ryż - 22970 przepisów (strona:388/1532)

Pierś kurczaka w sosie koperkowym 450

piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki bulionu sól i pierz do smaku 2 łyżeczki majonezu olej do smażenia Dodatkowo: ugotowany ryż i brokuły lub kalafior W małym garnku gotować bez przykrycia, na małym ogniu jogurt wymieszany z bulionem. Dodać majonez, szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać(...)Usmażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Dodać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Zdjąć z patelni i podawać z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem

Bullio
Zupa z cieciorką i chorizo z wolnowaru 133

Przygotowanie tej zupy zajmuje zaledwie 20 minut i reszta robi się sama :) Nie trzeba doglądać, mieszać itd. Po 7-miu godzinach mamy gotowy obiad :) Dodatkowo pyszny

kuchnia doski
Pierś kurczaka pieczona z cynamonem 177

Dziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić

kuchnia doski
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 116

majonezu sól pieprz Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski i wystudzić. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę i tuńczyka dokładnie odsączyć. Wszystkie składniki przełożyć do ryżu i wymieszać. Dodać majonez i ponownie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

kuchnia doski
Łosoś, ryż, groszek i seler naciowy 186

Składniki: 50 g ryżu jaśminowego na osobę groszek mrożony seler naciowy bulion warzywno - drobiowy filet z łososia sól i pieprz świeży koperek Przygotowanie: Ryż przepłukać do uzyskania klarownej wody i ugotować wg wskazań na opakowaniu. Odcedzić na sitku. W tym samym garnku możemy(...)teraz podgrzać pokrojony seler naciowy i groszek. Ilość zależy od naszego uznania. Gotuję je do miękkości w bulionie. Dolewam go tylko tyle, by przykrył warzywa. Następnie mieszam warzywa z ryżem i gotowe! Natomiast filet z łososia możemy przygotować poprzedniego dnia lub praktycznie przed gotowaniem. Należy go przepłukać pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i osolić. Taki ląduje w lodówce

Karczma Honorietty
Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką 136

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kurczak z sosem orzechowym, ryżem i orientalną surówką Składniki – 4 porcje: Ryż długoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 2 torebki Pierś z kurczaka – 1 podwójna sztuka Jogurt naturalny gęsty- 3 łyżki Żółta pasta curry – 3 łyżki  Sezam do posypania Składniki(...)kolendrą, dodajemy posiekane orzechy (można je wcześniej podprażyć) i starty imbir. Całość doprawiamy do smaku sosem przygotowanym z oleju (ja użyłam sezamowego), miodu i sosu sojowego. Wszystko podajemy z ryżem. #Zaryżykuj

Kuchnia Bon Appetit
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru 167

Nie wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie

kuchnia doski
Kurczak, warzywa, ryż 151

filet z kurczaka 1 torebkę ryżu  2 marchewki 1 cukinię 2 pomidory 2 łyżki oleju kokosowego paprykę słodką, czosnek granulowany, kurkumę, tymianek, oregano, pieprz ziołowy i sól Ryż standardowo gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy na kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką oleju kokosowego. Doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami wedle własnych preferencji. Na oddzielnej patelce

Emskie Smaki
Stek z tuńczyka z tropikalną salsą 181

wierzchu się delikatnie zarumienił.  Zdjąć z patelni i dać mu chwilę odpocząć. W tym czasie można wyłożyć ryż i salsę na talerze :) 2 torebki dzikiego ryżu lub ryżu mieszanego Ugotować wg przepisu na opakowaniu. Salsa: 1 duże dojrzałe mango 1 awokado 2 małe ogórki gruntowe lub jeden średni szklarniowy 1 łyżka sosu sojowego sok z połowy limonki

Jemy Pijemy
Sałatka z fasolki szparagowej i tofu 306

obiadu, jak i sama w sobie może go zastąpić. Jeśli chcesz na jej podstawie stworzyć fajny i sycący obiad, dodaj ugotowaną kaszę gryczaną niepaloną, komosę ryżową lub po prostu ryż. Takie danie będzie nawet lepsze na zimno, ponieważ wszystko zdąży się przegryźć i uwolnić aromat. W związku z dużymi pokładami fasolki szparagowej znajdującej się w mojej zamrażarce, możecie spodziewać(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki sok z połówki limonki lub cytryny 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku *opcjonalnie zielona cebulka (dymka), kasza lub ryż Wykonanie: 1 Zagotuj wodę w garnku, dodaj soli, ugotuj fasolkę, a następnie ją osusz. 2 Szpinak umyj, przelej gorącą wodą i odsącz. 3 Gdy szpinak jest już suchy, pokrój

Blendman
Papryka faszerowana mielonym indykiem i ryżem 161

łyżki oleju sól pieprz sproszkowana papryka 2 łyżki suszonej papryki w płatkach - można pominąć 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – u mnie mrożona 6  dag startego żółtego sera WYKONANIE: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, przestudzić(...)Papryki umyć, osuszyć, odciąć wierzch od strony ogonka, tak aby powstały czapeczki, ze środka usunąć gniazda nasienne i białe błony. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Do ryżu dodać mięso, zeszkloną cebulę i czosnek, natkę pietruszki, paprykę w płatkach, połowę żółtego sera i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Przygotowane papryki oprószyć w środku solą, napełnić farszem i ustawić w naczyniu

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa pomidorowa z pomidorów i gałązek krzewu pomidora 165

umyć i wrzucić do garnka. zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Wyjąć liście krzewu pomidora i wyrzucić. Wlać zupę na talerze, udekorować łyżką kwaśnego jogurtu greckiego i obsypać natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
zupa gołąbkowa 175

czosnek przepuszczony przez praskę. Dusimy całość chwilkę na małym ogniu.  Następnie dodajemy wodę. I gotujemy około 7 minut, po tym czasie dodajemy ryż i gotujemy do miękkości ryżu. następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.  Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupa wychodzi lekko gęsta, bardzo smaczna i smakuje jak gołąbki. Polecam, taka porcja na pewno zostanie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zupa klopsikowa 141

Dziś chciałam zaproponować pyszną zupe klopsikową. Jest naprawdę smaczna i bardzo pożywna, a zarazem bardzo delikatna i dlatego jest świetną propozycją obiadową również dla dzieci. Gorąco

kuchnia doski
GOŁĄBKI DOMOWE JAK JE ZROBIĆ 215

cebule 0.5 kostki smalcu przyprawa uniwersalna Maggie czarny tłoczony pieprz Sos pomidorowy: ********************************************* 0.5 litra bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 kubek śmietany  ************************************************ Nastawić ryż do gotowania.Ryz opłukać,zalac wodą i na małym ogniu gotujemy przez 20 minut. Przygotować sos do gołąbków- w rondelku zagotować bulion z koncentratem pomidorowym,przyprawami.Mąkę ziemniaczaną połączyć(...)ok.godziny.  Teraz wycinamy głąb z kapusty ,wycinamy wierzchnie liście( kolejność można sobie zmienić według waszych zasad ).KAPUSTĘ sparzyć w gorącej wodzie w garnku.Z liści złączonych wyciąć grube nerwy.Gotowy ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawami i uduszoną na roztopionym gorącym smalcu cebulkę ( złoty kolor),wymieszać.Liscie nadziewamy farszem mięsno - ryżowym,zwijamy jak krokiety,układając ciasno w garnku na pozostawionych

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki