ryż - 22970 przepisów (strona:445/1532)

Kurczak z papają 127

kurczaka 25 dkg papai 400 ml mleka kokosowego 1 i 1/4 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 3 średniej wielkości cebule szalotki 1 duża papryka czerwona 1 łyżka masła ryż do serwowania Jak zrobić kurczaka z papają w sosie kokosowym. Do garnka włożyć masło oraz dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno dodać pokrojoną(...)czym dodać pokrojonego w dużą kostkę kurczaka. Kontynuować duszenie przez 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, sól, kurkumę i dusić przez 10 minut. Danie dodawać z ryżem basmati. Kurczak z papają Warto wiedzieć robiąc kurczaka z papają. Poza słodką papryką można dodać także odrobinę papryki chili. Sprawi ona, iż sos będzie pikantny. Cebulę szalotkę zastąpimy białą cebulą. Szukasz

MeCooks
Karkówka duszona w Karmi 73

wolnym ogniu. Jest aromatyczna, soczysta i bardzo smaczna. W czasie gdy karkówka będzie się dusić, możesz przygotować ulubione dodatki do obiadu, np. zrobić mizerię, przygotować surówkę, ugotować ziemniaki, ryż lub kaszę.   Pomysły na obiad… ** Burrito z mięsem mielonym ** Soczewica z warzywami ** Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami ** Kotlety drobiowe z serem i majonezem   (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)Posmakuj i dopraw solą i ostrą papryką/pieprzem. Włóż mięso z powrotem do sosu – po kilku minutach gotowania zdejmij rondel z ognia.   Duszoną karkówkę podawaj z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami (śląskimi, kopytkami, gnocchi) . Danie uzupełni dodatek surówki, sałatki obiadowej, warzyw konserwowych (ogórków, papryki) , duszonych warzyw lub pieczarek.   Pomysły na obiad:           (adsbygoogle

Kulinarny S.O.S.
Kurczak w sosie pomidorowym z fasolką 90

ciemnej fasolki 250 ml przecieru pomidorowego 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminku mielonego Sól, pieprz Garść natki pietruszki 1 szklanka ryżu 2 łyżki oleju lub oliwy Przygotowanie: Ryz przepłukać, wsypać do rondelka, zalać dwiema szklankami wody, posolić i gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem przez ok.15 minut, mieszając(...)Dodać do warzyw. Dodać rownież przyprawy i dobrze wymieszać. Smażyć na średnim ogniu często mieszając. Gdy kurczak będzie dobry dodać przecier, odsączoną fasolkę a po minucie śmietanę. Zagotować. Ugotowany ryż wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać natką. Od razu podawać. Czytaj więcej: Kurczak w sosie pomidorowym z fasolką The post Kurczak w sosie pomidorowym z fasolką appeared first

Moja Delicja
Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym 78

poprawia nasz metabolizm. Mięso z indyka najlepiej mielić samemu. Wówczas wiemy, co jemy 🙂 Klopsiki z indyka w pikantnym sosie pomidorowym można podawać jako odrębne danie lub w towarzystwie makaronu, ryżu lub kaszy (polecam kaszę jaglaną). Składniki: 500 g zmielonego mięsa z udźca indyka 1 żółtko spora garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki utartego sera żółtego 1 duża cebula drobno posiekana(...)małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, wsypać oregano, ostrą paprykę. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Jeśli planujemy podawać klopsiki z kaszą, makaronem lub ryżem, należy sos odpowiednio zagęścić: 1 czubatą łyżkę mąki wsypać do kubka, zalać małą ilością zimnej wody i dobrze wymieszać, żeby nie było żadnych grudek. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta i utrudnia

Moja Delicja
Pulpety z indyka 95

mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis(...)sosu. Delikatnie wymieszać. Przykryć. Gotować na małym ogniu 5-10 minut , do momentu kiedy dogotują się w środku. Gotowe pulpety z indyka podawać w towarzystwie kasz (polecam kaszę jaglaną) , ryżu lub makaronu. W kolejnych dniach przy podgrzewaniu proponuję klopsy podzielić na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. * Jeśli chcecie uzyskać delikatniejsze w strukturze pulpety, to zamiast

Moja Delicja
Chleb pszenny z ryżem 94

Chlebek z ryżem, to najbardziej mięciutki i najbardziej wilgotny chlebek jaki jadłam, oczywiście za sprawą dodanego ryżu. Śmiało nazwę go typowo swojskim pieczywem idealnym do posmarowania domowym dżemikiem albo smalcem z skwarkami. I zapewne nie bę Artykuł Chleb pszenny z ryżem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Sałatka z makrelą i ryżem 80

Sałatka z makrelą i ryżem to jedna z moich ulubionych sałatek, które zabieram ze sobą do pracy. Jest bardzo sycąca dzięki zawartości ryżu, może być traktowana jako II śniadanie bądź w większej ilości jako obiad, gdy nie mam możliwoś Artykuł Sałatka z makrelą i ryżem pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Sos z papryki i pomidorów 97

Mówię Wam, ten dzisiejszy sos jest bardzo dobry! Sos można wykorzystać na dwa sposoby: jako dip na zimno, oraz na ciepło jako dodatek do dań z makaronem, jak lubicie ryż to z ryżem też. Warto napełnić słoiki sosem z papryki i pomidorów. Składniki na 4 słoiki 250-300 ml Sosu z papryki i pomidorów : 1 kg pomidorów np. Lima

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś indyka pieczona z pieczarkami 94

lekko pikantny smak, z delikatną nutą koperku. W towarzystwie pieczarek i pieczonej papryki tak przyprawiony indyk smakuje rewelacyjnie. Pierś indyka pieczona z pieczarkami świetnie smakuje podana z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą. Płyn, który powstanie podczas pieczenia indyka, można przelać do rondelka i zagotować, doprawić do smaku i zagęścić kilkoma łyżkami śmietany 30%, aby powstał sos. Ilość porcji: 6 Czas(...)odkryć i zapiekać jeszcze przez około 10 minut. Wytopiony sok zlać do rondelka, dodać 2 łyżki śmietany 30% i gotować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Podawać z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą. Zobacz również: kotlety mielone z indyka z ryżem

Kuchcik gotuje
Arancini, czyli ryżowe kulki z mozzarellą 115

zrobić arancini, czyli kulki ryżowe?  Risotto uformować w kulki wielkości piłeczki do golfa, następnie rozgnieść je na otwartej dłoni, w środek włożyć kostkę sera mozzarella, po czym zagnieść ryż formując kulkę. Zrobić tak z pozostałą częścią ryżu. U mnie wyszło 6 kulek.  W rondlu lub we frytkownicy rozgrzać tłuszcz do 170 stopni. Ryżowe kulki delikatnie obtoczyć najpierw

Codzienne Gotowanie
Domowa zupa ogórkowa 63

sztuk ogórków kiszonych (w zależności jak mocno kwaśną zupę lubie) 1 1/2 szklanki (około 350 ml) kwasu z kiszonych ogórków 1 litr zimnej wody 1 szklanka (240 ml) surowego ryżu 3 średnie ziemniaki 1 mała cebula 3 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól i pieprz czarny (do smaku) świeży koperek i pietruszka (opcjonalnie) Wykonanie: Ryż dokładnie płuczemy

Lamarida.pl
Leczo na zimę w słoikach. Domowe przetwory. 126

dodaję kiełbasy, ani boczku. Daję same warzywa. Później jeśli mamy ochotę podsmażam mięso, czy kiełbasę , dodaję zawartość słoika i obiad gotowy. Jeśli nie mam ochoty na mięso, dodaję ryż, lub makaron i jest wyśmienita potrawa jarska. Także polecam, jeśli macie taką możliwość przygotujcie sobie parę słoików na potem. Będą jak znalazł, zwłaszcza wtedy kiedy nie macie czasu na gotowanie(...)Placuszki z cukinii. Smaczne i chrupiące. Cukinia panierowana w chipsach paprykowych.  Cukinia marynowana na zimę. Domowe przetwory.  Ciasto kakaowe z cukinią  Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Pieczona w pomidorowym sosie

Kuchnia z widokiem na ogród
Wegańskie curry z pieczonymi warzywami 128

płaskiej łyżeczce sproszkowanego imbiru, kolendry, kuminu, czerwonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy łyżka oleju i trochę do polania warzyw 2 ząbki czosnku szczypta soli Do podania: ugotowany ryż – u mnie jaśminowy posiekana natka pietruszki lub kolendry jogurt kokosowy lub zwykły   Zaczynamy od przygotowania warzyw – piekarnik nagrzewamy na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Bakłażana myjemy(...)Wlewamy mleczko kokosowe, delikatnie ale dokładnie rozprowadzamy i tylko doprowadzamy wszystko do bulgotania.   Gorące i pachnące curry jest gotowe do podania. Najlepiej podać je z ugotowanym na puszysto ryżem jaśninowym, posypane drobno posiekaną pietruszką lub kolendrą. Dla ochłody i załagodzenia kleks jogurtu kokosowego też świetnie pasuje.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Sałatka ryżowa 75

jajkami. Jest łatwa i szybka do zrobienia, a do tego naprawdę smaczna. Może zrobicie ją w nadchodzące święta? Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka ryżowa Składniki 1 szklanka ryżu 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (duże kawałki) 1 mała papryka czerwona 4 łyżki marynowanej cebulki 4 ogórki konserwowe 4 jajka lub 8 przepiórczych(...)oliwa z oliwek majonez sól pieprz natka pietruszki Instrukcje Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, studzimy. Przekładamy do salaterki. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem, dodajemy kukurydzę i cebulkę odcedzoną z zalewy. Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy z oliwek i majonez wg uznania

To co lubię - gotuję i polecam
Papryka faszerowana 95

Najlepiej ją zrobić teraz kiedy paprykę mamy świeżą i pachnącą słońcem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Papryka faszerowana Składniki 7 czerwonych papryk 800 g mielonej łopatki wieprzowej 1 szkl. ryżu 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli 1 spora cebula garść natki pietruszki 0,5 l passaty pomidorowej sól pieprz 1 łyżeczka rozmarynu świeży lub suszony Instrukcje Paprykę myjemy, odcinamy górę około(...)wydrążamy pestki. Ryż gotujemy prawie do miękkości, odcedzamy i mieszamy z mięsem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na kilku łyżkach oleju do czasu aż się zrumieni. Dodajemy do farszu, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, paprykę, rozmaryn, sól, pieprz do smaku. Nadziewamy papryki, na wierzch układamy plastry pomidora i plastry mozzarelli. Przykrywamy czapeczkami. Passatę pomidorową doprawiamy do smaku

To co lubię - gotuję i polecam