mieszamy I dodajemy kurczaka. Smażymy około 8 -10 min. Dodajemy sos- mieszamy I pozostawiamy na gazie około 2 min. Gotowe. W międzyczasie gotujemy ryż- można dodać do ryżu suszone warzywa, szykujemy sałatkę. Obiad gotowy. Smacznego
Smaki EdytyPrzepis znalazłam na blogu Cynamon.blogujaca.pl . Jest to świetny pomysł na dodatek do obiadu, przekąskę na kolację czy na imprezę. Robi się dość szybko i łatwo. W oryginale oprócz warzyw i ryżu było jeszcze salami, którego nie dodałam, ze względu na to, że u mnie kuleczki były dodatkiem do obiadu. Po oryginalny przepis zapraszam na stronę autorki ;) Kuleczki są smażone(...)smacznego:) Składniki: 1 szklanka białego ryżu 2 kostki rosołowe+ 2 szklanki gorącej, gotowanej wody czerwona papryki cebula szczypior 150 g sera żółtego 2 jajka 5 łyżek mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia, opcjonalnie masło Wykonanie: Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Na patelnię z cebulą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Jedną kostkę rosołową
Czerwona PorzeczkaTej jesieni bez watpienia uleglam urokowi dyni :)Wczoraj Bea na swoim blogu opowiadala o wyprawie na farme dyniowa, pokazala nam bardzo fajne zdjecia, a to wszystko
Przysmaki KarolkiMoj dziesiejszy wpis traktuje o bardzo szybkim obiedzie. Ci, ktorzy odwiedzaja moja strone wiedza, ze czesto gotuje dosc szybko. Przy malym dziecku to wrecz konieczne, a
Przysmaki Karolkiz dodatkiem warzyw. żródło: "Tina" Składniki na 4 porcje: 2 szkl. ryżu 30 dag brokułów 1 papryka żółta i czerwona 4 szkl. bulionu warzywnego 2 niewielkie dymki 1 mała puszka kukurydzy 4 małe pomidorki 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pół łyżeczki przyprawy curry sół, pieprz Sposób przygotowania: Ryż opłucz, osącz. Brokuły oczyśc(...)Czosnek obierz, wrzuc na rozgrzaną oliwę. Gdy tylko zacznie się robic brązowy , wyjmij go i wyrzuc. Na gorący tłuszcz wsyp ryż.Smaż, aż stanie się szklisty. Zalej go połową bulionu.Duś , a gdy ziarenka wchłoną płyn , dodaj pokrojone warzywa i wlej reszte bulionu. Duś ok. 20 minut. Dymki opłucz, pokrój na kawałki. Kukurydzę osącz. Pomidorki potnij na cząstki. Risotto
Słodkości i nie tylkosycące, dzięki czemu nie jest się zmuszonym do ciągłej głodówki, by zrzucić parę kilo. W jadłospisie są takie dania jak: Filet z kurczaka z duszonymi warzywami z ryżem na ostro Makaron ze szpinakiem i mozarellą Filet z kurczaka z jogurtem Na śniadania zaś polecane są takie dania jak: kefir z bananem z dodatkiem odpowiednich przypraw odchudzających, maślanka
Kulinarne Przebojecynamonu, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, 1 gwiazdka anyżu łyżka masła 2 łyżki suszonej marchewki i białych warzyw (pietruszki, selera, pasternaka) 1 płaska łyżeczka suszonych nasion kolendry 5-6 ziaren kardamonu sól, czarny pieprz do smaku 1. Ryż dokładnie przepłukuję kilka razy, aż do klarownej wody i gotuję z całymi przyprawami (cynamon, anyż, liść laurowy, ziele(...)angielskie, w "dużej wodzie" od momentu zagotowania na dość dużym ogniu ok. 7 minut. 2. Suszone warzywa rozbijam w moździerzu na ziarenka mniej więcej wielkości kaszy gryczanej, nasiona kardamonu wyjmuję z ziaren, również lekko rozbijam w moździerzu. 3. Odcedzam wodę z ryżu za przytrzymując pokrywkę, tak, aby została niewielka ilość wody na dnie, wyjmuję przyprawy. Zmniejszam ogień na minimalny
Kuchnia Prezydentowejciągu dnia jedzą tylko kurczaka z ryżem i brokułami (warzywa muszą być :P). Zatem kurczak z ryżem, słynny lub oklepany, ale smaczny. U mnie w roli kurczaka = indyk. Wybieram indyka, bo ma mniej kalorii (mniej tłuszczu), a więcej białka, niacyny i witaminy A i D. Zamiast białego ryżu wybieram brązowy, gdyż ma więcej białka, witamin i mikroelementów niż jego oczyszczony(...)część ryżu, dwie części wody) dodając trochę soli, kukrumę i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Pora kroimy w cienkie talarki i wrzucamy na rozgrzany olej. Mieszamy, zmniejszamy ogień. Łodygi selera dzielimy na pół wzdłuż i kroimy na małe plasterki. Dorzucamy do pora i mieszamy. Indyka kroimy w paski, dorzucamy do warzyw. Dodajemy sól
KucharzycaArborio do risotto (u mnie Kupiec ) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego olej do podsmażenia warzyw zioła: tymianek, oregano, koperek przyprawy: sól, chili (lub kilka kropli sosu Tabasco) Przygotowanie: Ryż podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy dwie szklanki wody bądź bulionu. Mieszamy(...)gotujemy aż ryż wciągnie całą wodę. Cebulę kroimy w kosteczkę i zarumieniamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i dusimy do miękkości. Tak przygotowane warzywa dodajemy do ryżu razem z łyżką przecieru. Doprawiamy posiekanymi ziołami, solą oraz chili lub sosem Tabasco
Ze smakiem i z pasjądomem. Aby przygotować w ten sposób danie bardziej treściwe, do garnka dodać warto także mięso, soczewicę, kasze, ryż czy komosę ryżową. W ten sposób łatwo i szybko zrobić można pełnowartościowy i sycący posiłek obiadowy. Aby dodatkowo przyspieszyć robienie zupy, zamiast świeżych warzyw wykorzystać można mrożone. W takim przypadku warto wybrać mieszankę pozbawioną zbędnych dodatków. Sosy warzywne Szybkie w przygotowaniu(...)odżywczych poszczególnych produktów. W ten sposób przetrzymywać można warzywa, owoce, zupy, sosy czy chleb, a także dania gotowe. Mrożenie bardzo dobrze znoszą potrawy z dodatkiem węglowodanowym, np. ryż lub kasza z warzywami. Szybkim sposobem na przygotowanie kolacji lub obiadu jest także korzystanie z gotowych mrożonek warzywnych i owocowych. Wystarczy rozgrzać je na patelni, a następnie dodać ser, mięso
Kulinarne Przebojeokoło godziny, aby było miękkie i aromatyczne. W tym czasie przygotowujemy mieszankę warzyw. Paprykę kroimy w większą kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w słupki i pora kroimy w plasterki. W woku lub wysokiej patelni podsmażamy wszystkie pokrojone warzywa na 1 łyżce oleju. Po usmażeniu warzywa odkładamy. Gotujemy ryż według zalecenia na opakowaniu. Następnie gdy mięso jest już miękkie dodajemy(...)niego przygotowaną mieszankę warzyw. Całość dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Gotowe danie chińskie podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu. Artykuł Wieprzowina po chińsku pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnerozpuścić w niej kostkę rosołową, odstawić. Kurczaka pokroić w ulubiony kształt i usmażyć na osobnej patelni. Gdy warzywa zmiękną i będą lekko przyciemnione dodajemy na patelnię ryż. Mieszamy z warzywami aż wszystkie ziarna będą pokryte sosem. Smażymy tak 1-2 minuty. Następnie wlewamy na patelnię połowę wina i mniej niż 1 szklankę wody z kostką rosołową. Delikatnie rozprowadzamy
Czerwony Gupikzmiksować blenderem na gładką masę. Filety ryby ugotować na parze, następnie rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Ryż ugotować w 1 szklance wody z solą. Do warzyw dodać rybę, ryż, przecier pomidorowy, roztarty czosnek, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryka. Z podanych proporcji wyjdzie około 5-6 słoiczków średniej wielkości, które można zapasteryzować i przechować
Jadło i czytadłoprzykryciem. Gdy ryż wchłonie już część płynu (mniej więcej po 5-8 minutach) dodajemy marchewki i pory. Gotujemy do miękkości warzyw już bez przykrycia (w razie potrzeby dolewamy jeszcze około 1/2 szklanki wody). Gdy warzywa zmiękną, a ryż wchłonie cały płyn i również będzie ugotowany, dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, kiełbasę oraz posiekaną natkę. Doprawiamy do smaku solą oraz(...)bardzo go polecam. Zapiekanki wychodzi dość dużo. Spokojnie nasyci 7 głodnych osób. Jeśli Wam nie jest potrzebna tak duża porcja, warto zmniejszyć ilość ryżu do 2 woreczków i zalać je mniej więcej 3 szkl. bulionu. Warzywa i kiełbasa to już kwestie indywidualne – ilość można modyfikować dowolnie. Na wierzch zapiekanki przygotowałam dodatkowo beszamel (rozłożyłam go na próbę na połowie zapiekanki
Smaki Na TalerzuNaleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy. Choć trzeba
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!