ryż z warzywami - 6618 przepisów (strona:296/442)

Ryż z warzywami 159

Ryże i kasze często goszczą na stole w moim domu. Są zdrowe, smaczne i pożywne, a na dodatek można je przygotować na setki sposobów. Mogą stanowić

Z notatnika dietetyka
Potrawka z kurczaka 199

Klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Często serwowana w barach, jadłodajniach i polskich domach. Jedni uwielbiali drudzy nienawidzili. Ja darzę sentymentem. Danie smaczne, tanie i pożywne, często

Wanilia i Kardamon
makaron zapiekany z gulaszem i mozzarellą.... 192

Składniki: makaron świderki 1 opakowanie, gulasz 3 szklanki, masło 1 łyżeczka, pomidory 4 sztuki duże, mozzarella 2 kulki, koperek 1 pęczek makaron świderki ugotować w nie

W Mojej Kuchni Lubię
Proste obiady na 7 dni # 7 - Odbierz bezpłatny PDF! 183

pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Łodygę brokuła obierz z grubej skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obierz i też zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodaj do ciasta i wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i kładź na nią porcje ciasta formując nieduże placuszki. Smaż na złoto z obu stron. Po usmażeniu odsącz na ręczniku(...)szakszuki, otrzymując smakowity i prosty pomysł na obiad lub kolację.  ➤ Kliknij - Przepis na szakszukę kalafiorową Sobota - Pilaw z dynią i suszoną śliwką Pilaw to arabskie danie na bazie ryżu lub kaszy bulgur z aromatycznymi przyprawami, tak więc świetnie nadaje się na okres jesienny. Ta wersja z dynią i suszoną śliwką jest słodkawa i naprawdę pyszna. Koniecznie musicie spróbować połączenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Ratatuj 198

koncentratu pomidorowego ziele angielskie liście laurowe pieprz w kulkach  garść koperku garść natki pietruszki przyprawy: oregano zioła prowansalskie cząber sól  pieprz dodatkowo: bagietka szynka parmeńska Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić wg uznania. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i czosnek, wymieszać i dorzucić cukinię, bakłażana, pomidory. Całość zalać pomidorami z puszki, dodać ziele, liść(...)sól i pieprz (jeśli jest potrzeba to dodatkowo zioła), zamieszać i dusić jeszcze ok 5-10 minut. Bagietkę pokroić, posmarować masłem, ozdobić szynką parmeńską. Ratatuja można podawać również z ryżem lub makaronem. Smacznego

Trufelkowo
Pulpety z szynki, w sosie warzywnym 198

Proponuję bardzo smaczne,... mięso wieprzowe z warzywami,  przygotowane w woku. Potrzebujemy 500 g mięsa, które przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dodajemy jajko zagniatamy wszystko razem i lepimy 12 pulpetów. Potem je  smażymy na tłuszczu i odkładamy. Na rozgrzanym woku oprócz mięsa smażymy przez 8-10 min. 500 g włoszczyzny w słupkach,  pokrojoną cebulę, 4 ząbki czosnku przeciśniętego w prasce(...)pieprzu, 5 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę cukru. Ostatnie 2 min dusimy pod przykryciem... Potem dorzucamy pulpety na minutę i serwujemy na gorąco. Podajemy z ryżem, makaronem albo bez dodatków. Jest to smaczna słodko kwaśna wieprzowina, z woka ... Polecam !  Smacznego

chleba naszego
Caponata - bigos z bakłażana 196

Caponata to słodko-kwaśne warzywne danie z kuchni sycylijskiej, w roli głównej z bakłażanem i pomidorami. Dodatki różne w zależności od regionu: czarne oliwki, papryka, kapary

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piersi z kurczaka w sosie miodowo - ketchupowym 300

patelni,  po smażeniu filetów, olej wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki, paprykę i chili i krótką chwilę (około 5 minut) podsmażać. Do podsmażonych warzyw dodać wodę, ketchup i miód i wymieszać. Na wierzchu ułożyć podsmażone kotelty i całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez 10 - 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przed(...)polędwiczek). Ostrość dania można dowolnie regulować, zmniejszająć ilość papryczek chili i zastępując pikantny ketchup - łagodnym. Potrawa ma pyszny, słodko - pikantny smak. Kurczaka z tego przepisu można podawać z ziemniakami, ryżem czy ulubioną kaszą. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Szynka z paprykami w serowym sosie 181

łyżeczki przyprawy do kebabu 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryczka chili 1 czerwona cebula Ryż Masło do naczynia Koperek do posypania Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej (z czubkiem) 2 szklanki zimnego mleka 50 g twardego żółtego sera 2 łyżki soku(...)obsmażamy na rozgrzanej patelni. Zdejmujemy z ognia. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Zieloną papryczkę chili siekamy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy mięso, na nim wysypujemy warzywa. Sos serowy: W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do powstania  jasnej zasmażki. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień. Gotujemy do zgęstnienia sosu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy starty

VioletoweKucharzenie
Risotto z groszkiem zielonym i kalmarami 227

Risotto uwielbiam i zrobiłam go już w różnych wariantach, w zakładce Kuchnia włoska znajdziecie przepisy. Takiego jednak z kalmarami w całości i groszkiem jeszcze na moich

Moje Małe Czarowanie
Poniedziałkowy "fit" - Cukinia faszerowana ryżem z suszonymi pomidorami, papryką i kurczakiem 446

Jak co poniedziałek chcemy zaprosić Was na coś mniej kalorycznego, co po weekendowych szaleństwach pozwoli nam odetchnąć od ciężkich potraw... Dzisiaj do przygotowania dania użyłam produktu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Jak wzmocnić odporność? 192

dbać o to, aby nasza dieta zawierała: Cynk – ma on ważny wkład w budowanie odporności naszego organizmu. Cynk znajdziemy w pestkach dyni, słonecznika, kaszy gryczanej, razowych produktach (makaron, chleb), ryżu brązowym, płatkach owsianych, pieczywie graham, rybach i owocach morza. Witaminę C – jej rola w profilaktyce przeziębienia jest dość sporna. Istnieją badania wykazujące, że codzienne przyjmowanie witaminy C obniża ryzyko zachorowania(...)oczywiście w cytrusach, choć nie w tak dużych ilościach, jak nam się wydaje. Witaminę A – wpływa na wzrost tworzenia ciał odpornościowych we krwi. Znajdziemy ją w owocach i warzywach koloru żółtego, pomarańczowego oraz czerwonego. Selen – hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Jego zawartość zależy od jego ilości w glebie oraz od rodzaju produktu. Najlepszym źródłem są drożdże, produkty zbożowe, jaja i orzechy

Powiedz dietom nie
Pęczotto primavera 161

kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. Stąd zresztą wzięła się nazwa – primavera to właśnie nowalijki. W czasach kiedy przez cały rok można kupić świeże warzywa, uprawiane w szklarniach lub sprowadzane z cieplejszych zakątków świata, pojawienie się nowalijek nie jest już takim świętem jak kiedyś, gdy oznaczały koniec zimy i nadejście wiosny. Dzisiaj oznaką początku nowego sezonu(...)kaszy, do pęczotto, ściślej mówiąc. Po tym jak szef Sirio Maccione wymyślił spaghetti primavera, które szybko zdobyło popularność, pojawiło się risotto primavera, z takich samych składników, tylko z ryżem. My z kolei zrobiliśmy naszą wersję na bazie naszego tradycyjnego pęczaku. Oprócz szparagów znalazły się w nim brokuły, cukinia, groszek i – grzyby. W wielu przepisach są pomijane, ale znajdziecie

Niedzielny kucharz
Kulinarna wyprawa do Wólki Kosowskiej 186

drugim barem, Wiktoria zabrała nas na spożywcze zakupy do jednego z zaprzyjaźnionych sklepów. Była to dla mnie oceniona lekcja tego co jest co w świecie różnorodnych przypraw, sosów, makaronów, warzyw, ziół i innych produktów, które są wykorzystywane  w kuchni orientalnej. Teraz już wiem co warto kupić ! Nie muszę Wam chyba mówić, że ze sklepu wyszłam porządnie obładowana zakupami 😊. Kolejnym(...)najlepsza kawa w Wólce i miała rację. Lòng xào - smażone podroby Zupa z golonką – giả cầy Bánh cuốn - ryżowe naleśniki gotowane na parze Xôi mặn - ryż kleisty z dodatkami Bánh chưng - ciasto ryżowe z fasolą mung i tłustą wieprzowiną Giò thủ - wietnamski salceson Cháo lòng - kleik z podrobami Wietnamska zielona herbata Wietnamska kawa ze skondensowanym mlekiem i lodem

Kulinarne przygody Gatity
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami 341

Wszystko w garnku zalewamy wrzącą wodą (lub domowym rosołem) i dodajemy kostki bulionowe. Przykrywamy garnek nie do końca pokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu, do miękkości warzyw. Gdy warzywa już miękkie – dosypujemy pozostały koperek i zupę zabielamy. Mieszamy w kubku lub słoiku jogurt lub śmietanę z zimną wodą, wsypujemy mąkę i mieszamy nie dopuszczając do powstania grudek. Hartujemy mieszankę(...)jest to opcja którą zawsze wykorzystuję – to bardzo lekka zupa, przyda jej się coś treściwego. Jeśli nie chcecie ich robić, zupę można podać z ugotowanym na twardo jajkiem lub ryżem, ale lane kluseczki to naprawdę świetny wybór i nie pożałujecie :) Jajko wbijamy do wysokiego kubka, roztrzepujemy je dokładnie z zimną wodą i szczyptą soli, wsypujemy mąkę i całość bardzo dokładnie

Karo in the Kitchen