ryż z kurczakiem - 4804 przepisów (strona:238/321)

Kurczak Tandoori 291

Popularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu.Składniki:4 pałki lub podudzia z kurczaka1 łyżeczka startego imbiru2 ząbki czosnku1-2 małe suszone chilli1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 łyżeczka garam masala1/2 łyżeczki roztartych nasion kuminu1/2 łyżeczki solisok(...)pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pałki ułożyć na ruszcie i piec 30 minut. Obrócić na drugą stronę, gdy mocno się przypieką. Podawać od razu po upieczeniu z ryżem jaśminowym i raitą ogórkową

wyzwania kuchenne
piersi w rodzynkowym sosie... 200

Składniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera, marchewki(...)cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte i lekkie piersi w sosie na obiad.......................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli 232

łyżki sosu sojowego light- czosnek suszony- świeżo mielony pieprz- mielone chilli- papryka wędzona- świeży rozmaryn- olej kokosowy Z zasady nie kupuję filetów gotowych, tylko sama je wykrajam z kurczaka. Mam pewność, co do ich świeżości, no i w rozmiarach też jest różnica (dwa ważą ok. 600g). Tak też zrobiłam i tym razem. Umyte i osuszone filety wkładam do worka(...)ok.10 minut (przez ten czas soki się wchłoną, a mięso będzie soczyste). W tym czasie szykujemy sałatkę z rukoli ze szpinakiem.Filety możemy podać jako danie obiadowe, czy kolacyjne. Z ryżem, ziemniakami, frytkami, bagietką – jednym słowem – z czym kto lubi i na co ma ochotę. Poza tym, idealnie komponuje się w sałatce (ale o tym, innym razem). Podsumowując, grillowany filet drobiowy

mojewypiekiinietylko
"Nasiona roślin strączkowych na talerzu 2." - podsumowanie akcji 213

blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Kotleciki z ciecierzycy autorka:  Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Grochówka kremowa na kurczaku autorka:  Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pasztet z białej fasoli i ciecierzycy autorka:  Badylarka  | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z grochem(...)fetą autorka:  KOLORgotowania  | blog: kolorgotowania.pl FASOLKA PO BRETOŃSKU -WEGAŃSKA autorka:  barbaratusinska  | blog: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen ZAPIEKANKA Z SOCZEWICY I RYŻU autorka:  barbaratusinska  | blog: Barbie w kuchni * Barbie in the kitchen Gulasz ziemniaczany z groszkiem i czerwoną fasolką autorka:  Życie ze smakiem  | blog: Życie

Weekendy w domu i ogrodzie
Risotto z ogórkiem, awokado i kurczakiem 213

Powiecie no i znowu risotto zrobiła. No tak, risotto bo to szybkie danie, można dodać ulubione składniki i szybki obiad na stole. A jak to z

Moje Małe Czarowanie
Pierś z kurczaka w sosie szpinakowo-serowym 152

Połączenie idealne - spróbujecie i z pewnością przypadnie Wam do gustu :) Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cebulka 20 dag szpinaku (świeży lub mrożony) 3 ząbki czosnku 150 ml śmietanki (12,18 lub 30%) 50 g serka topionego śmietankowego sól, pieprz estragon gałka muszkatołowa 1 łyżka soku z cytryny olej lub masło Sposób wykonania: 1. Jeśli używamy mrożonego szpinaku(...)doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem. Dodać ser topiony. Gotować wszystko 2-3 minuty bez przykrycia by sos lekko zgęstniał. 5. Podawać wedle uznania, u nas akurat z ryżem. Smacznego!!! Źródło: Niebo na talerzu

Kuchnia domowa Ani
meksykańska potrawka nie koniecznie z kurczakiem 220

nabierze jasnej barwy paprykę kroimy w kostkę 1x2cm, cebulę w półpiórka, a marchewkę w słupki 3-4cm o przekroju 0,5x0,5cm i dodajemy do kurczaka mieszając smażymy kolejnych kilka minut do szklanki wlewamy 100ml wody i dokładnie mieszamy w niej zawartość opakowania przyprawy Kamis, a następnie wlewamy na patelnię do smażących się składników dodajemy fasolę i kukurydzę(...)małym ogniu przez około 15 minut mieszając co kilka minut należy próbować czy warzywa nie rozgotowują się za bardzo - powinny stawiać opór przy przegryzaniu Potrawę można podawać z gorącym ryżem, jak również samą. Kiedy ostygnie i postoi kilka godzin, to całość przejdzie wszystkimi aromatami i wtedy warto spróbować jej na zimno z bagietką - ciekawa propozycja szczególnie na gorące

zobacz ich smak
Harira - pożywna zupa marokańska 165

odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg  mięsa (wołowina, jagnięcina lub  kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy   1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2  łyżeczki mielonego czarnego pieprzu   1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)ziaren ciecierzycy 3  łyżki oliwy z oliwek   3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 2 łyżki soku z cytryny   1/2 szklanki długoziarnistego ryżu sól i ewentualnie cukier do smaku   Uwaga - zupę można dodatkowo zagęścić mąką lub roztrzepanymi jajkami. Zamiast suchej ciecierzycy i soczewicy można w ostateczności użyć soczewicy i ciecierzycy w puszkach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak z brzoskwiniami w sosie curry 182

  Ostrość curry i chilli łagodzą kawałki brzoskwiń. Sos – lekko pikantny, śmietanowy z wyczuwalną nutą brzoskwiń. Wszystko w przepięknym pomarańczowo-żółtym kolorze. Jeżeli lubicie połączenie

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak z warzywami w sosie curry 323

smażeniu :) Kroimy jak chcemy, na nie-za-małe i nie-za-duże kawałki, żeby doszły do miękkości w mniej więcej jednym momencie. Gdy warzywa już zrobione zabieramy się za kurczaka. Kroimy go w kostkę/paski (jak kto woli) i przesmażamy w woku na oleju kokosowym. Doprawiamy przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez(...)będzie tak jak chcemy wystarczy wziąć łychę/widelec i zajadać :D W wersji low carb zjadamy bez dodatków, w wersji o niskim ig – możemy samo lub z brązowym/dzikim ryżem ;) Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 280

kurczaka papryka ostra papryka słodka liść laurowy ziele angielskie sól 1 łyżka mąki 2 łyżki ukwaszonej śmietany 18% łyżka oleju bulion Wykonanie:Pierś kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, słodką i ostrą papryką, mieszamy, wstawiamy do lodówki na ok 1h (można przygotować poprzedniego dnia i wstawić do lodówki na całą noc). Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz(...)doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu.Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym makaronem

Walijskie Pichcenie
Środa: Polpette di polo Jamiego Oliviera 220

opakowania passaty pomidorowej (po 400 ml) 1 cebula 1 liść laurowy 1 łyżka masła Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 200 stopni Mięso z kurczaka, pół szklanki bułki tartej i parmezanu, 2 łyżki kaparów, 1/3 szklanki mleka, posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę oraz natkę pietruszki przełóż do misy malaksera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw(...)ogniu do momentu aż pulpety będą gotowe. Posól i popierz do smaku. Krok 4 Zalej sosem pomidorowym pulpety i wstaw jeszcze na 10 minut do piekarnika. Podawaj z gotowanym ryżem lub kaszą. Artykuł Środa: Polpette di polo Jamiego Oliviera pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
KURCZAK/INDYK W POMIDORACH I MOZZARELLI 271

smażenia sól  pieprz 3/4 łyżeczki bazylii 1,5 puszki pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku garść świeżej bazylii  2 kulki mozzarelli 1 łyżeczka masła WYKONANIE: Filety z kurczaka przekrój poziomo na pół (lub użyj indyka) i przełóż do miski. Dodaj do tego oliwę z oliwek, sól, pieprz i bazylię. Wymieszaj mięso, aby dokładnie obtoczyło się w przyprawach. Zawiń(...)kwaśny dodaj do niego 1 łyżeczkę cukru. Na koniec do sosu dodaj kawałki lub plasterki mozzarelli, przykryj pokrywką i podduś całość do rozpuszczenia się sera. Danie podawaj z kuskusem, ryżem, ziemniakami, frytkami lub kaszą, według uznania. Gotowe! Smacznego!  Przepis lekko zmodyfikowany, z Kwestii Smaku

Słodko-Słony Świat Ilony
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 233

lodówce, jaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa.Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone(...)dynię) lub poddusimy na oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou.  Letnia zupa minestrone

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak po chińsku z warzywami 165

Hej ;) Dzisiaj na talerzu zagości chińszczyzna. Przede wszystkim prosta w przygotowaniu i smaczna. W daniu tym zawarte jest sporo warzyw, dlatego polecam je dla niejadków dużych

Czekoladowa muffinka
Roladki drobiowe ze szpinakiem, mozarellą i marchewką 173

szpinaku (lub kilka kostek mrożonego) 2 ząbki czosnku (u mnie czosnek suszony w płatkach) mozarella kilka gotowanych marchewek 1,5 szklanki rosołu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na połowę lub na 3 części - jeśli mamy dużą pierś. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić, obsypać pieprzem z każdej strony i odstawić do lodówki(...)wlać na patelnię rosół lub wodę i dusić roladki przez ok. 10 minut. Wyjąć roladki z patelni i zagęścić sos mąką. Podawać np. z kaszą jęczmienną, gryczaną, ziemniaczkami lub ryżem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Egzotyczna pierś w owocach i żurawinie. Odświętny obiad dla Mamy - Kuracjuszki. Słodko i pikantnie ;) 180

żurawiny lub borówki leśnej 1/2 butelki sosu egzotycznego Heinz olej do smażenia (mała ilość) sól, pieprz po ok. 50 ml zalewy z brzoskwiń i ananasa Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka podzielić na kotlety. Mięso zbić delikatnie. Posolone i oprószone pieprzem kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Na każdym kotlecie kładziemy plaster ananasa. W "dziurkę"  nakładamy po łyżeczce wytrawnej konfitury. Przykrywamy połówkami(...)rozłące i podróży. U mnie tym razem zabrakło plastrów ananasa - okazało się, że zakupiłam już pokrojonego. Wpłynęło to oczywiście jedynie na estetykę podania dania ;) Najlepiej komponuje się ono z ryżem. Pyszności. Sycące. Słodkie, ale wyraziste. Zasmakuje dziecku, osobie starszej, ukochanej kobiecie ;) Każdemu kto nie ma nic przeciwko mięsu przyrządzanemu na słodko. Sos egzotyczny jest lekko pikantny, więc zapewniam, że danie

Kuchnia po mojemu
Shawarma 199

sobie takich pyszności w domu?? Przygotowałam, a jakże:) Obiad był pyszny, a mięso znakomicie komponuje się z surówką Coleslaw . Polecam. Przepis odpatrzony od Atinki: ) Składniki: 750 g filetów z kurczaka; 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki; 3/4 łyżeczki soli; 1 łyżeczka pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; 1/2 łyżeczki mielonego kuminu; 1/4 łyżeczki mielonej kolendry; 7 łyżek jogurtu greckiego(...)smażenia zależy od tego, na jak duże kawałki zostało pokrojone mięso. Shawarma zwykle jest podawana z sałatką w chlebku pita. Pomimo tego u mnie było jak u Atinki: z ryżem po arabsku i z sałatką

In my kitchen
Japońskie kule na patykach. 442

Japanese balls on a sticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz  2 paski papryki 2 paski ogórka 50 g bułki tartej 4 patyki Ciasto. 50g mąki 1 żółtko 2 łyżki wody sólOlej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem. Na każdy plaster położyć(...)kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić na pół tak, aby w każdej połówce został patyczek. Podawać z sosem sojowym, worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę ,lub danie główne do ryżu. Japończycy nadziewają kule rozmaitymi warzywami. Może to być jeden składnik, albo kilka różnych

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania