się ochoty? Proponuję lekką sałatkę z kurczakiem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi wzbogaconą nutką pomarańczy. U mnie pojawi się jeszcze nie raz :) Składniki: Dla 4 osób: 1 główka sałaty masłowej lub strzępiastej 2 pomidory 1 większy ogórek 2 piersi z kurczaka 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych) 4 łyżki pestek dyni 3 łyżki sezamu 3 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki oliwy(...)paski. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem kurkumy, przyprawy do kurczaka, soli, pieprzu oraz orzeszków ziemnych i pestek dyni. Gdy kurczak będzie miękki, odkładamy do przestudzenia. 2. Umytą sałatę targamy na małe kawałki, pomidora kroimy w kostkę, ogórka przekrawamy na 4 części i kroimy w talarki. Dodajemy pestki słonecznika oraz sezamu. Mieszamy z wystudzonym kurczakiem, orzeszkami i pestkami dyni oraz
Kuchnia w czekoladziebardzo kaloryczne, ale zdecydowanie pożywne i mi spokojnie mogą zastąpić obiad (dwudaniowy zresztą). Jeśli i Wam wystarczają, to śmiało- częstujcie się :) Składniki: Na 1 porcję: 5 liści sałaty masłowej 1/2 fileta z kurczaka 2 łyżki jagód goji 2 łyżki orzechów ziemnych 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki sezamu 2 łyżki kremu z octem balsamicznym(...)kurczaka 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i kroimy w drobne kawałki. Smażymy do miękkości z dodatkiem kurkumy, przyprawy do kurczaka oraz sezamu i słonecznika. Studzimy. Umytą sałatę targamy na mniejsze kawałki. Dodajemy kurczaka, jagody goji, żurawinę oraz orzechy. Mieszamy z kremem balsamicznym
Kuchnia w czekoladzieMarwitki kolba kukurydzy 6 jaj "0" pół szklanki mleka ser kozi lub feta do wkruszenia gałka muszkatołowa świeżo mielona tymianek suszony lub świeży sól i pieprz do smaku ulubiona sałata Składniki na ciasto umieść w malakserze i zmiksuj, aż pojawi się kula ciasta. Lub zagnieć jeśli wolisz. Ciasto zawiń w folię aluminiową i schłódź w lodówce ok 30 minut(...)ułóż Marwitki posmarowane z wierzchu oliwą, aby nie wysuszyły się podczas pieczenia. Piecz ok 20 minut w 190 stopniach. Jest smaczna na gorąco i na zimno. Podawaj z ulubioną sałatą. Ja do niemal wszystkiego używam rukoli, ale szpinak będzie idealny lub śwież tymianek
AZgotuj!szpinakiem, gruszką, jajkiem, warzywami i smażonymi śliwkami z migdałami. Moja wyobraźnia dzisiaj poszalała. Ale się opłacało! Wyszła obłędnie! Idealne połączenie aromatu śliwki z migdałem, gruszki, i świeżej i chrupiącej sałaty. Polecam! SKŁADNIKI: - sałata masłowa - szpinak świeży - gruszka - borówka amerykańska - pomidorki koktajlowe - pomidory malinowe - jajka ugotowane na pół miękko - śliwki - migdały - masło - oliwa z oliwek - ocet morelowy - sól himalajska
SMYKWKUCHNIkażdej podróży przywożę w głowie ulubione smaki. Ranch dressing jest tym, który najtrudniej mi odtworzyć na naszym gruncie. Jest on kategorią samą w sobie. Może być sosem do sałaty, dodatkiem do frytek, dipem obecnym na każdej imprezie. Jeśli wierzyć Wikipedii, od 1992 roku jest najpopularniejszym sosem Ameryki Północnej. Czy w związku z tym nie jest zaskakujące, że jest tak mało(...)Oryginalny, lekko zmodyfikowany przeze mnie przepis (nie chciałam, żeby był za ostry) znajduje się tutaj – klik . Przygotowany w ten sposób Ranch jest świetnym dipem, jednak moim zdaniem do sałaty niespecjalnie się nadaje, ze względu na dużą ilość pływających ziół. Receptura bardziej „dressingowa”: Majonez – filiżanka Śmietana – 1/2 tej ilości Suszony koperek i pietruszka
Patchworkblogu Przy kuchennym stole Składniki : 250 g makaronu kolorowego świdry 4 jajka ugotowane na twardo 1 brokuł 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 główki sałaty lodowej 6-7 pomidorków koktajlowych sól na sos : 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny(...)osolonego wrzątku i gotować bez przykrycia (żeby nie stracił koloru) przez około 10-15 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić. Jajka pokroić na ćwiartki, pomidorki na połówki, sałatę porwać na małe kawałki, a tuńczyka osączyć i widelcem podzielić na kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce, ewentualnie lekko posolić. Z podanych składników przygotować sos, polać
cucinaredużo pić. Naturalna woda źródlana z Toskanii Acqua Panna Toscana , którą otrzymałam od Smaki Południa idealnie pasuje do dzisiejszej sałatki. Sałatka z kolorowymi pomidorkami Składniki: 2 listki sałaty masłowej 4 rzodkiewki 4 duże różyczki świeżego brokuła 1/4 małej cukinii czerwona papryka, mała pomidorki koktajlowe pomarańczowe i czerwone 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki oliwa z oliwek sól Przygotowanie(...)Warzywa myjemy i osuszamy. Układamy kolejno warstwami: liście sałaty, 2 rzodkiewki podzielone na ćwiartki, cukinię pokrojoną w plastry, a następnie w paski, pokrojoną w kostkę 1/2 papryki czerwonej, 2 różyczki brokuła, rozdzielone na mniejsze części połówki pomidorków koktajlowych pomarańczowych i czerwonych, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki i doprawiamy do smaku. Na wierzchu układamy pozostałe
Moja smaczna kuchniachcemy finalnie uzyskać soczyste, rozpływające się w ustach mięsko, a nie suchą podeszwę. Możemy stekom dać chwilę poleżeć i w tym czasie zrobić sobie jakieś dodatki- mieszankę sałat z winegretem, frytki i sos. Uwielbiam sos z zielonego, marynowanego pieprzu. Szczególnie do steków. W małym rondelku rozgrzewamy czubatą łyżkę stołową klarowanego albo zwykłego masła (82% tłuszczu), wrzucamy 2 czubate łyżeczki(...)extra – łyżka stołowa z górką pieprz marynowany zielony – 2 łyżeczki czubate +2 łyżeczki zalewy śmietanka Zott Natur 30% (lub inna rzadka słodka śmietanka 30%) sól do podania frytki, mix sałat
Karo in the Kitchenchipsy, tam czekolada, o zobacz Cola w czteropaku. W żaden sposób nie uwalniało to od codziennych wizyt w pobliskim Lidlu – a to po pieczywo, a bo śmietany zapomniałam, bo sałata kupiona tydzień temu zdechła w lodówce, bo to, bo tamto. Na dłuższą metę zakupy raz na tydzień jeszcze mogą mieć sens. Pod warunkiem, że siedzicie nad kartką i układacie(...)podobnego do haute cuisine. Spróbujcie zaplanować swoje gotowanie na góra 3-4 dni, po pracy lub w wolnej chwili kupcie wszystko, co potrzebne. Nie kupujcie na zapas ziemniaków, sałaty, wiecznie różowych wędlin faszerowanych utrwalaczami. Kupcie tylko tyle ile potrzebujecie – jedzcie świeżo. Zawsze lepiej dokupić gdy zabraknie, niż później wyrzucić bo zostało. Jeśli po miesiącu nie zauważycie, że przez takie
Karo in the Kitchenmakaron. Mieszamy całość. Już na talerzach posypujemy porcje pokrojonymi listkami świeżej bazylii i posypujemy serem. Oryginalnie sycylijczycy ścierają do tego celu ciężko dostępną u nas, twardą ricottę , tzw. ‘ricotta salata’. Jeśli macie – podpowiedzcie mi gdzie kupujecie. Jeśli nie macie, każdy inny twardy lub półtwardy ser z mleka owczego też da radę. Górale mają łatwiej – świeża bryndza prosto z Krupówek będzie(...)bakłażany 1 puszka (400g) pomidorów całych lub krojonych, bez skóry 2 ząbki czosnku mała cebula sól pieprz suszone oregano świeża bazylia 3 łyżki oliwy olej do smażenia ser ricotta salata, pecorino romano (do podania
Karo in the Kitchenserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: sałata rzymska 2 pomidory ogórek 70 g oliwek zielonych (po odsączeniu) 200 g sera sałatkowego typu greckiego oliwa bazylia suszona Sałatę umyć i osuszyć. Porwać na kawałki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę
kulinarnyswiatdomiSkładniki: 12 dag mieszanki sałat, 25 dag pomidorków koktajlowych, 10 dag wędzonego łososia, 2 cytryny, 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka miodu, łyżka musztardy, pieprz, sól. Sposób przygotowania: Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Łososia kroimy w cienkie paski. Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Dodajemy do niego miód, musztardę i oliwę z oliwek
Pobite gary BarbarySkładniki: ½ sałaty lodowej, słoik suszonych pomidorów, 25 dag pomidorków koktajlowych, 7 łyżek sezamu, ½ ogórka szklarniowego, 1 średniej wielkości czerwona cebula, puszka kukurydzy, 5 korniszonów, łyżka masła, 15 dag wędzonego sera, 2 łyżki suszonego koperku sos: 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka wody, łyżeczka sosu sojowego, szczypta cukru pudru, szczypta soli. Sposób przygotowania: Ziarna(...)sezamu rumienimy na maśle. Pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół. Ogórka szklarniowego i korniszony kroimy w półtalarki a cebulę w piórka. Odsączamy kukurydzę. Ser trzemy na tarce. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa mieszamy. Posypujemy koperkiem i sezamem. Składniki sosu mieszamy razem. Sałatkę polewamy sosem krótko przed podaniem
Pobite gary BarbarySkładniki: 1 bagietka, 20 dag twarożku kanapkowego, 4 liście sałaty masłowej, 10 dag szynki, 10 dag żółtego sera, ¼ papryki czerwonej, 4 ogórki konserwowe, ząbek czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, folia aluminiowa, wykałaczki. Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w poprzek na 4 części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy(...)środka miąższ chlebowy. Do twarożku dodajemy czosnek, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawionym serkiem smarujemy wnętrze bagietki (dość obficie). Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno liść sałaty, plaster szynki, plaster sera, kawałek papryki, ogórek (przekrojony w poprzek na pół. Zamykamy bagietkę. Owijamy szczelnie w folię aluminiową. Pozostawiamy przez noc w lodówce. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plasterki
Pobite gary BarbarySkładniki: 25 dag pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem, 4 pomidory, 1 ogórek wężowy, 1 czerwona papryka, pół główki sałaty lodowej, 10 dag czarnych oliwek, pół puszki kukurydzy, 125 g gorgonzol, natka pietruszki; Sos: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek śmietany, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki musztardy sarepskiej, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Pierożki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sałatę rwiemy
Pobite gary Barbary