odsłona cyklu Beaty Pawlikowskiej „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato”, wzmagając tęsknotę nie tyle za ciepłem i słońcem, bowiem jestem istotą raczej „chłodolubną”, a urodzajem owoców i warzyw. Ta tęsknota okazała się jednak wyłącznie chwilowa, bowiem w tym tytule nie poczułam ducha wskazanej pory roku. Okładka oczywiście wskazywała na coś innego. Dawała mi do zrozumienia swoją intensywną czerwienią(...)serii, przepisy pozbawione są mięsa i wymyślone w zgodzie z kuchnią pięciu przemian. I tak jak poprzednio, co nieco mnie dziwi, w dużej mierze składają się z mieszanek kasz, ryżu czy fasoli z dodatkami i to niekoniecznie sezonowymi. Jasne, znalazł się tutaj jeden z wymarzonych przeze mnie przepisów (na koktajl), ale pozostałe do cna mnie rozczarowały. Kasza gryczana z fasolką
Życie zamknięte w smakupulpecików z dużą ilością pieczarek i kiszonymi ogórkami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pulpecików w sosie pomidorowym. Bogaty smak tego dania sprawia ze doskonale pasuje do wszystkich dodatków typu ryż, makaron czy ziemniaki. No i oczywiście jest łatwe do zrobienia Składniki 1 kg mięsa mielonego 1 kg pieczarek 3 cebule 10 ogórków kiszonych 1 jajko duży słoiczek przecieru pomidorowego(...)mielone doprawiamy raczej pikantnie, dodajemy jajko i w razie potrzeby odrobinę wody. Zagniatamy, aż przestanie lepić się do rąk. Z mięsa formujemy małe kuleczki i podsmażamy na oliwie. Podsmażone warzywa i mięso przekładamy do garnka, dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego i 2 łyżki ketchupu. Jeżeli jest mało sosu dolewamy wody. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem około pół godziny na małym ogniu
Kulinarna Patilogiaobiad a zupę przygotować z tego, co nam zostanie z wielkiego ptaka. Czas przygotowania: 15 minutPorcje: 4 Składniki:125 g makaronu Czaniecki w kształcie ryżu,1 l bulionu,450 g mrożonego groszku,4 liście zielonego jarmużu,1 cebula,2 ząbki czosnku1/2 serka mascarpone,600-800 g pieczonej gęści (razem ze skórą),1/2 pikantnej papryczki(...)minut. W międzyczasie pokroić gęś w cienkie paski.Do zupy dodać porwane lisie jarmużu (tylko miękkie części bez nerwów), gotować 3 minuty. Z zupy wyłowić ok. 1/3 warzyw. Do pozostałej części dodać serek mascarpone i zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem, zagotować. Zupę wymieszać z makaronem i rozlać na talerze. Na środku każdego położyć porcję ugotowanych
SzczyptaSmaQWegetariańskie Mapo Tofu (麻 婆 豆腐) czym jest, popularne chińskie danie z prowincji Syczuan. Składa się z tofu gotowanego w ostrym sosie, zazwyczaj rzadkiej, oleistej i
RafalCookRisotto to moje danie z ryżu ulubione i zawsze jest inaczej zrobione. Przepis zawsze podczas przygotowania powstaje i jak się do niego dobrych składników dodaje
Moniki SmakołykiNadzienie 1/2 ogórka świeżego 3 plastry wędzonego łososia MOWI; lub więcej - według uznania Sposób przygotowania Brokuła podzielić na różyczki i rozdrobnić w malakserze tak, aby uzyskać drobne kawałeczki wielkości ryżu. Jeśli korzystasz z brokuła mrożonego, należy go uprzednio rozmrozić. Olej kokosowy rozgrzać na patelni i wrzucić brokuła. Smażyć ok. 5 minut często mieszając. Ostudzić. Awokado zmiksować z sokiem wyciśniętym(...)poprzek na 5 kawałków. Pozostałe informacje 1. Nadzienie można z łatwością dostosować do własnych potrzeb - zamiast łososia można dać inną wędzoną lub świeżą rybę. Ogórka również można zastąpić innym warzywem, np. marchewką, rzepą, rzodkiewką, itp. 2. Jako sos do "maczania" kawałków sushi polecam aminokwasy kokosowe. Są one w smaku bardzo zbliżone do sosu sojowego, jednak dużo zdrowsze, bo pozbawione szkodliwych
Modern Cave Girlkawałki jagnięciny i ten aromat! Uwielbiam to w jaki sposób podawane są potrawy. Kadhai Lamb. Danie zamówione przez mojego tatę i męża. Stopień ostrości: wysoki. Sos przygotowany na bazie warzyw takich jak pomidor, papryka, cebula z dodatkiem suszonego w całości chili, kminku indyjskiego, świeżego imbiru oraz kolendry. Miało palić i paliło. Suszone chili (czarne) wyglądało zjawiskowo. Ich wybór także padł(...)naszej opinii chlebki były zbyt cienkie i chrupkie. Tych z dodatkiem warzywnym nie polecam, ponieważ czułam się jakbym jadła falafel. Gdybym miała zawitać tu kolejny raz wybrałabym raczej ryż (nie zamawiałam go). Mango Lassi. Napój ten w Indus Tandoor niestety nie smakował mango. Był lekki i ożywczy na bazie jogurtu z jakimś dodatkiem mango, ale zdecydowanie nie było
Karola gotujejednak pamiętać, że aby uzyskać pełnowartościowe białko w posiłku złożonym wyłącznie z produktów roślinnych, należy łączyć odpowiednie grupy pokarmowe. Przykładowo nasiona roślin strączkowych łączymy z produktami zbożowymi, kaszami lub ryżem. Można zjeść np. kanapkę z żytniego chleba z pastą z czerwonej fasoli. Z białkiem w diecie nie należy przesadzać, bo jego nadmiar obciąża pracę nerek i wątroby. 5. WYBIERAJ TŁUSZCZE(...)pełnego przemiału jest znacznie bogatsze w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Spożywanie ciemnego pieczywa zapobiega zaparciom, nowotworom jelita grubego i ułatwia także utrzymacie właściwej masy ciała. 7. JEDZ DUŻO WARZYW I OWOCÓW Są one bogactwem witamin, składników mineralnych i błonnika. Mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe. Regulują pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. 8. OGRANICZ SÓL KUCHENNĄ Zawarty w niej sód
Natka Pietruszkiapetyt w porze obiadu lub kolacji. Polecam spróbować je z dodatkiem świeżych ziół lub dipów na bazie jogurtu. Możecie je serwować również jako dodatek do dań zamiast ziemniaków czy ryżu. Placki z cukinii dobrze smakują również na zimno, więc świetnie się sprawdzą jako zdrowa przekąska w podróży. Placuszki z cukinii możecie zabrać ze sobą do pracy lub na rodzinny(...)ziołami: Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i przekładamy do miski. Do startych warzyw dodajemy jajka, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy na średnim ogniu
kulinarnyJaMakaron chow mein z kurczakiem to nasza azjatycka propozycja na pyszny obiad. Makaron jest bardzo prosty w przygotowaniu ale ma oryginalny smak dzięki połączeniu odpowiednich przypraw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mam nadzieję, że nie jesteście źli za to, że na weekend nie było przepisu z ciastem. Niestety nie miałam wolnego i całe dwa dni miałam wypełnione
Zdrowie i pysznie na talerzuprzygotowywanych przez Polaków, nie inaczej jest także w moim przypadku. Kwaskowy smak tej zupy powoduje, że jest taka wyjątkowa. Zupę ogórkową możemy jadać w różnych wariantach – z ryżem, z makaronem, ze śmietaną i bez śmietany, jednak chyba najbardziej klasyczną wersją jest zupa ogórkowa z ziemniakami i śmietaną. Zastanawiam się, jaką zupę ogórkową lubicie… dajcie znać w komentarzach, chętnie(...)przygotowania bulionu. Do garnka z ok. 2,5 l wody dodajemy skrzydełka, ziele angielskie, liść laurowy i całość gotujemy ok. 45 minut. Po tym czasie dajemy pokrojone w kostkę warzywa – marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy aż warzywa będą „prawie” miękkie. Wyciągamy skrzydełka i dodajemy przecier z ogórków (możecie samodzielnie zetrzeć ogórki kiszone na tarce). Zupę ogórkową gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!SAŁATKA Z GRILLOWANĄ POLĘDWICZKĄ I TRUSKAWKAMI "UŚMIECH LATA" Pięknie, smacznie, zdrowo...kolorowo!!!! :) I tak ma właśnie być - pyszna, prosta sałatka . Są tu warzywa, owoce i kawał mięska, wszystko pyszne i idealnie przyrządzone, prawdziwa uczta dla przyjaciół i rodziny. Bajeczne kolory, rozmaita tekstura, smaki w sam raz skomponowane w daniu to najlepszy sposób na wywarcie wrażenia! Truskawki i delikatna(...)przystawkę, zakąskę, a dzięki wieprzowej polędwiczce nawet pełnowartościowy, lekki samodzielny posiłek. Polecam! SKŁADNIKI: 1-2 polędwiczki wieprzowe ok. 30 dag świeżych truskawek 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 20 dag kukurydzy z puszki ( u mnie Bonduelle ) 10 dag zielonego groszku z puszki 1 świeży ogórek 1 mała czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego kilka
Moja Książka Kucharskasycący posiłek. Do przygotowania tego dania nie są potrzebne żadne wymyślne składniki, a tym bardziej możemy podać go z ulubionymi dodatkami. Mamy do wyboru m.in. ziemniaki , kaszę czy chociażby ryż . A jako zdrowy warzywny dodatek świetnie sprawdzi się surówka z kapusty kiszonej , bądź tak jak w moim przypadku marynowana papryka -> PRZEPIS TUTAJ . Gulasz z łopatki z marchewką(...)mięso będzie miękkie przekładamy do większego garnka. Na tej samej patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojoną w paseczki paprykę. Podsmażamy do momentu aż warzywa będą miękkie. Dolewamy wodę, tak aby przykryła mięso, dodajemy liście laurowe , ziele angielskie i podsmażone warzywa. Dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut, dodajemy łyżeczkę koncentratu i dusimy przez kolejne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!