ryba z piekarnika - 3233 przepisów (strona:159/216)

Rolada szpinakowa z łososiem 193

Rolada to świetne rozwiązanie na przystawkę W dodatku jeśli połączy się kilka kolorów i kombinacji smakowych wyglądają fenomenalnie. Rolada szpinakowa z łososiem jest ostatnio bardzo popularna

PatiGotuje
Tarta na spodzie z kaszy jaglanej z łososiem, porem i camembertem 250

Kolejny przepis na tartę z kaszy jaglanej. Tym razem podaję z łososiem, porem i serem camembert. Spód jest serowy, a farsz delikatny i puszysty. Danie sprawdzi

Jaglusia
Twarogowe pierożki z tuńczykiem 143

Twarogowe pierożki z tuńczykiem...Złociste, twarogowe ciasto.Nadzienie z tuńczyka i jajek.Smakowita przekąska lub danie główne! Składniki:Ciasto:250 g chudego twarogu;250 g mąki pszennej

Gospodyni Miejska
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 207

zwijało się źle! Konsystencja makowej masy została idealnie dopracowana, więc nie uciekała nawet z owsianego ciasta (które należy pochwalić - było "grzeczne", "posłuszne" i ładnie współpracowało).Tak oto wylądowały w piekarniku! :) Pierwszy po lewej jest owsiany.Po krótkiej chwili trzeba było je przełożyć, bo środkowy makowiec dostawał za mało ciepła.I pytanie, zagadka: czym się różni owsiany makowiec od tradycyjnego?- Jeśli(...)cholery - od rana go słyszę". Czujemy jak cudowny aromat roznosi się po domu i nie tłumią go tym razem inne zapachy - a to sałatka, a to kapusta, a to ryba... Smak też jest inny. Jeszcze bardziej magiczny. Chyba głównie dlatego, że jest to czas, kiedy na makowca "mamy miejsce". :)A teraz, popijając migdałową kawę <kliknij>, (swoją drogą niesamowicie

Wypisz Wymaluj
Bananowy eksperyment. BANANOWY SERNIK BEZ SERA. 229

Najkrótsze dni w roku, szybko zapad zmrok. Za oknami śnieg, ujemna temperatura.. Zima, taka prawdziwa! Codziennie sypnie, przymrozi.. jest pięknie. Wielu narzeka. Bo za

W kuchni Karmel-itki
Pierogi ruskie 144

maślane lub też zwyczajne drożdżowe jak na bułki. Prawdziwe ruskie pierogi z takiego tylko robią(...) ” - Praktyczny kucharz warszawski z 1895 roku. Pierogi ruskie mogą być z nadzieniem mięsnym, z ryby, z kapusty, z ryżem i z jabłkami. U mnie w domu takie pierogi Mama piekła, najczęściej z farszem z kapusty z grzybami. Nadzienie mięsne może być różne, jest to świetny(...)mięsa i trochę jajek siekanych. Zlepiać pierogi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 25 minut

królestwo garów
POUND CAKE Z MALINAMI – SERIAL CLEANER – ciasto z frużeliną malinową 134

dynamiką i możliwością przejścia poziomów na kilka sposobów. Chociaż kwestiom kulinarnym nie poświęcono tu bliższej uwagi, to nie zapomniano o umieszczeniu kilku grafik przedstawiających potrawy (shake, kawa, ciasto, pieczona ryba, szaszłyki, burger czy pizza) na terenie lokacji, które mamy okazję odwiedzić jako seryjny czyściciel. Wzmianki o zabarwieniu gastronomicznym można też zauważyć podczas rozmów głównego bohatera z matką, która przygotowuje(...)maliny – 1 kobiałka (125g) 6 zł cukier – 3 łyżki (45g) 0,10 zł żelatyna – 1/2 łyżeczki 0,10 zł Razem 11,50 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK Rozgrzewamy go do 170 stopni, opcja góra i dół. 2. CYTRYNA – SOK I SKÓRKA (5 min) Owoc oblewamy z wierzchu wrzącą wodą. Ścieramy z niego skórkę (tylko żółtą warstwę, biała

Nerds Kitchen
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 233

takie małe mięczaki ukrywające się w czarnej muszli na dnie morza. Są ważnym elementem ekosystemów wodnych, ponieważ filtrują wodę z nadmiaru zanieczyszczeń organicznych. Stanowią pożywienie dla wielu skorupiaków, ryb i ssaków (np. morsów i fok). A także ludzi :) Małże są bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz soli mineralnych. Niestety mogą kumulować szkodliwe substancje pochodzące z bardzo zanieczyszczonych wód, dlatego też(...)skorupkach za pomocą małego nożyka. Potem mule dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, aby wypłukać je z piasku.Co dalej?Tak przygotowane mule można przyrządzić na wiele sposobów: upiec w piekarniku, ugotować na parze, udusić w winie lub innym sosie :) Do tego obowiązkowo ciepła, chrupiąca bagietka i kawałek cytryny :)Jak zasiąść z małżem do stołu?W restauracjach małże zwykle są podawane

W kuchni Katie
Wytrawny frgál na Lysej Horze 117

przygotowanej na przyjęcie turystów, dzięki wielu parkingom. Szlak czerwony, który zaczyna się koło dworca początkowo jest bardzo nudny, bo prowadzi po asfaltowej drodze. Później jest jak to mawiał komisarz Ryba niewiele lepiej, ale ... lepiej , bo idziemy lekko kamienistą stromą drogą. Dopiero widoki, jakie potem nam się pokazują powodują, że staje się to bardziej emocjonujące :) Od czasu do czasu spotykamy symboliczne(...)mieszamy ze zmiksowaną fasolą.  Kiedy ciasto wyrośnie wykładamy nim tortownicę zostawiając brzegi, a na środek kładziemy nasz farsz z kapusty i fasoli. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku jakieś 20 minut. To jest dobre w górach, że można wypić małe piwo i nie zostanie po niem nawet śladu w momencie kiedy będzie się już w samochodzie :) Fajnie się

Kryzysowa Książka Kucharska
Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami i z sosem koperkowym 267

Składniki: 7 ziemniaków, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka oregano, pieprz, sól, 3 łyżki oliwy z oliwek, sos koperkowy: 8 czubatych łyżek gęstego jogurtu naturalnego

W kuchni u Moniki
Tarta z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną 149

Tarta (fr. tarte ) – rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i wytrawne

mojewypiekiinietylko
Obiad za 10zł - Tuńczyk po angielsku podany. 393

Przede wszystkim przepraszam Was, że wrzucam ten przepis tak późno, jest jeszcze jednak poniedziałek, więc się zmieściłem. W woli wyjaśnień, zająłem się nowym projektem i trochę

BaRepas
Rustykalny chleb z gotowej mieszanki 205

słonecznikowy i żytni na zakwasie gdzieś w swoich początkach kucharzenia, dawno, dawno temu. Później czas zaczął się kurczyć, doba skracać, zarzuciłam eksperymenty piekarskie i poszłam dalej, w pieczenie mięsa, ryb, ciast. Powracam do chleba razem z książką Jeffrey’a Hamelman’a- Chleb. I z gotowym mixem do wypieku chleba z dyskontu Aldi. Zamówiona książka utknęła u doręczyciela, przez co moje(...)elastyczne i puszyste jednocześnie.   Gotowe ciasto poddajemy procesowi wyrastania dwa razy- po pierwszym zagnieceniu dałam mu odpocząć około 30-40 minut w ciepłym, ustawionym na 50⁰C piekarniku, przykryte folią spożywczą. Ciasto podwoiło za ten czas swoją objętość. Drugie wyrastanie serwujemy mu już po szybkim uformowaniu bochenka- i to jest czynność której przy ciastach drożdżowych czy na zakwasie

Karo in the Kitchen
Suflet z wędzonym łososiem 111

Dzisiaj suflety z wędzonym łososiem i serkiem mascarpone. Uważam, że to bardzo fajna propozycja Świąteczna, chociaż, takie suflety możecie sobie przygotować kiedy chcecie, nawet na romantyczną

Niezły Młynek
Pieczony łosoś w sezamie z surówką z ogórka 203

Wybaczcie tą chwilową przerwę. Czasami to co dzieje się w naszym życiu wymaga chwili oderwania i poukładania sobie na spokojnie wszystkiego. Nie myślcie sobie, że nie

Plate of Joy
Kotlety z jajek i wędzonej makreli 161

pora. W mojej głowie od razu zaczął tworzyć się przepis na coś wyjątkowo pysznego.. nie myśląc zbyt długo zabrałam się do pracy. Kilka jajek ugotowanych na twardo, wędzona ryba, natka pietruszki doprawione solą i pieprzem... uformowałam z tej masy kotleciki, obtoczyłam w amarantusie ekspandowanym* i wyłożyłam na blachę do pieczenia. Po kilkunastu minutach były gotowe. Wiecie... moje wrażenia smakowe(...)obtoczamy w amarantusie. Układamy na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i niewielką ilością oleju  ( żeby kotleciki się nie przyklejały). Pieczemy przez ok. 15-20 minut w piekarniku z termoobiegiem ustawionym na 200 stopni C. Gotowe podajemy z natką pietruszki, ziemniakami/ryżem i np. surówką z marchewki

Kuchnia Ellie
Rolada jarmużowa z tuńczykiem 183

Z ogródkowych warzyw w gruncie zostały jeszcze jarmuż, kapusty toskańskie i pietruszka naciowa. Inne mróz ściął :( Po świątecznym objadaniu się głównie słodkościami, pomyślałam o przekąsce wytrawnej

Weekendy w domu i ogrodzie
Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą 200

Curry to sposób przyrządzania potrawy w kuchni indyjskiej, ale nie tylko, gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa  kari  czyli sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest(...)łyżeczka nasion kuminu rzymskiego sól 400 ml mleka kokosowego w puszce ok 250 ml bulionu warzywnego kolendra 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, kalafiora obieramy i dzielimy na różyczki, rozkładamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą lub olejem, oprószamy kurkumą, curry, papryką i solą, pieczemy ok 20 min, aż kalafior się

Słodki Kompromis
Kaczka po pekińsku. 140

kaczkę na 12-24 h, tym razem na 2 hakach za skrzydła ,aby tusza się nie ruszała. Podstawić miskę (tacę) na skapujący płyn. Po tym czasie umieścić kaczkę w piekarniku na ruszcie. Pod spód wstawić  blaszkę wypełnioną  wodą. Skrzydła przykryć aluminiową folią i piec w temp.200 stop. Przez 20-25 min. Następnie zmniejszyć temp. do 160stop.i piec przez(...)podajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku  po prostu nie może ich zabraknąć. Składniki: 300 g mąki pszennej 0,25 l wrzącej wody 1-2 łyżki oleju sezamowego ¼ łyżeczki soli Wykonanie

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania