Grill - inspiracje i porady 215konfiturę z czerwonej cebuli, która wzbogaca smak każdego mięsa. http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/kaczka-i-sery-francuskie/przepisy/karol-okrasa-kaczka-konfit-z-konfitura-cebulowa-i-puree-z-selera Obowiązkowo tzatzyki (przygotowane według instrukcji Teo Vafidisa). http://vafidis.pl/the-greek-gourmet/inspiracje-kulinarne/tzatzyki/ 4. No i gwiazda wieczoru - mięso i ryby . Tutaj pełna dowolność w zależności od tego, co wpadnie mi w oko w czasie zakupów. Uwielbiam grillowaną doradę, pstrąga, okonia czy łososia. Z mięso preferuję polędwicę lub drób(...)ziół, które łączę z płynem np. sosem sojowym, winem, olejem lub ketchupem. 2. Grillowanie owoców morza - owoce morza najlepiej grillowań w formie szaszłyków (ze względu na ich niewielkie rozmiary) zamarynowane w ulubionych przyprawach z dodatkiem warzyw lub owoców. Owoce morza grillujemy bardzo krótko, aby mieć pewność że będą miękkie i soczyste. 3. Ryby - można grillować je bezpośrednio na ruszcie
Kuchnia Bon Appetit
Produkty marki Seitenbacher. 181oraz soli z Morza Martwego. Świetnie sprawdza się jako składnik pesto, marynaty czy sosu. Zawiera dodatek oleju roślinnego, który spaja całą kompozycję i uwydatnia smak. 14) Orzechy nerkowca - miękkie, lekko słodkie i pachnące. Uwierzcie, że zapach jest bardzo ważny - dwa razy natrafiłam na nerkowce, które cuchnęły... rybą! 15) Pestki dyni ciemnozielone - bardziej wartościowe od jasnozielonych, ponieważ zawierają więcej chlorofilu, pomagającego
Poranek na słodko
Sushi maki z grzybami shitake 305Odkrywanie nowych składników do sushi Składniki 3 szt prasowanych glonów nori 150 g ryżu sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki
czarrna od kuchni
Śledzik na kilka sposobów, czyli przepis na Ostatki 198potocznie jest nazywany śledzikiem, Podrzucam więc Wam kilka sposobów na tę pyszną rybę. Kliknijcie na tytuł przepisu na pod zdjęciem, a zostaniecie przekierowani na stronę z przepisem. Śledź po kaszubsku Domowe rolmopsy z papryką Śledź w oleju z cebulą Śledź po kaszubsku II Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Śledź wiejski Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź
Kulinarne przygody Gatity
Śledzie po kaszubsku 217Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych
Trzeci talerz
Pasta z tuńczyka 194Jeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba... biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ łyżki majonezu
Anioły w kuchni
Panga po cygańsku 206oliwę mieszam, doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Podzieloną na porcję rybę skrapiam sokiem z limonki, solę i odstawiam co najmniej na godzinę do lodówki. Cebulę i czosnek obieram i siekam. Do natłuszczonej formy do zapiekania wkładam filety, przysypuję cebulą wymieszaną z czosnkiem, polewam sosem z ketchupu, musztardy i oliwy, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Bea(u)ty kitchen
Makaron z kremowym sosem z wędzonego boczku i zielonego groszku wg. Jamiego Olivier'a 212połączeniu z innymi produktami tej firmy – zwłaszcza z sosami i pastami pomidorowymi. Idealnie nadają się także do zup oraz do wielu potraw kuchni polskiej i włoskiej. Dobrze sprawdzą się do spaghetti oraz zapiekanek. Wybornie smakują także z dodatkiem różnego rodzaju mięs, ryb oraz duszonych warzyw. * przepis pochodzi z książki Jamie'go Oliver'a 'Każdy
CookYourself
Śledzie w sosie pomidorowym /łagodne/ 216Nadal jestem na diecie i nie wolno mi jeść cebuli i stosować ostrych przypraw, wymyśliłam więc wersję śledzi w sosie pomidorowym łagodną (bez cebuli i pieprzu
Passions hobbies life
Warstwowe purée warzywno - rybne 253przypraw. I na sam koniec także w innej misce blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2 łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą, czyli rybę a na sam koniec warstwę pomarańczową. I delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego pierścienia(...)możemy użyć zwykłej salaterki i użyć jej jak formy do babki z piasku :)Potrawa dobrze smakuje z sosem cytrynowym, holenderskim albo beszamelowym
Bon Appetit Małgorzaty
Rybne krokiety z karpia 413smażeniaWykonanie.Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć i rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli.Sos.100 g powideł śliwkowych1
Kulinarny karnet Christophera
małe filety dorsza z koperkiem smażone czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – ryby 204Składniki: filet z dorsza 4 sztuki, koperek siekany 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, mąka pszenna 2 łyżki, olej do smażenia - ile
W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z tuńczyka 238Jeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba...biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ lyżki majonezu
Anioły w kuchni
Sałatka z wędzonym pstrągiem 242nadmiarem kalorii;) Tak wiec reasumując...szybka, zdrowa , dietetyczna na lunch z dodatkiem ryby...Składniki: 1 opakowania mix sałat, 120 g wędzonego pstraga, garść rukoli, łyżka czarnego sezamu, 2 duże rzodkiewki, 1 kłącze selera naciowego, 1/2 zielonego ogórka, Dresing orientalny; 8 łyżek oliwy, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, kawałek startego imbiru, sok z połowy limonki, szczypta pieprzu cayenne, łyżeczka carry
Anioły w kuchni
Pasta serowo-szprotkowa 252Od firmy GRAAL otrzymałam rybne puszeczki do testowania. Uwielbiam takie rybki szczególnie te w sosie pomidorowym i oczywiście od takich zaczęłam swoje testowanie. Użyłam szprotek
Monia miesza i gotuje