sałata rzymska - 1037 przepisów (strona:4/70)

Sałatka z jajek i tuńczyka 181

chodzi o łatwość przygotowania i dobór ulubionych składników.  Sałatkę z jajek i tuńczyka podałam w liściach sałaty rzymskiej, która oprócz walorów wizualnych świetnie uzupełnia również smak sałatki. Sałata rzymska długo zachowuje swoją świeżość i nie musimy się martwić, że zwiędnie i będzie brzydko wyglądała na talerzu. Jeśli chodzi o ilość majonezu, to osobiście nie lubię sałatek ociekających majonezem(...)puszki po 185 g tuńczyka w sosie własnym 4 łodygi selera naciowego 1 średnia papryka czerwona pęczek szczypiorku 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku sałata rzymska do podania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować sałatkę z jajek i tuńczyka? Jajka ugotować na twardo (8 - 9 minut) i pokroić w drobną kostkę. Selera umyć i pokroić

Kuchcik gotuje
Sałatka z kurczakiem – cała grillowana! 267

nich jogurt, mieszamy. Dodajemy łyżeczkę miodu i octu, mieszamy. Dosalamy i pieprzymy do smaku – zobaczcie czy sos potrzebuje więcej kwasowości octu i dodajcie pozostałą łyżeczkę octu jabłkowego.   Sałatę rzymską pozbawiamy zniszczonych wierzchnich liści, kroimy główki na ćwiartki lub na 6 kawałków – każdy kawałek powinien mieć głąb, żeby sałata nie rozpadła się podczas grillowania. Odkładamy. Cukinię tylko myjemy – nie obieramy(...)grillowanych warzyw i wypalą się na niej paski grilla. Zdejmujemy na talerz, lekko solimy i pieprzymy, grill osuszamy. Ponownie smarujemy ruszty grilla oliwą lub olejem i tak samo grillujemy sałatę rzymską – warzywa nie powinny być miękkie – dużo smaczniejsze są twardawe – al dente, na ząb. Zdejmujemy grillowaną sałatę, dokładamy do cukinii.   Osuszamy grilla, ponownie lekko smarujemy ruszty olejem i grillujemy

Karo in the Kitchen
SAŁATKA Z SAŁATY RZYMSKIEJ - do obiadu z jajkiem 230

ulubionego : może to być sos francuski, sos do sałatki cezar, sosu czosnkowego lub innego na np. na bazie majonezu i musztardy. Zawsze będzie pysznie! 👌 Ślicznie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: sałata rzymska 4 średniej wielkości, jędrne pomidory, pokrojone w ósemki  4 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ósemki 1 cebula sałatkowa, pokrojona w piórka kopiasta łyżka posiekanego koperku sos: szklanka(...)śmietany 2 łyżki łagodnego majonezu sól i pieprz do smaku szczypta przyprawy prowansalskiej PRZYGOTOWANIE:   Krok 1. Umyte i osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - układamy w salaterce. Krok 2. Przygotowujemy sos : śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy szczyptę przyprawy prowansalskiej, mieszamy - polewamy sałatę. Krok 3. Ugotowane na twardo jajka oraz sparzone i obrane

Moja Książka Kucharska
Pole Do Popisu warsztaty kulinarne – Mięso&Wino w Katowicach! 188

steka. Nasze menu prezentowało się następująco: MENU: -Yukhoe – koreański tatar z łaty wołowej, z gruszką, ogórkiem, limonką i sezamem, -Stek z łaty wołowej marynowany z ziołami, -Smażona sałata rzymska z prosciutto, -Idealne puree ziemniaczane, z masłem, śmietaną i gałką muszkatołową. W II części degustowaliśmy wina pod okiem doświadczonego sommeliera Mariusza Wojciechowskiego. Warsztaty miały miejsce w studio kulinarnym Pole(...)robić. Cały czas patrolował, więc nawet nie mając doświadczenia, mogliśmy się czuć pewnie. Tatarek wyszedł wyśmienity! Medium rare stek to był gwóźdź programu! Do tego delikatne puree i ta sałata rzymska z szynką parmeńską. Szczerze mówiąc, nawet ta grillowana sałata rzymska świetnie smakowała. Niby taka pierdoła, dodatek, a tak naprawdę aż było mi smutno, gdy zabrakło

Czynniki pierwsze
Surówka z sałaty rzymskiej 232

porcje:    2 mini sałaty rzymskie    1 duży pomidor    1 średnia marchew    gruby szczypior (5-6 łodyżek)    ok 6 cm pora (jasna część)    1 łyżka octu winnego    3 łyżki oliwy    1/2 łyżki musztardy    pieprz ziołowy    sól    inne ulubione zioła(...)Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę rzymską drobno kroimy, marchew obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka), pomidora kroimy w niedużą kostkę, szczypior drobno siekamy - wszystko razem mieszamy w misce. Pora cienko kroimy w prążki i przelewamy wrzątkiem (pozostawiamy na sitku do obcieknięcia). W szklance mieszamy: ocet winny, oliwę, musztardę i przyprawy. Do miski ze składnikami surówki dodajemy pora, mieszamy

peggiwkuchni
Sałatka z botwiną i grillowanym serem halloumi 201

grillowany ser halloumi, który jest świetnie smakuje na ciepło. Do tego chrupiąca sałata rzymska, cukinia oraz botwina, a całość wiąże orzeźwiający sos jogurtowo-miętowy. To naprawdę pyszne! Składniki sałata rzymska 4-5 liści botwiny 4 młode buraczki (z botwinki) cukinia 100 g serka halloumi opakowanie jogurtu naturalnego jeden gruntowy ogórek kilka listków mięty łyżka pestek dyni sól, pieprz(...)lekko studzimy. Ser halloumi kroimy w plasterki i grillujemy na tej samej patelni co cukinię przez około minutę-dwie z każdej strony. Na większym talerzu lub półmisku układamy liście sałaty rzymskiej i botwiny porwane na mniejsze kawałki. Następnie polewamy je delikatnie sosem jogurtowym (zostawiamy kilka łyżek do wykończenia sałatki). Następnie rozkładamy na sałacie plasterki buraczków i grillowanej cukinii. Na wierzchu

Analiza Smaku
Omlet ze szczawiem i sałatą rzymską 184

Omlet na śniadanie albo na obiad. U mnie wersja z sałatą rzymską i szpinakiem. Omlet jest syty i starczy dla dwóch osób. Polecam  ze szpinakiem  który nadaje mu lekko kwaskowy smak. 5 jaj 2 sałaty rzymskie 5 pomidorków koktajlowych 1 garść szczawiu sól, pieprz 3 łyżki sera żółtego startego 1 łyżka śmietany 18% gęstej koper świeży 2 łyżki(...)masła Sałatę rzymską kroję na osiem części. Przesmażam chwile na łyżce masła. Jajka wbijam do miski, rozbijam trzepaczką, dodaję starty ser, sól, pieprz. Szczaw myję, osuszam kroję i przesmażam na osobnej patelni chwilę. Przestudzony dodaję do jajek, z pokrojonym koperkiem. Do sałaty dodaję drugą łyżkę masła, i wylewam masę jajeczną, dodaję połówki pomidorków. Omleta smażę na wolnym ogniu około

wesoła kuchnia
Sałatka nicejska 200

składnikom jak tuńczyk, jajka czy zielona fasolka szparagowa sałatka jest treściwa, zdrowa i satysfakcjonująca – dla mnie może śmiało zastąpić obiad. Składniki (na 3-4 porcje): 2 średniej wielkości sałaty rzymskie około 12 dojrzałych pomidorków koktajlowych dużą garść zielonej fasolki szparagowej puszka tuńczyka 2 duże jajka Na dressing: 2 łyżeczki ziarnistej musztardy 2 łyżki białego octu winnego szczypta cukru(...)fasolką i jajka się gotują, przygotowujemy dressing – wszystkie składniki dressingu przekładamy do słoika, czosnek przeciskamy przez praskę, zakręcamy i mocno wstrząsamy. Odstawiamy do lodówki do chwili podania.   Sałatę rzymską myjemy i osuszamy – pojedyncze liście układamy na czystej ściereczce kuchennej, której rogi zawijamy i robimy im delikatną wirówkę. Następnie, liście układamy na sobie i kroimy w centymetrowe paski

Smaczna Strona
Sałatka Cezar – Caesar Salad 268

zadziwia mnie fakt, jak jedna bardzo prosta sałatka może być z premedytacją niszczona – na miliony sposobów. Przez użycie do sosu zwykłego majonezu (sic!), przez pomijanie najważniejszych składników, przez zamienianie sałaty rzymskiej na lodową lub co gorsza byle jaką masłową, smażenie grzanek zamiast ich pieczenia, siekanie sałaty, przez dodatek pomidorów, cebuli, bekonu, kurczaka i Bóg wie czego jeszcze… Historii pochodzenia(...)oliwek 120ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego 3 łyżki drobno startego parmezanu sól pieprz ½ czerstwej bagietki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich – bazylia, oregano, tymianek 2 małe sałaty rzymskie (15-20cm) lub jedna duża 20-30cm) strugi świeżego parmezanu Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Sałata Rzymska 159

Właściwości odżywcze: Sałata rzymska tak jak i inne(...)sałaty jest bogata w cenne właściwości odżywcze.  Liście sałaty są bogatym źródłem witamin B, E i C.   Co ciekawe rzymska odmiana sałaty ma największe źródło witaminy C.  Sałata rzymska dostarczy nam również wiele soli mineralnych między innymi:  żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas.  Sałacie przypisuje się również działania antynowotworowe.  Właściwości które

Mój pomysł na
Warstwowa sałatka gyros 281

zdrowa alternatywa dla fast foodów. Sprawdzi się zarówno jako lekki letni obiad jak i sycąca kolacja. pierś z kurczaka 1 duży ogórek szklarniowy 1 cebula puszka kukurydzy sałata rzymska (ewentualnie kapusta pekińska) ok. 3 łyżki majonezu ok. 8 łyżek keczupu 2 łyżki przyprawy gyros Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy(...)najmniej pół godziny. Po tym czasie kurczaka smażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka i cebulę obieramy. Ogórka kroimy w niedużą kostkę, cebulę drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Sałatę rzymską kroimy w kostkę. W misce układamy kolejno warstwami kurczaka, ogórka, cebulę, keczup, kukurydzę, majonez i sałatę rzymską. Gotowe

Dieta bez mleka
Meksykańska sałatka w słoiku z makaronem z chorizo 145

dużą porcję lub 2 standardowe): sos czosnkowo- ziołowy ( 100 gram jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu, garść świeżych ziół: głównie bazylii i oregano, 1 ząbek czosnku) garść posiekanej sałaty rzymskiej 3/4 szklanki ugotowanego makaronu (użyłam kukurydzianego) 5-6 łyżek mieszkanki meksykańskiej Bonduelle (zawiera groszek, kukurydzę oraz paprykę) 60 gram chorizo kilka liści sałaty rzymskiej do dekoracji Na suchej patelni smażę(...)pieprzu. Na dnie słoika umieszczam cały sos, następnie dodaję posiekaną sałatę. Nakładam ugotowany i lekko przestudzony makaron oraz mieszankę warzyw konserwowych. Całość posypuję chrupiącym chorizo i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej. Zamykam słoik i przechowuję sałatkę w lodówce do momentu spożycia. Smacznego, Klaudia. Zapraszam na stronę   http://warzywneinspiracje.pl/ po więcej ciekawych przepisów

Mango Papaja
Sałatka Cezar 1977

Sałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem może stanowić smaczne i sycące danie.  Składniki:2 główki sałaty rzymskiej2 duże piersi z kurczaka1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka oregano250 g pomidorków koktajlowych3 kromki chleba2 łyżki startego parmezanu2 łyżki oliwy z oliwekłyżka masłasól(...)rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony chleb i smażymy do uzyskania złotego koloru, często mieszając.Sos:Anchois i czosnek drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i bardzo dokładnie mieszamy. Sałatę rzymską myjemy, odsączamy z wody i przekładamy na talerz. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i układamy pokrojone w plastry mięso. Wszystko polewamy sosem, posypujemy grzankami i parmezanem.Smacznego

Oryginalny smak
Roszponka, rzepa i rzodkiewki 172

lekko, bardzo warzywnie. A jeśli spodobała Wam się ta sałatka, odsyłam Was również do TEJ , bardzo podobnej i „chrupiącej” sałatki:) 1 duży pęczek rzodkiewek 1 rzepa 1 sałata rzymska 2-3 garści roszponki 1 szkl. jogurtu (u mnie grecki) 2-3 łyżki majonezu sok z cytryny sól, pieprz, cukier Umytą roszponkę łączymy razem z porwaną na mniejsze(...)kawałeczki sałatą rzymską. Rzodkiewki kroimy na plasterki. Rzepę obieramy ze skórki, kroimy na paseczki. Warzywa mieszamy ze sobą. Jogurt łączymy z majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny solą, pieprzem oraz cukrem. Przygotowanym sosem polewamy warzywa. Aby wykonać krążki parmezanowe, należy starty drobno ser uformować na blaszce do pieczenia w kopczyk, lekko go spłaszczyć i włożyć na około 8-10 minut

Smaki Na Talerzu
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 300

dworskie dawnej Europy w połączeniu ze współczesnymi, ale nie mniej smacznymi dodatkami. Do dzisiejszej podróży w czasie i przestrzeni użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 1/2 kilograma ziemniaków, 2 pomidorów, sałaty rzymskiej, powideł śliwkowych, cynamonu, octu winnego białego, oliwy, oregano, 1 łyżeczki słodkiej musztardy, 1 cytryny, czarnego świeżo mielonego pieprzu, czerwonego wytrawnego wina, octu balsamicznego, kawy rozpuszczalnej, gorzkiej czekolady, 2 ząbków(...)listów świeżej bazylii i sok z jednej cytryny. Całość za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą masę. Pod koniec miksowania nie wyłączając blendera dolałem do naczynia około 2 łyżek oliwy. Sałatę rzymską porwałem w małe kawałki w włożyłem do półmiska, pomidory pokroiłem w półplasterki i dodałem je do sałaty. Na patelni rozpuściłem niewielką ilość smalcu, po jego rozgrzaniu na dużym płomieniu

Wyprawy kulinarne