ryby - 22566 przepisów (strona:415/1505)

Chorwackie smaki 162

spróbować regionalnych przysmaków. Ilość świeżych i różnorodnych ryb była niesamowita, a każdy sprzedawca mniej lub bardziej zachęcał do kupna tychże morskich wspaniałości.  Nabyliśmy drogą kupna małże, jakieś ryby, które polecił Stefano (niestety nie udało się nam ustalić jej nazwy) oraz kalmary. Małże i rybkę przygotował nam osobiście Stefano. Przepis zamieszczę w kolejnych postach.  Oto przysmaki, które

Łycha smaków
Grillowana ryba 104

Polsce ryby grilluje się w foli i faktycznie ma rację.... Potrzebne składniki: 2 dowolne rybki 3 ząbki czosnku 0,5 pęczka pietruszki oliwa z oliwek pieprz, sól Rybę  dokładnie myjemy, następnie nacieramy oliwą z oliwek,  solą, i pieprzem , następnie grillujemy na ruszcie. Do oliwy z oliwek dodajemy pokrojony czosnek z pietruszką i skrapiamy cały czas(...)rybę, którą po ok. 20 min przekładamy na druga stronę. Prosto szybko i jak smacznie

Łycha smaków
Ryż do sushi 147

Sushi to japońska potrawa przygotowywana z ugotowanego ryżu, najczęściej zawinięta w liście wodorostów (nori) wraz z dodatkiem ryb jak i owoców morza. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was na samą myśl o surowych rybach może mieć wstręt do sushi. Nic bardziej mylnego – sushi możecie przygotować, np. z wędzonym łososiem jak i paluszkami krabowymi.   Niestety ryżu

Ugotować
MAKARON Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM W SOSIE ŚMIETANOWYM 193

łososia wędzonego ( Jeżeli lubimy bardziej nasycony smak dodajemy więcej ryby jeżeli lubimy ten smak łagodniejszy dajemy tej ryby mniej)  1 cebula 3-4 łyżki gęstej śmietany masło do podsmażenia natka pietruszki sol pieprz Przygotowanie: 1. Cebule kroimy w drobna kostkę 2. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego

Kulinarnie z Polką na Kresach
łosoś z makaronem i fasolką zapiekany w sosie śmietanowym z mozzarellą 183

kostkę, oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie na patelnię dokładamy pokrojoną w paski paprykę, smażąc całość na dość dużym ogniu przez trzy minuty. Do przesmażonych warzyw dodajemy kawałki ryby smażymy jeszcze przez minutę i całość przekładamy do  ugotowanego makaronu(...)wcześniej odcedzonego). Do makaronu dodajemy również szparagową fasolkę, całość lekko przyprawiamy solą, oraz pieprzem i mieszamy . Żaroodporne naczynie smarujemy ostatnią łyżką masła, a następnie wkładamy do niego makaron z rybą i warzywami. Na desce kroimy w drobną kostkę mozzarellę, przekładamy ser do miski dodajemy do niego słodką śmietanę i rozbite jajka. Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i wylewamy

Miód i pieprz
Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa 238

rozdrabniamy rybę widelcem (wyjmując ewentualne ości), przekładamy do miseczki i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wędzonego łososia drobno siekamy i dokładamy do tego upieczonego. W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą majonez, serek, musztardę, drobno posiekany koperek i 1-2 łyżki soku z cytryny. Dodajemy szczyptę pieprzu oraz przepłukane i posiekane kapary – jeśli używamy. Mieszamy. Dodajemy sos do ryby

Poezja smaku
Amur z czosnkiem w panierce 99

razem na moim wigilijnym stole zagościł amur, pyszna, delikatna, biała ryba. Zrobiłam go najprościej jak było można a efekt był zaskakujący. Ryba wyszła delikatna, soczysta i aromatyczna. Amur z czosnkiem w panierce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gravlax 181

czystą ściereczkę, którą należy posmarować marynatą (tylko tam, gdzie będzie położony łosoś). Następnie położyć pierwszy kawałek ryby - skórą do dołu. Ponownie wierzch łososia posmarować marynatą. Ułożyć drugi kawałek ryby (skórą do góry) i posmarować pozostałą marynatą. Przygotowanego łososia zawinąć w ściereczkę. Następnie na zawiniętego łososia położyć deskę i obciążyć ją, np. naczyniem żaroodpornym. Tak przygotowanego

Ugotować
Karp w sosie pomarańczowo - miodowo - winnym (bezglutenowy) 157

zostanie przysposobiony do innych ryb. Tych słodkowodnych. Już go widzę ze szczupakiem.  kilka dzwonek karpia obranego i dobrze osuszonego sok z 2 pomarańczy mąka ziemniaczana do oprószenia ryby olej do smażenia   mała puszka koncentratu pomarańczowego  łyżka miodu akacjowego  szklanka wody szklanka wina białego cebula w piórka sól i pieprz  garść rodzynków Karpia

AZgotuj!
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 228

ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą, z granatem, z pistacjami, z oliwkami i ryżem. Pyszne samosy z wołowiną, cebulą i batatem, sałatka z pieczonej marchewki i dyni, z kaszą jaglaną, jabłkiem, jalapeno i granatem czy wspaniał zupa rybna z markelą, mulami i kuskusem! Dania mięsne, rybne i wegetariańskie! Ryby

Plate of Joy
Łosoś pod pietruszkową pierzynką 179

Łosoś jest rybą którą uwielbiam ponad wszystko, z racji tego że nie ma ości, zazwyczaj kupuje go w Lidlu. Chociaż szczerze polecam sklep rybny w Łodzi RYBEX na Piotrkowskiej 196 - mi tam jest bliżej - lub na Zachodniej 25. Łososia można przyrządzić na wiele sposobów: ze skórą, bez skóry, w sosie, w panierce, na patelni grillowej. Ja postanowiłam przygotować(...)skrobać albo odcinać skórę. Łosoś w zależności od grubości kawałka potrzebuje od 3-5 min z każdej strony, grillując go na patelni grillowej łatwo zauważyć zmianę koloru naszej ryby, gdy łosoś zmieni swój kolor do połowy przewracamy go na druga stronę. Razem z łososiem na patelnię grillową kładziemy bakłażana, po chwili dodajemy pieczarki, rumienimy je z każdej strony

Piekielna Kuchnia Pati
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 146

gotowaniem i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże lub suszone, czosnek, skórkę cytrynową, przyprawy takie(...)też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi grzybami (u mnie borowiki), tymiankiem oraz czarnym pieprzem to najciekawsza z proponowanych mieszanek. Grzyby są nośnikiem smaku umami, który dodaje potrawom smakowitości. Myślę, że tą mieszanką

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś pod chrupiącą skorupką 142

jest ulubiona moja ryba, można ją przyrządzać na różne sposoby. Filet łososia umyć, wysuszyć, usunąć skórę. Doprawić solą, białym pieprzem. Naczynie żaroodporne lekko natrzeć olejem o smaku czosnku lub jeśli nie macie to zwykłym. Płaty łososia wyłożyć na dno naczynia. Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Pomidora umyć i przekroić na cztery części. Warzywa obłożyć naokoło ryby, obsypać solą pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Pasta z ryby i sera 163

łyżki startego żółtego sera 1 mała cebula 1 łyżka sezamu sól pieprz natka pietruszki Rybę z puszki przełożyć do miseczki wraz z sosem i rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną cebulę, sezam, żółty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić solą i pieprzem.Wymieszać. pasta z ryby i sera

O kuchni z uczuciem