Krakowa jestem w tym mistrzem :-) Tyle co ja prób podjęłam, żeby w końcu osiągnąć cel...No ale jest!!! Teraz to ja mogę z zamkniętymi oczami wałkować, gnieść i lepić ciasto ale nie o tym dzisiaj. Przez 40 dni aż do Wielkanocy nie będę jadła mięsa przynajmniej postaram się, w związku z tym trzeba znaleźć alternatywę i stąd ta soczewica(...)naprawdę jest mnóstwo możliwości. Można wymyślać, kombinować na wszelkie sposoby. Zielona soczewica najlepiej sprawdza się do farszów, past oraz jako składnik sałatek. Lubi różne dodatki wydaje mi się najbardziej czosnek, a mnie to pasuję :-) Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: 200 g zielonej
pieprzny smaczekBrandy Snaps (klik) , wciąż mam ochotę na "nawijanie":) . Ogromnie spodobał mi się pomysł owinięcia ciasta wokół foremki do rurek i upieczenia rożków, które można nadziać czym tylko mamy ochotę. Bread cones idealnie nadają się na karnawałowe przyjęcia - jeśli przygotujecie kilka rodzajów past lub sałatek, goście chętnie będą sami nadziewali rożki i komponowali swoje ulubione przekąski. To także świetna propozycja(...)wyjęciu z piekarnika, lekko przestudzić i usunąć metalowe foremki. Nadziewać dowolną pastą, sałatką czy zamienić w fantazyjnego hot-doga:) Smacznego! *cytaty pochodzą z Mitologii Jana Parandowskiego oraz Mitów Greckich dla dzieci i młodzieży **pomysł na bułki-rożki pochodzi z tej strony (klik) *** przepis na ciasto do bułek pochodzi z tej strony (klik
KUCHARNIApopisowe danie? Dla moich Rodziców.7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska.8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe.10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki.11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie:http://pocztowkizirlandii.wordpress.com/http://kulinarnyblogsamanthy.me/http://mlodagotuje.blogspot.ie/http://dancia.bloog.pl/http://olivciowepasje.blogspot.ie/http://czoch.com.pl/http://mojeprzepisy-ania.blogspot.ie/http://kuchnia-moni.zgora.pl/(...)Kolejne nominacje:http://choochla.blogspot.ie/http://chilloutkitchen.blogspot.ie/http://zgrabnegotowanie.blogspot.ie/http://malybezglutek.blogspot.ie/http://latosiowy-dom.blog.pl/http://cieszysiemicha.blogspot.ie/http://www.maniawypiekania.pl/http://www.biegacznadiecie.pl/http://lyzkaozarciu.blogspot.ie/http://bitofcinnamon.blogspot.ie/http://szczesliwakuchnia.blogspot.ie/ I oczywiście pytania do nominowanych:Na słodko, czy wytrawnie?Łakoć, bez którego nie możesz się obejść…Twoja popisowa sałatka.Deser z awokado? Co Ty na to? U mnie na blogu jest. Ciasto, które przysparza Ci najwięcej trudności…Babka z bakaliami, czy bez?Czy lubisz owoce morza?Najpiękniejsze miejsce na Ziemi, Twoim zdaniem, to…Najlepszy sposób
mojewypiekiinietylkoGrecy uwielbiają oliwę bardziej niż jakikolwiek inny naród na świecie. Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią kromkę świeżego chleba (bo masła nie używają), duszą na niej również warzywa, smażą pierożki z ciasta filo, pieką niedzielnego kurczaka i cytrynowe ziemniaczki. W greckim domu nawet upieczenie ciasta nie obejdzie się bez kapki tego złotego
Chilli Czosnek i Oliwapiekłam drożdżówki dyniowe z cynamonem. Dzisiaj polecam Wam kolejne ciasto drożdżowe. Placek drożdżowy z figami to mój kolejny pomysł na jesienne ciasto. Świeże figi są w sklepach po 90 gr, więc żal ich nie kupić. Uwielbiam figi w sałatkach: Świeże figi z szynką Sałatka z figami i mozzarellą Sałatka z figami i serem pleśniowym Sałatka z szynką, figami i serem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMożna używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych, a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki jej dodatkowi było wilgotne i długo zachowało świeżość. Pokusiłam się o jeszcze
Bon appetit mon amieprzepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje(...)przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce. Babka z majonezemSkładniki:60g mąki pszennej60g mąki ziemniaczanej2 jajka100g cukru2/3 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżki majonezu Wykonanie:- białka oddzielić
Smakołyki BerenikiProsta i smaczna przystawka. Oczywiście wtedy, gdy wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym
Salonik smakówTen przepis znalazłam w internecie. Byłam bardzo ciekawa, czy ciasto przygotowane pięć tygodni wcześniej będzie smaczne. I naprawdę jest dobre. Warto podjąć się tego zadania, tym
Salonik smakówproduktom, które w niej znalazłam sałatka jarzynowa powstała w kilka minut - i nie dość, że była szybka to jeszcze pyszna! I zobaczcie, jak ładnie można podać z pozoru zwykłą sałatkę :) SKŁADNIKI: (na 4 duże babeczki lub 8 małych) 1 tortilla (lub 2 jeśli robimy małe babeczki) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4(...)kółeczkami "nakryć" odwróconą formę do muffinek i obciążyć je czymś (ja zrobiłam to foremkami babeczek tylko trzeba delikatnie przyciskać żeby nie rozerwać ciasta) - takie miseczki wychodzą dość duże, rozłożyste i można w nie włożyć większą porcję sałatki - spokojnie wystarczy jedna taka miseczka na osobę c) albo upiec je właśnie w foremkach do babeczek uprzednio ugniatając je drugą jednakową foremką
Kto ugości moich gości?blog miał być o ciastach, ale chyba mi wybaczycie jak podzielę się z Wami tematem wytrawnym. Wiosna już zagościła u nas na dobre, a za drzwiami lato… Po zimowym letargu nasz organizm budzi się do życia, mamy wilczą ochotę na nowalijki, chcemy pomyślnie “przejść próbę kostiumu kąpielowego”, postanawiamy zrzucić parę centymetrów, które przybyły tu i tam, zaczynamy ćwiczyć, biegać(...)zmieniamy sposób odżywiana, przechodzimy na dietę… jednym słowem mamy tysiąc różnych postanowień na minutę) Ja zmiany zaczynam od preferowanie lekkich, wiosennych i pełnych witamin dań. Dziś wybrałam sałatkę z rukoli, koktajlowych pomidorków i rostbefu- lekko I baaardzo smacznie) Rostbef, czyli krwista pieczeń wołowa z reguły jest podawana pokrojona w grubsze plastry, z jarzynka i w sosie własnym. Tym razem
Mia Cucina Sofietapowstały te paczuszki, które zniknęły ze stołu w mgnieniu oka :) Ja akurat użyłam do ich wypełnienia sałatki owocowej, ale myślę, że tak naprawdę każde owoce, które nie są za bardzo wodniste, świetnie się nadadzą. Składniki (na 6 porcji): 2 arkusze ciasta filo (45 x 36 cm) owoce, np: jabłka, banany, gruszki, granat, truskawki, borówki, kiwi, śliwki... cukier puder do posypania
Zakręcony WidelecSzybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje. 1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety 1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanym
Szefowa kuchnimenu. W sobotę nadal nie jemy mięsa, ale nie ma już rygoru ilościowego, jest obiad z rybą w roli głównej, niektórzy sięgają po ciasto drożdżowe. Na blogu pojawiło się już tyle przepisów, że postanowiłam zrobić zestawienie sałatek, które możecie wykorzystać w te dwa najbliższe dni, jeśli w Waszych domach również się pości. Ponieważ w najbliższym czasie tradycyjnie w polskiej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzieodchudzania. Owoc ten : wywołuje uczucie sytości, reguluję pracę przewodu pokarmowego,ułatwia trawienie. Ananasa najczęściej spożywa się na surowo, dodaje się go do sałatek lub robi się z niego soki. Dodawany jest też do różnego rodzaju ciast, a także do dań mięsnych. I właśnie dziś proponuję danie z tym egzotycznym owocem Składniki: piersi z indyka 4 ząbki czosnku żółta pasta
potrawyregionalnepieczone buraczki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki cukru (Buraczki piekę zawsze w większych ilościach, podczas pieczenia mięsa czy ciasta) Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier i ocet balsamiczny. Sałatkę wymieszać i odstawić na ok godzinę. Podawać do mięs
Gotowanie jest łatweDusić pod przykryciem ok 30 min. Pod koniec podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką kukurydzianą. Przygotować kluseczki.. Z mąki ziemniaków i jajka zagnieść ciasto . formować podłużne kluseczki w formie gnocchi . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z sałatką
Gotowanie jest łatwenią zupę ziemniaczaną na talerzu albo przygotowane w domu hamburgery. Można jej użyć do wzbogacenia smaku kotletów warzywnych np. ziemniaczanych czy dodać do ciasta chlebowego . Doskonale nadaje się do doprawiania dań duszonych, sosów a nawet do sałatek czy kanapek. Ma ciekawy smak a do tego jako posypka dodaje potrawie chrupkości. Ja staram się mieć ją zawsze w słoiku w szafce
Smaczna Pyzacukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Pieczona kiełbasa z warzywami
Moja smaczna kuchniaAromatyczne i sycące, najlepsze są jeszcze ciepłe. Doskonałe do sałatki ze świeżych pomidorów i lodowej sałaty. Składniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. mix ciasta bezglutenowego Bezgluten) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 płaska łyżeczka olej 3 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 2 szklanki łupiny z nasion babki lub siemię lniane
głodny alergik