danie. Wystarczy przygotować sos teriyaki, włożyć wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia. 25 minut w nagrzanym piekarniku i łosoś teriyaki już jest gotowy. Pyszne danie jednogarnkowe! Rybę można podać z ryżem. Próbowaliście kiedyś shiitake ? Są to jedne z najsmaczniejszych grzybów jakie jadłam. Od dawna przyrządzam i jadam ryby z grzybami . Zachęcam również do wypróbowania przepisu na łososia z pesto lub łososia(...)lśniąca w środku, wtedy jest soczysta i smaczna. Bok choy i grzyby wyjmij po 15 minutach. Podkręć piekarnik do 250ºC i piecz łososia do 25 minut. Podaj rybę z ryżem, soba lub tylko z bok choy i shiitake. Polej sosem, posyp uprażonymi nasionami sezamu i pociętą w piórka dymką. Smacznego! The post Łosoś teriyaki z bok choy i shiitake
codojedzeniaSzybki obiad z niczego? Sprawdź ryż z porem i papryką! Idealny posiłek do zjedzenia w domu lub pracy. Artykuł Brązowy ryż z porem i papryką pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Tasteśrednio około 30 minut). Skrobię kukurydzianą lub ziemniaczaną rozrabiam z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodaję do mięsa. Gotuję jeszcze około 2 minut, aż sos zgęstnieje. Najczęściej podaję z ryżem jaśminowym lub ryżem basmati, ale zdarza się nam jeść curry z chlebem naan ( z tego przepisu ), który bardzo lubimy. PS. Jeśli ktoś nie lubi sosu ze skrobią kukurydzianą
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPikantna,lekko ostra wieprzowina z woka ,łatwa do zrobienia i szybka do przygotowania na posiłek obiadowy lub kolację.Podana z ryżem lub makaronem , świetnie pasuje na spotkania we dwoje lub przyjaciół.Polecam. Przepis znalazłam Tu . 25 dag.chudej łopatki 1 świeża trawa cytrynowa ( nie musowo) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1 cebula Pieprz Olej ok.4-5 łyżek(...)smażyć na dużym ogniu nie przerywając mieszania , 8 minut , aż kawałki mięsa się zrumienią na ciemno brązowy kolor.Doprawić świeżo zmielonym pieprzem .Podawać z posiekaną dymką i makaronem lub ryżem!. Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKlasyczna i pyszna, często króluje na polskich stołach. Podawana najczęściej z ryżem lub makaronem. Mowa oczywiście o pomidorowej. Przygotować ją można na wiele sposobów. Ja proponuje Wam, jako że wciąż mamy sezon na pomidory, przygotować ją ze świeżych pomidorów. Zupa pomidorowa 1 kg pomidorów rostbef wołowy 1 marchewka 1 pietruszka 5-6 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe(...)układamy rostbef i marchewkę, zalewamy je zupą i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Do smaku możemy również dodać łyżkę śmietany, ale nie jest to konieczne. Możemy ją podać z ryżem, makaronem, bądź tak jak na zdjęciu poniżej z groszkiem ptysiowym . Smacznego:) Artykuł Zupa pomidorowa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeodwrót, zawsze odrzuca kapustę, a takie gołąbki zjada w całości. Nie przeszkadza mu kapusta która znajduje się w środku :) Składniki: 1/2 kg mięsa zmielonego ( ja miałam szynkę) 3/4 szklanki ryżu ugotowanego na pół twardo 1/2 główki małej kapusty 1 cebula 1 jajko 500 ml bulionu 250 ml przecieru pomidorowego (ja miałam swojski, ale może być z kartonika) przyprawy (sól, pieprz(...)bazylia,majeranek, papryka słodka, czosnek granulowany) olej do smażenia Wykonanie: Mięso włożyć do miski, wymieszać z ryżem ugotowanym na półtwardo. Kapustę pokroić dość drobno, zalać wrzątkiem. Przecedzić na sitku i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć i również dodać do mięsa. Wszystko wymieszać, dodać jajko, sól, pieprz, majeranek, paprykę i czosnek granulowany. Wyrobić ręką. Formować gołąbki. Gotowe podsmażyć
Agusiowe smakołykiKolejne danie, które przyrządziłam na diecie, podczas mojej choroby. Po tygodniu jedzenia tylko ryżu, płatków i wafli ryżowych mogłam zacząć rozszerzać dietę np. o pieczywo. Zdecydowałam się na pieczywo bezglutenowe, a bułeczki które upiekłam wyszły idealne. Mimo tego, że bezglutenowe wypieki bywają suche i twarde, to ten udał się idealnie. Bułki są takie jakie powinny być, z chrupiąca skórką(...)formie na muffinki. Ciasto wychodzi dosyć lejące, więc użycie jakiejkolwiek formy jest tu raczej konieczne. 12 sztuk: 100 g kaszy gryczanej niepalonej 140 g komosy ryżowej białej 200 g ryżu białego długoziarnistego 30 g siemienia lnianego 200 g wrzątku łyżeczka soli 10 g cukru 90 g mąki ziemniaczanej 300 g wody 2 łyżeczki suchych drożdży bezglutenowych 20 ml oleju rzepakowego
Mienta bloguwielbiam Bambuczi Dziś zapraszam Was na szybki lekki deser, którego zwieńczeniem są właśnie Bambuczi. Składniki: 180 g zimnego jogurtu naturalnego 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao garść ekspandowanego brązowego ryżu 2-3 kawałki suszonych bananów z surowym kakao Bambuczki od Oho Idea Natura listki świeżej mięty Przygotowanie: Na dno szklaneczki nakładamy garść ekspandowanego brązowego ryżu. Następnie nakładamy 2-3 łyżki ziemnego
Słodkie okruszkiłyżki miodu 0,5 łyżeczki suszonej bazylii 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki lubczyku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka maggi 150 g sera feta 125 g ryżu z warzywami Udka dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Mięso oblewamy miodem. Krojone pomidory wraz z zalewą mieszamy z ziołami - suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi i lubczykiem(...)przykryciem przez 60 minut w 200*C. Przed końcem możemy mięso odkryć aby ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu udka obsypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Podajemy z ugotowanym ryżem z warzywami
VioletoweKucharzenieZnudziły mi się już ziemniaki, ryż, kasza. Przygotowując tym razem gulasz z udźca indyka, miałam ochotę na podanie go z czymś innym. Robiłam już kiedyś kotlety ruskie i to stało się moją inspiracją do tego obiadu. Na stoisku firmy Sokołów znalazłam kiszkę ziemniaczaną. Nigdy wcześniej jej nie próbowałam więc… kupiłam. Kiszkę wystarczy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju
Mama z miastarobił zakupu przed wyjazdem. Znacie to? Ja aż za dobrze! Dlatego staram się, żeby w mojej kuchni nie zabrakło produktów "awaryjnych". Zawsze mam w domu makaron, ryż, kaszę, przetwory - pomidory w puszce, ogórki konserwowe, oliwki, zawsze mam też w domu czosnek i oliwę. Do tego szafka pełna suszonych ziół i przypraw. Tak powstała moja najnowsza zapiekanka. Makaron muszelki
Kulinarne InspiracjeSałatka z dzikiego ryżu, z dodatkiem zielonych warzyw, jest doskonałym daniem na lekki lunch. Doskonale pasuje także do grillowanego lub pieczonego mięsa . Jest chrupiąca, soczysta. Mięta i pomarańcza świetnie pasują do zielonych szparagów i groszku, dodając sałatce dodatkowej lekkości i świeżości. Sałatka jest po prostu pyszna! Tę sałatkę zrobiłam właściwie tylko dla siebie , komponując ją wedle własnych upodobań. Miałam nadzieję(...)mąż chyba się starzeje i smak mu się wyraźnie zmienia. Najpierw zajrzał do miski i spytał podejrzliwie co to. Odpowiedziałam, że to moja sałatka i wymieniłam składniki zaczynając od ryżu i ogórka czyli składników, które na pewno lubi. Żarłoczek sałatkę obejrzał dokładnie, powąchał, zamieszał i spróbował odrobinę. Zjadł, zamruczał zdziwiony i sięgnął po kolejną łyżkę... A potem to już musiałam
Smaczna Pyzapomocą ziół. Mięta jest tu idealnym wyborem! Sałatka z kalafiora to kolejny przepis na lato, który polecam Wam zapamiętać. Sałatka jest pyszna i syta. Z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż. Można ją również podać jako lekkie danie na kolację. Idealna na letnie upały. Kalafior – sałatka Składniki: na 4 porcje 1 kalafior 250 g zielonych szparagów 1 ząbek czosnku
codojedzeniaFilety z kurczaka to najlepsze mięso na szybki posiłek, robi go się błyskawicznie w jednym garnku, z dodatkiem pomidorów, szynki parmeńskiej, pieczarek i oliwek, najlepiej smakuje z ryżem na sypko. Takim posiłkiem naje się cała rodzina. Polecam. Składniki: 80 dag fileta z kurczaka 25 dag świeżych pieczarek 10 dag szynki parmeńskiej 5 dag wędzonego boczku 50 g zielonych oliwek(...)garnek i dusić 15-20 minut, pod koniec dodać pastę ajwar do smaku, oraz pokrojone oliwki, posypać uprażoną szynką parmeńską z boczkiem i posiekaną bazylią. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego
Wanilia i Kardamonczasu zamieszamy. Składniki 600 g łopatki wieprzowej 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy sarepskiej 400 ml bulionu warzywnego 2/3 szklanki ryżu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Łopatkę kroimy w większą kostkę, dodajemy starte na dużych oczkach jarzyny, pokrojonego w piórka pora, przeciśnięty przez praskę czosnek(...)Wszystko łączymy z musztardą i bulionem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C przez 20 min, następnie mieszamy z ryżem i zapiekamy (też pod przykryciem) 30 min. Następnie ponownie mieszamy i zapiekamy jeszcze 10 min (bez przykrycia). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchen