ryż w k - 500 przepisów (strona:3/34)

Domowe sushi 244

złSKŁADNIKI:Ryż do sushiOcet ryżowyNori (prasowane algi)Świeży filet z łososia 300 g1 ogórekSerek PhiladelphiaPaluszki surimi (krabowe)Marynowany imbirWasabiSezamSos sojowyMata bambusowa do rollowaniaBardzo ostry nóżPRZYGOTOWANIE RYŻU:Ryż jest podstawą każdego sushi. W pierwszej kolejności płuczemy ryż pod bieżącą wodą, tak długo aż woda będzie przejrzysta. Po wypłukaniu pozostawiamy ryż w wodzie(...)Ostatni raz płuczemy i odcedzamy wodę. Wstawiamy ryż do gotowania w proporcjach 1 szklanka ryży do 1,2 szklanki wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. do odparowania całej wody. Pamiętajmy aby na początku często mieszać. Ryż po ugotowaniu polewamy odrobina octu ryżowego i pozostawiamy w garnku pod przykryciem. Później przekładamy do miski i pozostawiamy

kulinarnyJa
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 227

chrupiące orzechy, słodkie rodzynki i azjatycki słodko-kwaśny dressing. Jeśli szukacie przepisu na lekką sałatkę z selera naciowego, to koniecznie wypróbujcie. Polecam!Składniki:1 pęczek selera naciowego200 g dzikiego ryżu (2 saszetki)2 podłużne papryczki chili2 garści orzechów arachidowych lub włoskich2 garści złotych rodzynek chilijskich1 limonka2 ząbki czosnku, starte1 łyżeczka startego świeżego imbiru1 łyżka sosu sojowego2 łyżeczki brązowego cukru muscovadopół(...)nieosolony wrzątek i gotujemy ok. 20 minut. Następnie studzimy dużą ilością zimnej wody i odsączamy. Wrzucamy do dużej miski. Seler naciowy kroimy na niewielkie kawałki i dodajemy do ryżu. Z papryczek chili wybieramy ziarenka, które odstawiamy, a papryki drobno siekamy. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni. Rodzynki, orzechy i paprykę wrzucamy do miski.Do osobnej salaterki wyciskamy sok z całej limonki

Food Square
Wątróbka wieprzowa z ryżem- dirty rice with pork liver 340

zbyt dużej ilości witaminy A, której nadmiar (zwłaszcza w początkowym okresie ciąży) może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka*.Kochani, obiad jest przepyszny i polecam . Zaczynamy:  Składniki2 szkl ryżu long grain- długoziarnistego3 szkl bulionu kurczakowegook 0,5 kg wątróbki wieprzowej ( plus1-2 jajka i 3-4 łyżki mąki )2 cebule2 papryki200 gr pieczarek2 łyżeczki suchecho czosnku3-4 łyżki oliwy1(...)pokrojone w plastry pieczarki- dodając cayenne, sól i rozmaryn. Smażymy około 5 min, dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i paprykę. Smażymy dalsze 5 min.Teraz warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dodajemy masło, poszatkowaną natkę pietruszki i mieszamy. Obiad gotowy :) Kochani życzę smacznego :) * wiecej o wątróbce tutaj

Smaki Edyty
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 205

mleka rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować na niewielkim ogniu przez 15-20 sekund aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu włożyć ryż, wymieszać dobrze i rozłożyć do salaterek. Odstawić do przestygnięcia. Wierzch udekorować łyżeczką ulubionych konfitur lub dobrego dżemu.  Do tego koniecznie musi być kawa zaparzona

Codzienna kuchnia niecodzienna
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 159

Gotujemy w lekko osolonej wodzie woreczek ryżu razem z łyżeczką kurkumy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w międzyczasie marchewkę i seler ucieramy na tarce o małych oczkach. W misce mieszamy ryż z warzywami i doprawiamy ziołami prowansalskimi, papryką i pieprzem. Możecie skropić delikatnie farsz sosem sojowym, jeżeli będzie dla Was zbyt mało słony. Teraz papryczki pozbawiamy górnej części i wyrzucamy

vegetanie
Zimowa pomidorowa z ryżem i bazylią 151

pomidorowego (zamiast niego można dodać 1 puszkę krojonych pomidorów pelati). Na koniec dodaję kilka listków bazylii, która doskonale dopełnia smak każdej pomidorowej. W trakcie gotowania, do mojej pomidorowej dodaję ryż, który dodatkowo ją zagęszcza. Jeśli wolicie tę zupę z makaronem, ugotujcie go oddzielnie. Składniki (na duży(...)garnek): pęczek włoszczyzny 1 cebula 1 litr passaty 2 łyżki koncentratu pomidorowego  (lub 1 puszka pomidorów pelati) 5 liści laurowych 6 ziarnek ziela angielskiego 1,2 szklanki długoziarnistego ryżu 2 łyżki cukru kilka liści bazylii sól pieprz Sposób przygotowania: Włoszczyznę i cebulę z alać 1,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia, po czym dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól

W SMAK
FIT: pieczony kurczak z brokułem&kalafiorem&fetą i ryżem! 1303

curryPrzygotowanie:Marynata: kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, zalewamy  oliwą, sosem sojowym, dodajemy pietruszkę, sól, pieprz, paprykę i curry. Mieszamy. Odstawiamy na minimum 20 minut do lodówki.Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zajmie to ok. 30 minut.Nagrzewamy piekarnik do 180'C, kurczaka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy(...)przez ok. 16-18 minut. Warzywa wrzucamy do zimnej, lekko osolonej wody. Od momentu wrzenia gotujemy ok. 6-8 minut, aby nie zrobiło się z nich purée.Kurczaka i ryż przekładamy na talerz. Odcedzone warzywa posypujemy fetą oraz nasionami.Takie proste danie było dla nas ukojeniem po tej kilkudniowej rozpuście. Smacznego

Kitchens Alphabet
Risotto ze szparagami, miętą i cytryną 218

seler i smażyć delikatnie przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie nabiorą koloru. Dodać ryż (będzie skwierczeć) i zwiększyć ogień. Cały czas mieszać, żeby ryż ani warzywa nie przywarły do dna garnka.Szybko wlać wermut lub wino.  Cały czas mieszać, aż alkohol odparuje.Wlać do ryżu łyżkę wazową bulionu, mieszać, czekając, aż bulion zostanie całkowicie(...)gotował się zbyt szybko,  nadal dodawać po łyżce wazowej bulionu  dopóki  wszystko się nie wchłonie. Powinno to zająć około 14 do 15 minut. Otrzymamy ryż, który zaczyna mięknąć, ale jest jeszcze trochę al dente. Odstawiamy na bok.Etap 2: Umieścić duży garnek (robiłam w woku) na średnim lub dużym ogniu i wlać połowę bulionu, dołożyć

Stare Gary
Sałatka z pieczonego kurczaka z ryżem i czerwoną fasolą 270

kilka łyżek)majonez (2-3 łyżki lub wcale)sól i pieprz do smakusos pozostały po upieczeniu kurczaka (ale niekoniecznie)Mięso pokroić w kostkę, niezbyt drobną. Fasolę przepłukać na sitku. Ryż do sałatki powinien być ugotowany na sypko, nie może być zbita bryłą. Wszystko delikatnie wymieszać.Śmietanę wymieszać z keczupem i majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku(...)Można do tego wlać również sos powstały przy pieczeniu mięsa. Zalać tym składniki sałatki. Ja najpierw mieszam sos z ryżem, a potem dodaję resztę składników. Po wymieszaniu odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki.Można również przygotować to danie na ciepło lekko je podgrzewając. Wypróbujcie oba sposoby, będziecie pozytywnie zaskoczeni :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
KURCZAK NA RYŻU 523

kurczaka). Wkładamy do lodówki na 1h. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy, dodajemy wodę, przecier pomidorowy,trochę soli  i pieprzu. Mieszamy, aby składniki się połączyły. Na blaszkę wysypujemy ryż i zalewamy go przygotowaną zalewą(...)układamy przyprawione udka. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około 1 .5h w zależności od wielkości udek. Po upływie godziny folię ściągamy,aby udka nam się przyrumieniły, a ryż mieszamy

Walijskie Pichcenie
Współpraca z Targroch :) 170

Targroch. Zapraszam do odwiedzania strony i życzę miłych, przyszłych zakupów. Będziecie zadowoleni :) kasza jaglana ,  płatki jaglane ,  płatki owsiane ,  komosa ryżowa czerwona ,  ryż paraboliczny ,  ryż jaśminowy ,  kasza kuskus   Ryż paraboliczny to produkt, który został wstępnie poddany działaniu pary pod wysokim ciśnieniem. Jest to ryż preparowany termicznie. Tego typu obróbka(...)powoduje, iż ryż zachowuje swoje wartości odżywcze (witaminy, składniki mineralne), które przenikają w głąb ziaren. Straty tych wartości podczas gotowania są bardzo minimalne. Ponad to, zastosowana obróbka termiczna sprawia, że ryż tego rodzaju gotuje się znacznie krócej  (od 12 do 15 minut). Po ugotowaniu ryż nigdy się nie sklei, będzie sypki, lekki i puszysty. Jak można

Zdrowie na języku :P
Zupa pomidorowo-paprykowa z dzikim ryżem 143

zawierać nasze ulubione warzywa pokrojone lub w całości albo inne dodatki takie jak kasze, makarony, ryż. Moją ulubioną zupą jest właśnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa. Smakuje doskonale z ryżem, makaronem ale też bez dodatków. Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:bulion warzywny (około 2 litry)2 puszki pomidorów1 czerwona paprykacebula2 ząbki czosnkusólpieprzugotowana marchewka (może być z bulionu)oliwa z oliwekNa(...)się płyn z pomidorów. Następnie miksujemy warzywa blenderem razem z ugotowaną marchewką. Powstałą masę dodajemy do wcześniej ugotowanego bulionu, przyprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie papryką chili i cukrem. Podajemy z ryżem, makaronem lub grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Indyk a’la książę Orloff. 252

czasie robimy już sos. Płyn z pieczenia przecedzić i zostawić do przyrządzenia sosu w etapie 4. Etap 2 - ryż duszony z cebulą - soubise. Ryż przygotowujemy razem z pieczenią ,albo dzień wcześniej ,kiedy mamy czas. Soubise  to smaczna wersja ryżu jako dodatku ,a nawet sam  w sobie jest wyśmienity. Składniki. 100g ryżu białego 3 łyżki masła(...)soli Wykonanie. Zagotować osoloną wodę ,wsypać ryż i gotować 5 min bez przykrycia .W brytfannie (naczyniu żaroodpornym) rozpuścić  masło ,dodać cebulę i sól ,wymieszać i wsypać odcedzony ryż. Przykryć  i wstawić do piekarnika obok indyka  na 1h. Po 30min można przemieszać. Soubise jest gotowe, kiedy ryż i cebula zmiękną i trochę się zezłocą. Etap

Kulinarny karnet Christophera
Wołowy Rendang z żółtym ryżem 186

curry (opcjonalnie) Składniki na pastę: 7 cm korzenia imbiru 1 mała biała cebula 1-2 łyżki pasty Sambal Oelek 5 dużych ząbków czosnku 2 liście limonki kaffirDo podania: ryż jaśminowyłyżeczka kurkumyskórka z cytryny CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 - 240 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Wołowinę kroimy w kostkę, trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, cebulę czerwoną kroimy w piórka. Wszystkie(...)godziny, aż mleko odparuje, co jakiś czas mieszając. Pod koniec, gdy duszenie zamieni się w smażenie, często mieszamy i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Podajemy lekko przestudzone z ryżem jaśminowym  - żeby uzyskać żółty kolor, do gotowania ryżu dodajemy łyżeczkę kurkumy. Smacznego! :) Zapraszam do polubienia mnie na FACEBOOK'U. Będzie mi miło, jeśli pozostawisz komentarz

Tajskie smaki
Sushi: hosomaki i futomaki 212

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu: dokładnie go płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy go w niej na ok. 15 minut, ponownie płuczemy, gotujemy w proporcji 1:2 (ryż:woda), gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, po ugotowaniu zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut, w międzyczasie przygotowujemy zalewę. W osobnym naczyniu mieszamy ocet ryżowy, cukier i szczyptę(...)soli. Wlewamy to do naszego ryżu i dokładnie mieszamy. Zostawiamy ryż do ostygnięcia.      Jeśli decydujemy się na hosomaki, przygotowujemy jeden składnik, np. awokado. Obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy je w podłużne paski. Jeśli przyrządzamy futomaki, szykujemy podłużne paski różnych, dowolnie wybranych przez nas składników, np. awokado, marchewki i papryki (polecam też ogórek, brokuły, pieczarki

Weganizm infantylny