sałata - 10652 przepisów (strona:332/711)

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania 161

Dzisiaj upiekłam ciasto drożdżowe, oczywiście bez wyrabiania. Wszystkie składniki umieściłam w misce, odczekałam dwie godziny i do piekarnika, a w domu pięknie pachniało. SKŁADNIKI : Ciasto: - 10

Salonik smaków
Placek po węgiersku 214

Na obiad proponuję pyszny i sycący placek po węgiersku. W tym daniu każdy znajdzie  dla siebie  coś dobrego: gulasz po węgiersku lub placek ziemniaczany

Salonik smaków
Babka piaskowa 217

Przeglądając różne książki kucharskie zwróciłam uwagę na apetyczną  babkę piaskową . Długo się nie zastanawiałam i zrobiłam ją. Polecam wszystkim. Składniki: 20 dag masła 25 dag

Salonik smaków
Knedle jak u mamy 170

Można je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić

Salonik smaków
Tartaletki z owocami 156

Wszędzie mnóstwo smakowitych owoców. Co z nimi zrobić? Może tartaletki ? Przyozdobione sezonowymi owocami pięknie prezentują się na stole. Składniki: 1/2 kg mąki 1 szklanka cukru 3

Salonik smaków
Dżem cukiniowo-pomarańczowy 174

W naszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj

Salonik smaków
Nalewka czereśniowa 151

Składniki: 1 kg bardzo dojrzałych czereśni 3/4 litra wódki 1 szklanka cukru Owoce myjemy, oczyszczamy, drylujemy i przekładamy do słoja. Dodajemy cukier i zalewamy wódką, szczelnie

Salonik smaków
Śliwki nadziewane orzechami 150

Kilka lat temu znalazłam ciekawy przepis na śliwki nadziewane orzechami, a że śliwek miałam pod dostatkiem wypróbowałam go. Przygotowywałam je przez kilka dni. Praca żmudna, ale

Salonik smaków
Korniszonki 177

Gdy już wszystkie przetwory z ogórków zrobione, a na pędach są jeszcze te najmniejsze (do 3 cm długości), zrywam je i konserwuję.  Składniki: 2 kg

Salonik smaków
Pierogi z serem 180

Takie pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na

Salonik smaków
Kruche rogaliki drożdżowe 233

Dzisiaj polecam pyszne,  kruche rogaliki drożdżowe . Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z

Salonik smaków
Strogonow 240

Strogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek  szklanka

Salonik smaków
Surówka z białej kapusty 167

Czy ktoś mógłby się obejść bez świeżych warzyw? Ja na pewno nie. Warto jeść je kilka razy dziennie, na przykład w surówce z białej kapusty . Składniki

Salonik smaków
Ciasto orzechowe 159

Czy jedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity.  Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów

Salonik smaków
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 280

dworskie dawnej Europy w połączeniu ze współczesnymi, ale nie mniej smacznymi dodatkami. Do dzisiejszej podróży w czasie i przestrzeni użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 1/2 kilograma ziemniaków, 2 pomidorów, sałaty rzymskiej, powideł śliwkowych, cynamonu, octu winnego białego, oliwy, oregano, 1 łyżeczki słodkiej musztardy, 1 cytryny, czarnego świeżo mielonego pieprzu, czerwonego wytrawnego wina, octu balsamicznego, kawy rozpuszczalnej, gorzkiej czekolady, 2 ząbków(...)listów świeżej bazylii i sok z jednej cytryny. Całość za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą masę. Pod koniec miksowania nie wyłączając blendera dolałem do naczynia około 2 łyżek oliwy. Sałatę rzymską porwałem w małe kawałki w włożyłem do półmiska, pomidory pokroiłem w półplasterki i dodałem je do sałaty. Na patelni rozpuściłem niewielką ilość smalcu, po jego rozgrzaniu na dużym płomieniu

Wyprawy kulinarne