ryby - 22566 przepisów (strona:588/1505)

Mleczne poduszki 101

kiedyś zwracał uwagę na firmę! Za to idealnie nadawały się do zabawy. Zasady gry były bardzo proste. Najpierw zjadałam znaki zodiaku znajomych i dalszej rodziny. Potem Wagi, Byki i Ryby najbliższej rodziny. Moje Bliźniaki zostawały na koniec i w sposób bezdyskusyjnie wygrywały. Chociażby przewagą liczebną. Jaka cudowna i sprawiedliwa gra :) Zapraszam na ciastka mleczne poduszeczki- Taką namiastkę dzieciństwa. Przepis

dolcevitainmykitchen
Kolagen – co to jest, do czego służy i jakie ma właściwości? 60

unikają produktów mięsnych lub nie mogą przyjmować kolagenu zwierzęcego ze względu na zakazy religijne. Kolagen rybi ma wiele korzyści zdrowotnych: Współcześni producenci wytwarzają kolagen naturalny ze skóry dziko złowionych ryb. Jest to produkt całkowicie bezpieczny, bez antybiotyków i pestycydów. Jakie są właściwości kolagenu do picia? Większość produktów kolagenowych w formie płynnej to kolagen morski (rybi). Może być naturalny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rewelacyjne śledzie po grecku - śledziki że palce lizać 61

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne śledzie po grecku. Wykorzystałam sos który robię do ryby po grecku i z takiego połączenia wyszły przepyszne śledzie. Więc dzielę się przepisem i polecam wypróbować. Do przygotowania śledzi będziemy potrzebowali: 500 g solonych śledzi a'la Matias pietruszka ( około 100 g) 2 średnie marchewki (około160 g) średnia cebula (około 100 g) kawałek selera

Uwaga Babcia Gotuje
Jogurt z czereśniami 68

funkcjonowania układu odpornościowego i mięśni oraz dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Produkowana jest w organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego, a także wchłaniana z pożywienia, takiego jak tłuste ryby, jajka, produkty mleczne i oleje roślinne, jak i suplementy. Niedobór witaminy D może prowadzić do chorób kości i zębów oraz do obniżenia odporności organizmu. Witamina D jest jedną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka warstwowa z surimi 55

tych, którzy nie jadają mięsa, bo jednym ze składników są paluszki krabowe, czyli surimi. Wprawdzie z krabem nie mają one nic wspólnego, poza kolorem, ponieważ składają się z białych ryb, ale idealnie pasują do warzyw i różowego sosu. Ja przygotowałam ją w szklanym przezroczystym naczyniu, żeby pokazać wszystkie kolorowe warstwy, taka sałatka pięknie wygląda na stole. Natomiast Ty, jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w sosie musztardowym 106

Śledzie w sosie musztardowym to bardzo prosty i szybki sposób na podanie tych ryb. Nie ma tu nic skomplikowanego, bo musimy tylko pokroić cebulę, dodać pozostałe składniki sosu i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać pokrojone w kawałki filety śledziowe i na tym koniec. Jedynym minusem tego przepisu jest to, że śledzie w sosie musztardowym muszą poleżeć kilka godzin

Danka Pichci
Śledzie w śmietanie z pieczoną gruszką 49

wiecie, ja tam lubię kogoś zaskakiwać, nie tylko smakiem, ale też teksturami. Tutaj aksamitne połączenie śmietany i pieczonej gruszki z rybą sprawdzi się i na bank zaskoczy śledziowych smakoszy.  Szczególnie polecam na święta.           Składniki:   400 g matiasów 400 g śmietanki 36% (gęstej) 2 duże gruszki 100 g rodzynków     Przygotowanie(...)zależności od stopnia solanki, śledzie moczymy kilkukrotnie zmieniając wodę. Ja za zbyt słonymi nie przepadam, więc moczyłem około 1 godziny. Rybę kroimy w poprzeczne paski (około 1 cm). Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, pieczemy 20 minut w 200°C. Przekładamy do wysokiego naczynia, miksujemy ze śmietaną. Dodajemy uprzednio namoczone i odcedzone, rodzynki. Całość mieszamy. Przekładamy do słoików i odstawiamy

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony wigilijny 59

potraw, które pojawiają się na polskich stołach 24 grudnia. W zależności od domu barszcz podaje się solo , w kubkach do picia, jako dodatek do pierogów i smażonej ryby lub jako zupę , w towarzystwie uszek z grzybami . Tradycja podawania barszczu czerwonego podczas Wigilii zaczęła rozwijać się dopiero w XIX w. Od tej pory zupę tę podaje się jako pierwsze

Na-talerzu.pl
Śledzie po tatarsku 97

Śledzie po tatarsku lub śledzie w sosie tatarskim to kolejna moja propozycja na podanie tych ryb. Pikantny i wyrazisty w smaku sos tatarski to świetny dodatek do jajek lub wędlin, ale ze śledziami też smakuje wyśmienicie. Śledzie po tatarsku to pokrojone w nieduże kawałki płaty śledziowe z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych, marynowanych grzybków leśnych i cebuli. Całość łączy

Danka Pichci
Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne 85

który gotujemy obecnie.  Istniejące zapiski mówią nawet o bigosie bez kapusty!  Na początku jego historii, głównym składnikiem wykorzystywanym do tworzenia bigosu było siekane mięso z ryb oraz raków. Do całości aplikowano różne dodatki smakowe takie jak pietruszkę, cebule, ocet, a nawet kwaśne owoce.  Bigos  niejednokrotnie doprawiany był cytryną, limonką oraz agrestem. W najstarszych

Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka z warzyw 162

Warzywna zapiekanka do obiadu to smaczna przystawka na gorąco do mięsa lub ryby. Kremowa zapiekanka do obiadu zastąpi sos. Lubię jeść zmieniali w takiej postaci, a w dodatku połączyć je jeszcze z innymi warzywami. Do tej zapiekanki dodałam bataty i cukinię. Sos do zapiekanki stanowi śmietanka i rozpuszczony mascarpone doprawiony cebulą i białym pieprzem. Zazwyczaj piekę zapiekankę długo

codojedzenia
Marchewka duszona na ciepło do obiadu 45

małym ogniu, aż lekko zgęstnieje . Zdejmuję z palnika i podaję do obiadu na ciepło. Świetnie smakuje do ziemniaczków i kotletów mielonych . Z powodzeniem możemy ją podawać do kurczaka, ryb oraz dań wegetariańskich np jako ciepły dodatek do kopytek czy klusek śląskich . Podstawowy przepis na marchewkę duszoną możemy urozmaicić poprzez dodanie groszku . Życzę smacznego! Artykuł Marchewka duszona na ciepło

Ania gotuje
Nietypowe przepisy świąteczne – pomysły na oryginalne potrawy wigilijne 69

okazję przygotowuje się 12 potraw, które symbolizują dwanaście miesięcy w roku lub dwunastu apostołów. Według tradycji chrześcijańskiej potrawy świąteczne powinny być postne, a jedynym dopuszczalnym mięsem są ryby . Standardowe menu wigilijne obejmuje m.in. barszcz czerwony z uszkami, gołąbki z kaszą i grzybami czy kapustę z grochem. Coraz częściej w polskich domach przygotowuje się zmodyfikowane wersje tradycyjnych dań, wplatając

Słodkie okruszki
„Śledziowa” sałatka z burakami na Święta – wegańska sałatka z boczniakami 65

czego możesz się spodziewać. Jakie przepisy znajdziesz w eBooku? Zupa grzybowa z uszkami Zupa a’la rybna z lanymi kluskami Pierogi z tofu i pieczarkami Kapuśniaczki z białą fasolą Ryba po grecku z serca palmy Tofu-ryba w galarecie Sałatka a’la śledziowa z buraczkami Rolada z suszonymi śliwkami i orzechami Pasztet pieczony z żurawiną Drożdżowa rolada makowa Korzenny sernik

Via Gusto