ryby - 22566 przepisów (strona:577/1505)

Jogurt z czereśniami 110

funkcjonowania układu odpornościowego i mięśni oraz dla utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Produkowana jest w organizmie pod wpływem promieniowania słonecznego, a także wchłaniana z pożywienia, takiego jak tłuste ryby, jajka, produkty mleczne i oleje roślinne, jak i suplementy. Niedobór witaminy D może prowadzić do chorób kości i zębów oraz do obniżenia odporności organizmu. Witamina D jest jedną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka warstwowa z surimi 94

tych, którzy nie jadają mięsa, bo jednym ze składników są paluszki krabowe, czyli surimi. Wprawdzie z krabem nie mają one nic wspólnego, poza kolorem, ponieważ składają się z białych ryb, ale idealnie pasują do warzyw i różowego sosu. Ja przygotowałam ją w szklanym przezroczystym naczyniu, żeby pokazać wszystkie kolorowe warstwy, taka sałatka pięknie wygląda na stole. Natomiast Ty, jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w sosie musztardowym 131

Śledzie w sosie musztardowym to bardzo prosty i szybki sposób na podanie tych ryb. Nie ma tu nic skomplikowanego, bo musimy tylko pokroić cebulę, dodać pozostałe składniki sosu i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać pokrojone w kawałki filety śledziowe i na tym koniec. Jedynym minusem tego przepisu jest to, że śledzie w sosie musztardowym muszą poleżeć kilka godzin

Danka Pichci
Śledzie w śmietanie z pieczoną gruszką 77

wiecie, ja tam lubię kogoś zaskakiwać, nie tylko smakiem, ale też teksturami. Tutaj aksamitne połączenie śmietany i pieczonej gruszki z rybą sprawdzi się i na bank zaskoczy śledziowych smakoszy.  Szczególnie polecam na święta.           Składniki:   400 g matiasów 400 g śmietanki 36% (gęstej) 2 duże gruszki 100 g rodzynków     Przygotowanie(...)zależności od stopnia solanki, śledzie moczymy kilkukrotnie zmieniając wodę. Ja za zbyt słonymi nie przepadam, więc moczyłem około 1 godziny. Rybę kroimy w poprzeczne paski (około 1 cm). Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, pieczemy 20 minut w 200°C. Przekładamy do wysokiego naczynia, miksujemy ze śmietaną. Dodajemy uprzednio namoczone i odcedzone, rodzynki. Całość mieszamy. Przekładamy do słoików i odstawiamy

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony wigilijny 90

potraw, które pojawiają się na polskich stołach 24 grudnia. W zależności od domu barszcz podaje się solo , w kubkach do picia, jako dodatek do pierogów i smażonej ryby lub jako zupę , w towarzystwie uszek z grzybami . Tradycja podawania barszczu czerwonego podczas Wigilii zaczęła rozwijać się dopiero w XIX w. Od tej pory zupę tę podaje się jako pierwsze

Na-talerzu.pl
Śledzie po tatarsku 124

Śledzie po tatarsku lub śledzie w sosie tatarskim to kolejna moja propozycja na podanie tych ryb. Pikantny i wyrazisty w smaku sos tatarski to świetny dodatek do jajek lub wędlin, ale ze śledziami też smakuje wyśmienicie. Śledzie po tatarsku to pokrojone w nieduże kawałki płaty śledziowe z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych, marynowanych grzybków leśnych i cebuli. Całość łączy

Danka Pichci
Bigos – przepis na tradycyjne danie wigilijne 114

który gotujemy obecnie.  Istniejące zapiski mówią nawet o bigosie bez kapusty!  Na początku jego historii, głównym składnikiem wykorzystywanym do tworzenia bigosu było siekane mięso z ryb oraz raków. Do całości aplikowano różne dodatki smakowe takie jak pietruszkę, cebule, ocet, a nawet kwaśne owoce.  Bigos  niejednokrotnie doprawiany był cytryną, limonką oraz agrestem. W najstarszych

Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka z warzyw 206

Warzywna zapiekanka do obiadu to smaczna przystawka na gorąco do mięsa lub ryby. Kremowa zapiekanka do obiadu zastąpi sos. Lubię jeść zmieniali w takiej postaci, a w dodatku połączyć je jeszcze z innymi warzywami. Do tej zapiekanki dodałam bataty i cukinię. Sos do zapiekanki stanowi śmietanka i rozpuszczony mascarpone doprawiony cebulą i białym pieprzem. Zazwyczaj piekę zapiekankę długo

codojedzenia
Marchewka duszona na ciepło do obiadu 77

małym ogniu, aż lekko zgęstnieje . Zdejmuję z palnika i podaję do obiadu na ciepło. Świetnie smakuje do ziemniaczków i kotletów mielonych . Z powodzeniem możemy ją podawać do kurczaka, ryb oraz dań wegetariańskich np jako ciepły dodatek do kopytek czy klusek śląskich . Podstawowy przepis na marchewkę duszoną możemy urozmaicić poprzez dodanie groszku . Życzę smacznego! Artykuł Marchewka duszona na ciepło

Ania gotuje
Nietypowe przepisy świąteczne – pomysły na oryginalne potrawy wigilijne 109

okazję przygotowuje się 12 potraw, które symbolizują dwanaście miesięcy w roku lub dwunastu apostołów. Według tradycji chrześcijańskiej potrawy świąteczne powinny być postne, a jedynym dopuszczalnym mięsem są ryby . Standardowe menu wigilijne obejmuje m.in. barszcz czerwony z uszkami, gołąbki z kaszą i grzybami czy kapustę z grochem. Coraz częściej w polskich domach przygotowuje się zmodyfikowane wersje tradycyjnych dań, wplatając

Słodkie okruszki
„Śledziowa” sałatka z burakami na Święta – wegańska sałatka z boczniakami 107

czego możesz się spodziewać. Jakie przepisy znajdziesz w eBooku? Zupa grzybowa z uszkami Zupa a’la rybna z lanymi kluskami Pierogi z tofu i pieczarkami Kapuśniaczki z białą fasolą Ryba po grecku z serca palmy Tofu-ryba w galarecie Sałatka a’la śledziowa z buraczkami Rolada z suszonymi śliwkami i orzechami Pasztet pieczony z żurawiną Drożdżowa rolada makowa Korzenny sernik

Via Gusto
Tefal i-Companion opinie 82

starego parowaru i uważam to za duży plus. Koszyczek do parowania został wyposażony w wygodny uchwyt. Wykorzystując przystawkę do gotowania na parze  możemy przygotować pełnowartościowy, urozmaicony posiłek. Warzywa, ryby czy białe mięso są naprawdę znakomite. Jest też możliwość dokupienia dużego parowaru. Tefal i-Companion Touch XL komu się przyda Myślę, że jest to świetne urządzenie, które sprawdzi się

Cztery Fajery
PIECZONE BATATY Z PIECZARKAMI 77

razem mam dla Was przepis na przepyszne pieczone bataty z pieczarkami, mogą one stanowić warzywny dodatek do mięsa lub ryb, albo samodzielne danie wegetariańskie. Gorąco Was namawiam do wypróbowania tego przepisu, bo bataty w tej wersji są naprawdę wyśmienite, jeśli raz ich spróbujecie, na pewno powrócicie do tego przepisu. Może to być również oryginalna propozycja dania na świąteczny stół

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pizza na grubym cieście 81

cukinią – frittata z cukinią Frittata z batatem i szpinakiem Tarta z karmelizowaną cebulą Tarta z pomidorami i bakłażanem Galette z pieczarkami i gorgonzolą Tarta z łososiem w kształcie ryby Tarta z warzywami Tarta z porem i łososiem Tarta z boczkiem czyli klasyczna Quiche Lorraine Mini pizze na cieście francuskim PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE Przygotowanie : 20 minut

nietylkopasta.pl