ryba - 22624 przepisów (strona:388/1509)

Pstrąg z piklowaną cukinią / Trout with pickled zucchini 151

Scroll down for recipe in English. Dzisiaj rybka na obiad :) Pstrąga zrobiłam w piekarniku, ale możecie upiec rybę na grillu. A do grilla świetnie pasować będzie marynowana 24 godzinna cukinia w postaci cieniutkich wstążek. Ach! Aż mi się zamarzyło tego grilla i pieczonego na nim chleba... posmarowanego masełkiem czosnkowym... :) Składniki: (2 porcje) 2 patroszone pstrągi tęczowe 2 łyżki soli(...)pomocą obieraczki do warzyw. Zalej przestudzoną marynatą, przykryj naczynie i odstaw do lodówki na 24 godziny. Pstrągi oczyść z łusek, osusz. Skórki z cytrusów wymieszaj z solą i cukrem. Ryby pokryj całą mieszanką, również w środku i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Pstrągi dokładnie wypłucz z mieszanki w zimnej wodzie. Oprócz pieprzem i posyp

Delicious Place
Dorsz w pomidorach z tapenadą 195

czarnych, drylowanych oliwek Gallo i oliwy z oliwek Gallo Reserva tej marki. Jest to oliwa, która charakteryzuje się mocnym, oliwkowym smakiem. Jej lekka goryczka idealnie współgra z białym mięsem ryby – danie nie jest mdłe, ma wyrazisty smak i charakter. Taka oliwa szczególnie sprawdza się w daniach na zimno, ale możemy ją używać także do krótkiego smażenia w niewysokiej temperaturze(...)ząbkiem czosnku, łyżką soku z cytryny i 4-5 łyżkami oliwy z oliwek. Możemy zblendować je tak, aby były duże wyczuwalne kawałki lub bardziej gładko. Przyprawiamy szczyptą soli. Gdy ryba się upiecze układamy na wierzchu dużą łyżkę tapenady. Możemy przyozdobić cytryną i/lub natką pietruszki. Podajemy z ryżem, kuskusem lub makaronem. Wpis zawiera lokowanie produktów Gallo Post Dorsz w pomidorach

Poezja smaku
Bób z pstrągiem – kuchnia podkarpacka 91

Bób z pstrągiem, a właściwie Bób z Ruskowo, bo tak autor nazwał to danie, jest doskonałym przykładem wyśmienitego dania ukrytego pod płaszczykiem prostych składników. Już samo połączenie bobu i ryby jest genialne, a okraszenie tego podsmażoną cebulką, czosnkiem i skwarkami to po prostu smaczna kropka nad „i”. Jeśli lubicie bób, jest szansa, że pokochacie to danie :) Bób z pstrągiem – kuchnia(...)chwilę smażymy. Kiedy cebula lekko się przyrumieni odsuwamy ją razem ze skwarkami na bok patelni i dodajemy duże kawałki ugotowanego pstrąga (bez ości i skóry). Delikatnie i krótko obsmażamy rybę, po czym mieszamy ją z cebulą i skwarkami. W międzyczasie bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeśli jest duży, obieramy go ze skórki. Mały bób ma delikatniejszą skórkę

Trzeci talerz
Rolada z łososia 72

podane z pysznymi brokułami w maśle…pyszności. Print Rolada z łososia .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Fantastyczna rolada idealna na każdy posiłek. Course Ryby i owoce morza Cuisine Polska Keyword łosoś, ryż Prep Time 25 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 55 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 470 g filetu z łososia(...)filet łososia na środek położyć nadzienie ryżowe, mocno ugniatając ( ryż ładnie się klei ) teraz zawinąć jeden brzeg łososia, na wierzchu położyć połówki suszonych pomidorów a następnie przykryć drugim płatem ryby, ciasno zwinąć. Pod spód podłożyć 2 lub 3 sznurki równomiernie rozmieszczone, zawiązać je na górze. Roladę przełożyć do żaroodpornego naczynia, delikatnie przykryć folią aluminiową ( niezbyt szczelnie ) wstawić do piekarnika

SprawdzonaKuchnia.pl
Curry z krewetkami 81

curry z krewetkami, można na chwilę przenieść się nad błękitny ocean i poczuć jego cudownie orzeźwiającą bryzę. Jeśli nie macie krewetek, można zastąpić je filetem z łososia lub dorsza. Rybę należy pokroić na kawałki o wymiarach 3×3 cm i dodać tak jak krewetki w ostatniej fazie gotowania. Sos można przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem dania dodać krewetki(...)rybę. Obiad będzie gotowy w 5 minut, a Wy możecie oddać się błogiemu lenistwu. Smacznego! Print Curry z krewetkami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne i proste danie, idealne na obiad. Course Obiad Cuisine International Keyword krewetki, mleczko kokosowe Prep Time 15 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 45 minutes Servings 4 Author Anna

SprawdzonaKuchnia.pl
Karmazyn w rozmarynie / Redfish in rosemary 135

filetu z karmazyna (lub dorady, dorsza) 1 awokado 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych 2 łyżki soku z cytryny 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól himalajska Rybę umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Skrop 1 łyżką soku z cytryny. Odstaw na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Awokado obierz i pokrój w większe kawałki(...)Dopraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Dodaj drobno posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj. Rybę ułóż w naczyniu do zapiekania. Polej oliwą i posyp listkami rozmarynu. Między filetami ułóż awokado z orzeszkami. Wstaw do pieca i piecz 20 minut. Podawaj z pieczoną bagietką lub innym pieczywem. Ingredients: (2 servings) 500 g fillet of redfish (or sea bream, cod) 1 avocado

Delicious Place
Sałatka z wędzonym łososiem 67

sałatka to prosty sposób na bardzo zdrowy posiłek. O walorach zdrowotnych ryb nie trzeba chyba się dużo rozpisywać, każdy z nas wie, że zawierają kwasy omega, są doskonałym źródłem białka, mają również mnóstwo witamin. Łosoś jest źródłem witaminy D, witamin z grupy B zawiera również znaczne ilości pierwiastków takich jak selen, fosfor, czy magnez. Jeżeli do łososia dorzucimy furę warzyw(...)cebuli Na sos: sok z 1 cytryny 1 łyżka musztardy 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki posiekanego świeżego koperku sól pieprz  Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Rybę porwać na mniejsze kawałki. Ogórka obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Rzodkiewkę umyć i pokroić na plasterki. Pomidora umyć i podzielić na cząstki. Jajka pokroić w ósemki, a cebulę

Krylowa Kuchnia
Pstrąg z zielonym kaszotto, szparagami i sałatką 102

pstrąga na chrupko z pysznym pęczotto - kaszotto z mrożonym groszkiem, cukinią i szparagami oraz sałatką miodowo- musztardową się kłania dziś akurat. A oto przepis.  Składniki (na 2 porcje): Ryba: 2 kawałki pstrąga po 150- 200 g  szczypta soli, pieprzu, ząbek czosnku, sok z cytryny  masło do smażenia i oliwa z oliwek Kaszotto - pęczotto: 1 mała cebula(...)przez minutę z dodatkiem soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe, ogórka, rzodkiewkę, paprykę, szalotkę posiekaj i wymieszaj z sałatą. Składnik dressingu wymieszaj i dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj. Porcję ryby podaj z pęczakiem i sałatką. Wierzch udekoruj główkami szparag.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Makaron z dorszem w mleku pod pierzynką z bułki tartej 70

pierzynką z bułki tartej to pyszne i delikatne danie, ale jednak dość sycące. Najczęściej do przygotowania takiego obiadu kupuję filety z dorsza, u mnie w kuchni właśnie taka ryba sprawdziła się najbardziej. Do takiej porcji potrzebowałam jeden płat dorsza, to naprawdę jest rzadkość by czteroosobową rodzinę nakarmić jednym kawałkiem … Czytaj dalej Makaron z dorszem w mleku pod pierzynką

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie po grecku. Rewelacyjna sałatka z sosem, który tak bardzo lubimy. PRZEPIS 86

Rybę po grecku przyrządzamy nie tylko od święta – to pyszne i zdrowe danie, które bardzo lubimy. Sos warzywny, który jest jego bazą, świetnie sprawdza się również w sałatce śledziowej. Przepis na śledzie po grecku Składniki: 400 gramów wymoczonych matiasów, 3 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 2 cebule, 1 papryka czerwona, puszka pomidorów w zalewie, czubata łyżka papryki w proszku

Kulinarna Polska
Śledzie marynowane w zalewie octowej 128

Śledzie marynowane w zalewie octowej i oleju Śledzie, czyli nasze bałtyckie złoto, to ulubiona ryba Polaków. Można przyrządzać je na wiele sposobów - na słodko, z dodatkiem egzotycznych przypraw lub owoców, marynowane w winie albo w musztardzie. Warto jednak wrócić do kulinarnych śledziowych korzeni i przygotować tradycyjne śledzie w occie. Polecam przepis na śledzie marynowane w zalewie octowej w wersji tradycyjnej(...)zalewamy wodą i odstawiamy na minimum godzinę, ale najlepiej żeby moczyły się 4 do 5 godzin. Wymoczone śledzie osuszamy i kroimy na niewielkie kawałki. W czasie, gdy odmaczamy ryby przygotowujemy marynatę octową do śledzi . Do garnka wlewamy wodę z octem i dodajemy cukier i doprawiamy solą . Płyn zagotowujemy i dodajemy przyprawy – goździki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gorczycę. Wszystko

Gotujemy i jemy
Jajka nadziewane łososiem 111

Zimna przekąska, która z pewnością posmakuje smakoszom wędzonego łososia Doskonała na śniadanie lub kolację. Sprawdzi się również w postne dni lub na świątecznym wielkanocnym stole.  

Kulinarny S.O.S.
Carpaccio z łososia 82

przygotowaniu i praktycznie wszystkie produkty są gotowe należy je tylko ładnie ułożyć. Pomimo prostoty prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje jeszcze lepiej Carpaccio można przygotować z wędzonej na zimno ryby lub z surowej. Ja zdecydowanie polecam tą pierwszą, zwłaszcza jeśli nie macie 100% pewności, że ryba jest świeża. Carpaccio z łososia Składniki: 100 – 150 g łososia wędzonego na zimno

PatiGotuje
Łosoś ze szparagami i pomidorami 115

piecze się szybciutko i nie wymaga wiele zachodu. Łosoś ze szparagami i pomidorkami - 300 g łososia - 100 g szparagów - 100 g pomidorków koktajlowych - odrobina masła - sól, pieprz do smaku Rybę myjemy, osuszamy i tniemy na kawałki. Szparagi obieramy, myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Pomidorki tniemy na połówki. Na spodzie naczynia żaroodpornego układamy szparagi. Posypujemy solą i dodajemy odrobinę wiórek masła(...)kładziemy łososia i znów odrobinę dodajemy soli, pieprzu i wiórek masła( nie dużo tylko do smaku)  Na wierzchu łososia układamy miąższem do ryby pomidorki. Tak aby w trakcie pieczenia sok pomidorowy wsiąkał w rybkę. Pieczemy w 180C około

Kuchnia Pełna Emocji
Sałatka z łososiem i awokado 104

proste i pyszne danka! Salaka z łososiem i awokado nie dość, że pięknie wygląda i jest bardzo i zdrowa, to jej przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Pamiętajcie, aby zawsze kupować ryby wędzone za zimno. Dzięki takiej formie wędzenia, ryby zachowują więcej wartości odżywczych. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na sałatki: Sałatka szwajcarska Kolorowa sałatka meksykańska  Sałatka meksykańska

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania