Pasta bezrybna a’la makrela Jedna pasta bezrybna już była. Robiłem ją na bazie wegańskiego twarogu. Tym razem pokusiłem się, dzięki paczce od firmy Polsoja
BlendmanWytrawne tarty mogą stanowić prosty,ale sycący obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, albo zjeść na przykład na kolację zamiast nudnych kanapek. Można je
Bon appetit mon amieSkładniki: 500 g krewetek 3 łyżki śmietany - Bażanowice 12% pęczek natki pietruszki 2 łyżki oleju szczypta kardamonu, chilli, imbiru, sól do smaku sok z cytryny
Gaździnka warzySpaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok
SMYKWKUCHNIKażdy ją zna i każdy przyrządza trochę inaczej z tego względu, że jedne składniki preferujemy bardziej, a inne mniej. Mimo tego i tak zawsze smakuje wybornie
Fabryka pomysłówLeniwie podnoszę się z łóżka. W uśmiechem na twarzy uzmysławiam sobie, że w końcu mogę porządnie dziś wypocząć. Zakładam jakieś pierwsze lepsze łaszki i myka do
W kuchni Karmel-itkinachodzi mnie myśl, czy właśnie nie robić takich podziałów w tym cyklu, że raz będzie cały post z pomysłami na ryż, innym na makaron, a innym na kurczaka, czy rybę, co o tym myślicie? :) Domowe pieczone falafele ostatnimi czasami zakochałam się na nowo w ciecierzycy, z z racji wolnego czasu nie mogłam nie spróbować zrobić z niej tych(...)zrobić hummusa, który chodził za mną już x czasu, a jak dobrze zużyć go (pomijając oczywiście wyjadanie go ze świeżymi warzywami/lub palcem z miseczki) można zrobić makaron w "sosie" z hummsa,z brokułem, marchewką i tahini ciągnąc ten ciecierzycowy szał możecie zrobić orientalny* makaron z w sosie dyniowym, z podsmażaną cebulką, marchewką i zielonym groszkiem *z kminkiem rzymskim, przyprawą
More food, love and dreamslepsze smażenie małych kawałków. Warzywa dokładnie myjemy a cytrynę sparzymy wrzątkiem. RYBA: Każdy z filetów obsypujemy przyprawą do ryb. Rozbijamy 3 jajka i ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę przesypujemy do naczynia w którym łatwo będzie nam obtaczać filety. Ryba -> mąka -> jajko -> mąka. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, dodajemy do tego sok z ½ cytryny, pieprz(...)Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz sok i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem mieszamy. SOS: Sok z całej cytryny, posiekany koperek, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobina pieprzu i 7 łyżek oleju z pestek winogron – wszystko razem mieszamy. Sosem polewamy ryż i filety rybne. Podajemy wedle uznania
ClauditteMissCookingCo tu dużo pisać? Po prostu REWELACJA! Te krewetki są tak pyszne, że zawsze muszę dorabiać kolejną porcję, bo nie mogę się nimi nasycić:) Jest to
Słodko-Słony Świat IlonyJakiś czas temu dostałem cynk z koperkowej kuchni, że w dyskoncie w kropeczki mają promocję na steki z rekina. Faktycznie, można je było kupić w dość
Gotuj z MisiemDziś proponuję pyszną sałatkę, idealna na kolacje. Szybka a to podstawa ! Zapraszam! Składniki; 30 dag tuńczyka w kawałkach ( z oliwy z oliwek) 5 ziemniaków ugotowanych w
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych solonych 5 ogórków konserwowych 1 duża cebula 1 por (tylko biała część) 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 5
Moje-pitraszenieO tradycji postnych dań wielkanocnych można by było pisać wiele, bo ile jest regionów tyle ich odmian, ale chyba wszędzie ich symbolem są śledzie. Mimo,że
Bon appetit mon amiekoperkiem ocet czarny pieprz Szczypior *********************************** Śledzie wkładamy do wody mineralnej i zostawiamy je do następnego dnia.Następnie wyjmujemy z wody i rozkładamy na desce.Zdejmujemy skórę i rozcinamy ryby wzdłuż grzbietu.Wyjmujemy ości , a mięso pokroić w drobną kostkę.Jeśli robimy salatkę z matiasów to tylko je moczymy przez kilka godzin, i kroimy w drobną kostkę.Boczek , obraną cebulę(...)MOCNO KOKOSOWY KOLOROWY SERNIK SYROP CYNAMONOWY DO KAWY LUB HERBATY LODY NA CIEPŁO CIASTO GALARETKOWE KLOPS W ŚMIETANIE SERNIK Z BRZOSKWINIAMI CIASTO BAKALIOWE CIASTO MAKOWO-JABŁKOWE BITKI W SOSIE MYŚLIWSKIM KOMPOT Z SUSZU BISZKOPT
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiTatar ze śledzia to kolejny śledziowy klasyk, który co roku trafia na nasz świąteczny stół. Robię go w różnych wersjach, ale dziś przedstawiam Wam tę najbardziej
Kulinarne przygody GatityTo bardzo proste kotleciki zrobione z kilku składników. Często tak jest, że zostanie nam w lodówce trochę tego, trochę tamtego i nie bardzo wiadomo co z
Posadzone i zjedzoneW naszym domu cukinia gości na stole przez cały sezon i jeszcze dłużej. Nie wyobrażam sobie grilla bez grillowanej cukinii, a dziś chce ją przedstawić w
Niezły Młynekdania można użyć dowolnej jej odmiany np. białej, czerwonej czy czarnej. Opcjonalnie ser kozi można zastąpić dobrej jakości fetą. Doskonałe na lekką kolację lub jako dodatek do mięs czy ryb. Komosa ryżowa z pesto bazyliowym porcja dla 5 osób Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej około 450 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 1 papryka zielona pesto bazyliowe: 1 szklanka(...)oliwą, posolić, popieprzyć. Wymieszać. Wsadzić do piekarnika i piec około 20 min. Pod koniec można włączyć funkcję grilla. Pesto bazyliowe: Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Miksować do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli jest zbyt gęste, dodać więcej oliwy. Dekoracja: Pietruszkę posiekać. Komosę wymieszać z warzywami i pesto. Wyłożyć na duży półmisek. Posypać posiekaną natką pietruszki i pokruszonym kozim serem. Smacznego
JaglusiaPropozycja wykwintnej sałatki z łososiem na słodko, ale z nutą ostrości, aby nie było za mdło - jak dla mnie świetna! Koszt przygotowania nie jest niski, dlatego
Kolorowy Przepisownikroku była niezbyt napawająca optymizmem. Zaczynając od tego, że zasiałam odmianę zieloną - którą mój mąż wykopał bo myślał że to chwasty tylko dlatego, że szukał robaków na przynętę dla ryb. Nie będę nawet pisać jaka wściekła na niego byłam ;) Odmiana zielona jest dużo lepsza od żółtej a musiałam za drugim razem kupić tą żółtą bo już zielonej nie było(...)najbardziej miękkie w skórce i w smaku takie jak zielone. Z udziałem cukinii był przepis na leczo , na smażone kwiaty cukinii , na pasztet i dżem cytrynowy a także na sos konserwowy . Dziś dla odmiany prezentuję Wam przepis na Cygański Kociołek, który bazuje także na kabaczkach. Stwierdzam, że jest to ulepszona wersja lecza z cukinią, bogatsza o kilka składników - jednak
Poezja Smaków - blog kulinarny