięsny kotlet. Cukinia wspaniale nawilża burgera, a podczas smażenia ładnie się przypieka i robi chrupiąca. Do hamburgera proponujemy lekką sałatkę Coleslaw w wersji low fat. Piątek: Rozgrzewająca zupa z pulpetami krewetkowymi Lekko pikantna zupa(...)polędwiczki do caserolle 5. Nagrzać piekarnik i upiec zapiekankę tartiflette oraz caserile 6. Zetrzeć cukinię i zrobić bugery 7. Zrobić sałatkę Coleslaw 8. Zrobić pulpety z krewetek i upiec. Dodać do zupy 9. Usmażyć burgery 10. Spakować dania Harmonogram pracy w kuchni jest mocno skrócony, pokazuje jedynie kolejność działań. Jeśli gotujecie na co najmniej kilka dni, to spisanie scenariusza jest
Niedzielny kucharzpomidory są bardzo drogie, albo jeśli nie mamy suchego chleba? Można pomóc sobie pomidorami z puszki i sucharkami. Jeśli zabierasz ją jako lunch do pracy możesz zrezygnować z czosnku a jeśli nie jesz mięsa, ta sałatka będzie też pyszna bez anchois. Na moim blogu jest też letnia wersja panzanelli z tuńczykiem (zobacz przepis ). I byle do lata, kiedy nie trzeba
Ugotowane pozamiatanedalekiej Szkocji zrobiło się ciepło, pojawiły się sezonowe warzywa i aż zal nie wykorzystać ich do przygotowania pięknych pudelek z jedzonkiem do pracy. Mam nadzieje, ze spodoba się Wam moja dzisiejsza propozycja ;) Zapraszam! Śniadanie : Sałatka z jajka z tuńczykiem, cebulką, pomidorkami, ogorkami i oliwkami z majonezem z dodatkiem ostrego sosu chilli - sriracha (inspiracja Filozofia Smaku ). Lunch : Kasza gryczana ze szparagami
Codzienne GotowanieEfekt poszukiwań nowego smaku na drugie śniadanie w pracy. Ale doskonale sprawdzi się również na imprezę. Użyłam ryżu basmati bo bardzo lubię jego smak i strukturę ale można użyć innych gatunków. Wyszła bardzo dobra, lekko chrupiąca, lekko słodka, lekko kwaśna i sycąca sałatka. Składniki: jedna szklanka ryży basmati 1 puszka kukurydzy ok 300 gram wędzonej lub gotowanej
Ze smakiem bez glutenu