Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 198się od kolorowych warzyw, więc z minimalnym nakładem pracy można wyczarować w kuchni coś pysznego. O tej porze roku królują sałatki. Jako danie główne lub dodatek do grillowanych mięs, ryb itd. I choć pogoda nie zawsze sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, grillowaniu i piknikowaniu, pyszna, kolorowa sałatka powinna poprawić nam humor. Bo kto jada sałatki ten piękny
Smakowity Blog Kulinarny
Sos z pieczonych cytryn 221Bardzo smaczny sos, lekko kwaśny i z małą goryczką. Sos niemal do wszystkiego. Świetnie nadaje się do ryby, wszelkich grillowanych mięs, można w nim moczyć warzywa. Co najważniejsze, ilość składników jest bardzo mała. Cytryny, czosnek i oliwa. I nieco soli do smaku. I oczywiście odrobina cierpliwości, gdyż cytryny musimy upiec. Polecam! Przepis znalazłam tutaj składniki (na 1/2 szklanki
Stare Gary
Ryż z bobem i koprem po irańsku 218mocno parować. Przed wyłożeniem ryżu na półmisek uchyl na chwilę pokrywkę aby ryż odparował. Ułóż na półmisku i obłóż przypieczonymi ziemniaczkami. Tak ugotowany ryż podaj do kebabu , drobiu lub ryby. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Ryż z bobem i koprem po irańsku
codojedzenia
Sałatka Tabbouleh! 181TABBOULEH Tabbouleh to pyszna sałatka, która można jeść jako danie główne, ale również wykorzystać, jako dodatek do mięs czy ryb. Sałatka ta jest przygotowywana w Libanie i krajach arabskich. Jej cechą charakterystyczną jest duża ilość mięty i natki pietruszki. Tabbouleh jest przygotowywana na bazie kaszy bulgur. Sałatka jest aromatyczna, o nucie cytrusowym, bardzo odświeżająca, dzięki dużej ilości zieleniny
SMYKWKUCHNI
Domowy paprykarz szczeciński 428liście laurowe 1 łyżeczka cukru sól mielony biały pieprz Jak przygotować domowy paprykarz: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Makrelę wędzoną obieramy ze skóry i usuwamy ości. Rybę rozdrabniamy widelcem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy cebulkę i szklimy. Dodajemy tartą marchewkę oraz liście
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TUŃCZYK w PANIERCE z PIEPRZU na PUREE z ZIELONEGO GROSZKU i MARCHEWKI 200masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku garść rukoli łyżeczka ziaren sezamu Wyciągnąć tuńczyka z lodówki i odwinąć. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sosem sojowym, mieszaniną posmarować rybę. Rozsypać pieprz na papierze do pieczenia (ważne, żeby był tłuszczoszczelny) i przycisnąć do niego steki, żeby panierka pieprzowa się przykleiła. Na dużej patelni bardzo mocno rozgrzać łyżkę oliwy. Steki smażyć
Dietolog
Kożuch ze śledzia 179Kożuch ze śledzia, śledź pod pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne
Pieguskowa Kuchnia
Śledzie w śmietanie z pulkami 193To moja druga propozycja w akcji Gotujemy po Polsku pod patronatem serwisu zpierwszegotłoczenia.pl . Wybrałam to danie, gdyż zdecydowanie kojarzy mi się z kuchnią polską. Pamiętam
Pieguskowa Kuchnia
Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 195łatwe do przygotowania i pierwszorzędne w smaku danie. Takie, którym można z pewnością pochwalić się na świątecznym stole. Jak już zapewne zauważyliście – jestem zwolenniczką podawania mięs i ryb na słodko. Wyniosłam to z kuchni kaszubskiej, na której się wychowałam. Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 700 ml cydru (zastąpiłam redd’s-em), 200 g suszonych moreli
Pieguskowa Kuchnia
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU 215Jakoś tak się złożyło, że ostatnio ciągle mam ochotę na śledzie. W różnej postaci, bo przecież można je podawać na tysiące sposobów. Niestety ostatnio nie mogę
Pieguskowa Kuchnia
Ziemniaki w mundurkach z sosem winegret 228cytryny. Wsyp sól, pokrojone drobno zioła, zakręć i mocno wstrząśnij. Opcjonalnie, przypraw sos pieprzem. Polej sosem gorące ziemniaki. Podaj ziemniaki w mundurkach jako gorącą przystawkę do mięsa lub ryby. Spara Spara Spara Spara The post Ziemniaki w mundurkach z sosem winegret appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
Chrupiące skrzydełka w tempurze 252właśnie. Skrzydełka wcześniej ugotowałam w mieszance suszonych warzyw. Oczywiście w ten sposób możecie przygotować pałki z kurczaka lub inne mięsa. Tempura świetnie nadaje się także do warzyw jak i ryb czy owoców morza. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Kopenhaga 200widzieliśmy w Torvehallerne to male dzieła sztuki. Sami poptarzcie: Zjecie je z najprzeróżniejszymi dodatkami – od tak klasycznych jak jajko i krewetki, pasztet i szynka (tak razem, mięso 2) , ryby (śledzie, łosoś wędzony), ale też np z ziemniakami. My nasze zjedliśmy w Krystal Sandwich przy Krystalgade 5. Obiad Tu zaczęło być problematycznie. Nie chcieliśmy wydać fortuny, ale jednocześnie zjeść
Szybko Tanio Smacznie
Ziemniaczki zapiekane z serem 341Takie zapiekane ziemniaczki stanowią bardzo fajny dodatek do obiadu. Sprawdzą się zarówno do dań mięsnych, jak i do ryby. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników i wysiłku. Ziemniaczki zapiekane z serem Składniki: około 20 małych młodych ziemniaczków 150 g sera żółtego 100 g sera favita 2 łyżki masła świeży tymianek świeżo mielony pieprz sól Ziemniaczki obieramy i gotujemy
PatiGotuje
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 323dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką. Osoby, które wolą łagodną kuchnię, wcale nie muszą rezygnować z musztardy. Dla nich odpowiednia będzie wersja stołowa lub miodowa firmy Octim, które
Słodkie okruszki