Sałatka ziemniaczano jajeczna z tatarem śledziowym SEKO 187Święta: niekończący się temat ;) Uwielbiam wracać do starych, polskich przepisów, ale uwielbiam je również unowocześniać lub po prostu modyfikować do woli. Tym razem w
Życie zaczyna się w kuchni
Żytnie tosty francuskie z serem i szynką 224Prawdopodobnie po Świętach Bożego Narodzenia zostało Wam trochę niezjedzonego chlebka. Żytnie tosty francuskie mogą być świetnym pomysłem na jego wykorzystanie, ale również świeży chlebek świetnie
Be Fit Be Strong
Karp duszony w kapuście kiszonej 217Karp duszony w kapuście kiszonej – kolejna wigilijna wariacja na temat karpia. Doskonałe rozwiązanie, jeśli nie przepadacie za smażonym karpiem, albo po prostu się Wam znudził
Pociąg Do Kuchni
Śledzie z cebulką 231My Blueberry Corner by "jagodzianka" Śledzie z cebulką są obecne na moim stole od zawsze. Były popularną przekąską w czasach PRL-u, są popularne i teraz
My Blueberry Corner
Korzenny śledź z rodzynkami 184Dziś zapraszam Was na kolejną odsłonę świątecznego śledzia, oto korzenny śledź z rodzynkami, bo śledź nie zawsze musi być przygotowany tylko na wytrawnie. W tym przepisie
Kulinarne przygody Gatity
Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z jabłkiem i rodzynkami 219Do Wigilii i Świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze
Smaczna Pyza
Śledzie z suszonymi pomidorami 309W święta i podczas karnawału, na naszych stołach często goszczą śledzie. Jedne z moich ulubionych, to śledzie z suszonymi pomidorami. Mam dla Was
Smak mojego domu
Śledź marynowany z cebulą 235Czas przegryść śledzikiem wszystkie ostanie słodkości na blogu. Proponuję śledź marynowany z cebulą, a właściwie z trzema rodzajami cebuli, białą, czerwoną i porem. Śledź w occie
codojedzenia
Ryba po grecku na ciepło lub na zimno 222Ryba po grecku dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. W niektórych domach jest obowiązkowym daniem spożywanym podczas kolacji wigilijnej. Czytaj dalej »
Przepisy Kulinarne
Rillettes z łososia 187Rilletes, to pochodzące z Francji smarowidło do pieczywa. Pierwotnie przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy
Codziennik Kuchenny
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 230Twarda solidna okładka, świetna kolorystyka, szata graficzna i porządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą
Blondynka Gotuje
Karp zapiekany z pieczarkami wg Aleex 182No i kolejna propozycja na Wigilijny stół. Tym razem inspiracją dla mnie był przepis, który znalazłam w grudniowym „Moim Gotowaniu”. Karp podany w ten sposób jest
W mojej kuchni
Śledzie w oleju 206Do świąt zostało 10 dni więc to ostatnie chwile na zrobienie śledzi w oleju, które muszą zagościć na wigilijnym stole. Składniki: - 500 g
Kulinarne życie
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNEGO, CHRUPIĄCEGO KARPIA 258bułce, ja nie czynię tego również. Moje ryby są tylko delikatnie oprószane mąką kukurydzianą. Najbardziej lubię takie prosto z patelni, ale w Święta jest to niewykonalne, znalazłam więc na to sposób, gotowe ryby wędrują żaroodpornego naczynia, a następnie do piekarnika i są nadal super chrupiące, jak świeżo zdjęte z patelni. Składniki: - kawałki karpia - mąka kukurydziana - sól
Smaczne Zdrowe
Smazony szczupak 175W zeszłym roku na wigilie ze stawów hodowlanych w Bielanach k/Oświęcimia zakupiłam trzy ryby: jesiotra, suma i szczupaka. Było to dla mnie wyzwanie, bo
Bernika - moj kulinarny pamietnik