ryba w - 1000 przepisów (strona:40/67)

Pojdka 1046

Kolejna, zaraz po zupie  ŚLEPE RYBY regionalna potrawa, zapewne dobrze znana Poznaniakom... w moim rejonie przekazywana jak pamiątki rodzinne z dziada pradziada i jeszcze dalej. Na stałe gości w piątkowym menu naprzemiennie z "pyrą z gzikiem":)  Składniki 6 -7 jaj 3 szklanki mleka 4 czubate łyżki maki 3 cebule Sposób Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu. Jaja

Kuchenne aromaty
Krople Wina z Etny - Benanti w Tamka 43 87

specjalnie wyczuwalne. Budowa raczej krucha nie podpowiada aby je łączyć z konkretnymi mięsami. Znacznie lepiej poradzi sobie z gęsią, kaczką i tłustą rybą. Wino pełne nut ziołowych i bardzo wulkaniczne. Z innej ligi są Rovitello 2010 i Serra della Contessa 2008. Wina bardzo drogie i ... bardzo dobre. Żeby je lepiej docenić trzeba jednak spędzić z nimi więcej czasu niż był

królestwo garów
Fit sałatka z tuńczykiem 233

Bogaty witaminy i minerały, jedna z najzdrowszych ryb posiadająca niekwestionowane walory smakowe. O czym mowa?  Tuńczyk ! Do największych zalet tuńczyka (szczególnie dla osób pozostających na diecie lub dbających o zdrowie) zalicza się kwasy omega-3 i omega-6. Tuńczyk to również bogate źródło witaminy B6, B2 oraz witaminy PP obniżającej cholesterol. Dziś przestawię Wam przepis na pyszną i dietetyczną

Zdrowo kolorowo lifestylowo
EKSPRESOWY, DIETETYCZNY INDYK PIECZONY W PIKANTNYM SOSIE WŁASNYM - NA OBIAD I NA KANAPKĘ. 196

kurkumą i domową vegetą. + rękaw do pieczenia.  WYKONANIE:  Pierś myjemy, osuszamy i nacieramy dokładnie przyprawami, wkładamy do rękawa lub worka do pieczenia (my stosujemy worki do pieczenia ryb), podlewamy odrobiną wody, worek z mięsem wkładamy do keksówki, podlewamy wodą i pieczemy w 180 st, góra-dół z termoobiegiem około 45 minut (pamiętajmy, w keksówce musi być woda

Wypisz Wymaluj
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem 202

różyczki) - 3-4 ząbki czosnku - ok. 50 g tartego sera mozzarella (ale sprawdzi się też zwykły żółty) - po łyżce : masła, oleju, śmietany/serka śmietankowego - przyprawy : sól, pieprz, przyprawa do ryb (opcjonalnie) - cytryna do skropienia  sos - ok. 150 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - sól, pieprz  Przygotowanie :  Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą

Kuchnia Ellie
Jak być fit do wiosny? 223

tłuszcze Po zimie nasz organizm nie ma w pełni dostarczającej ilości zdrowych tłuszczy. Warto stosować oliwę z oliwek np. do sałatek, orzechu i suszone owoce jako przekąska, a tłuste ryby na obiad czy kolacje. Poranne ćwiczenia Warto każdego poranka wykonać kilka pajacyków i przysiadów. Dodamy sobie energii na cały dzień. Spotykaj się z znajomymi Zamiast przesiadywać przed komputerem i telewizorem

Truskawkowa Fiesta
CROSTINI MISTI , DORSZ Z CHRZANOWYM PUREE , GRZYBOWE RISOTTO ,I PANNA COTTA WANILIOWO-CYNAMONOWA – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z 197

TEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ. ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA COSA NOSTRA NIE MAJĄ WPŁYWU NA JEJ TREŚĆ. ______________________________________________________________________________________________________ TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon

Ostra na Słodko
Jesienne warzywa z syropem klonowym 105

Zapraszam na pyszne danie wegetariańskie, które same w sosbie stanowi pyszny posiłek. Można je jednak równiez podać jako przystawkę do porcji mięsa czy pieczonej ryby. Można do niego użyć ulubionych warzyw, choć korzeniowych typu pietruszka, raczej nie polecam. U mnie znalazło się wszystko to, co jest obecnie dostępne w wersji niemrożonej, czyli świeże warzywa sezonowe...polecam. Składniki: 1 duży brokuł

Gosia gotuje
Pasta z awokado, pieczonej czerwonej papryki i twarogu 155

Pasty do pieczywa robię dosyć często...z ryby, jajeczną, z wątróbki , z kurczaka.Wszystkie mi bardzo smakują.Od pewnego czasu jednak rozsmakowałam się w awokado i to był strzał w 10. Pasta jest maślana, pyszna i aromatyczna.Gorąco polecam. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 100 g sera białego 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 2 gałązki szczypiorku

Gosia gotuje
Tradycyjna marchewka z groszkiem 134

Tradycyjna Polska ciepła przystawka do obiadu.Szybka, łatwa i bardzo smaczna.Wybornie smakuje z mięsem, rybą czy jajkiem.Ja ją podałam z pysznym kotletem  schabowym   marynowanym w soku z pomarańczy.Było smacznie... Składniki: 3 duże marchewki  350 g mrożonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki  sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę

Gosia gotuje
Surówka z kiszonej kapusty 202

Surówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w domu, nie wyobrażamy sobie obiadu z rybką, właśnie bez takiego dodatku, który stanowi jego idealne uzupełnienie. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 nieduża cebula 3-4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz

Gosia gotuje
Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym 174

obiad, to koniecznie mięso lub ryba? Niekoniecznie. Nawet dla nie wegetarian, taki posiłek, to odskocznia od codzienności...kotleta i ziemniaków. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym urozmaicenie codziennych posiłków.   Składniki: 500 g  ryżu  3 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku 1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry

Gosia gotuje
Pizza z Sardynkami Chili i Serem Korycińskim 203

Mój syn uwielbia ryby w pizzy, tym razem zażyczył sobie sardynki.  Wybór padł na puszkę Super Fish Prestige Sardynki w oleju z papryczką chili. Było trochę zabawnie, bo po otwarciu puszki na rybkach zobaczyłam 3 malutkie kawałeczki chili, uśmiechnęłam się pod nosem nie wierząc w pikanterię produktu. Po ułożeniu rybek na pizzy została mi jedna i odruchowo zjadłam

Blondynka Gotuje
Sałatka z tuńczykiem, fetą i papryką 225

Sałatka, która powstała po wieczornym treningu, w niecałe  dwie minuty :) Zawiera dużo, dużo, dużo białka i jest lekkostrawna. Pamiętajmy, aby włączać ryby do naszego jadłospisu. Tuńczyk jest bardzo dobrym źródłem witaminy D i B12 oraz kwasu tłuszczowego omega-3.  Składniki : pół puszki tuńczyka czerwona papryka konserwowa plaster sera feta oregano lub ulubiona przyprawa 1 łyżka oliwy  Tuńczyka

Chocolate Muffin Blog
Pesto z koperkiem 194

Pesto pachnące moim ukochanym koperkiem. Idealne do makaronu, białego mięsa, ryb albo po prostu do posmarowania nim świeżego pieczywa. Koperek lubię tak bardzo, że mogę sypać go garściami do wszystkich dań! Wiem, że prawdziwe pesto uciera się w moździerzu, ale przyznaję, że idę na łatwiznę. Miksuję składniki blenderem i proszę na mnie za to nie krzyczeć. Tak jest zdecydowanie łatwiej

Smaczna Pyza