czystym sumieniem zasiądę do Top Chefa. Danie z ryb jakie dzisiaj przyrządziłam jest naprawdę pyszne choć pachnie z początku mało zachęcająco (zniewalające połączenie cebulowych i gotowanej ryby...). Przepis
Dzieje kuchennej Wiewiórypomidor pokrojony w plastrysól jodowana,1 ząbek czosnkupieprz cytrynowy1 cytrynaRybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach
Bon Appetit Małgorzatymoim pokoju :) Niby taki domowy makaron to dużo zachodu, i nie opłaca się przy niskich cenach w sklepie, ale smakuje całkiem inaczej :) Szczególnie jak jest bardzo jajeczny :) Rybę podałam z sosem beszamelowym, doprawionym cytryną, ziołami i kurkumą, która dodała piękny kolor. Składniki na 2 porcje:2 filety z dorsza sól, pieprz, olej do smażeniaSos beszamelowo - cytrynowy:2 łyżki
Bon Appetit Małgorzatyłyżki siekanego koperku sól do smaku słodka mielona papryka Sposób wykonania: 1. Rybę nacieramy słodką mieloną papryką. 2. Masło roztapiamy, uważamy, aby go nie przypalić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny, koperek i solimy do smaku. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy ryby, polewamy masłem z przyprawami, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 20-30 minut
Kuchnia domowa Aniodtworzyć ten smak w zaciszu domowym i tak powstał przepis, który znajdziecie tutaj: Leczo rybne a’la SekoPolecam również: Śledzie opiekane w zalewie octowej.Dość jednak o tych wszystkich rybach i przejdźmy do sedna sprawy :)) Poniżej przepis na przepyszne filety śledziowe w oleju z cebulką!Śledzie w oleju z cebulką – Składniki:Matiasy (płaty śledziowe solone
Kulinarne Przebojegrube pół plastry.Rybę położyć na plastrach cytryny, położyć gałązki kolendry, a dookoła usmażone pieczarki, pomidor i oliwki. Wlać 1/3 kubka wody.Piec w temp.240 stopni.30 minut, często polewając rybę, aż będzie upieczona w środku
Kulinarny karnet ChristopheraWigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse, czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali(...)masłobułka tartaPrzygotowanie:Ziemniaki oraz cebulę obierz i pokrój w paski. Sardelę drobno posiekaj i wymieszaj z resztą składników. Wszystko dopraw pieprzem (sól jest niepotrzebna ze względu na słony smak ryby) i wrzuć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Zalej wszystko kremówką (powinna przykrywać ziemniaki), wierzch posyp tartą bułką i połóż nań kilka plasterków masła (opcjonalnie). Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego
Food SquareOstatnio regularnie kupuję wędzone ryby. I czasem okazuje się, że nie mam ochoty robić z nich kolejnej pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne! Będę robiła częściej. składniki krokiety 170 g ziemniaków, ugotowanych 100 g makreli wędzonej, obranej 1 mała cebula, pokrojona(...)pomidory suszone - bardzo drobno posiekane ząbek czosnku, posiekany koperek sól pieprz Przygotowanie Wymieszać wszystkie składniki sosu Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić. W misce wymieszać wszystkie składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety
Stare GaryJesli nie przepadasz za ryba w klasycznej panierce,moze skusi Cie ryba smazona w ciescie piwnym? Robilam dorsza w ten sposob po raz pierwszy i bardzo ciekawa bylam jego smaku.Ryba przygotowana w ten sposob jest bardzo soczysta w srodku,a smak piwa jest w ogole niewyczuwalny,tak jak i rybi zapach gdzies sie ulotnil.Smakowala nam,choc nadal wole(...)lyzki maki Wykonanie: przygotowac ciasto: make wymieszac z piwem na gladka mase bez grudek,dodac jajko i przyprawy.Odstawic na pol godziny.Ciasto ma byc geste,nie moze sciekac z ryby rybe umyc ,pokroic na porcje ,skropic sokiem z cytryny i posolic filety obtaczac w mace,nastepnie w ciescie piwnym i smazyc na rozgrzanym oleju z obydwu stron do zrumienienia.Odkladac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodac lyzke wiorkow kokosowych,lyzke curry i lyzke musu jablkowego.Rozrzedzic slodka smietanka.Pasuje do kurczaka,ryb i ryzu sos musztardowy- do sosu podstawowego dodac 1 lyzke musztardy.Podprawic maslem.Podawac do ryb i jajek na twardo i wkoszulkach sos mornay- do sosu beszamelowego dodac czubata lyzke tartego,ostrego sera.Znakomity do zapiekanek i warzyw z wody zrodlo:Kuchnia polska-rodzaje sosow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zanim zacznę post właściwy, czyli składniki i sposób wykonania, słów kilka ode mnie o sushi. Dziwnie jest mówić o "przepisie" na sushi, kiedy tak naprawdę zawijamy ugotowany ryż i rybę lub warzywa w wodorosty. Cały sekret polega na nierozgotowaniu ryżu i dodaniu do niego zaprawy octowej. Później juź tylko rolowanie sushi i degustacja. Tak sie składa, że na dźwięk słowa(...)tylko dla wybrańców, poza tym jest stanowczo za drogie w restauracjach. Krzywią się zaś najczęściej ci, którzy sushi nie jedli wogóle, albo jedli w jakieś kiepskiej knajpie albo świeża ryba, którą jedli w sushi wcale nie była świeża. Oczywiste jest, że sushi nie każdemu musi smakować, ale myślę, że każdy powinien choć je skosztować i spróbować znaleźć swój ulubiony smak
Słodko-Słony Świat Ilonydekorowanie , co napewno wykorzystam w niedalekiej przyszłości! Stoły wypełnione przeróżnymi przysmakami przyprawiały o zawrót głowy – mogliśmy szaleć do woli – chyba każdy to przyzna : przesadziliśmy!!! :D Przepyszne , aromatyczne ryby … mięsa … sałatki(...)warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!! Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta ( Mama dodatkowo delektowała się tiramisu i sorbetem z owocami
Ostra na Słodkołyżkami masła i umieszczamy w środku ryby. Cebulę siekamy w piórka , marchew kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło , dodajemy cebulę i marchew , chwilę podsmażamy. Dodajemy naszą rybę i na wolnym ogniu smażymy z każdej strony ( ok. 15 minut ), polewając masełkiem. Dodajemy pietruszkę , podajemy gorące! Smacznego
Ostra na SłodkoLubicie rybę po grecku? Ja zaproponuję takie oto roladki. Alternatywa dla ryby po grecku. Smakuje tak samo, wygląda troszkę inaczej. Polecam Składniki: 70 dag filetu z tilapii 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 por-biała część 1 słoiczek koncentratu pomidorowego z czosnkiem pół szklanki wody mąka do panierki olej do smażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie: Filety
Z Majeczką w kuchni