ryba w sosie - 5358 przepisów (strona:45/358)

Okrasa z wędzonej makreli 157

wędzonej makreli obranej z ości 10 dkg masła drobno posiekana dymka (pół niedużego pęczka) 1 łyżka śmietany 18% sól, chilli w młynku do dekoracji kiełki, roszponka i sos chili Winiary Rybę pozbawiamy ości,  lekko rozgniatamy za pomocą widelca. 5 dkg masła ucieramy mikserem na puch. Z pozostałego masła należy przygotować tzw. brązowe masło. W tym celu  masło rozpuszczamy na patelni(...)chwilę zwiększamy płomień i chwilę smażymy aby masło się zrumieniło. Nie bójmy się że popsujemy potrawę, takie masło nadaje całkowicie odmienny aromat potrawom. Rybę mieszamy z pozostałymi składnikami: utartym masłem, śmietaną i dymką, wlewamy brązowe masło, doprawiamy do smaku solą i chilli w młynku. Masę rozsmarowujemy na blaszce, tak aby utworzyła warstwę o wysokości ok. 2 cm. Odstawiamy do lodówki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w śmietanie z koperkiem 167

sosu koperkowego poleca się na Świąteczny stół. Składniki: - 1/2 kg filetów śledziowych  Sos: - 6 łyżek majonezu - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki oleju rzepakowego  SemCo - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - koper - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - sól - pieprz 1. Ryby(...)moczymy w zimnej wodzie przez całą noc, odlewamy wodę i kroimy je na plastry. 2. Drobno kroję cebulę, czosnek oraz koper. Łącze ze sobą wszystkie składniki na sos, mieszam i polewam ryby ułożone na półmisku. Wierzch posypuję dodatkowo koperkiem i cebulą, odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem

Apetyczna babeczka
Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem 252

wlewamy śmietankę i pokruszony ser gorgonzola. Dodajemy szafran i całość gotujemy na małym ogniu aż ser całkowicie się rozpuści. Sos doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotową rybę podajemy z kawałkami grillowanej limonki, sosem oraz ulubionymi dodatkami

Mango Papaja
Sos tatarski mojej mamy 529

oraz sól i pieprz. Sos tatarski podajemy schłodzony. Sos tatarski – sos zimny na bazie sosu majonezowego lub majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie. Sos tatarski sporządza się z majonezu. W wersji wiedeńskiej dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary i natkę pietruszki. W wersji francuskiej z majonezem łączy się roztarte żółtko ugotowanego na twardo(...)także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno. Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii jest on popularnym dodatkiem do fish and chips. Więcej ciekawostek na temat sosu tatarskiego: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_tatarski

Trzeci talerz
Ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw 213

panierce. Wszechstronność jej zastosowań ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Jednym z pomysłów, którym chciałbym się podzielić jest ryba z makaronem czosnkowym i bukietem warzyw. Plusem jest szybkość przygotowania i fantastyczny smak. Składniki: 4 filety rybne (polecam tilapię lub mirunę) 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny szczypta otartej skórki z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu szczypta cukru(...)pozostawiając w garnku odrobinę wody. Wrzucamy do niego 50g masła i starte 2 ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i zostawiamy chwilkę na ogniu, aż masło się rozpuści i sos pokryje cały makaron. Upieczoną rybę wykładamy na talerz i podajemy z makaronem oraz warzywami. W mojej wersji powstał jeszcze sos czosnkowy. Jednak przepis na niego, zamieszczę innym razem

Jacob Tastes
Zapiekanka rybna z pieczarkami i papryką 221

cytryny olej siekany koperek Sposób wykonania: 1. Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w paseczki i paprykę i cebulę w kosteczkę. Na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Dusimy do miękkości, lekko(...)koniec dodajemy śmietanę i koperek. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. 4. Podajemy wedle uznania - z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Moje walijskie pichcenie

Kuchnia domowa Ani
Sól - jaką wybrać i jak stosować 157

skład wchodzą głownie chlorek sodu oraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. sól z Maras (zwana też solą peruwiańską) - produkowana jest w warzelni usytuowanej(...)salinach Camargue  (jedno z najbardziej cenionych  na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej). Zawiera wiele mikroelementów i składników mineralnych m.in.  wapń, magnez, potas. Używana jest do sosów typu winegret, ryb, marynat mięsnych oraz potraw pieczonych w skorupie solnej. Sól warzona to rafinowana czyli poddawana procesowi oczyszczania z zanieczyszczeń i.... minerałów sól kamienna. W wyniku oczyszczania otrzymujemy czysty chlorek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dorsz po japońsku 177

Uwielbiam ryby, dorsza w szczególności, dlatego większość dań rybnych przyrządzam z tej ryby. Oto kolejna wariacja: dorsz po japońsku. Inspiracja TU. Fajne i ciekawe danie. Polecam.Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody Wykonanie(...)mąką ziemniaczaną, dodać pokrojoną w drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa.4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem

Pasja Smaku
Frittata z tuńczykiem i szparagami w wiosennych ziołach 186

Tuńczyk w oleju lub w sosie własnym to bardzo uniwersalna w zastosowaniu ryba. Można dodać ją do sałatki, do sosu do makaronu, do zapiekanki.... można by mnożyć  warianty pysznych dań. Wiadomo że najprostsze dania często  są najlepsze, najsmaczniejsze. Takim daniem jest frittata. W masie jajecznaj można zatopić zdrowe szparagi, aromatycznego tuńczyka i zioła które lubicie. I taką właśnie

Gotuj Sam!
Sałatka z tofu i makreli z puszki 208

pieczywem.składniki: 2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym, użyłam Graal200 g tofu2 małe ogórki konserwowe2 łyżki majonezu1 łyżka posiekanego szczypiorkuDo miski przełożyć makrelę razem z sosem pomidorowym. Kawałki ryby rozdrobnić łyżką. Następnie dodać pokruszone tofu. Wszystko wymieszać. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby i tofu. Dodać też majonez oraz posiekany szczypiorek. Wszystko dokładnie

Monia miesza i gotuje
Kokosowa potrawka z dorsza i "Trawers" 181

ziela angielskiego sól biały pieprz 2 duże pieczarki cebula200 ml mleka kokosowego chili gałązka natki pietruszki łyżka sosu sojowego olej do smażenia cytryna Dorsza oprószyć solą, białym pieprzem oraz zmieloną kolendrą i zielem angielskim.  Pieczarki pokroić na talarki, cebulę w kostkę. Rybę pokroić na kawałki.  Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim rybę i pieczarki oraz zeszklić cebulę

Weekendy w domu i ogrodzie
Sandwich z pstrąga z szafranowym risotto 148

bulionu warzywnego • 1 cebula Risotto • 3/4 szklanki ryżu arborio • 1 cebula • 100 ml białego wina • 3/4 litra bulionu warzywnego • szczypta szafranu • 2 łyżki masła • 2 łyżki parmezanu • gotowy sos balsamiczny Wykonanie: • Rybę obrać ze skóry i pokroić w jednakowej wielkości prostokąty. • Do naczynia do pieczenia wlać wino i bulion oraz pokrojoną cebulę. • Ułożyć(...)cebuli kawałki ryby i przykryć. • Gotować na wolnym ogniu przez 5-8 minut, odwracając filety na drugą stronę. Risotto: • Podsmażyć na maśle cebulę pokrojoną w drobną kostkę. • Dodać ryż i smażyć je razem jeszcze przez minutę. Dodać szafran. • Następnie podlać 1/3 bulionu wymieszanym z białym winem. • Gdy bulion odparuje, dolewać bulion

To co kocham
makrela pieczona w pomidorowo czosnkowym sosie 162

makrela pieczona   Wszystkich miłośników morskich ryb, nie trzeba szczególnie zachęcać do dania wykonanego z pysznej makreli i aromatycznego sosu. Zaś  tych którzy kulinarną morską przygodę mają jeszcze przed sobą, szczerze zachęcam do wykonana ryby według tego przepisu. składniki dla trzech osób 2 świeże(...)nich wkładając pół łyżki masła. Teraz ryby pojedynczo zawijamy w aluminiową folie (dodajemy do nich cały pomidorowy sos)  i   wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Rybę pieczemy przez 30 minut, a następnie  wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii, dzielimy na części i wykładamy na talerze, podając z ryżem lub innymi

Miód i pieprz
Makaron z sosem z kurka czerwonego 158

prosty w wykonaniu. Makaron z sosem z kurka czerwonego prosto z Kampanii przeniesie Was na włoskie wybrzeże w oka mgnieniu. My użyliśmy tym razem makaronu typu spaghetti, ale można sos z kurka przygotować także z tagliatelle, fusilli (świderki), campenelle, casarecce albo jakimkolwiek Waszym ulubionym. Zamiast kurka możecie użyć dorsza, dorady, limandy albo tilapii. Składniki: 2 kurki czerwone(...)smażyliśmy rybę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez kilka minut aż pomidorki zmiękną. W międzyczasie gotujemy makaron i obieramy kurka i dzielimy na małe kawałki. Rozdrobioną rybę dodać do sosu, dusić razem 3 minuty. Pamiętajcie, żeby makaronu po odcedzeniu nie przelewać zimną wodą – w ten sposób sos lepiej go „oblepi”. Odcedzony makaron dodajemy do sosu

Pociąg Do Kuchni
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 157

bogatym aromacie. Jeśli żyjecie w biegu, możecie zastąpić je tym kupnym, ale sprawdźcie proszę, czy zawiera, chociaż krztę masła, a nie tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym  sosem  beurre blanc , (fr. białe masło), o którym Julia rozpisywała się w swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi(...)ryby połóż po dwie gałązki tymianku. Łososia przykryj kolejnymi kawałkami ciasta francuskiego. Brzegi sklej i podwiń do środka, tworząc poduszkę. Żółtko roztrzep widelcem i smaruj nim wierzch ciasta francuskiego. Górę posyp czarnuszką. Zawiniątko wstaw do pieca nagrzanego do 200 °C i piecz, aż ciasto się zarumieni - około 20-25 minut .  Podawaj z pieczonymi marchewkami oraz sosem, który

Food Square