Jak byłam mała, jedyne śledzie, które mi smakowały, to te na słodko. Wcale się sobie nie dziwię, bo tak przygotowane są rewelacyjne w smaku. Lubicie
Di gotujeśledzie w zalewie octowej Proste w wykonaniu, a zarazem pyszne ,idealnie mogą nadawać się do zjedzenia w Wigilijny wieczór, choć nie tylko. U nas
Aromatyczne PodróżeSłuchajcie, ten sos do ryby to hit!! Cudownie maślany i lekko kwaskowy. Wszak ryba uwielbia cytrynę. Do tego stawiająca miły opór zębom szalotka. Musicie wypróbować, musicie! Ja pokochałam do tego stopnia, że dziś znów zrobiłam go do pstrąga - tęczowego dla odmiany. Jakoś rybnie u nas ostatnio się zrobiło:) Składniki: - filet z pstrąga tęczowego, ok 300 g - 2 szalotki(...)śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy posiekaną w piórka szalotkę
Cook&Loveprzez około dwie godziny. Następnie ogień jest zagaszany i ryby wędzą się w delikatnym, jasnym dymie przez kolejne dwie godziny. Bufet rybny Najlepszym sposobem, żeby spróbować wszystkich możliwych ryb jest wycieczka do wędzarni, gdzie znajduje się także restauracja, a w niej bufet rybny. Za 135 DKK ( ok. 80 zł) możemy jeść do woli. Na stole w formie dużej łodzi(...)duszoną cebulką, burakami i prawdziwą bornholmską musztardą. Oprócz tego: łosoś wędzony na zimno z sosem koperkowym, wędzony filet z makreli przyrządzany na trzy różne sposoby, smażony śledź w occie. Do tego sałatka ziemniaczana, krewetki z sosem oraz filety rybne z cytryną. Za każdym razem kiedy jestem na Bornholmie wracam w to miejsce z wielką przyjemnością. Jedzenie jest przepyszne, zawsze
noteskulinarnyfigadomu zrobić pyszny sos tatarski. Sklepowe się nie umywają. Przepis na domowy sos tatarski Składniki: 200 ml dobrego majonezu (zwróćcie uwagę na skład, poza olejem, musztardą, jajkami, octem i przyprawami nie powinno być w nim nic więcej), 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, mała cebula, duża garść pieczarek marynowanych, 2-3 średnie ogórki konserwowe, pieprz. Zrób tak: cebulę, pieczarki i ogórki(...)miski, dodaj majonez i jogurt, dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin, następnie ponownie wymieszaj. Rada: sos tatarski to świetny dodatek do mięs, wędlin, ryb i jajek. Można podać go też jako dip na przykład do frytek . Jest nieodłączną częścią angielskiego fish and chips. Przepis wkrótce. Artykuł Domowy sos tatarski. Z nim wszystko smakuje lepiej. PRZEPIS
Kulinarna Polskawięc moje posiłki nie prezentują się bardzo apetycznie, ale smakowo jak najbardziej mi odpowiadają ;) Oczywiście staram się jeść zdrowo, na moim talerzu gości zwykle mnóstwo warzyw, chude mięso i ryby oraz przeróżne kasze i makarony (zwłaszcza te razowe i bezglutenowe). Bardzo lubię kuchnie azjatycką oraz włoską. Dziś więc przepis na takie szybkie i moim zdaniem pyszne danie w nieco orientalnych(...)warzyw chińskich 200 g mieszanki meksykańskiej kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku Sos: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego lub zamiennie oliwy z oliwek 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz Wykonanie: Składniki na sos wlać do miseczki i wymieszać. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i w razie potrzeby pokroić
Healthy food explorerWielkimi krokami zbliża się Sylwester i szalony okres karnawału. A co za tym idzie będziecie królować na wszelkiego rodzaju imprezach, balach i domówkach. A impreza na
Ostra na SłodkoOdkąd zobaczyłam je na Ziołowym zakątku pomyślałam, że to jest mój smak. Zwykle jadam śledzie w 3 odsłonach - klasycznie, z cebulką i olejem; po kaszubsku z
sierotka maRysia w kuchniMarynata z warzyw jest wegetariańską przystawką, której urok leży w egzotycznych przyprawach i niecodziennej kompozycji warzyw. Marynatę można trzymać w lodówce 2 tygodnie. Pasuje ona do potraw z ryb, oraz do zimnej pieczeni. Składniki na 3 słoiki o pojemności 600 ml. Składniki 150 g orzeszków ziemnych w łupinach 250 g różyczek brokułów 200 g białej kapusty 2 młode cebule razem(...)zielone strąki chili 3 cebule 3 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka zmielonej kurkumy laska cynamonu 4 goździki 4 łyżki cukru 3 łyżeczki soli 350 ml octu Przygotowanie Orzeszki obrałem z łupinek i zmieliłem w młynku. Brokuły, kapustę i młoda cebulę umyłem i oczyściłem. Marchewkę, ogórki umyłem i obrałem. Wszystkie warzywa pokroiłem na kawałki wielkości
R'n'G KitchenSkładniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1
W Mojej Kuchni Lubiępapryczka chili 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka soku z limonki 3 łyżki oliwy sól i pieprz Chili przekroić wzdłuż, usunąć pestki, drobno pokroić. Ocet wymieszać z sokiem z limonki. Dodać chili, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę. Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok. Opłukaną i osuszoną sałatę porwać na kawałki(...)piórka. Awokado pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki dołożyć do sałaty. Polać sosem i posypać pestkami dyni. Podawać samodzielnie ze świeżym pieczywem lub tortillą, albo jako dodatek do ryb, krewetek, drobiu. Smacznego
Pełny talerzNadal jestem na diecie i nie wolno mi jeść cebuli i stosować ostrych przypraw, wymyśliłam więc wersję śledzi w sosie pomidorowym łagodną (bez cebuli i pieprzu
Passions hobbies lifevita”. Sałatka z chleba, ze szczypiorem, sałatą i świeżym ogórkiem przewyższa wszystkie przyjemności życia . Agnolio Bronzino (artysta miał ładne kulinarne nazwisko, które po polski oznacza dorada, w sensie ryba, a nie wujek dobra rada:) sugerował ponadto, żeby sałatkę wzmocnić bazylią i „rucchettą” (nie mamy pojęcia co to za składnik). Nieco później, kiedy w Europie pojawiły się pomidory(...)wersji – ze składników świeżych i pieczonych, żeby dodatkowo wzmocnić smaki i walory odżywcze. Jeśli nie macie czasu na pieczenie, po prostu połączcie pomidory z sałatą, chlebem, oliwą i octem balsamicznym. Gwarantujemy, że będzie smakowało pysznie. Do sałatki tradycyjnie dodaje się chleb czerstwy, który po wchłonięciu sosu zmienia konsystencję i zyskuje nowe życie. Jeśli nie macie suchego pieczywa, użyjcie świeżego
Niedzielny kucharzwody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy wodą, dodajemy ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a n astępnie marynatę studzimy. Śledziowe filety wyjmujemy(...)zalewy. Na dnie niewielkiej miski ( lub w słoiku) układamy cebulę pokrojoną krążki, na nią kładziemy pokrojone w czterocentymetrowej długości kawałki śledzie, posypując je odrobiną pieprzu. Na rybę układamy kolejną warstwę cebuli, na nią układamy śledziowe filety, znów oprószając pieprzem. Kiedy wszystkie kawałki ryby ułożymy w misce ( lub słoiku), całość zalewamy olejem ( tak by całkowicie przykrył rybę
Miód i pieprzJakiś czas temu dostałam od mojej cioci przepis na rybę w zalewie pomidorowej. Taką rybę robię często, bardzo nam smakuje ale postanowiłam spróbować zrobić w takiej zalewie małe kawałki kotleta z kurczaka. Są równie smaczne, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy przejdą smakami a panierka wchłonie zalewę. Świetnie sprawdzą się na przyjęciu jako zakąska do wódki. Składniki: duży(...)jajko mąka bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia na zalewę: 300 ml wody mały słoiczek ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego duża łyżeczka soli 3 łyżki cukru 1/2 szklanki octu łyżeczka ziaren pieprzu ziele angielskie liść laurowy Składniki zalewy wymieszać i zagotować, wystudzić. Cebule pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Mięso pokroić w kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Opanierować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia