wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem. Giouvetsi (γιουβέτσι - czyt. juwetsi)Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista (γεμιστά - czyt. jemista)Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem
Chilli Czosnek i OliwaCudowny, błyskawiczny obiad lub kolacja :) Kruchy, soczysty kurczak podany z aromatycznym sosem pomarańczowo-imbirowym z nutą czosnku o pięknym kolorze, który uzyskujemy przez dodatek kurkumy. Podajemy z ulubionym gatunkiem ryżu - u mnie brązowy :) Marynata : sok z dwóch pomarańczy 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 2 łyżki(...)octu winnego 2 łyżeczki imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki białego pieprzu mielonego 2 łyżki miodu Mięso : 700 g mięsa z kurczaka lub indyka sól Do podania: 2 torebki ugotowanego ryżu, brązowego lub białego opcjonalnie kolendra, słodka papryka W garnku wymieszać sok, skórkę z pomarańczy, ocet, miód i przyprawy. Zagotować, trzymać na średnik ogniu
Chocolate Muffin Blogugotowany na sypko, a następnie wymieszany z zeszkloną cebulą i usiekanym tymiankiem. Przerobiłam to na swoją wersję. Muszę przyznać , że pomysł fantastyczny. Podałam do sznycli z kurczaka . Czas: 30 minut Składniki: 20 dag ryżu parabolicznego 2 cebule cukrowe ( lub zwykłe białe) 1/6 szklanki oberwanych i przesiekanych listków tymianku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron 3 szklanki bulionu(...)Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej z masłem. Wrzucić drobno pokrojone cebule i smażyć mieszając aż się zacznie lekko rumienić. Dodać usiekane listki tymianku . Zamieszać. Wsypać ryż i mieszając smażyć do lekkiego zeszklenia. Zalać gorącym bulionem i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn - trwa to ok. 20 minut. Po ugotowaniu gdy ryż
Buniabaje w kuchnidomostwa Składniki na patelnię do paelli 24 cm średnicy ( 5 porcji ) : kurczak : 5 pałek z kurczaka sól do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska ,łyżka mielonej papryki , ostrej lub słodkiej , to już zależy od upodobań ( osobiście ,używam ostrej ) 1 łyżka oliwy z oliwek pozostałe : niepełna szklanka ryżu arborio ( lub inny o okrągłych ziarnach jak do risotto , czy sushi(...)ryż , jeszcze przez minutę obsmażamy , następnie, zalewamy winem , sypiemy szafranem . Pozwalamy odparować i wchłonąć wino , w momencie , kiedy już , go prawie nie będzie , zalewamy wszystko bulionem i sokiem pomidorowym , doprawiamy, pozostałymi przyprawami , wsypujemy kukurydzę, mrożony groszek , doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy około 12 minut bez mieszania , po tym czasie , delikatnie mieszamy , a na końcu układamy pałki z kurczaka , w ładny
Ogrodnik w podróżymarchewkę, pora w plasterki. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj oliwki. Skrop olejem, dopraw i wymieszaj. Ułóż na górze kurczaka. Piecz w 200 stopniach ok. 30 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. W tym czasie ugotuj ryż naturalny (znacznie dłużej niż jest napisane na opakowaniu, żeby nie był twardy
Corner With Recipespaseczki 1 zielona papryka pokrojona w paseczki 1 pokrojona cebula oliwa z oliwek 80 g startego żółtego sera makaron lub ryż do podania Przygotowanie: Układamy piersi z kurczaka w naczyniu żaroodpornym, a następnie posypujemy je przyprawami tj.sól, pieprz, papryka ostra, kmin rzymski. Na kurczaku układamy pocięte paseczki papryk i pokrojoną cebulę, a następnie(...)naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 45 minut. Po 45 minutach wyjmujemy naczynie z piekarnika i rozkładamy zapiekankę na talerze. Podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem
Życie zaczyna się w kuchniczasie dodajemy ryż, chwilę smażymy i wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion i ponownie dolewamy. Postępujemy w ten sposób aż do wykorzystania całego bulionu. W tym czasie na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pierś kurczaka, po 5-6 minut z każdej strony. Następnie odstawiamy pierś by odpoczęła. Później(...)kroimy pierś na mniejsze kawałki. Na koniec gotowania risotto dodajemy szczyptę soli i starty parmezan, dokładnie mieszamy. Ryż powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na talerzu układamy 2-3 łyżki risotto, na nim kładziemy kilka kawałków piersi kurczaka. Dekorujemy miętą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaczasie dodajemy ryż, chwilę smażymy i wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion i ponownie dolewamy. Postępujemy w ten sposób aż do wykorzystania całego bulionu. W tym czasie na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pierś kurczaka, po 5-6 minut z każdej strony. Następnie odstawiamy pierś by odpoczęła. Później(...)kroimy pierś na mniejsze kawałki. Na koniec gotowania risotto dodajemy szczyptę soli i starty parmezan, dokładnie mieszamy. Ryż powinien być miękki ale nie rozgotowany. Na talerzu układamy 2-3 łyżki risotto, na nim kładziemy kilka kawałków piersi kurczaka. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, startym parmezanem i kolendrą
Mango PapajaPyszne i mocno aromatyczne curry z kurczakiem, marchewką, selerem i pietruszką podane z ryżem. Nie na ostro, dziś delikatnie. Na mleczku kokosowym z żółtą pastą curry i przyprawą orientalną curry. W kuchni unosi się zapach cynamonu, kminu rzymskiego, goździków, imbiru, kardamonu, oregano. Podobne curry, lecz z pomidorami i tartym imbirem lub papryką i fasolką zieloną podaję często. Każda wersja(...)dużych oczkach. Na oliwie podsmażam kurczaka, gdy lekko zmieni kolor dodaję cebulę i czosnek. Chwilę podsmażam, następnie dodaję pozostałe warzywa. Duszę kilkanaście minut do gotowości mięsa i warzyw, do połączenia smaków. Dodaję mleczko kokosowe i pastę. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Chwilę jeszcze smażę bez przykrycia, mieszam. Danie podaję z ryżem
Zasmakuj Kuchnirumiano, zalać winem i pomidorami, a po chwili także śmietanką. Kiedy sos zredukuje się i zagęści, dodajemy świeży lub mrożony koperek. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 średnie piersi kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka oleju, np. kokosowego 1/2 szklanki białego wina/ bulionu lub wody 1 szklanka śmietany 30 % 1 puszka (400 g) rozdrobnionych pomidorów 2 łyżki(...)rozbijamy na 4 filety o grubości 2 cm. Skrapiamy 1 łyżką oliwy, odstawiamy do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, układamy filety z kurczaka i smażymy 2 minuty z każdej strony, na dużym ogniu, do lekkiego przyrumienienia. Wlewamy białe wino, a gdy lekko odparuje dodajemy pomidory wraz z zalewą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy
cool and mintysmakuje jak gulasz z wieprzowiny, lecz może być jego miłą namiastką na diecie:). Jest smaczny i lekki, przeważają w nim warzywa. Można podać go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub pieczywem. 2 filety z kurczaka 2 papryki 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 cebule 200g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Szefowa kuchnibakłażanów smażonych po chińsku . Spróbujcie go do szparagów z krewetkami albo do smażonej białej ryby . Świetnie uzupełni też łososia w sosie cytrynowym i soczystą pieczoną pierś kurczaka . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek 200g ryżu długoziarnistego (niepełna szklanka) 4 lub 5 szklanek wody sól do gotowania, ½ łyżeczki 2-3 łyżki oleju ryżowego 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżki drobniutko posiekanej
Karo in the KitchenPiersi z kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, posypać przyprawą gyros (dość sporo), dodać 5 łyżek oleju, wszystko razem wymieszać, przykryć folią i odstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, jednak najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu w którym się marynowało i przestudzić, lekko ciepłe dodać do reszty składników. Ryż ugotować
Krakowskie smaki Anigłówka kapusty włoskiej 50 g kaparów 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz biały, pieprz czarny, natka pietruszki Piersi z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, lekko rozbijamy, nacieramy oliwą, doprawiamy białym pieprzem, solą oraz natką pietruszki odstawić do lodówki pod przykryciem na około 30 minut. Następnie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia(...)czasie doprawiamy solą czarnym pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy kapary, koperek oraz natkę pietruszki, dusimy jeszcze około 10 minut. Można podawać z ziemniakami lub ryżem, ja jadłam samą kapustę z kurczakiem. Smacznego
Moje-pitraszeniemięso z udek. Jest smaczniejsze niż z piersi kurczaka. Polecam spróbować. Można dodać jeszcze konserwowy zielony groszek. U mnie potrawka została podana z ryżem i posypana natką pietruszki. Składniki : * 600g mięsa z kurczaka * duża marchewka * duża cebula * pół litra rosołu * łyżka maki pszennej * łyżka jogurtu naturalnego * ulubione przyprawy Przygotowanie : Cebulę pokroić w kostkę
Magiczne Życie Marty