zjeść na lub w picie. Pity mogą także służyć jako spód do pizzy (popularne w Turcji lahmacun, czyli okrągłe placki pokryte posiekanym mięsem i ziołami). Współczesnym pomysłem są dietetyczne chipsy - pity kroi się w kliny, rozdziela warstwy i opieka w piekarniku, posypane przyprawami. Źródło: Wiki Chlebki pita - przepis Pity według poniższego przepisu wyszły świetne - bardzo smaczne i puszyste. Piekłam(...)ostygnąć. Następnie zapakuj je szczelnie w torbę i przechowuj przez 2-3 dni. Przed podaniem, skrop pitę wodą i następne podgrzej w piekarniku. Swoje chlebki podałam z grecką sałatką z natki pietruszki i orzeszków pinii. Przepis na sałatkę przedstawię Wam w następnym poście
Chilli Czosnek i OliwaOldways za zgodę na wykorzystanie ich materiałów, w tym Piramidy Diety Śródziemnomorskiej na moim blogu. P.s. 2. Dla porządku informuję, że poniższy artykuł ma jedynie funkcję informacyjną (nie porady dietetycznej czy medycznej). Jeżeli znacie kogoś, kogo może zainteresować dieta śródziemnomorska, proszę prześlijcie mu link do tego artykułu. Dziś wreszcie będzie konkretnie o jedzeniu. Na zdjęciu: targ na Kos. Normal(...)uprawy , a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto ). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek
Chilli Czosnek i Oliwa