znam nikogo kto jadałby zupę pomidorową z ziemniakami zamiast makaronu czy ryżu. Pomyślałam - dlaczego nie?;) I wyszło pysznie! Zupę ugotowałam na filecie, który rozdrobniłam po ugotowaniu. 1 duży filet z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 por 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki 1 łyżka śmietany 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 kulek
Szefowa kuchnipyszne curry. Ostatnio ulubiony nasz przepis, bo robi się sam, szybko i pysznie smakuje. Tym razem wykorzystałam udka z kurczaka i zdecydowanie więcej warzyw w tym paprykę, pomidory, mrożony szpinak do Poltino i brokuły. Do tego ugotowany tylko ryż i obiad gotowy. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksmakuje doskonale, można nim wybierać sos z dodatkami. Uwielbiam takie dania! Buon appetito! Idealny dodatek do dań makaronowych, do ryżu i kasz. Nie odczułam braku mięsa, ale jeśli masz ochotę dodaj mielone mięso lub drobiowe jak piersi z kurczaka czy inne. Za każdym razem zachwyci swoim smakiem, a tak naprawdę to takie proste składniki! Ot kwintesencja włoskich składników, włoskiej
Moja smaczna kuchniaczasie Dorzucamy Cukinię i kukurydzę, znowu dusimy do miękkości wszystkich warzyw,doprawiamy (sól, pieprz, Maggie, wegeta czy co tam macie) Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię, chwilę smażymy z każdej strony, Dorzucamy go do warzyw. Całość chwilkę dusimy. Podajemy z ryżem lub kaszą kuskus
Mamuśka wraca do formyśledziem _______________________________ #2 Jajka faszerowane pastą z awokado _______________________________ #3 Kokosanki _______________________________ #4 Sałatka z jarmużem _______________________________ #5 Sałatka z mozzarellą _______________________________ #6 Sałatka z ryżem i czerwoną fasolą _______________________________ #7 Sałatka z szynką i sosem czosnkowym _______________________________ #8 Serowy chlebek ze szczypiorkiem _______________________________ #9 Pierś z kurczaka w cieście francuskim _______________________________ #10 Dip łososiowy
Kolejny blog o gotowaniuokoło 3 cm kawałki i dodać na patelnię razem z bulionetką (bulionem). Gotować na niewielkim ogniu, mieszając i przewracając kawałki kurczaka kilka razy, aż mięso będzie gotowe - do 15 minut. Podawać posypane obficie natką kolendry lub pietruszki, z dodatkiem ryżu lub pieczywa, z naturalnym jogurtem w osobnej miseczce
zadanie-gotowaniekostkę. Cebulkę, czosnek i cykorię pokroiłam na drobno. Marchewkę i seler starłam na dużych oczkach. Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam kurczaka, cebulę i czosnek. Dodałam pozostałe składniki i dusiłam pod przykryciem ok 45 min. Dobrym dodatkiem będą ziemniaczki lub ryż
nietadietaPierś z indyka na parze robię rzadziej od kurczaka, ale tak samo lubię :) Ostatnio zauważyłem, że coraz rzadziej dodaję ziemniaki do swoich obiadów czy nawet kasze czy ryż. Na początku bloga było dużo przepisów właśnie z ziemniakami, ostatnio najczęściej jest samo mięso z parowaru plus warzywa, ewentualnie surówka :) Ale oczywiście każde z moich dań możecie modyfikować pod siebie
Parowar FacetaPomidory i mozzarellę kroimy w drobną kostkę, łączymy ze sobą dodając bułkę tartą. Przygotowany farsz układamy na usmażonej piersi z kurczaka. Na patelnie wlewamy kilka łyżek wody i przykrywamy. Odparowujemy przez ok. 30 sekund do zagrzania farszu. Podajemy z ryżem i warzywami. Życzę smacznego
Kulinarne życiepodawałam dwa przepisy - tu i tu . Ta pierwsza, z naleśników jednak nie jest zbyt szybka, tak więc polecam tę z ryżem. Obie są bardzo smaczne, idealnie zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis . Przygotować frytki lub upiec ziemniaki ( tu i tu ). Całość
Poezja Smaków - blog kulinarnysezamowy, sok z limonki i czosnek. Kawałki kurczaka zamoczyć w sosie. Włożyć kurczaka do piekarnika i piec 50 min, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem i posikanym chilli. Najlepiej smakuje z ryżem
Smaki Przyprawy i Koloryzupę pomidorową z korzeniem imbiru. Obłędnie smaczna, odżywcza i prosta w wykonaniu. Co nam trzeba: - korpus lub udko z kurczaka - Vegeta - koncentrat pomidorowy/ polecam Pudliszki - natka pietruszki - włoszczyzna - korzeń imbiru lub sos sojowy imbirowy - śmietana 12 volt/ opcjonalnie - ryż Gotujemy korpus w wodzie. Do powstałej bazy dodajemy włoszczyznę, jak się chwilę pogotuje to dodajemy koncentrat pomidorowy. Osobno zagotowujemy
upichconasezamowy, sok z limonki i czosnek. Kawałki kurczaka zamoczyć w sosie. Włożyć kurczaka do piekarnika i piec 50 min, aż kurczak będzie dobrze upieczony. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem i posikanym chilli. Najlepiej smakuje z ryżem
Kulinarna rozmowapowidłach z marchewką o ciekawym słodko-ostrym smaku to idealna propozycja na obiad. Świetnie smakują z ziemniakami lub ryżem i surówką a przy tym są bardzo proste w przygotowaniu. składniki na 4 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 marchewki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego imbiru szczypta
Smakowite Daniapodsmażyć całość przez kilka minutę Dodać ananasa i pędy bambusa, zmniejszyć ogień i po 3 minutach dodać imbir. Dodać obsmażonego kurczaka i wlać sos. Wymieszać całość i podgrzać jeszcze przez kilka minut, aby sos zgęstniał. Podawać na gorąco z ryżem lub chińskim makaronem. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennejest o wiele łatwiej dostępne niż baranina czy jagnięcina. Osobom, które chcą spróbować kuchni indyjskiej, polecam zacząć od dania z kurczakiem. Przedstawię kilka w najbliższych dniach.Uczta indyjska to kilka kociołków z poszczególnymi potrawami i dodatki - wspomniana wcześniej raita, ryż, chlebki naan (lub inne). Jemy komponując nasze danie wg uznania. Ręce służą nam na równi ze sztućcami, których w Indiach
W kuchni wieczoremobsmażamy krótko w niewielkiej ilości oleju, przekładamy do garnka, następnie na tym samym oleju smażymy cebulę i marchew. Dodajemy do kurczaka, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy (oprócz sosu) i dusimy do miękkości. Dodajemy łyżkę sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem.Smacznego
chwile dla mniemałe porcje. Dopasowywałam proporcje na oko ( dla twego też zastąpiłam ryż kuskusem bo gotowanie 2 łyżek ryżu przekracza moje granice cierpliwości). Czas: 1 godzina Składniki: 1 mała cukinia 3 łyżki mielonego mięsa z indyka lub kurczaka 3 łyżki suchego kuskusu 1 mała cebula sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku Jarzynka lub podobna
Buniabaje w kuchnikażdej strony. Przelej sos do patelni z kurczakiem i dodaj liście curry. Gotuj przez 10 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Wymieszaj delikatnie jogurt, posiekaną kolendrą i podawaj danie z ryżem, posypane resztą kolendry. Smacznego! English version Chicken Tikka Masala (4 servings) Ingredients: vegetable oil 1 large onion, peeled and sliced(...)curry leaves. Simmer for 10 minutes, or until chicken is cooked. Stir in the yogurt, chopped coriander and serve, garnishing with the remaining coriander. Serve with rice. Enjoy! Artykuł Kurczak Tikka Masala / Chicken Tikka Masala pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyDzisiaj mamy dla Was rozgrzewające, ostro-słodkie curry z kurczaka z batatami i ciecierzycą :) Składniki na curry: – 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g
Kuchenne Wariacjecałą noc, ale można też wstawić tego samego dnia i po 4 godzinach mamy pyszny obiad. Z tej porcji otrzymamy sporo sosu. Nawet bez mięsa świetnie smakuje z ryżem. Polecam! Przepis z książki "The slow cook book" - Heather Whinney składniki 8 dowolnych kawałków kurzych (nogi, uda ) 4 łyżki oliwy 1 łyżka mielonego imbiru 2 łyżki słodkiej papryki szczypta(...)zeskrobując wszystkie smaki drewnianą łyżką. Do wolnowaru dodać pomidory, kurczaka, sok z cytryny, oliwki i kiszoną cytrynę. Dodać bulion z patelni, lekko posolić i popieprzyć. gotować 3 -4 godziny w ustawieniu high lub 6 - 8 godzin na ustawieniu low. Mięso po tym czasie powinno być bardzo miękkie. Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą i pietruszką. Smacznego
Stare Garymoim zdaniem nieodzowna) Do podania: ryż basmati - ugotowany jak na opakowaniu lub jako pulao z przyprawami lub warzywami, znajdziecie też na moim blogu (ważne, żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita Wykonanie: 1 . Marynata - cebulę kroimy w półplasterki, niezbyt grube, wrzucamy do miski, w której będzie się marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty(...)dłużej niż 1-2 minuty. 3. Dodajemy kurczaka z marynatą, cały czas mieszając smażymy dalej nie zmniejszając ognia przez 3-do 5-u minut. Dodajemy pomidory, cukier i zmniejszamy ogień na mały. Przykrywamy i dusimy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli macie kurczaka w większych porcjach (z kośćmi), trzeba dusić nieco dłużej, ok. 30-40 minut
Kuchnia PrezydentowejJeśli przygotowujesz wersję z ryżem, to teraz jest dobry czas, żeby zacząć przygotowywać wg instrukcji na opakowaniu ;p Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej 2 łyki oleju kokosowego. Wrzuć cebulę i smaż około 3 minuty co jakiś czas mieszając. Dodaj starty imbir i czosnek i smaż około 1 minutę. Dodaj kurczaka i obsmaż go z każdej(...)patelnię. Zagotuj i gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje a pozostałe elementy się rozgotują. Przełóż do miseczek z ananasa, posyp czarnuszką i listkami kolendry. Składniki 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w równą kostkę około 1,5 cm 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka drobno startego imbiru 1 duży ząbek czosnku – starty lub bardzo drobno posiekany 1 czerwona cebula średniej wielkości
Eat me! Fit me!Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu, a nawet pochodzenia domowników, którzy je przygotowują. Tradycyjnie podaje się je z ryżem. Gumbo jest wynikiem mieszanki kultur(...)łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz czarny Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, paprykę w słupki, pieczarki na plasterki, chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka, oprószonego pieprzem i tymiankiem. Dodajemy cebulę i pieczarki, smażymy aż cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną. W rondlu rozpuszczamy masło i wsypujemy łyżkę mąki, cały czas mieszając. Do powstałej zasmażki
Gotuj z RumcajsemSkładniki: Klopsiki: 30 dag fileta z kurczaka 1 jajko 1 bułka pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia ewentualnie sól do smaku Dodatkowo 1 słoik sosu meksykańskiego 52 dag od JAMAR 20 dag ryżu jaśminowego Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kropimy w mniejsze kawałki i mielimy w maszynce(...)smażymy klopsiki do miękkości i zrumienienia. 3. Do garnka przekładamy sos meksykański, dodajemy klopsiki i gotujmy jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając. 4. W między czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu. 5. Na talerze nakładamy porcje ryżu i klopsików z sosem. Podajemy i smacznego
Izabelawkuchniidealny pomysł na świąteczny obiad! delikatne mięso z pysznymi dodatkami i sosikiem :) do ryżu w sam raz :) przepis znalazłam w książce "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Świąteczne kaski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 2 piersi kurczaka lub podobna ilość indyka po 1 łyżce masła i oliwy sól, pieprz 4 niezbyt duże jabłka garść rodzynek marynata: 60 ml oliwy(...)rozpuszczamy 3 łyżki cukru i łyżkę masła i czekamy aż zrobi się karmel. Wrzucamy jabłka i rodzynki i karmelizujemy je ok 15 minut aż zmięknął. Podajemy z mięsem do ryżu
Dzieje kuchennej Wiewiórypierwszym razem. Poniższy przepis jest już opracowany przez mnie. Nie chcę się chwalić, ale ten kurczak tikka masala jest fantastyczny! :) Składniki: 1. Marynata 2 duże piersi kurczaka (450 g) 1 szalotka posiekana mały kubeczek (110 ml) jogurtu lub dobrej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka płatków chili 1 płaska łyżeczka kuminu rzymskiego 4 łyżki soku limonki(...)dodać pół na pół z ostrą) 110 ml wody (ewentualnie, w razie potrzeby) świeża kolendra do posypania ryż basmati lub pulao lub chlebki naan (lub inne pszenne pieczywo, ewentualnie bagietka) 1. Składniki marynaty dokładnie połączyć w gładki sos, gęstym sosem zalać kurczaka pokrojonego w dużą kostkę lub paski, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Niektóre źródła podają
Kuchnia Prezydentowejżółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie. Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron(...)dodatkami Pad thai Czerwone curry z kurczakiem Krewestki w sosie słodko-kwaśnym (z warzywami i świeżym ananasem) Owoce morza sprzedawane na ulicy Kraby sprzedawane na ulicy Grillowane szaszłyki z jajek W Tajlandii jada się również zupy. Pierwszy raz spróbowałam tu słynnej zupy Tom Yum i muszę przyznać, że to była miłość od pierwszej łyżki. Chyba jeszcze nic nigdy
Zawsze głodna!minut, po ugotowaniu i odcedzeniu mieszanka pozostaje sypka - co mi bardzo odpowiada. I najważniejsze - świetnie smakuje. Połączenie ryżu, czerwonej soczewicy oraz czerwonej quinoy (komosy) jest jak najbardziej trafne. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1 duży podwójny filet z kurczaka mąka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody 4 łyżki posiekanego koperku 2-3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła klarowanego
Kuchnia domowa AniZapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami to jedno z prostszych ale zarazem oryginalnie wyglądających dań. Świetnie się sprawdzi na rodzinny obiad albo jako lunch do pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dotyku ( wytapia się bez dodatkowego tłuszczu , pod wpływem temperatury , koniecznie muszę sprawdzić , czy da się to samo zrobić z kurczakiem ) Kaczka po pekińsku ,gotowa . Polecam , naprawdę genialna potrawa . Podajemy z sosem hoisin , sojowym lub innym plus makaron undon lub ryż , na gorąco , jak najszybciej po wyjęciu z piekarnika . Smacznego Artykuł Kaczka po pekińsku pochodzi z serwisu Ogrodnik
Ogrodnik w podróżySkrzydełka po indiańsku. Bardzo, bardzo smaczne. Pieczone w piekarniku polane sosem. Podałam z ugotowanym ryżem wymieszanym z pozostałą częścią sosu. Znikało w ekspresowym tempie. Może i Wy skusicie się na tak przygotowane skrzydełka z kurczaka. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią
O kuchni z uczuciemprzygotowany gulasz warzywny podajemy z kaszą gryczaną posypaną parmezanem. W wersji mięsnej do potrawki można dodać ulubione porcje kurczaka lub innego drobiu. Świetnie sprawdzi się mielone mięso, tak jak np. do chilli con carne. Kasze wtedy można zastąpić ryżem
Moja smaczna kuchniaPulpety z kurczaka i cukinii to pyszny obiad, który możesz podać z rożnymi dodatkami. Lekki, pomidorowy sos zachęca do serwowania pulpetów z ryżem, makaronem czy też z kromką świeżego pieczywa :-) Takie lekkie i mięciutkie pulpety polecam w szczególności dla Dzieci oraz osób na wymagającej diecie np. chorych
AniaGotuje.plTakie danie można serwować z makaronem lub ryżem. Smacznego Do woka wlać olej, rozgrzać. Dodać pastę curry i chwilkę smażyć aż poczujecie jej intensywny zapach. Cebulki
Kuchnia PokoleńPamiętacie szpinakowe szaleństwo z patelni? To danie przygotowałam na trochę podobnej zasadzie – wykorzystałam kurczaka, suszone pomidory oraz czarne oliwki. Do tego wszystkiego sos jogurtowy z czosnkiem i koperkiem. Do przygotowania potrzebujemy: 200 g ryżu 100 g czarny oliwek 1 mała cebula ok 300 – 400 ml bulionu ok 150 g suszonych pomidorów spora garść posiekanej, świeżej pietruszki(...)mięsa mielonego drobiowego Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso wraz z cebulą, pokrojonymi pomidormi i oliwkami (ok 15-20 minut). Gdy będzie rumiane, dodajemy ryż i chwilę smażymy (tak aby ryz zrobił się prawie przezroczysty) wtedy dodajemy bulion i zmniejszamy płomień. Gotujemy ok 40 minut. Mieszamy i podlewamy bulionem. Na samym końcu doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z dipem czosnkowym
Szybko Tanio Smaczniewrzucamy czosnek i imbir,chwilę mieszając smażymy,dodać cebulę ,szalotki,porę( cały czas mieszając,wok na największym ogniu)paski kurczaka razem z marynatą. Smażymy 2-3 minuty.Dodać orzeszki ziemne i jeszcze chwilę mieszamy ok.2 minut.Podajemy od razu z ryżem i surówkami ,posypane szczypiorkiem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisól,pieprz,wegera,natka pietruszki,chilli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do garnka wlewam ok 3 l wody. Wkładam filet z kurczaka. Gotuję. Następnie wkładam liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, marchewkę, kukurydzę i selera łodygi. Kiedy mięso będzie miękkawe dodaję ryż. Gotuję aż tyż będzie miękki. Doprawiam wegetą oraz pieprzem. Posypuję natką pietruszki. Smacznego
Gotowanie Patkiczerwona w słoikach na zimę 2. Marchew w słoikach na zimę 3. Warstwowa sałatka z ryżem 4. Szarlotka z połówkami jabłek 5. Buraczki w zalewie octowej. 6. Naleśniki z mięsem mielonym. 7. Rolada z piersi kurczaka 8. Rogaliki trzyskładnikowe
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 filet z kurczaka 1/2 brokuła 5-6 pomidorów 1 cebula sól, pieprz słodka papryka przyprawa do kurczaka szczypta cukru Przygotowanie: Fileta pokroić w kostkę
czarrna od kuchninastępnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
Bullionastępnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
Bulliokilka porcji w zamrażarce :) Obowiązkowo! Danie to można podawać w wielu kombinacjach: z ziemniakami, kaszą w różnych postaciach, z ryżem, naleśnikami, racuchami…. Możliwości jest wiele, a potrawka zawsze pyszna! I do tego jakże prosta! Potrzebne składniki: - 2 piersi z kurczaka - 2 papryki czerwone - 400 g pieczarek - cebule (żeby się nie zapłakać nad ich rozpracowywaniem, polecam obrać cebule najpierw, po czym
Kuchnia smakówSkładniki: 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietanki do zup 18% 1,5 litra rosołu z udek kurczaka Przepis tutaj Rosół gotujemy i dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie dodajemy śmietankę i mieszamy. Podajemy z makaronem razowym lub ryżem. Smacznego
Moje-pitraszeniepaprykę, chwilę smażyć po czym wlać sos, dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż kurczak będzie usmażony, a sos zgęstnieje i będzie lekko kleisty. Dodać dymkę, smażyć jeszcze przez minutę i natychmiast podawać z ryżem. Smacznego
Codzienne Gotowaniepieczarki na pewno zaciekawi gości. Składniki: Na ok 12-15 porcji: 1 słoik marynowanych pieczarek (220g) 1 opakowanie makaronu "Ryż" (250g) 5 jajek 1 słoik marynowanej papryki (ok 300g) 4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy 1 duży filet z kurczaka 5 łyżek majonezu sól i pieprz do smaku 1 łyżka oleju do gotowania makaronu 1 łyżka oleju do smażenia
Kuchnia w czekoladziepomidory, pokrojoną w kostkę marchew i czosnek, które dusimy przez kolejne 5 min. Przyprawiamy zawartość patelni i dodajemy usmażonego kurczaka. Całość patelni dusimy jeszcze przez ok. 10 min (aż marchew będzie miękka). Podajemy z dodatkiem w postaci kaszy lub ryżu (u mnie kuskus
psgotujemyPrzepis na ryż z kurczakiem po hiszpańsku dostałam od Anny – mojej czytelniczki z Francji. To właśnie w Hiszpanii pierwszy raz spróbowała tego dania i do
Poezja smakusmaczna ze świeżo startych ogórków kiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim. składniki na 6 porcji 6 skrzydełek z kurczaka 4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany 18% koperek sól i pieprz przepis Skrzydełka dokładnie myjemy wkładamy do garnka z 2 litrami wody(...)solą i pieprzem. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy starte na tarce ogórki kiszone razem z sokiem z ogórków, gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec podprawiamy zupę śmietaną. Osobno gotujemy ryż. Zupę podajemy na talerzu z posiekanym koperkiem
Smakowite Daniapieczarek i paseczki papryki i dusić razem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wlać na patelnię z kurczakiem i warzywami śmietankę i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem, posypany drobno posiekaną natką pietrszuki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do gulaszu można dodać pokrojoną w słupki lub startą na tarce
Gospodyni Miejskapieprzem. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, wiórki, jajka, wodę zmiksować. Doprawić ciasto solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki kurczaka obtaczać w cieście i smażyć z każdej strony do zarumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać jako dodatek do ryżu, ziemniaków
O kuchni z uczuciemdokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka powinny być dokładnie oblepione ciastem.Na rozgrzanym oleju (lub jak autorka pisała - we frytkownicy) smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone kurczaczki ułożyć na ręczniku papierowym, tak aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.Najlepiej smakują serwowane z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.Źródło: kasia.in
Świat Domowej Kuchni