ryba w porach - 1733 przepisów (strona:79/116)

Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico 175

Sobotni poranek to idealna pora na zakupy na targu, a dzisiejsza pogoda sprawiła, że zakupy na świeżym powietrzu, tuż przy Zamku Będzińskim, to przyjemnosć połączona z relaksem. Nie przeszkadzały mi tłumy ludzi, bo lubię otwartą przestrzeń. Z kupionych owoców przygotowałam sałatkę a resztę podzieliłam na kawałki do woreczków i hop do zamrażarki, a gdy tylko nadejdzie ochota na lody(...)Sałatę lodową kriomy w paski, cebulę w półplasterki, a pomidora i ananasa w kostkę. Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym. Sałatkę można przygotować na grilla i podać jako dodatek - salsę do ryb czy mięsa

Moja smaczna kuchnia
KOKOSOWY PUDDING Z TAPIOKI. 168

Tapioka . Do tej pory tajemnicza i nieznana mi pozycja w kulinarnym asortymencie. Jednak już ją poznałam. W smaku niedawno, na spotkaniu z blogerką Kasią ( W Krainie Smaku ), kiedy to uraczyła mnie kisielem o smaku czarnego Frugo. Właśnie z owej tapioki ten kisiel był. Dziś zapoznałam się z nią jeszcze dokładniej. Odkryłam jej zachowania podczas obróbki, sprawdziłam jak się(...)alergików - hipoalergiczna, dla chorujących na celiakię - bez glutenu, bez cholesterolu. Pozbawiona całkowicie smaku. Importuje się ją aż z Jawy, Singapuru czy Gujany. W Indiach - podawana jako przystawka do ryb, kiedy zmiesza się ją z curry. W Brazylii - gotowana w winie, z dodatkiem cynamonu i kardamonu - przemienia się w wyborny deser. A ja, Karmel-itka... Zrobiłam z niej pudding. Lecz

W kuchni Karmel-itki
Krem ze szpinaku i pora z wędzonym łososiem 129

Okres wiosny i lata to dla mnie sezon na różnego rodzaju zupy z dodatkiem świeżych i aromatycznych składników. Ostatnio podzieliłam się z Wami przepisem na zupę

Życie ze smakiem
ORZECHOWE CURRY Z BAKŁAŻANA 205

Maj. Kasztany kwitną. Maturzyści walczą o swoją przyszłość. A ja, oglądając przez okno wracających z egzaminu, czarno-białych licealistów cieszę się, że to już za mną

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z brokułem 255

Sałatka z brokułem jest bardzo prosta w przygotowaniu i wymaga dosłownie kilku składników. Wszystkie składniki się idealnie ze sobą komponują tworząc niepowtarzalny smak. Sałatka ta to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DOMOWA JARZYNKA / VEGETA BEZ SOLI 465

   Używacie przypraw typu Vegeta, Kucharek czy Jarzynka? (Nie, nie ma tu żadnej reklamy). Zapewne tak, chociaż nie na co dzień, na pewno każdy z

W kuchni Karmel-itki
Pikantna zupa selerowo-porowa z łososiem 174

Dzisiaj kolejna zupa z dodatkiem kawałków łososia. Prosta i szybka, idealna na obiad przygotowywany w pośpiechu. Dodatek papryczki chili nadaje zupie ostrości, rozgrzewa i wspomaga trawienie

Codzienna kuchnia niecodzienna
WARSZTATY Z ALPRO – RELACJA 207

13 grudnia, w sobotę znów popędziłam jak na skrzydłach do Warszawy. Dzięki zaproszeniu od firmy ALPRO ( i również SANTE ) miałam możliwość wziąć udział w fantastycznych ( jak

Ostra na Słodko
Książki kucharskie 160

moje książki kucharskie na prezent: Magnus Nillson „The Nordic Cookbook” – wydanie w języku angielskim Jestem wielką fanką skandynawskiej filozofii życia i gotowania. Używanie lokalnych składników i życie według pór roku tworzą magiczną mieszankę, którą wielbię i która sprawia, że chciałabym się przeprowadzić do Skandynawii. Magnus Nillson to szef kuchni restauracji Fäviken w Szwecji. Admirator ascetycznego podejścia do gotowania, używania(...)nowa tamże. „Curry” – opracowanie zbiorowe – wydanie w języku angielskim Obowiązkowa pozycja dla wszystkich wielbicieli curry. Kilkaset pachnących przyprawami stron i pomysłów na dania curry. Od jagnięciny, przez ryby i drób, po dania wegetariańskie. Wietnam, Indie, Tajlandia i Indonezja. Dokładnie opisane przyprawy, jakie i dlaczego pasują do danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw

ladykitchen
Książki kucharskie część I 207

moje książki kucharskie na prezent: Magnus Nillson „The Nordic Cookbook” – wydanie w języku angielskim Jestem wielką fanką skandynawskiej filozofii życia i gotowania. Używanie lokalnych składników i życie według pór roku tworzą magiczną mieszankę, którą wielbię i która sprawia, że chciałabym się przeprowadzić do Skandynawii. Magnus Nillson to szef kuchni restauracji Fäviken w Szwecji. Admirator ascetycznego podejścia do gotowania, używania(...)życie od nowa. „Curry” – opracowanie zbiorowe – wydanie w języku angielskim Obowiązkowa pozycja dla wszystkich wielbicieli curry. Kilkaset pachnących przyprawami stron i pomysłów na dania curry. Od jagnięciny, przez ryby i drób, po dania wegetariańskie. Wietnam, Indie, Tajlandia i Indonezja. Dokładnie opisane przyprawy, jakie i dlaczego pasują do danego składnika. Ta książka pokazuje, że prawdziwe curry to długa lista przypraw

ladykitchen
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 188

poszły smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży się nad rozgrzanymi węgielkami drzewnymi na takich ciekawych łódeczkach - wystarczy nadziać rybę na długą wykałaczkę, wbić ją w piach pod kątem 45 stopni i po kilkunastu minutach są gotowe. Pierwsze doznania restauracyjne i już jest super. Następnie zajadaliśmy się smażonymi kalmarami. Lekka(...)lepiej – bajecznie dobre. Polscy restauratorzy, uwierzcie na słowo - można nie inwestować w zarąbiste stoły - wystarczy obrus i dobre, świeże jedzenie! Po paru dzbankach sangrii i bardzo dobrym drugim śniadaniu pora na spacer. Nagrodą za wytrwałość był przystanek w barze, w którym to zaserwowano nam flagowe piwo hiszpańskie – San Miguel  - podane oczywiście w zmrożonym kuflu : ) Smakowe!   Ronda - jedno

Right Behind The Kitchen
LOBSTER BISQUE. Przepyszny krem z homara 192

Już jakiś czas przymierzałam się do zrobienia kremu z homara. Homar leżał zamrożony w zamrażalniku  aż wreszcie kilka dni temu wpadłam w kreatywny kulinarny szał

Cytryna&Co.
Dorsz z warzywami w sosie pomidorowym 165

Dzień dobry kochani w poniedziałek :-) Pogoda brzydka, wczoraj koszmarna była, wiało, padało, nic nie było widać. U Was też tak samo? Mam nadzieję, że szybko się

kruche babeczki
Stek z warzywami 227

międzyczasie obieramy warzywa (marchew, seler, pietruszkę oraz ziemniaki) i kroimy na odpowiadające nam kawałki oraz blanszujemy w gotującej się wodzie. Przekładamy do miski, do ciepłych warzyw dodajemy cebulę, pora, sól, pieprz, gałkę, tymianek i oliwę. Mieszamy. Potrzebna nam będzie blacha z rusztem, taka, gdzie na dno pójdą warzywa, a na ruszcie będzie dopiekał się stek. Jeśli takowej(...)minutę bądź dwie. W połowie smażenia dorzucamy na patelnię masło, rozmaryn i czosnek, rozpuszczonym i gorącym masłem polewamy stek, robiąc tzw. pastowanie. Nota bene takie pastowanie dobrze robi też rybie, ale o tym kiedy indziej. Zrumieniony i wypastowany stek kładziemy na ruszcie bądź warzywach. Na warzywach układamy też całą główkę czosnku przeciętą wzdłuż na pół i polaną oliwą. Wsadzamy

ladykitchen
Surówka z marchewki, jabłek i pora 441

pietruszki. W towarzystwie słodko-kwaśnego w smaku sosu. Pyszny dodatek do dania głównego. Polecam! Składniki: 3 bardzo duże marchewki  (co daje 4 szklanki startej marchewki); Biała część dużego pora; 2 średnie jabłka; 1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką; 2 czubate łyżki natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sos: 2 łyżki białego cukru; 2 ząbki czosnku; 2 łyżki soku wyciśniętego(...)wody; 1/2 szklanki majonezu. Sposób przygotowania: Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do marchewki. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do surówki. Szczypiorek wraz z dymką oraz natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do surówki.  Surówkę wymieszać. Przyprawić solą

Gospodyni Miejska