Sałatka śledziowa jest nie zastąpiona na większych przyjęciach i świętach. Dzisiaj przygotowałam ją z dodatkiem groszku i buraczków a podałam ją udekorowaną w kształcie ryby(...)SKŁADNIKI : 3 jajka ugotowane na twardo 3 ziemniaki 1 mała cebula 1 marchewka 1 buraczek 1/2 puszki groszku konserwowego 2 puszki śledzia Graal w zalewie olejowej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu dodatkowo ciemne oliwki, natka pietruszki
Kulinarne Fantazje Mariolimojego męża połączenie dość kontrowersyjne, dla mnie idealne :) Zdecydowanie bardziej wolę rybę w wersji marynowanej w occie, a nie solonej. To już kwestia gustu :) W dzieciństwie drażnił mnie dodatek cebuli, teraz już tak nie jest. No cóż, z czasem smaki się zmieniają, jednak śledzie z zalewy octowej w dalszym ciągu górą! ;) Polecam. Składniki: 4 płaty śledzi marynowanych w occie(...)cebula 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18% świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Śledzie w razie potrzeby oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do miski przełożyć cebulę, ryby i śmietanę. Doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinach
zadanie-gotowanieustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj) 1 puszka brzoskwiń 1 cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego oliwa z oliwek lub dobry olej sok z cytryny sól świeżo zmielony(...)łyżek) . Przełóż rybę na talerz. Na patelnię po rybie dolej jeszcze 1-2 łyżki oleju i wrzuć na nią posiekaną w drobną kostkę cebulę. Podsmaż ją przez 1-2 minuty (uważaj, żeby się nie zrumieniła), a następnie dolej około 0,5 puszki soku z brzoskwiń, zamieszaj. Teraz dodaj do niej odsączone z zalewy i pokrojone w grubą
Słodko-Słony Świat Ilonyprostu nie lubicie karpia i tym podobnych do niego ryb to mam dla Was coś extra! Całkiem niedawno stałam się posiadaczką sporej ilości świeżego śledzia, którego przenigdy nie jadłam w takiej postaci. Tak jak pewnie większość znam jedynie słonego lub mocno tłustego śledzia z zalewy. Postanowiłam pójść w stronę smażonego śledzia, jednak w tempurze. Dzięki temu stał się(...)chrupiący, pikantny i wręcz idealny! Oboje z narzeczonym zakochaliśmy się w tym daniu od razu i uznaliśmy, że jest to świetna przekąska na każdą imprezę i zachwyci nawet niejadka ryb. Myślę, że nada się również na wigilijny stół jako taka odmiana od standardowych świątecznych dań. Składniki (na 15-20 śledzi w tempurze): 7-10 świeżych śledzi bez głowy, oprawionych
Mango PapajaKolejna porcja świątecznego śledzia już gotowa, śledź smażony w zalewie octowej. Bardzo popularne danie w Szwecji ale i spotykane w niektórych regionach Polski. Szwedzkie
codojedzeniatwardo i odstawiamy do wystygnięcia. Tuńczyka odcedzamy z sosu, a kukurydzę z zalewy. Jajka, cebulę i ogórka drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy serek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można podawać samą lub z chlebem razowym. Tuńczyk to ryba morska zamieszkująca Atlantyk. Korzystnie wpływa na kości i wzrok, ponieważ zawiera witaminy
My Chcemy Jeśćsłoikach. Zalewać wrzącym sosem. Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu. Jeśli lubicie śledzie, to może spróbujecie także i takich: Śledzie w suszonych pomidorach Opiekane śledzie marynowane w zalewie octowej
Codzienna kuchnia niecodziennaRybka panierowana w cieście naleśnikowo-majonezowym i zamarynowana w lekkiej zalewie octowej. Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy bo wyjmujemy gotową na stół. Składniki: • 1 kg filetów ryby – u mnie sola • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz Panierka • 3 jajka • 3 łyżki majonezu
To co kochambyć pyszny. Tak podany napewno zachwyci każdego miłośnika ryb a szczególnie śledzi Składniki: 1/2 kg sledzi puszka groszku zielonego 1 jabłko 1 cebula 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI wody Wykonanie: Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy , dodajemy pokrojona w talarki cebulę, wkładamy
Z Majeczką w kuchnizioła – możecie odłożyć kilka listków czy gałązek do dekoracji. Drobniutko siekamy kapary wyłowione z zalewy i jajka ugotowane na twardo. Wszystko razem przekładamy do miski z twarożkiem, musztardą, sokiem z cytryny i majonezem, dokładnie mieszamy, dopieprzamy. Solenie zazwyczaj nie jest już potrzebne bo i ryba, i twaróg i kapary bywają słone – spróbujcie, i tylko jeśli paście tego potrzeba – dosólcie(...)odcieku) 1 opakowanie twarożku kanapkowego (150g) 1 mała szalotka lub 1/3 czerwonej cebulki 2 jajka M ugotowane na twardo 1 łodyga selera naciowego 1 łyżka drobnych kaparów z zalewy 2 płaskie łyżki majonezu 3-4 gałązki grubego szczypioru 1 pełna łyżka siekanego kopru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy Dijon pieprz Zapisz
Karo in the KitchenBardzo lubimy ryby, wręcz je uwielbiamy. Moglibyśmy jeść je codziennie! Dziś przestawiamy przepis na szybki obiad. Zapiekana ryba z panierką, a w niej ... same pyszności! Oliwki, czosnek, natka pietruszki, ser! Jest chrupiąco i soczyście! A to lubimy :) Składniki: 2 kawałki dorsza atlantyckiego, 3-4 łyżki bułki tartej, 3-4 suszonych pomidorów w zalewie, 1 ząbek czosnku(...)Dobrze wymieszać i dodać oliwę z oliwek - kilka łyżek. Rybkę wyłożyć na blaszkę lub naczynie żaroodporne, powstałą panierkę umieścić na rybie, lekko docisnąć. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, w zależności od grubości ryby! Panierka musi się zrumienić. Najlepiej podawać ze świeżymi warzywami i/lub pieczonymi ziemniaczkami! Druga propozycja! Jeśli zamiast pomidorów dodamy
Plate of Joyheight: 1em;" /> Dzieje się tak zapewne przez to, że kurczak obtoczony jest w panierce zarezerwowanej dla ryby " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 kolorowe papryki ananas w zalewie , około pół puszki 0,5 l bulionu z 1 kostki szklanka pikantnego ketchupu 0,5 szklanki cukru
Rusty Forkniezależnie od sposobu w jaki go się przyrządzi Oczywiście sposobów na sporządzenie potraw z tej ryby jest wiele, ale ja dziś przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki. składniki 1,5-2 kg świeżych śledzi sól zalewa 2,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy
Miód i pieprzSkładniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy
kgwjanczewomielony, pieprz. Przygotowanie Łososia opłukać i osuszyć. Przy pomocy bardzo ostrego noża skrawać ukośnie, jak najcieńsze plastry ryby - zaczynać krojenie od strony gdzie była głowa. Skórę wyrzucić. Wlać do miski sok z cytryny, dodać sól i pieprz, dobrze wymieszać. Zalewa powinna być lekko przesolona. Tak przygotowanym sokiem zalewamy płaty łososia - musi być całkowicie przykryty płynem(...)układać warstwami łososia, cebulę, przesypywać marynowanym pieprzem. Całość zalać olejem. Wstawić na parę godzin do lodówki. Wyłożyć na talerz, po lekkim osączeniu, przybrać marynowana cebulą i pieprzem z zalewy. Podawać z białym pieczywem lub grzankami. Smacznego
Stare Garyniegdyś przygotowywano z resztek tzw. kuchni biedy. Włosi wrzucali wszystko co mieli pod ręką, kapary, oliwki, trocę ryby, pomidora i oliwę z oliwek. Do dzisiejszego przepisu użyłem : 1 puszkę tuńczyka w oleju 1 puszkę pomidorów 15 g. kaparów w zalewie pieprz sól oliwę z oliwek nasiona kolendry 200 g. makaronu penne 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku
Full Smaku