Rekin z ziemniakami w piekarniku. Najłatwiejszy przepis aż palce lizać! Ten przepis można przygotować z dowolnym świeżym lub mrożonym filetem rybnym. Pasuje do gotowanych ziemniaków i
Rita creativeDla mnie idealna lekko ostro-słodka surówka pasuje do pieczonych czy smażonych mięs, szczególnie drobiu. Surówka z pora z dodatkiem jabłek wzbogacona smakiem prawdziwego i pysznego
Zasmakuj KuchniPierś z kurczaka jest chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa w kuchni. Z wykorzystaniem piersi kurczaka powstaje wiele dań, ale także przystawek czy sałatek. Jednak chyba najczęściej
PysiaGotuje.plWeekend powoli się kończy, czas pomyśleć o jutrzejszym dniu. Co dobrego zjeść na śniadanie lub zabrać ze sobą np. do pracy czy szkoły? Kasza jest zdrowa
Moja smaczna kuchniaChcecie poprawić swoją odporność?, lubicie ostre cebulowe smaki? Spróbujcie nowego przepisu na tartę cebulową Tarta cebulowa dobrze smakuje na zimno. Może stanowić dodatek do ulubionych warzywnych
I LOVE LIFEW jednym z dyskontów pojawiły się fioletowe ziemniaki, postanowiłam więc je zakupić i przygotować coś ładnego na bloga. Bardzo lubię ich używać do sałatek, ale tym
Quinoa Raz!Szaszłyki z kiełbasek do doskonała propozycja na grill party czy do upieczenia w piekarniku. Mogą być doprawiane na różne sposoby wg upodobań, i podawane z
Wanilia i KardamonWracając do domu wstąpiłam do warzywniaka i kupiłam zielone warzywa: sałatę masłową i piękny pęczek natki z pietruszki. Taką miałam ochotę na warzywa, wiosenne i świeże
Moja smaczna kuchniaPrzygotowanie kuskusu moim zdaniem jest równie proste co gotowanie wody na herbatę. Wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić. Może stanowić dodatek do różnych potraw ale też możemy
wysmienityDawno nie robiłam nic z kaszy jaglanej, pora więc to nadrobić. Dzisiejszy przepis jest dość ciekawy, jeśli chodzi o sposób wykorzystania. Kasza jaglana z warzywami może
Codzienna kuchnia niecodziennaKebab jako najz drowszy fast foo d zawitał dzisiaj u mnie w domowym wy daniu . Ten sposób zrobienia sytego dania sprawia , że sami możemy stworzyć ulubioną
ChilliJemyTo już ostatni przepis na jesienne przetwory. Myślę, ze każdy z nas lubi buraczki tarte, dlatego przedstawiam wam przepis na buraczki w połączeniu z papryka w
Bernika - moj kulinarny pamietnikcukrów i nabiału). Secondo - jeśli się go dobrze przyprawi i połączy ma naprawdę świetny smak (np.czosnek, sery pleśniowe,orzeszki lub pestki). Można go dodawać do różnych dań np. sałatek, ryżu, zapiekanek i jak poniżej makaronu Terzo - jest dostępny w przystępnej cenie praktycznie przez cały rok (nawet ten świeży), więc nie musimy czekać z utęsknieniem, aż w końcu się(...)łyżka dziegciu - niestety zawiera szczawiany, czyli nie poleca się go osobom z problemami reumatycznymi albo urologicznymi. Tyle o szpinaku w dużym skrócie,bierzmy się w końcu do dzieła, obiad czeka. :) Dzisiaj mój ulubiony makaron właśnie ze szpinakiem. TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM i PESTKAMI SŁONECZNIKA Składniki: (1 duża porcja) makaron tagliatelle 2 spore garści świeżego szpinaku typu baby
Bon appetit mon amiedzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry
Kulinarny S.O.S.dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i weselach, najczęściej z pasztecikiem lub krokietem Zwykle do barszczu trze się buraki na tarce lub kroi w kostkę – ja jednak kroję je jedynie na pół, a po ugotowaniu zupy wyławiam i robię np. buraczki zasmażane lub sałatkę obiadową z buraczków . Składniki: 2 litry
Kulinarne S.O.S.pierniku Mięsa na obiad: szynka z dzika z warzywami potrawka z królika z warzywami wieprzowina po żołniersku gulasz z indyka z papryką i marchewką kurczak z zielonym groszkiem kurczak z warzywami z piekarnika Zupy: barszcz czerwony w nowej wersji owocowa zupa wigilijna zupa grzybowa zupa meksykańska krem z pomidorów hiszpańska zupa z ciecierzycą Sałatki: sałatka ze śledziem i jabłkiem sałatka
Proste Potrawyswojej książce kulinarnej „365 obiadów”, że „kalafior najlepszy jest we wrześniu”. Trudno się z nią zgodzić, bo naszym zdaniem młody, letni kalafior smakuje najlepiej, a szczególnie pyszny jest surowy, maczany w majonezie własnej roboty. Majonez wydobywa z niego słodycz i wspaniały orzechowy smak. Włosi tę słodkość kalafiora lubią jeszcze podkręcić rodzynkami. Wspaniała jest wenecka sałatka z kalafiora z rodzynkami
Niedzielny kucharzprzejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna jak dla mnie więc zatopiłam w niej klopsiki z indyka. Całość nadal jest lekka i letnia, ale klopsiki powodują, że jest to już wystarczające danie na obiad. Emilce bardzo posmakowały pulpeciki, kłopot oczywiście
Cooking for Emilyjako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup. Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ). Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze. Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad, a do tego bardzo
Ostra na Słodkowytrawnej i tylko na obiad? ;) Można z nich również przygotować wersję deserową i podać np. z bakaliami, polać syropem czekoladowym lub kremowym sosem waniliowym, oprószyć aromatycznymi przyprawami typu cynamon czy gałka muszkatołowa. Do dzisiejszego, słodkiego wydania wykorzystałam kopytka dyniowe , które zostały podsmażone na klarowanym maśle i polane miodowo-orzechowym dressingiem (podobnym jak w sałatce ze szparagami i bobem
Kraina Miodem Płynącacały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne, o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Robi się w mniej niż pół godziny. Dobre na zwykły, codzienny obiad, na romantyczną kolację lub na poczęstowanie
Zawsze głodna!smakowała. Cebula świetnie uzupełnia się z owocami i wbrew przypuszczeniom nie jest dominującym smakiem. Szybki, letni obiad lub lekka kolacja. Składniki: pierś kurczaka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka chili łyżka oliwy sól, pieprz Sałatka: 300 g miąższu arbuza 150 g miąższu melona mała cebula łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy
Pasja Smaku