Szybie danie wigilijne ze śledzikami. Wesołych Świąt Śledzie namoczyć w wodzie i tak zostawić na 12 godzin w lodówce. Następnie odcedzić i wysuszyć, pokroić w mniejsze
Kuchnia PokoleńOstatnio bardzo polubiłam łososia, choć dotychczas jakość specjalnie za nim nie szalałam. W tej wersji mnie po prostu zachwycił - mięciutkie, soczyste mięsko z cudowną warstewką sezamu
Kto ugości moich gości?0,5 kg filetów z mintaja ( mrożonych lub świeżych ) 0,5 kg śliwek ( mrożonych lub świeżych, bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 ząbki czosnku 2
Atlas SmakówMimo że potrawę przygotowałam na konkurs, zależało mi jak zwykle na prostocie. I jest - proste i pyszne. Pachnie obłędnie i ledwo wystarczyło mi cierpliwości, żeby zrobić
Kraina Tysiąca SmakówSłodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekciecałkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to przepis
W kuchni Karmel-itkiKolorowy koc rozłożony w cieniu drzew na bujnej zielonej trawie. Ptasi śpiew, bzyczenie owadów, ledwie słyszalny szum liści. I jej uśmiech. Patrzy na nią z miłością
W kuchni Karmel-itkiKażdy z nas wie lub chociaż słyszał, jak ważne jest śniadanie. Przez wiele lat unikałam śniadań, jakoś nie miała "weny" na ich jedzenie, a
W kuchni Karmel-itkipieczone szparagi w panierce z parmezanu, otrębów i płatków migdałowych. Podane wraz z pysznym dipem czosnkowo - cytrynowym są świetną przekąską na imprezy, pasują idealnie do dań mięsnych czy ryb, a także mogą stanowić wartościową kolację lub lunch. Idealnie sprawdzą się również jako dodatek do grilla. 😋 Takie szparagi możecie również przygotować w tańszej wersji, zastępując otręby(...)otartej z cytryny lub limonki odrobina płatków chili sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku odrobina cukru WYKONANIE: Piernik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe końcówki, obierz. Zmiksuj na sypko otręby, płatki migdałowe, ser, czosnek, sól i pieprz. Szparagi obtaczaj w roztrzepanym jajku
Słodko-Słony Świat Ilonymuszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną, paluszkami rybnymi , czy też z kurczakiem- to co lubimy najbardziej lub to co mamy w lodówce. Obiad jest przepyszny, polecam i zachęcam do skorzystania z przepisu. Zaczynamy: Składniki na marynatę(...)ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką.Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż z marchewką
Smaki EdytyW tym dziale znajdziecie przepisy na dania niezawierające mięsa i drobiu, a oparte na warzywach, owocach i zbożach z dodatkiem produktów mlecznych i jajek. Jeżeli szukacie
Chilli Czosnek i OliwaNiezwykle popularna potrawa, w moim wykonaniu z dzikim ryżem oraz niezwykle zdrowymi, bogatymi w witaminy i inne składniki dodatkami, takimi jak zielony groszek i łosoś. Bardzo
Szalona Kuchnia EwelinyTak przygotowane tortille z łososiem to szybki i pyszny lunch, lekki obiad albo imprezowa przekąska. Wszystko zależy od tego, jak całość po przygotowaniu pokroicie. Smak? Pikantne
Karo in the KitchenMiałam wczoraj ochotę na lekką kolację. Pobiegłam do sklepu i kupiłam sobie kawałek łososia. Zapiekłam z masełkiem, oregano i płatkami migdałowymi. Palce lizać! Tak przygotowanego łososia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCYKL DIETA NISKOKALORYCZNA SKŁADNIKI: - 300g filet z łososia - opakowanie szpinaku - 1/2 opakowania kaszy kuskus - 4 pomidory - 4 jajka - sól morska - sok z cytryny - 200 g jogurtu
SMYKWKUCHNIproponuję Wam prosty przepis na marchewkę zapiekaną pod aksamitną warstwą sosu beszamelowego. Jego kremowa tekstura to podstawa wielu francuskich dań.Tak przyrządzona marchewka może stanowić dodatek do mięs i ryb, jak również stanowić samodzielne danie wegetariańskie. Przygotowanie: 15 min Gotowanie i pieczenie : 50 min Dla 6 osób : ● 600 g marchewki ● 100 g masła ● 2 łyżki mąki pszennej(...)gotuj przez kilka minut, nie przestając mieszać, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, i wymieszaj ugotowaną marchewkę z beszamelem. Posyp z wierzchu startym serem, wstaw do nagrzanego piekarnika (200°C), i zapiekaj przez około10 minut. *Jeśli wolisz, możesz ugotować marchewkę na parze, a następnie pokroić w talarki, wymieszać z beszamelem i zapiekać w piekarniku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska