Łosoś pieczony w miodzie z sezamem 102Solidny kawałek łososia pieczonego z sezamem podany ze smażonymi warzywami i gotowanym ryżem. ŁOSOŚ PIECZONY W MIODZIE SKŁADNIKI 450 gramowy kawałek fileta z łososia; 250 gramów
Kuchnia Tomka
Śledzie pod pierzynką 164Warstwowa sałatka śledziowa. Śledzie zalać zimnym mlekiem. Moczyć je przez kilka godzin w lodówce. Ziemniaki i buraki ugotowa
Bullio
Makrela filet smażony z warzywami podany 114Wyrazisty w smaku smażony filet z makreli podany z bobem i papryką. MAKRELA FILET SMAŻONY SKŁADNIKI 2 świeże większe makrele dwie garści bobu czerwona papryka natka
Kuchnia Tomka
Sałatka nicejska przepis bez cudowania 102Sałatka z tuńczykiem i warzywami w wersji odmiennej od oryginalnej sałatki nicejskiej. SAŁATKA NICEJSKA SKŁADNIKI około 100 gramów tuńczyka w oliwie; sałata masłowa, lodowa lub mix
Kuchnia Tomka
Makaron razowy z tuńczykiem 116Poznaj ciekawy przepis na makaron razowy z dodatkiem szparagów i tuńczyka. MAKARON RAZOWY Z TUŃCZYKIEM SKŁADNIKI 250 gramów makaronu razowego; około 12 sztuk zielonych szparagów; 150
Kuchnia Tomka
Wrapy z łososiem wędzonym i awokado 89Świetna i zdrowa przekąska na lunch lub drugie śniadanie z wędzonym łososiem i awokado. WRAPY Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM SKŁADNIKI 2 wrapy (tortille) szpinakowe; dwa kawałki po
Kuchnia Tomka
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 179Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i buraczkami – klasyczny polski obiad nie tylko na święta. Choć trochę pracy trzeba włożyć w jego przygotowanie to
Dorota Smakuje
Naleśniki gryczane z makrelą wędzoną 88NALEŚNIKI GRYCZANE Z MAKRELĄ SKŁADNIKI 1 duża, świeża makrela wędzona; duży kubek mąki gryczanej; duży kubek mąki pszennej; 2 wiejskie jajka; mleko; szczypta soli; proszek do
Kuchnia Tomka
Burrito z tuńczykiem po meksykańsku 88BURRITO Z TUŃCZYKIEM SKŁADNIKI tortilla o średnicy 30 centymetrów puszka sałatki meksykańskiej z tuńczykiem rukola przyprawa do chili con carne (opcja) awokado świeża kolendra pomidor starty
Kuchnia Tomka
Łosoś smażony z warzywami podany 119ŁOSOŚ SMAŻONY Z WARZYWAMI SKŁADNIKI dzwonko z łososia o wadze 200 gramów garść drobnej białej fasolki garść mrożonego groszku mała czerwona papryka kawałek cukinii 1 czerwona
Kuchnia Tomka
Burger ze śledziem bałtyckim 111BURGER ZE ŚLEDZIEM SKŁADNIKI 10 surowych filetów śledziowych; kilka liści sałaty lodowej; 2 duże, miękkie bułki z sezamem; 1 posiekana czerwona cebula; garść ogórków z sałatki
Kuchnia Tomka
Sałatka śledziowa z warzywami 113SAŁATKA ŚLEDZIOWA SKŁADNIKI 350 gramów płatów śledziowych typu Bismarck (kwaśnych); 1 duża marchewka; dwie garści świeżego lub mrożonego groszku; 1 cebula (najlepiej biała – jest łagodniejsza); 2
Kuchnia Tomka
Paprykarz z jesiotra na węgierską nutę 110PAPRYKARZ Z JESIOTRA SKŁADNIKI 400 gramów fileta z jesiotra; 250 gramów boczniaków; 150 gramów węgierskiej kiełbasy paprykowanej lub chorizo; mielona, słodka papryka; 2 nieduże zielone papryki
Kuchnia Tomka
Dorada pieczona z warzywami 75DORADA PIECZONA SKŁADNIKI 2 świeże dorady gałązka świeżego rozmarynu 2-3 ząbki czosnku 1 cytryna 1 czerwona papryczka chilli oliwa z oliwek warzywa według uznania natka
Kuchnia Tomka
Pierogi z dorszem i speckiem 96PIEROGI Z DORSZEM SKŁADNIKI filet z dorsza o wadze 700 gramów; 50 gramów specku lub szynki dojrzewającej; pęczek świeżego koperku; 1 mała cebula; 2 wiejskie jajka
Kuchnia Tomka