ryby - 22566 przepisów (strona:445/1505)

Wegański, pieczony ''łosoś'' z batata 142

bardzo przypomina smak ryby. Od tego momentu chciałam zrobić coś, co chociaż trochę będzie przypominało mojego ulubionego łososia. Długo myślałam co by mogło tak jak seler imitować rybę.  Ostatnio, gdy piekłam bataty zauważyłam, że po przekrojeniu na pół i wzdłuż przypomina filet rybny. Dodatkowo idealnie odzwierciedla kolor łososia. Stwierdziłam, że to własnie batat posłuży mi jako baza

wegujemy
Śledzie w wiosennym twarożku 216

pieprz kolorowy sól Filety śledziowe odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnego mleka na około 3 godziny. W trakcie moczenia mleko można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki. Twaróg rozetrzeć ze śmietaną(...)przyprawami. Do twarogu dodać pokrojoną cebulkę , rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Tak przygotowany twarożek wymieszać ze śledziami. Odstawić, aby smaki się przegryzły. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z rybą , Przystawki , sałatki i surówki Tagged: nowalijki , twaróg , śledzie

https:KKuchniaMniam
Jajecznica z wędzonym łososiem 162

boczek. Zamieniając przaśną wędzoną wędlinę na mięso wędzonego na zimno łososia nie rezygnujemy z wędzonego smaku i dymnego aromatu, zmieniamy tylko jego intensywność, a w przypadku użycia ryby –również konsystencję całości. Ta jajecznica jest mocno wilgotna, puszysta i delikatna. Jajka wbijamy do głębokiej miski, wlewamy do nich śmietankę. Szczypior drobno siekamy, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka

Karo in the Kitchen
Pstrąg łososiowy na rukoli z sosem kaparowym 197

kaparowy Ugrillowałam pstrąga łososiowego, podałam go na sałatce z rukoli z dodatkiem w/w sosu. Całość wyszła pyyszna. Lekko ostry, wyrazisty sos idealnie pasował do ryby, a sałatka była idealnym dodatkiem. Polecam wypróbować przepis, dajcie koniecznie znać jak Wam smakowało Post Pstrąg łososiowy na rukoli z sosem kaparowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Zupa kryjm ze bani i ryby (Zupa krem dyniowo-rybna) 149

jeszcze bōło połno baniōw, a terozki to już trza by trocha pokōmbinować- chyba, że fto [2] mōł jeszcze zamrożōnoł:)   Co potrza? 0,5 kg bani 30-50 dkg ryby (jo żech robiōł z tiliapii, ale mogecie sprōbować tyż jakoś inkszo) 2 marchwie 2 kartołfle 1 cebula 1 zōmbek czosku syrek topiōny masło klarowane (styknie 1 łeżka) oliwa(...)dużo, żeby ta zupa niy bōła za rzodkoł. Nojlepi, żeby yno przikrōło warzywa. Niech sie to tak ze 20 minut powarzi- żeby bania zmiynkła, a potym wciepcie tyż ryba i syrek , i niech sie to dali [6] warzi. Terozki możecie tam tyż do smaku wciepować te prziprawy. Jak sie powarzi, to cza chwila poczekać, żeby trocha ochōdło, zanim bajymy

Chop w kuchni
Curry z łososiem, krewetkami, batatem na oleju rzepakowym z cytrynowym ryżem 131

danie na bazie pasty curry, mleka kokosowego z dodatkiem pomidorów. Często curry występuje z kurczakiem lub owocami morza. Nigdy jednak nie spotkałam tego dania z dodatkiem łososia lub innej ryby. Długo duszone danie z dodatkiem batata i papryki uwieńczone zostało cytrynowym ryżem, by całość utrzymać w formie lekkiego i orzeźwiającego dania. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również pita. Jeśli(...)ogniu duszę potrawę jeszcze kilka minut. W tym czasie obieram krewetki i kroję łososia w kostkę (wcześniej pozbawiam go skóry i ości). Na koniec gotowania dodaję owoce morza i rybę i duszę jeszcze 3-4 minuty. Całość doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Ugotowany ryż doprawiam solą i skórką otartą z cytryny, dokładnie mieszam. Gotowe curry podaję

Mango Papaja
Smażony dorsz 132

Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam dorsza, dla mnie to jedna z najlepszych ryb. Dorsz to drapieżna ryba morska sporych rozmiarów, łatwo dostępna oraz bardzo … Przeczytaj cały artykuł Post Smażony dorsz pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Łosoś w panierce z płatków kukurydzianych i orzechów 129

których nie publikuję na blogu) i trafionych w dziesiątkę, jak w przypadku tej wersji. :-) Myślę, że zasługuje na miano namiastki ryby smażonej w panierce, bo płatki kukurydziane nadają rybie niesamowitej chrupkości, jak panierka a smak orzechów dopełnia całość. Szybko i zdrowo, tak jak lubimy najbardziej. 2 filety z łososia 1,5 szklanki płatków kukurydzianych garść dowolnych orzechów

Szefowa kuchni
Łosoś w sosie śmietanowym 114

środę wielki post, już teraz trzeba pomyśleć o daniu bezmięsnym na obiad. Na pierwszy plan zazwyczaj wędruje ryba i tym razem tak będzie. Łosoś, bo o nim będzie mowa nie dość, że jest to ryba zdrowa, która posiada tak potrzebne dla naszego organizmu kwasy omega 3 to zarazem pyszna i niezwykle sycąca. Zapraszam... Stopień trudności prosty, robi się naprawdę szybko(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Łosoś w sosie śmietanowym Składniki: ryba: ok. 600 g filetu z łososia połowa cytryny oliwa z oliwek   masło śmietankowe sól i pieprz sos koperkowy 3 łyzki śmietany gęstej co najmniej 18 % 1 łyżka

Kubki smaku
Pstrąg w galarecie 127

jajka 1/2 pęczka pietruszki 5 łyżek żelatyny 1. Pstrąga skrobiemy z łusek. Kroimy na kawałki w tzw. dzwonki.  2. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki. Rybę, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą tak by całość była przykryta. Gotujemy przez około 30 minut. Jajka gotujemy na twardo. 3. Na półmisek wykładamy rybę a dookoła niej marchewkę, pietruszkę(...)pokrojone jajka. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym wywarze. Studzimy a kiedy zacznie tężeć zalewamy nią rybę. Zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia

Szefowa kuchni
Śledź z wędzonym łososiem w śmietanie 134

świątecznym stole. Ale to nie będą tylko śledzie bo połączyłam je z wędzonym łososiem. Całość zalana sosem śmietanowym, z dodatkiem ogórków, cebuli i jabłka. Fajny pomysł, całkiem smacznie obie ryby się w tym daniu połączyły. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gravlax, w marynacie z burakiem 158

blogu znajdziecie też wersję tego dania z dodatkiem cytrusów-  klik . Gravlax to idealne danie imprezowe. Potrzebny jest kawałek łososia, sól gruboziarnista, cukier, burak i trochę czasu, aby ryba mogła się zamarynować. Mało pracy, a przekąska wyjątkowa! Może znajdzie się dla niej miejsce na Waszym świątecznym stole? Składniki: 500 g świeżego filetu z łososia ze skórą 150 g gruboziarnistej(...)koperek Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Filet układamy na półmisku skórą do dołu. Na łososiu układamy kolejno: warstwę gruboziarnistej soli (musimy przykryć solą całą rybę), cukier i startego buraka. Dłonią dociskamy warstwy i całość zawijamy w folię spożywczą. Na wierzchu układamy obciążenie, np grubą deskę lub ciężkie naczynie, smaki wtedy lepiej się przegryzą. Wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie z suszonymi pomidorami 316

bazylii pieprz kolorowy Filety odsączyć ze słonej zalewy i włożyć do zimnej, czystej wody na około 3 godziny. W trakcie moczenia wodę można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Suszone pomidory i cebulę również skroić i dodać do śledzi. Oliwę spod suszonych pomidorów wymieszać z przyprawami i zalać(...)oliwy. Co nie oznacza, że śledzie nie będą smaczne :) Ze względu na oliwę z oliwek śledzi nie należy przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania z rybą , sałatki i surówki Tagged: cebula , suszone pomidory , śledzie

https:KKuchniaMniam
Pstrąg łososiowy zapiekany z ziemniakami i brokułem pod beszamelem 157

przygotowaniu. Polecam na obiad lub kolację. Szczególnie w takim okresie jak teraz - podczas adwentu większość z nas stara się w piątki pościć. A co wtedy jemy? A no ryby właśnie . Właśnie dlatego polecam szczególnie na piątkowy, ale też codzienny, a nawet świąteczny obiad czy kolację. Składniki: 370g fileta z pstrąga łososiowego kilka średnich ugotowanych ziemniaków 1/2 brokuła pieprz cytrynowy(...)łyżki). Kolejną warstwę stanowi pstrąg łososiowy (jeśli jest ze skórą należy ją ściąć ostrym nożem i sprawdzić czy nie pozostały w filecie jakieś ości, jeśli są powyjmować). Rybę wcześniej oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym. Posypujemy 1 łyżką tartego sera. Brokuł dzielimy na małe różyczki, układamy w naczyniu i ponownie oprószamy serem żółtym. Czynności powtarzamy w kolejnej warstwie

Kolorowy Przepisownik