Kolorowa wiosenna sałatka ze świeżych warzyw i serka wiejskiego. Pomysł na szybkie dietetyczne śniadanie. Składniki: 200 g serka wiejskiego mały pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku mała cebula 1/2 ogórka zielonego kilka pomidorków koktajlowych sól, pierz, ulubione zioła Rzodkiewki i ogórka pokroić w grubszą kostkę, cebulkę w półplasterki, a pomidorki na ćwiartki. Wszystkie warzywa wymieszać ze serkiem, doprawić
wyzwania kuchenneWraz z nadejściem wiosny w sklepach zaczęły się pojawiać młode pomidory, sałata, rzodkiewka, ogórki. Głodni witamin i kolorów po szarej zimie często rzucamy się na kuszące wyglądem nowalijki. Niestety, oprócz składników odżywczych, dostarczają one substancji niepożądanych. Obawy związane z ich spożywaniem dotyczą głównie środków, którymi są nawożone. Dokładnie chodzi o azotany, które same w sobie nie są szkodliwe i występują(...)szczególnie zagrażają niemowlętom, małym dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym . Niestety nowalijki mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować
Powiedz dietom nieprzepiórczym. Pyszna, zielona, idealna na początek wiosny. Ten przepis, oraz kilka innych, smacznych i Wielkanocnych znajdziecie także w Chochli . Składniki : * garść rukoli * 6 przepiórczych jajek ugotowanych na twardo * 5 rzodkiewek * 6 pomidorków koktajlowych * garść pestek słonecznika * dressing : 2 łyżki soku z cytryny bądź limonki, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, świeże zioła Przygotowanie : Na talerzu bądź w salaterce ułożyć(...)rukolę, połówki jajek przepiórczych i pomidorków. Dodać plasterki rzodkiewki, całość posypać prażonymi pestkami słonecznika. Składniki dressingu wymieszać, polać przygotowaną sałatkę. Podawać od razu
Magiczne Życie Martydnia, ale zapach świeżych warzyw i koperku podczas zakupów popchnął mnie do przygotowania też pysznej witaminowej bomby. Potrzebne nam: - 200 g jogurtu naturalnego - pół ogórka długiego - 4-5 sporych rzodkiewek - pęczek koperku - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rzodkiewki kroimy na cieniutkie półplasterki. Z ogórka wydrążamy łyżeczką pestki i tarujemy go na dużych oczkach tarki. Umyty i osuszony koperek szatkujemy
W poszukiwaniu inspiracjiFarsz z sardelami jest wyrazisty i bardzo smaczny, z pewnością zasmakuje miłośnikom ryb. Składniki: 6 jajek 2 filety z sardeli (anchois) łyżka majonezu biały pieprz do dekoracji: szczypiorek, koperek, rzodkiewki, ziarna pieprzu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli i studzimy. Rozcinamy na pół i delikatnie wyciągamy żółtka. Zółtka, majonez i filety z sardeli blendujemy(...)razem. Doprawiamy do smaku białym pieprzem. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Jajka układamy farszem do dołu. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu, uszka z rzodkiewki i nozdrza z szczypiorku
Pyry na GazJedna z moich ulubionych past do pieczywa. Doskonale sprawdza się w wersji kanapkowej, ale również jako przystawka - na bagietce lub krakersach. Składniki 1 wędzona makrela (około 300g) 4 małe rzodkiewki 2 małe ogórki małosolne (opcjonalnie świeże) 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka majonezu 1,5 łyżki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka chrzanu szczypta pieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić(...)ości.Rzodkiewkę, ogórki i cebulę posiekać w drobną kosteczkę. W misce rozdrobnić makrelę widelcem. Dodać pozostałe składniki (oprócz szczypioru) i wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę. Doprawić do smaku. Podawać na grzankach z chleba lub bagietki. Smacznego
Pełny talerzWitajcie! Dzisiaj przychodzę do was z pyszną surówką do obiadu lub jako przekąskę na kolacje z witaminkami. ;] Składniki: - 1 główka sałaty - 3 rzodkiewki - 1 pomidor - mały surowy ogórek - szczypiorek - odrobina kiełek do smaku - sól, pieprz, cukier do smaku - 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Myjemy warzywa, porwać liście sałaty palcami, rzodkiewkę i ogórka kroimy w słupki, pomidora w kostkę. Mieszamy
Tanio szybko zdrowojuż będziemy mieli dosyć ich serdecznie dosyć.Jest przepyszna i wiosenna. Wystarczy poświęcić 10 minut by ją przygotować. Składniki: 4-6 małych młodych ugotowanych z solą ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek roszponka Sos: 2 łyżki oliwy ząbek czosnku łyżka kremowej musztardy łyżka ciepłej wody przyprawy odrobina kremu(...)balsamicznego Sposób przyrządzenia: Ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek umyć osuszyć. Pokroić w kostkę, dodać pokrojone ziemniaki oraz połowę sałaty, wymieszać. Na dnie naczynia rozłożyć pozostałą roszponkę, przełożyć warzywa, polać sosem przygotowanym z w/w składników a balsamem udekorować salaterkę. Sałatka prze apetycznie prezentuje się na stole
pieprzny smaczekdaniami głównymi jako dodatek do dań głównych . Dodatek cytryny i oliwy z oliwek nadaje jej wyrazisty smak . składniki na 4 porcje 1 mała główka sałaty pęczek rzodkiewek 1 ogórek 1 cebula sok z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz natka pietruszki przepis Sałatę po umyciu i osuszeniu rwiemy palcami na mniejsze kawałki(...)Ogórka nie obieramy tylko kroimy w ukośne plasterki . Rzodkiewki szatkujemy w talarki . Cebulę siekamy dość grubo . W salaterce układamy luźno wszystkie składniki polewamy sosem z cytryny i oliwy , przyprawiamy solą i pieprzem , mieszamy delikatnie i posypujemy natką pietruszki
Smakowite Daniamoże ich też zabraknąć na wielkanocnym stole. Prostota i szybkość wykonania oraz wyśmienity smak to ich dodatkowy atut . składniki na 4 porcje 6 ugotowanych na twardo jajek pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 większy ogórek kiszony 3 łyżki majonezu szczypta soli czarny pieprz przepis Ugotowane na twardo i ostudzone jajka przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy z nich żółtka i bardzo(...)drobno siekamy. Drobno siekamy również umyty i osuszony szczypiorek. Do miski ścieramy na tarce o dużych oczkach rzodkiewki oraz ogórka kiszonego, dodajemy posiekane żółtka, szczypiorek oraz majonez, całość dokładnie mieszamy doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem. Na półmisku układamy połówki jajek i nadziewamy je przygotowanym farszem. Tak przygotowane jajka najlepiej smakują schłodzone
Smakowite Daniakażdy członek mojej rodziny lubi inne nadzienie. Przynajmniej będzie kolorowo :) SKŁADNIKI: 6 jaj ugotowanych na twardo 6 plasterków chudej, wędzonej szynki 2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy 3-4 rzodkiewki starte na drobnych oczkach tarki sól pieprz kolorowy słodka papryka w proszku 2 łyżki majonezu A jak to zrobić: Jajka obrać ze skorupek. Odciąć im wierzchołki i wydrążyć żółtka. Żółtka przełożyć(...)miseczki, dodać pokrojoną w drobną kostkę szynkę, rzeżuchę i rzodkiewkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki oraz majonezem. Całość dokładnie wymieszać. Wydrążone białka postawić w pionie (dół można lekko przyciąć co ułatwi ich postawienie) i napełnić przygotowanym farszem. Podawać oprószone papryką i posypane rzeżuchą
Kuchnia w opałachSkładniki: 3 garście roszponki 1 serek camembert 2 pomidory 6 rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku Sos 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy 5 łyżek oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki cząbru sól, pieprz Wykonanie Roszponkę układać na talerzach , a następnie pokrojone w plasterki pomidora i rzodkiewki. Serek pokroić na małe kawałki Posypać szczypiorkiem. Wszystkie składniki sosu wlać do małego słoiczka, zakręcić
O kuchni z uczuciemSzybka, pyszna i znika równie szybko, jak posmarowanie nią pieczywa. Delikatna, czuć smak wędzonej ryby. Idealna na piątkową kolację. Składniki : 1 dorsz wędzony 4 rzodkiewki 4 jajka 1 mała cebula 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Sół, pieprz garść startego żółtego sera garść koperku Przygotowanie : Rybę obrać i oczyścić z ości, Rozdrobnić na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć
Garnkowe fanaberieWitajcie dzisiaj przychodzę do was z pyszną i zdrową sałatką z brokułami. Składniki: - 1 brokuł - 1 pomidor - 3 czubate łyżki ugotowanego jaśminowego ryżu - 2 łyżki kukurydzy konserwowej - 2 rzodkiewki - 2 rosołki - sól - pieprz Wykonanie: Do ok 2l wody wrzucamy rosołki. Gdy woda się zagotuje wrzucamy obranego umytego brokuła. Czekamy, aż się zagotuje i wyłączamy z gazu i zostawiamy(...)gorącej wodzie dopóki nie uznamy, że jest odpowiednio miękki. Odcedzamy na durszlaku. Kroimy pomidora i rzodkiewkę, dodajemy ryż i kukurydzę, odcedzonego zimnego brokuła i mieszamy. Dodajemy do smaku pieprz i odrobinę soli. Można ewentualnie dodać łyżkę majonezu. Smacznego
Tanio szybko zdroworoszponki składniki na 3 talerze mały kawałek selera 250 g ziemniaków 1 por - tylko biała część 1 opakowanie roszponki ser smażony około 100 g sól, pieprz masło do smażenia rzodkiewki około 6 sztuk wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w talarki por. Po około 5 minutach dodajemy do niego seler i ziemniaki pokrojone z kostkę. Po minucie podsmażania dolewamy wodę(...)wszystko miksujemy na gładki krem. Znów stawiamy na gazie, dodajemy pokrojony ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, które dekorujemy pokrojoną w słupki rzodkiewką. Można polać śmietaną
Przysmaki Karolki