salami - 2500 przepisów (strona:139/167)

Barracuda w Gdyni 129

jakości i tak dużych porcjach, jak najbardziej adekwatne. Wskazówka - rezerwujcie stoliki (w przeciwnym razie albo poczekacie na wolne miejsce, albo obejdziecie się smakiem) obłożenie jest bardzo duże, mimo wielkiej sali z licznymi stolikami. Z resztą naprawdę wiem dlaczego. Z czystym sumieniem-  POLECAM i ciesze się, że mamy takie miejsce w Trójmieście. Restaurację odwiedziłam w ramach programu blogerskiego urodaizdrowie.pl

Wielki apetyt
Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową. 196

hamburgera jest przepyszna i nie raz jeszcze zagości na moim stole. Burger pełen smaków, słodkiego buraka, tymianku, pietruszki, czosnku, przypraw do tego kasza jaglana, a to w połączeniu z salą z pomidorów i pieczonej papryki Nic tylko zrobić i zajadać.   SKŁADNIKI : (porcja na burgery z buraków ok 9 szt) bułki razowe, grahamki duże 2 duże świeże buraki

Basia w kuchni
Nové Vinařstvi - wino z Czech 124

oraz możliwość ich zakupu można znaleźć na stronie http://www.novevinarstvi.cz/ Poza tym można osobiście wybrać się do winnicy i ją zwiedzić. W ofercie znajdziemy możliwość zorganizowania degustacji w nowoczesnej sali degustacyjnej ( do 20 osób) lub w starym budynku winnicy z XVIII wieku. Jak już zmęczymy się zwiedzaniem i degustacją odpoczynek znajdziemy w okolicznych, przytulnych hotelikach Drnholec lub Marcicak. Tomasz Noga

królestwo garów
Podstawy degustacji wina z Andrzejem Strzelczykiem w Le Reginie 87

innej formule. Pomysł ten zrodził się w głowie Jacka Taranko, który następnie wraz z dwukrotnym  Mistrzem Sommelierów Polski Andrzejem Strzelczykiem zorganizował całe wydarzenie. Miało ono miejsce w kameralnej Sali hotelu Le Regina w wolne sobotnie popołudnie i skierowane było do osób prowadzących blogi o winie oraz miłośników wina. Koncepcja testowania wina była jednak bardziej wyrafinowana niż spotykane zazwyczaj. Zamierzeniem

królestwo garów
Akademia na Różanej 115

dań z ich karty. Restauracja mieści się w narożnej kamienicy przy bardzo ruchliwej ulicy. Nie ma to jednak wpływu na komfort wewnątrz, jest cicho i przytulnie. Na dole spora sala z ogromnym lustrem na ścianie – świetny pomysł doskonale powiększający przestrzeń. Całość utrzymana w jasnej – białej tonacji.  Na górze zdecydowanie przytulniej- między innymi pufy, na których można „ zalec” i sączyć

królestwo garów
Navona 158

miastem. Nie dociera gwar z pobliskiej ulicy a przez okna zagląda do środka zieleń. Restauracja jest całkiem spora, jednak ustawienie stolików oraz przepierzenia sprawiają, iż nie czuje się ogromu sali. Całość utrzymana w tonacji beżowo brązowej, wystrój stonowany. Ogólnie przyjemne wrażenie. Navona to restauracja włoska a więc w menu oczywiście jest pizza, risotto, makarony... oraz przystawki w stylu włoskim: vitello

królestwo garów
Z wizytą w Winnicy Płochockich 106

jego tworzeniu żeby efekt był oszałamiający. W 2010 roku ruszyły prace związane z rozbudową budynków winnicy, będą się w nich mieścić pomieszczenia produkcyjne, duża piwnica do przechowywania wina oraz sala degustacyjna i pokoje dla gości. Prace są już na absolutnym finiszu. W związku z tym adres Winnicy Płochockich należy sobie dobrze zanotować i koniecznie odwiedzić ją w trakcie podróży

królestwo garów
Kilka kadrów z przyjęcia Komunisty. Uwaga: gotowego przepisu nie ma 173

ważne w tym dniu. Skromnie, domowo, a i tak wszyscy się objedli i pakunki na wynos dostali ;) Kolejny po maksiowych chrzcinach dowód na to, że nie trzeba wynajmować sali i płacić niebotycznych sum za ugoszczenie najbliższych. Wystarczy nie spać prawie wcale przez jedną noc, jeden dzień spędzić w kuchni, kilka wcześniejszych na nerwach, zakupach i porządkach i mini - przyjęcie gotowe

Kuchnia po mojemu
chleb z chia-szałwią hiszpańską=== chia-pane con salvia spagnolo 198

cucchiai di semi di zucca      1 tazza di crusca di frumento, o altro      1½ cucchiai di sale       Zucchero 2½ cucchiai      5 grammi di lievito fresco tritato      1 litro di acqua molto calda   Performance: Molto semplice, gustoso e veloce

w mojej kuchni
Restauracja U Bartošů - Otovice, Czechy 274

Jeśli bywacie w restauracjach, to wiecie, że nie często trafia się na takie miejsca. Zwracam uwagę na takie rzeczy, gdyż dobrze wiem, że jeśli na sali jest nieskazitelnie czysto, wtedy z dużą dozą prawdopodobieństwa (graniczącego z pewnością) mogę sądzić, że kuchnia tak samo lśni.  Wchodząc do restauracji czujemy też zapach przygotowywanego jedzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Topinambur w zupie 167

zajęć. Zresztą - w tej chwili wychowawcy zajęci są nową grupą. Kilka tygodni temu to my nieśmiało przemykaliśmy korytarzami, nieco zagubieni w ich labiryncie. Baliśmy się, że nie znajdziemy właściwej sali, a nawet jeśli - zajęcia okażą się katastrofą. Nie potrafiliśmy obsługiwać maszyn, które teraz znacząco ułatwiają nam pracę. Zestresowani, zdenerwowani, niepewni. Na szczęście nie naszym to udziałem w tej chwili

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Burgery w Ibis Kitchen 201

samo, że są na równym poziomie... Byliśmy ciekawi. Od wejścia zaskoczyło nas wnętrze, ale o tym później. W środku było prawie pusto, więc postanowiliśmy zająć stolik w głębi sali. Dzięki sensownie ułożonemu menu szybko złożyliśmy zamówienie: dwie lemoniady - cytrynowa i ananasowa ( po 12 zł) oraz dwa burgery: i-Cheese dla W., a dla mnie i-Hawaii

Pasja Smaku
Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 211

Tort kokosowo-korzenny Jedni witali Nowy Rok w wielkim fotelu z książką, inni tańcząc walca w olbrzymiej sali balowej lub na domówce wśród przyjaciół z ulubioną muzyką, jeszcze inni tańcząc na ulicy pośród nieznanych osób pod wyjątkowym tej nocy niebem, albo gdzieś tylko we dwoje... Niezależnie od tego jak spędziliśmy Sylwestra wszyscy życzymy sobie, aby Nowy Rok był lepszy, niż

Pełny talerz
Crispy lemon & meringue tart 270

CIACHO”. It was done not in the mold for tarts, but in a regular rectangular plate so it was easy to share, pack and to donate for “sale”. We hope you liked it! And if you have not had the opportunity to taste it - the recipe is below :) INGREDIENTS: On tart baking mold having a diameter

W kuchni Katie
Tak smakuje Wielkanoc - biała kiełbasa == Sì gusti Pasqua - bianco .... salsiccia 196

wody gorącej, ale niegotującej. Białej kiełbasy nie gotujemy ,tylko zaparzamy! SMACZNEGO:) - Components 1kg di maiale, 2,4 kg di pancetta, 1,6 kg di spalla di maiale, 100g di sale, maggiorana secca, a circa 4 cucchiai colmi. 20g di pepe nero macinato fresco, 1 testa d'aglio tritato finemente, 1 cucchiaio di timo fresco, 1200ml di acqua ghiacciata, intestini Esecuzione

w mojej kuchni