jako wyśmienity pomysł na śniadanie (u mnie w charakterze obiadu, tudzież kolacji). Danie przyrządzane na bazie ryżu, jajek na twardo, curry w proszku, z dodatkiem masła lub śmietany i rybą, w kuchni brytyjskiej tradycyjnie z wędzonym łupaczem. N iestety, u nas ten gatunek jest raczej trudno dostępny, dlatego zastąpiłam go wędzoną makrelą, która sprawdziła się doskonale. Potrawa z pewnością(...)pierwszego kęsa ;) Składniki (na 2 porcje) : - 100 g ryżu (u mnie parboiled) - 1/2 wędzonej makreli oddzielonej od skóry i ości - kawałek pora - ząbek czosnku - 2 średniej wielkości pomidory - papryka czerwona - przyprawy : sól, pieprz, chilli, czosnek, łyżeczka curry - 1/4 szklanki mleka - łyżka oleju - łyżka gęstej śmietany/kremowego serka - sok z cytryny do skropienia - natka pietruszki do podsypania - 2 jajka ugotowane
Kuchnia Elliedużo świeżej natki pietruszki. Risotto podałam z delikatną smażoną rybą. Polecam! SKŁADNIKI: - 2 filety ryby np. mintaj - mąka pszenna do obtoczenia ryby - sól morska - olej do smażenia Risotto: - 300 g ryżu basmati - 200 ml białego wina wytrawnego - 10 pomidorów suszonych w zalewie - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1-2 ząbki czosnku - zmielony pieprz kolorowy - sól morska - łyżka masła W dużym rondlu(...)ryż wchłonie wodę , dodawaj kolejną porcję, aż cały ryż będzie ugotowany. Dodaj posiekane czerwone pomidory. Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut. Do gotowego risotta dodaj posiekaną pietruszkę i podawaj od razu gorące. Risotto można jeść samo bez dodatków lub możecie je podać np. z rybą smażoną lub na parze. Ryba powinna charakteryzować się delikatnym smakiem np. mintaj lub dorsz
SMYKWKUCHNIdymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku 1 awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 tortille 1 cebula 1/2 papryki 1 łyżeczka oleju Wykonanie. Rybę umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli. Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę. Pomidor pokroić w kostkę. Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać. Dymkę(...)papryką. Warzywa odsunąć na bok na bok, dołożyć kostki ryby i usmażyć. Tortille podgrzać na patelni, aby zmiękły. Na plackach układać kolejno: usmażoną rybę paprykę z cebulą paski awokado i na wierzchu mieszankę z pomidorów, chilli i dymki. Wszystko zawinąć w rożek i smacznego
Kulinarny karnet Christopherafileta z dorsza lub czarniaka gałązka estragonu 1 mała cebulka oliwa sól i pieprz kasza z warzywami: 1 szklanka kaszy bulgur 1 słoik domowych krojonych pomidorów (0,5l) … Czytaj dalej Ziołowa ryba z kaszą bulgur
czarrna od kuchniPost Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeszybka i prosta do zrobienia.Można ją zrobić z innych ryb też, na przykład jak nam zostanie od obiadu. 2 dzwonka łososia 2 jajka 3 pomidory suszone 1 łyżka majonezu sól, pieprz przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przyprawą do ryb i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Łososia zawijam w folię aluminiową i wstawiam(...)nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut. Jak ryba przestygnie obieram ją ości i skóry, przekłada do miski. Dodaję pomidory suszone, jajka ugotowane na twardo obrane, dodaję majonez i miksuje blenderem. Na końcu doprawiam według uznania
wesoła kuchniaSurfując ostatnio w internetach, przeglądając oczywiście w większości strony o tematyce kulinarnej, natknęłam się na przepis, który do mnie przemówił. Otóż był to przepis na pastę
karmelowyestragon. Ryba z curry, koperkiem, gorczycą, cytryną, majerankiem, pieprzem i papryką, Marchewka lubi cynamon, goździki, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn i szałwię. Ziemniaki wolą imbir, cebulę, natkę pietruszki, paprykę, a także majeranek i szałwię. Cukinia dobrze komponuje się z goździkami, curry, majerankiem, gałką muszkatołową, rozmarynem i szałwią. Dynia natomiast z cynamonem, imbirem, cebulą oraz gałką muszkatołową. Pomidory można podać z bazylią(...)koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem. Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają. Bazylia wzbogaca dania z pomidorów, sałatki, mięsa i ryby. Estragon to idealna przyprawa do drobiu oraz dań z jajek. Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające się wzajemnie
Kucharzycadobrego pokarmu (byłam w hodowli pstrąga, widziałam, polecam:)). Lubię ryby nie tylko dlatego, że są zdrowe, ale (a może przede wszystkim) też dlatego, że są pyszne i banalne w przygotowaniu. W bardzo krótkim czasie możemy wyczarować smaczne i niebanalne danie. Składniki (dla dwóch osób): 2 pstrągi tęczowe (filet) 4 suszone pomidory w oliwie 3 plasterki cytryny pokrojone na pół(...)tymianek (u mnie suszony) sól koperek świeży Przygotowanie: Ryby umyj i osusz. Połóż na papierze do pieczenia, dopraw solą, dodaj tymianek, pokrojony koperek oraz pokrojone pomidory. Na wierzch ułóż cytrynę (3 kawałki na rybę) Zawiń w papier do pieczenia Piecz w 170st. przez około 30 minut Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Mi się już nie chciało piec
pyszne zdrowościdopasowując do potrzeb ilość składników oraz zmieniając gatunek ryby. Składniki:- ok. 1kg filetów z dorsza i łososia - ok. 2 l wywaru rybno warzywnego (szkielety i głowy ryb, warzywa)- 1 czerwona papryka- 500g pomidorów- 140g przecieru pomidorowego- 1 puszka pomidorów- 3 łyżki oleju- 3 cebule- biała część pora- mała główka czosnku- 2 liście laurowe- 1,5 łyżeczki majeranku- 2 łyżeczki startej(...)Dusiłam pod przykryciem przez 10 minut. Do garnka z warzywami przecedziłam wywar rybny, dodałam pomidory w puszce, przecier pomidorowy, cukier. Gotowałam dalsze 15 minut.Ryby pokroiłam w dość dużą kostkę. Dorzuciłam razem z pokrojoną marchewką (z wywaru), dodałam sól i pieprz, wymieszałam. Gotowałam przez chwilę, aż ryby będą miękkie. Na talerzu zupę posypałam zieloną pietruszką. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Śródziemnomorska zupa rybna
mojewypiekiinietylkoDelikatna ryba zapiekana w aromatycznych pomidorach pachnących czosnkiem, cebulką w połączeniu z czarnym ryżem i zawierającą największą ilość błonnika pośród wszystkich kasz - kaszą bulgur to świetny pomysł na smaczny, sycący i pełnowartościowy obiad. Składniki: 800g fileta z miruny 1 szklanka czarnego ryżu 1 szklanka kaszy bulgur 2 puszki pomidorów w kawałkach 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego(...)osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. 2. Mirunę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. 3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, kaszę, ryż, bulion i gotować na wolnym ogniu przez około 8 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Naczynie żaroodporne o wymiarach
Szalona Kuchnia EwelinyDużymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, więc warto pomyśleć, co chcemy podać do jedzenia w czasie wieczerzy wigilijnej. W mojej rodzinie tego dnia pościmy, w
Weekendy w domu i ogrodzieugotowania kalafiora) 1 łyżka masła 40g kaszy gryczanej sól, pieprz do smaku Dodatki: 3 pomidory, 100g jogurtu naturalnego, posiekany szczypior Polędwicę dorsza umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcję (jeśli jest to jedna większa polędwica, to przekroić ją na pół). Porcje ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kaszę gryczaną ugotować w podwójnej (w stosunku(...)ryba pod spodem będzie soczysta i sprężysta. W międzyczasie przygotować dodatki – pokroić w plasterki pomidory i rozłożyć je na talerzach, jogurt doprawić solą, polać pomidory i posypać niezbyt drobno posiekanym szczypiorem. Rybę wyciągać na talerze ostrożnie, „kołderka” nie jest zwarta, ma tendencję do rozpadania się. Nawet jeśli nie uda Wam się przenieść jej w całości, nie szkodzi
DietologJakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego) dorsza. Według mnie mimo wszystko lepszy jest paprykarz w pierwszej wersji czyli z mrożoną makrelą, ale ten też jest bardzo dobry. Tym razem jeszcze gorący paprykarz włożyłam do czystych i suchych słoików, które zakręciłam(...)umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z ryby usunąć ości, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na oleju. Mięso rozdrobnić, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać warzywa, liście laurowe i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ryż i przyprawy a następnie wszystko wymieszać. Paprykarz przykryć i dusić
Mama Gotujeobiad , może łosoś po toskańsku? Bardzo często jemy łososia na obiad, więc staram się za każdym razem przyrządzać go inaczej. Łosoś po toskańsku to ryba w sosie winnym z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i parmezanu. Ten przepis można łatwo przygotować z inną rybą na przykład z morszczukiem. Ryba na obiad to pewna karta, zawsze się uda. Poza tym można(...)grillu. Obierz i zmiażdż nożem. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść łyżkę masła i zeszklij cebulę. Wlej wino i gotuj aż połowa wyparuje. Dodaj pokrojone pomidory, czosnek, philadephia, parmezan i bulion. Mieszaj do rozpuszczenia serka. Następnie wlej śmietanę, dopraw sos solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Opłukaj szpinak, osusz i dodaj do sosu. Gotuj
codojedzenia