ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:320/442)

Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni 261

przede wszystkim baardzo zdrowa zupka. Jarmuż zawiera wapń, wit. A, wit. B, wit. C, beta-karoten, żelazo; odmładza organizm i działa przeciwzapalnie. To tylko niektóre zalety tego niedocenianego warzywa :) Chipsy z jarmużu możecie przygotować jako przekąskę zamiast klasycznych chipsów. Przed podaniem posypcie je odrobiną soli i/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek do różnych mięs(...)kokosowego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łodygi trawy cytrynowej 3 szklanki porwanych liści jarmużu (bez nerwu głównego) 1 limonka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki sosu rybnego Dodatkowo:  ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI MUS Z DYNI: Dynię obieramy ze skórki, pestki wyrzucamy. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym

Tajskie smaki
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i mozzarellą 189

sparzyć i obrać ze skórki. Ja robię zawsze ze skórkami. Następnie dodać wydrążone gniazda nasienne z cukinii, pokrojone na kawałeczki i poddusić ok 10-15 minut do momentu, aż warzywa się rozlecą. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy.  Całość ma mieć wyraźny smak, ponieważ w trakcie pieczenia cukinia wchłonie trochę ostrości i całość złagodnieje. Poddusić ok 10 minut. Wydrążone cukinie(...)całość lekko się przyrumieni. W naczyniu żaroodpornym czas pieczenia można wydłużyć o ok. 10 minut, ale również należy przed końcem pieczenia otworzyć, żeby się przyrumieniło.  Podawać można z ryżem lub kaszą jaglaną.  Przed podaniem można oprószyć natką pietruszki lub świeżą bazylią.  Smacznego 😃 PS. Jeśli zostanie Wam trochę mięsa to można je wykorzystać, np. do faszerowania pomidorów

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekana brukselka z szynką lub boczkiem 233

patrzą, ale kto by się tym przejmował. Wróćmy do brukselki. Będzie dobra jako dodatek do mięsa. Inne jej oblicze poznamy, kiedy dodamy ją do kaszy czy brązowego ryżu. Nam smakuje bardzo. W wersji ze zdjęcia, w składzie jest szynka. Możecie próbować wersji również z boczkiem. Możecie na kilka minut przed końcem, posypać brukselkę parmezanem. Drukuj Zapiekana brukselka z szynką(...)zrumienienia. Mieszamy brukselkę z cebulą i szynką. Przekładamy do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok 30-40 min. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zapiekana-brukselka-szynka-lub-boczkiem/ BosowKuchni A Wy macie swoje nazwy na jakieś warzywa? Artykuł Zapiekana brukselka z szynką lub boczkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kurczak tikka masala, czyli angielski orient 211

Składniki do sosu tikka masala: - 5 pomidorów (lub kartonik przecieru) ja swoich nie obierałam, bo były z przydomowej szklarni, a jak wiadomo skórka ma najwięcej witamin, ale jeżeli używamy warzyw ze sklepu lepiej pozbawić je skórki ze względu na środki chemiczne używane do pędzenia pomidorów i wydłużania ich trwałości. - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 1 papryczka chilli - 1 łyżeczka(...)pokrojone w kostkę pomidory, mleczko kokosowe, śmietankę, cukier, ocet, sól oraz pieprz. Wkładamy do sosu podsmażonego wcześniej kurczaka i gotujemy całość do miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podajemy z ryżem (można go przybrać liśćmi curry). Voila! ;) Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Chiński smażony ryż Faceta w Kuchni 146

Chiński smażony ryż to bardzo stara potrawa, która została wymyślona jako sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Historycy uważają, że jest to potrawa pochodząca z dynastii Sui

RafalCook
Papryka faszerowana kaszą gryczaną 288

Większość przepisów pokazuje sposób przygotowania papryki faszerowanej mięsem mielonym z dodatkiem ryżu. Ja natomiast w tym wpisie chciałbym Wam pokazać jak możemy przygotować jeszcze bardziej zdrową

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SUSHI 231

Moja Córka nie dawała mi żyć od dłuższego czasu, każdego dnia prosząc o zrobienie sushi:) Do tego dobre dwa miesiące temu obiecałam moje przyjaciółce Ani, że

Słodko-Słony Świat Ilony
Menu na tydzień: 5 obiadów za 90 zł 175

się on sam, wystarczy składniki wrzucić (wlać) do garnka. Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpetami Pieczony kalafior to jedno z naszych ulubionych warzyw. Pieczenie kondensuje w nim słodycz i nie pozbawia chrupkości, z której odziera go gotowanie. Razem z pieczonymi pulpetami z mielonego mięsa i parmezanu, podlany niewielką ilością sosu marinara tworzy doskonałą(...)totalnie nieordodoksyjne podejście do klasycznego przepisu na ryż po meksykańsu, ale bierzemy wszelką krytykę na klatę, bo danie jest bardzo dobre i zdrowsze niż w wersji z ryżem. Kasza naprawdę daje radę! Przepisy na dania z poszczególnych dni znajdziecie na blogu codziennie rano . Kasza w roli głównej Jak widzicie, w tym tygodniu rządzi kasza gryczana, produkt przez jednych uwielbiany

Niedzielny kucharz
WEGAŃSKIE GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY 223

dobrociami,  tym bardziej,  że jeszcze bez trudności można dostać je w pysznej, pachnącej,  ekologicznej wersji. Zawsze znajdzie się na bazarze lub w rodzinie dobra duszyczka uprawiająca warzywa i owoce bez chemii. Z tym będzie już z roku na rok coraz ciężej,  ale damy radę. Już następnego lata zamierzamy zbierać własne plony i nie mogę się tego(...)się dużo szybciej niż tradycyjne. Farsz, skromnie mówiąc,  uczyniłam rewelacyjny. Bardzo polecam i zapraszam do wykonania! Składniki na 7 sztuk: 7 wierzchnich zielonych liści młodej kapusty, 200 g ryżu pełnonoziarnistego, 1/2 małej bulwy selera, 1 cebula, 1 por (biała część), 8 kawałków suszonych pomidorów, 4 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Paprykarz z kaszą jaglaną i tuńczykiem 199

Kolejny domowej roboty paprykarz tym razem z kaszą jaglaną będzie idealnym smarowidłem do pieczywa na postne dni i nie tylko. Zobacz również paprykarz z ryżem i tuńczykiem  1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju  rzepakowego 1 listek laurowy(...)drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy,ziele angielskie i lekko posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia

Kolorowa kuchnia Elki
Schab w sosie pieczarkowo -serowym. 286

Proste i smaczne danie obiadowe .Soczyste i kruche kotlety schabowe w sosie pieczarkowo – serowym z warzywami .Pamiętajcie,że warzywa im krócej podsmażacie na patelni ,tym są smaczniejsze. Brokuł odstał 5 minut we wrzątku ,był idealny. Składniki : dla dwóch osób 2 kawałki schabu ,lub więcej ,zależy ile zjecie 200 g pieczarek mała cebulka 150 ml śmietany 18 % pieprz ,sól(...)Podawać . Brokuł dzielimy na różyczki ,wkładamy do wrzącej wody ,wyłączamy gaz i odstawiamy na 5 minut .Wyjmujemy z wody ,kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do dania . Podajemy z ryżem ,kaszą lub makaronem

Ladylaura.
Sos do makaronu z batatami i boczkiem 200

Słodko – ostry sos zarówno do makaronu jak i ryżu. Słodkie bataty przenikają się ze smakiem ostrej czerwonej papryki. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad.  Pierwszą porcję sosu podałam z rewelacyjnym makaronem ryżowym od Fabijańskich. Smak rewelacyjny! O makaronie poczytacie  (tutaj) . Do przygotowania sosu wykorzystałam koncentrat pomidorowy od Firmy Orzech - bardzo aromatyczny. 1 batat 1 marchew(...)kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dokładamy pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący

VioletoweKucharzenie
Zupa z fasolą 194

trzeba nas przekonywać ani namawiać. I choć zazwyczaj powinny być pierwszym daniem, u nas są pierwszym i jedynym, te mocno warzywne, z mięsem lub bez, z dodatkiem kasz, ryżu, soczewicy – solidna porcja zaspokoi nasz obiadowy głód. Dziś jarzynowa, delikatna zupa z dodatkiem pieczonej fasoli, ziemniaków, marchewki i pomidorów. Przyprawiona lubczykiem, podana z natką lub koperkiem. Prosta, szybka, smaczna(...)mojej Córeczki) tych przypraw nie używam PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieram, zostawiam w całości. Włoszczyznę obieram, myję. Marchew kroję w plasterki lub półplasterki, ziemniaki i selera w niezbyt dużą kostkę. Wrzucam warzywa do garnka i zalewam wodą, dodaję liść i ziele. Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec dodaję obie puszki fasoli (wraz z sokami) i pomidory. Gotuję jeszcze chwilę do połączenia. Przyprawiam

Zasmakuj Kuchni