sałata włoska - 242 przepisów (strona:12/17)

Capricciosa, sałatka z kurczakiem i majonezem 967

Nie istnieje standardowy przepis na sałatkę Capricciosa. Jak na „kapryśną” ( dosłowne tłumaczenie) przystało, można ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota.   Oryginalność

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z makaronu, rukoli, radachio i wątróbki drobiowej 211

Sałatka premierowa, którą w ciągu tygodnia zrobiłam dwa razy nieznacznie modyfikując dresing... Podbiła nasze gusta kulinarne i połechtała kubki smakowe. Zrobienie jej trwa tyle, co ugotowanie

Gosia gotuje
Delikatna pierś z kurczaka w sosie cytrynowym 285

Smaczny i soczysty filet z kurczaka często gości na moim stole. Danie bogate w witaminę C jest wspaniałym dodatkiem do naszej codziennej diety, zwłaszcza że mam

zielonacukinka
Pstrąg Grillowany z Masłem Czosnkowym 240

tylko delikatnie skropiony olejem rzepakowym, czyli dla tych co liczą kalorie idealny. Rybę podałam na Ziemniaczkach Niedźwiedzich z sałatką, której większość składników pochodzi z moich balkonowych zbiorów (szpinak, mix sałat, szczypior, mięta pomarańczowa, ogórek, pomidor i olej z pestek dyni). Jeśli chcecie wiedzieć co w tym roku mam na balkonie, zapraszam na fan page bloga na portalu Facebook :) Smażenie(...)upieczonych ziemniaczkach, obok ułożyłam sałatkę i kilka plasterków cytryny. Zarówno dziecku jak i mnie bardzo ten obiad smakował. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - patelnia grillowa linii Granitium włoskiej firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Ryba po włosku 221

Postny piątek to możliwość wypróbowania kolejnego przepisu z rybą w roli głównej. Przepis wyszukała jakiś czas temu w internecie siostra, ale nie jest w stanie teraz

Pasja Smaku
Pierś w szynce prosciutto z faszerowaną papryką 222

Sposób na kurczaka mam dla was najpiękniejszy, Co sprawi, że na twarzy pojawi się uśmiech największy. Pierś delikatnie we włoską szynkę owiniemy, Jako dodatek paprykę kuskusem nafaszerujemy.   Mój przepis zakłada porcję dla dwóch osób. PO PIERWSZE - ZAKUPY: 2 piersi z kurczaka 6 plastrów szynki prosciutto  połowa cytryny zioła prowansalskie sól pieprz 3 papryki pół szklanki kuskus pół(...)garnka i podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, odrobinę cukru. Gdy sos zgęstnieje dodajemy pieprz cayenne oraz masło.  Gdy danie będzie gotowe, na talerzu układamy sałatę, a na niej faszerowaną paprykę. Następnie łyżką nakładamy trzy porcje sosu, a przy każdej z nich kładziemy kawałek piersi. EFEKT PREZENTUJE SIĘ TAK...  ... SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 211

też pieczarki a mieliśmy akurat takie, które już nie były super świeże, więc idealnie nadawały się do przesmażenia i dodania do ciasta. Na koniec pomyśleliśmy, że trochę to styl włoski, więc całość posypiemy żółtym serem. I tak wyszło nam fajne ciasto o mega zróżnicowanym smaku. Na pewno zwolennicy szpinakowych wynalazków będą zachwyceni. Zrobiliśmy dla Was taką większą sesję(...)Ślinka już nam cieknie, gdy pomyślimy jak to smakuje. Całość dopełnia sos z passaty z oliwą z oliwek, pieprzem i szczypiorkiem z dodatkiem ostrego sosu chili i surówka z sałaty lodowej, kukurydzy, papryki oraz pozostałego serka bałkańskiego.  Polecamy ten pomysł ! Wyszło przesmacznie i bardzo łatwe do wykonania. Składniki na ciasto: 2 ciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek

vegetanie
SzaFran Spaghetii 188

Makaron typowo po Włosku. Szybki w przygotowaniu, ale też bardzo syty. Szafran daje taką iskierkę, charakter oraz poczucie szczęścia.Działa antydepresyjnie, zalecany jest przy migrenach, reumatyzmie i chorobach płuc.Pozyskanie szafranu jest bardzo pracochłonne i wymaga dużo cierpliwości, i to właśnie wpływa na jego wysoką cenę.Zbierany jest ręcznie z pręcików krokusa purpurowego.Jak już się zdecydowaliście to potrzebujemy(...)połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!!Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste,  śmiało dodaj resztę wody. Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz polaną oliwą z oliwek i dla kontrastu pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną.Nie zapomnij dobrze popieprzyć!!! CMOK

Pasje Jolki
Tortilla Wiosenna! 415

sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki pęczek kilka listków szpinaku garść miksu sałat garść rukoli 1 mała czerwona cebulka 4 placki tortilli Sos czosnkowy - improwizowany: mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól czosnkowa z ziołami Wykonanie: Pierś z kurczaka płuczemy i osuszamy(...)środka, albo ciapaliśmy sosem ułożone składniki,każde z nas ciapało według własnych upodobań :) A wyszło PYYYYSZNEE! Lubię wiosnę :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - wok linii Granitium włoskiej firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 155

Kruchy maślany spód, pyszne dodatki w dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą, a dodatek lekko kwaskowatej(...)dodać posiekany koperek. Masą zalać quiche.Piec 30-40 minut w 180°C aż jajka się zetną, a quiche się zarumieni. Podawać na ciepło sam lub w towarzystwie ulubionej sałaty. Świetnie smakuje polany odrobiną zredukowanego octu balsamicznego, który przełamuje słodycz dania. Smacznego

Food Square
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 215

można go zastąpić szparagami). Na blogu prowadzonym przez mieszkających we Włoszech Jasona i Ashley znalazłam listę dzikich roślin, które zebrali niedaleko swojego domu. Jest tu i cime di rapa, włoska rzepa, którą w Polsce można zastąpić botwiną, jak zrobiłam to w przepisie na muszelki z kalafiorem i botwiną oraz drożdżowe bułeczki z Brindisi. Z kolei Francuzi pałają szczególną miłością(...)doskonałym źródłem kwasu foliowego, szczególnie polecanego kobietom w ciąży. Ponadto pomagają odtruwać organizm i wzmacniają odporność.A przecież mamy w kraju z czego wybierać. Mamy do dyspozycji całą gamę sałat, w sezonie jest szpinak, botwinka, a zimą jarmuż, poza tym możemy wykorzystywać liście młodych warzyw korzeniowych. Warto nauczyć się od Greków i innych narodów śródziemnomorskich przyrządzania zieleniny i wprowadzić

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik spaghetti 178

przyznać, że zdobycie tego makaronu nie było łatwe. W pobliskich sklepach nie udało mi się kupić żadnego rodzaju. W końcu "dopadłam" makaron omnomnom w 4 typach w Realu. Stary włoski sposób mówi, że makaron jest ugotowany, gdy rzucony na ścianę przyklei się do kafli. Przy makaronie omnomnom jednak można śmiało zaufać instrukcji na opakowaniu :) Makaron jest idealny po upływie(...)przez 40 -45 minut. Nóż o cienkim ostrzu wbić w środek ciasta. Po wyciągnięciu powinien być wilgotny, ale nie powinno być na nim płynnej masy jajecznej. Jako dodatek polecam sałatę z sosem winegret Smacznego

Pełny talerz
Dorada po śródziemnomorsku 239

Zapraszam na doradę królewską z piekarnika w pomidorkach i czarnych oliwkach. Niby proste danie a tak wykwintne, w sam raz na elegancką kolację. Gdzieś czytałam, że

Mia Cucina Sofieta
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 195

listę od naszej gospodyni. Zdjęcia, które Wam pokazuję, pochodzą z targu w miejscowości Sinalunga w południowo-wschodniej Toskanii (dzień targowy - wtorek).  Sinalunga, stoisko ogrodnicze. Mamy tu świeże zioła, sałaty i ostre papryczki. Kocham robić zakupy na targach i bazarkach. Co tydzień wybieram się na swój rynek w Piasecznie (o czym pisałam Wam nie raz) i gdy jestem za granicą(...)smaku i ze stoiska wyszłam z octem balsamicznym z nutą chilli.  Wspaniałe sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest?  Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany w wielu restauracjach. Wiele toskańskich dań opartych jest na mięsie i podrobach (np. wątróbce). Ja podrobów nie tykam, ale mój Mąż chętnie

Chilli Czosnek i Oliwa
WEGANIZM - Spróbujesz? Nie pożałujesz! :) ŚNIADANIA 188

jeść je nadal :) Ja zamiast masła na początku używałam oliwy z oliwek albo oleju lnianego a z czasem przestałam tłuścić pieczywo czymkolwiek; posypuję tylko zmielonym siemieniem lnianym , na to sałata obojętnie jaka, pomidory i ogórki kiszone albo rzodkiewki i ogórki zielone albo ogórki i papryka, może być i trochę soli i ketchup na to wszystko i smacznego! Można zrobić ciepłe(...)jeszcze ;) Do drugiej gotującej się wody - osolonej - wrzucamy szklankę ryżu - NATURALNEGO zwanego brązowym - i gotujemy około pół godzinki, na sypko. W tym czasie wyłupujemy do miski trochę orzechów włoskich , ścieramy na tarce jabłko albo dwa, wypstrykujemy ze skórek sparzone migdały, odsączamy namoczone rodzynki, co wszystko trwa akurat tyle, że ryż się pięknie ugotował. Wsypujemy ryż do miski z dodatkami, dodajemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE