ryby - 22566 przepisów (strona:401/1505)

Muffinki kokosowo-marchewkowe 144

2 średnie marchewki starte na grubej tarce (1 szklanka) 0,5 szklanki mąki 1 pełna łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne łyżki

Korniszonki
4 najsmaczniejsze dania kuchni japońskiej 184

Japoński przysmak podbija serca fanów orientalnych dań, a mistrzów sushi przybywa – wielu kucharzy pragnie osiągnąć bowiem najlepszy poziom w przygotowywaniu popularnej potrawy od Japończyków. Na sushi składają się surowe ryby, owoce morza, warzywa i ryż – wszystko zawinięte w liście wodorostów. W przygotowaniu sushi bardzo istotna jest technika – dlatego nie każdy potrafi sporządzić je właściwie. Ramen – tradycyjna(...)japońska zupa Inną popularną potrawą japońską, jest ramen – tradycyjna zupa, bazująca na mięsnym wywarze, przypominającym w smaku polski rosół, jednak bardziej aromatycznym. Bulion urozmaicany jest dodatkiem warzyw, mięs lub ryb i owoców morza. Sekretem ramenu jest jednak wyjątkowy makaron produkowany z mąki pszennej – o wiele bardziej elastyczny  niż tradycyjny makaron. Smak ramenu poczuć można również w popularnych zupach

Tradycyjna Kuchnia
Sos limonkowo - miętowy z ogórkiem 237

czasie kie dy organizujemy grille, spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu, czy też po dajemy na obia d ryby lub mięsa, możemy po dać intensywnie orzeźwiający sos. Intensywny smak limonki, przełamany delikatnością ogórka i świeżością mięty do da naszym potrawą nowego smakowego wymiaru. Spróbujcie :) Skła dniki:   300 ml gęstego jogurtu naturalnego skórka z całej limonki(...)mieszamy. Liście mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy, do dając je do sosu. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Po dajemy do mięs z grilla,  drobiu oraz ryb. Smacznego

ChilliJemy
Ryba duszona z kaszą bulgur 220

Nasza propozycja na bardzo szybkie danie z rybą w roli głównej a autorem przepisu jest Karinka.     Składniki: - filety rybne ( ok. 30 dkg ) - 6 łyżek kaszy bulgur - cebula - marchew - olej - ok. 250 ml bulionu warzywnego - sól, pieprz, pieprz ziołowy - słodka papryka lub gotowa przyprawa harissa Cebulę i marchew kroimy w drobniutką kostkę. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy, skrapiamy(...)godzinę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy marchewkę i podsmażamy. Przyprawiamy przyprawą harissa. Dodajemy kaszę bulgur i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy bulion, doprawiamy do smaku, układamy rybę, przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Smacznego! Pozdrawiamy Karinkę i dziękujemy

Maminek kulinarny
Mini tarty cytrynowe 168

Ciasto kruche na tartaletki 100 g masła o temperaturze pokojowej 2 żółtka 200 g mąki 3 łyżki cukru lub wg uznania szczypta soli Krem cytrynowy 2

Korniszonki
Gulasz po węgiersku 167

1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej (można wybrać inny rodzaj wołowiny lub połączyć dwa rodzaje mięsa) 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego po 1 łyżeczka ostrej

Korniszonki
Lody pomarańczowe a‘la Nigella 127

1 pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej

Korniszonki
Kwiaty czarnego bzu w cieście racuszkowym 153

Uwaga! Kwiaty czarnego bzu muszą pochodzić z pewnego miejsca! Nie można wykorzystywać kwiatów, które kwitną w miejscach zanieczyszczonych - przy szosach, drogach, na zanieczyszczonej glebie itp! Składniki

Korniszonki
Napój pomarańczowo-cytrynowy na drożdżach. Bomba witaminowa na upalne dni! 170

Kwas perełka, o smaku cytrynowo pomarańczowym, to wspaniały napój, zrobiony na bazie świeżych Składniki: owoców (cytryn i pomarańczy), miodu oraz drożdży. Wspaniale gasi pragnienie w upalne

Korniszonki
Tort waniliowo-czekoladowy z bezą i borówkami 144

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Korniszonki
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 2 148

zapamiętujemy najczęściej piękne krajobrazy i zabytki, długo również pozostają w naszej pamięci smaki potraw, które jedliśmy. W artykule "Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1" , przedstawiłam dania z ryb i owoców morza, w tej części zaś, będzie trochę mięsa, z którym Japonia nie jest wcale kojarzona. Podróż mego Syna do Japonii i podzielenie się(...)mną wrażeniami, sprawiła, że zaczęłam postrzegać ten kraj nieco inaczej. Do tej pory Kraj Kwitnącej Wiśni, jeśli chodzi o jedzenie, kojarzyłam raczej tylko z sushi.  Japończycy oprócz ryb uwielbiają również mięso, przecież najdroższa wołowina pochodzi z japońskich krów rasy Wagyu, a popularną potrawą z tej kuchni jest zupa ramen, przygotowywana na wywarze z kości i właśnie z dodatkiem

Kuchcik gotuje
ŁOSOŚ W SOSIE CHEDDAR 174

Fantastyczna ryba , w kremowym sosie serowym .Dobra na ciepło lub zimno jako przystawkę z ryżem lub jak ja z kaszą bulgur. 4 kawałki łososia 10 dag.sera cheddar szalotka 0.5 szkl.kremówki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa biały pieprz sok z cytryny ***************************** Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z cytryny , odstawić na 30 minut.Jeszcze raz osuszyć po tym czasie , posypać pieprzem(...)usmażyć na złoty kolor . Patelnię rozgrzać z masłem , przesmażyć pokrojoną szalotkę , wlać kremówkę , zagotować sos.Dodać starty ser cheddar , doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.Na talerze ułożyć rybę , kaszę lub ryż i polać sosem.Podawć z sałatką z pomidorów i natki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Torcik makaronowo łososiowy 157

sosu Arrabiatta Barilla pomidorowo paprykowy 15 dkg sera żółtego warstwa łososiowa: 40 dkg filetu z łososia 125 g szpinaku 1 ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz przyprawa do ryb 200 g śmietany gęstej 18 % 2 jajka sól, pieprz 2 ząbki czosnku koper świeży olej wierzch: 1 kulka mozzarelli pomidorki koktajlowe rożne rodzaje Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam(...)doprawiam solą, pieprzem według uznania. Formę o średnicy 23 cm smaruję, wykładam makaron pomidorowy. Filet z łososia kroję na małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, przyprawę do ryby i odstawiam na 30 minut do lodówki. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek, dodaję szpinak i  szpinak przesmażam dosłownie minutę. Doprawiam solą, pieprzem. Do miski wbijam

wesoła kuchnia
MAKARON TRICOLORE Z ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM PESTO Z RICCOTTĄ 133

szpinak świeży 1 opakowanie pesto z ricottą barilla pestki dyni sól  pieprz 1 łyżka masła Gotujemy makaron w osolonej wodzie ok. 11 minut.  W tym czasie przygotowujemy rybę. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło, pokrojonego w dużą kostkę łososia i smażymy ok 3 minut. Odstawiamy rybę natomiast to co pozostało na patelni zostaje.  Nie zdejmujemy z kuchenki. Wrzucamy(...)umyty szpinak do momentu, aż listki zmiękną ale nie dłużej.  Na koniec zdejmujemy z ognia, dodajemy 3/4 słoiczka pesto oraz naszą rybę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka z odcedzonym już makaronem dodajemy rybę ze szpinakiem. Układamy makaron na talerzu i posypujemy pestkami dyni. Smacznego

KuchcikoweLove
Tarta z łososiem, kozim serem i papryką 129

pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 300g świeżego łososia 1/2 czerwonej papryki 100g serka koziego 1 jajko 150g śmietany 22% 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 100g tartego sera żółtego sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: składniki zagnieść na kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.Form(...)wysmarować masłem,schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, podpiec w 180C przez 8-10minut. Farsz: łososia kroimy w paski, oprószamy solą i przyprawą do ryb. Ser kozi kroimy w kostkę, a paprykę w paseczki. Wszystkie składniki układamy na podpieczonym spodzie tarty. Jajko mieszamy ze śmietaną i startym serem. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem.Mas

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania