Było słodko ( tłusty czwartek ), teraz będzie słono. Już jutro śledzik , najprościej rzecz ujmując ostatni dzień ostatków. Dlaczego właśnie śledzik? Kiedyś wielki post był bardziej przestrzegany niż
mojewypiekiinietylkoUwielbiam takie jedzonko, może w Polsce jeszcze ciągle nie jest za bardzo popularne, ale wiem że już coraz więcej ludzi szuka czegoś takiego. Polecam W woku
Kuchnia PokoleńMoże być ryba po grecku, może też być cukinia po grecku. Lekko chrupiące warzywa zapieczone na plastrach cukinii to duża odmiana podczas diety dr Dąbrowskiej. Składniki: – 3 małe cukinie – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny Wykonanie
To co kochamSkładniki: 200 g fileta z łososia 200g makaronu 1 cebula 1 śmietana 18 % (200ml) 1/2 brokuła 2-3 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz
czarrna od kuchniTłusty czwartek za nami wracamy do naszych postanowień noworocznych związanych ze zdrowym odżywianiem dietą :) Dziś przygotowałam bardzo szybką zdrową sałatkę z domowym makaronem orkiszowym pełnoziarnistym z
Kulinarne pyszności MolkiWitajcie, Dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem mojej Mamy na pyszne śledzie w śmietanie. U nas w domu to klasyka, którą wszyscy lubią. W związku
Przepisy BabciTym razem coś dla wielbicieli owoców morza... Krewetki po toskańsku to bardzo efektowne danie - duże krewetki Black Tiger w gęstym, kremowym parmezanowo - śmietanowym sosie z dodatkiem
wyzwania kuchennePo małej przerwie zapraszam na podróż w regiony śródziemnomorskie. Kalmary, wciąż mało doceniane, są rewelacyjnym źródłem białka i mikroelementów, m.in. takich jak witaminy z grupy B
Zielona KuchniaMało kto nie lubi naleśników. Na słodko, czy na słono zawsze trafiają w nasze serca. Dlatego chciałabym zaproponować Wam dzisiaj ich zdrowszą, wytrawną wersję, z mąki
Be Fit Be StrongCześć Wszystkim! :) Trochę czasu zajęło mi opracowanie idealnych proporcji na pad thai. Metodą prób i błędów dzisiaj przedstawiam Wam przepis na najlepszy (moim zdaniem) pad
Bez CebuliKuchnia japońska… z czym Wam się kojarzy? Pewnie jak większości z nas tylko z sushi, surową rybą, pałeczkami, no i może jeszcze chrzanem wasabi. Tak naprawdę o japońskiej kuchni w Polsce wiemy niewiele i jeśli już się wybieramy do japońskiej restauracji to po to by zjeść tam właśnie sushi. Gdy tymczasem.. . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjedną z najprostszych past. Pasta do chleba, z makreli, z cebulą i oliwą. Składniki: 1 makrela 1 średnia czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz mielony Wykonanie: Rybę oddzielamy od skóry oraz ości i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. P ieprzymy do smaku, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy. Smacznego
Smak mojego domumoim domu o jakiegoś czasu minimum raz w tygodniu podawana jest ryba w różnych postaciach. Bo jest zdrowa i moim zdaniem smaczniejsza jak jakiekolwiek mięso. Składniki: 4 filety z łososia masło 10 gram bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z ½ limonki oliwa z oliwek 50 gram parmezanu Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Filety posmarować masłem, przełożyć
Tradycyjna Kuchnia