ryba w folii - 1016 przepisów (strona:21/68)

Pstrąg z patelni na maśle 248

Uwielbiam ryby. W każdej postaci. Pstrąga najczęściej przygotowuję piekąc go zawiniętego w folię aluminiową w piekarniku, tym razem pokusiłam się o bardziej kaloryczną wersję - na masełku z chrupiącą skórką z unoszącym się aromatem świeżych ziół.Cóż mogę powiedzieć? Przepyszny. Mniam:) Składniki: 2 pstrągi  sok z dużej cytryny 4-6 łyżek mąki pszennej  gałązka świeżych ziół (np.rozmaryn, tymianek, oregano(...)również wierzch i środek), do środka włożyć gałązkę świeżych ziół i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30-60 min. Rozgrzać dużą patelnię a na niej masło lub oliwę. Ryby oprószyć z wierzchu mąką, kłaść na mocno rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 5-10 min. aż dobrze się zrumieni, potem delikatnie przewracać na drugą stronę i przykryć patelnię.  Rybę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą 194

pół krążki, mieszam, skrapiam sokiem z limonki, polewam olejem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaję sól , miód oraz pieprz, mieszam, wykładam na kawałek folii aluminowej, posypuję listkami kolendry, dodaję wiórki zimnego masła, zawijam dokładnie tworząc kieszonkę. Ryby przekładam na kratkę do grillowania,  obkładam plasterkami cytryny,  grilluję z każdej strony razem z młodą kapustą, około 15 minut na średnim

Wanilia i Kardamon
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 203

częścią startego sera, dodatkowo – szczypiorkiem. Przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut.Właściwie, to makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem było potrawą  ”na życzenie”. Danie wyszło pyszne, lekkie, aromatyczne, z powodzeniem na obiad, czy kolację. Wszystkie

mojewypiekiinietylko
Pstrąg w papilotach 139

Ryba na moim stole gości raz w tygodniu. Dlatego staram się urozmaicać dania rybne. Pstrąg w papilotach jest daniem łatwym w przygotowaniu i dość szybkim Skladniki porcja na 2 osoby 2 pstrągi 2 cebule 2 papryki 2 łyżki masła czosnkowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sół i pieprz do smaku 2 gałązki cząbru świeżego ( nie koniecznie) 4 gałązki kolędry świeżej(...)rybe wykładam reszte cebuli, papryki i gałązke cząbru, troszkę masła całość skrapiam sokiem z cytryny, dwa plasterki cytryny też nie zaszkodzi. Zawijam w folię .  Griluję ok 20 minut Na wszelki wypadek przed końcem sprawdzam czy ryba jest gotowa

Eli Gotowanie
DIETETYCZNE KULKI RYBNO-OLIWKOWE Z PSTRĄGA. /bezglutenowe. 214

Ryba - nie wiemy jak może się przejeść! To bardzo wdzięczny temat - można popłynąć z wyobraźnią i (raczej) zepsuć się nie da potrawy w której wodna panna jest fundamentem. Niezależnie od której strony podejdziemy do produktu (jeśli o obróbkę termiczną chodzi, czy o dodatki) powinno wyjść nam coś(...)cudownego w smaku i kojącego dla zdrowia. W zasadzie, wiele jej nie trzeba. Chociażby taki pstrąg czy łosoś - odrobina masła, przyprawy i kawałeczek folii aluminiowej i mamy po chwili pyszne jedzenie. Czasem jednak za pomocą ryby można zwalczyć kuchenną nudę, przełamać obiadową rutynę i wyczarować coś, czego podniebienia nie znają. Bo niby dlaczego mamy rezygnować z wyobraźni? Dlaczego rybka

Wypisz Wymaluj
Dorada po azjatycku 237

jeśli nam to przeszkadza możemy uciąć łby. Z każdej strony robimy po pięć nacięć (od brzucha do kręgosłupa). Nacieramy ryby solą i pieprzem. Ryby układamy w głębokiej patelni lub brytfance, podlewamy szklanką wrzątku, owijamy górę folią aluminiową lub przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie do malaksera/rozdrabniacza wlewamy sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy(...)dodawajmy pestek), imbir, czosnek. Dodajemy także kolendrę (kilka listków zostawiamy do dekoracji) i skórkę otartą z cytryny. Blendujemy wszystko pulsacyjnie, aż wszystko rozdrobni się na malutkie części. Ugotowane ryby przekładamy na talerze i pomiędzy wcięcia wkładamy część sosu. Resztą sosu polewamy całe ryby. Ozdabiamy listkami kolendry i chili. Post Dorada po azjatycku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pieczony okoń! Dietetyczne frytki z batatów! 257

solą morską. Bataty kroimy na podłużne paski jak frytki, pory siekamy. Mieszamy z przyprawami i polewamy oliwą z oliwek. Całość zamykamy folią aluminiową. Okonia i frytki z batatów pieczemy 18 minut w temp. 220 stopni. Krótko a mocno. Ryba jest dzięki temu soczysta a nie sucha! Nigdy nie trzymaj zbyt długo ryby w piecu! ;-))) Pieczony okoń i dietetyczne frytki

SMYKWKUCHNI
Pstrąg łososiowy z pęczakiem, buraczkami i wędzonym twarogiem 393

Pstrąg łososiowy przygotowany w foli aluminiowej na patelni jest podobny do ryby gotowanej na parze. Smaczny i aromatyczny dzięki temu, że dusi się w sosie własnym. Podałam go z kaszą pęczak, różową od pieczonego buraczka ćwikłowego i z wyraźnym smakiem wędzonki dzięki twarogowi. Taką sałatkę z buraczkiem można podać na ciepło jak również na zimno. Polecam na lekki, zdrowy obiad(...)jednej strony około 5 minut, a potem przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Podlewać wrzątkiem, gdyby woda zdążyła odparować zanim pstrąg będzie gotowy. Buraczka ugotować lub upiec w piekarniku zawijając w folię aluminiową. Kaszę pęczak ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, czyli około 15 min. Odsączyć z wody na sicie

https:KKuchniaMniam
Łosoś pod szpinakową pierzynką 391

Łosoś pieczony w piekarniku, w folii aluminiowej, dzięki czemu pozostaje soczysty a aromaty wzajemnie się przechodzą. Składniki Łosoś świeży filety, ok. 400-500g Szpinak świeży

Kulinarne Przeboje
Jesiotr w galarecie, 164

lekko zawinąć. Do brytfanki włożyć obrane i przekrojone na pół cebule, rodzynki, wlać 200 ml wina, wodę ( około 600 ml) , przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 50 minut. Co jakiś czas polewać rybę wywarem. Upieczoną rybę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.  Ostudzoną wyjąć delikatnie i ułożyć na półmisku, wyciągnąć nitkę, którą

królestwo garów
Ryba w cieście naleśnikowym z ziołami 159

przepis, który proponuję jest dla wszystkich:) 1,5 kg fileta (wg uznania) u mnie przyjęła się Tilapia. Zioła do ryb, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie. Taką mieszankę mieszam z 3 łyżkami oleju i namaszczam rybkę. Najlepiej przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na ok 2 godz żeby przesiąkło. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 2 szkl. mąki - 1 szkl. mleka

Moje Słodkie Piekiełko
PSTRĄG Z NUTĄ CYTRUSA I KWIATÓW 173

względu na proteinowe poczynania Mamy). Okładamy po plasterku sparzonej cytryny, po suszonym listku limonki i posypujemy kwiatami. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy: 160 stopni /góra-dół termoobieg/ 10-15 minut. I tak komponując delikatną, wilgotną, soczystą rybę z równie soczystą cytryną i nieziemskim smakiem jaki daje nam suszona limonka, która wciąż żyje aromatami mamy małe dzieło sztuki. Jest(...)inności dostarcza nam tu także wykorzystanie kwiatów. Podobno pstrągowi wystarcza dużo mniej czasu niż 10-15 minut. My jednak przetestowałyśmy dokładnie, pieczenie go w takiej formie (w szczelnym owinięciu folii) i zapewniamy, że po tym czasie rybka będzie delikatna i taka jak być powinna. I Vademecum Kuchenne: LAWENDA " Lawenda znana jest przede wszystkim jako środek uspokajający, likwidujący napięcie nerwowe oraz

Wypisz Wymaluj
Stek z marlina zapiekany w sosie ziołowo – szczawiowym 186

siekanego szczawiu Sok z cytryny Sól Pieprz Szczypta cukru Dodatkowo 2 łyżki tartego żółtego sera Wiórki masła 1 łyżka siekanego koperku Wykonanie: Rybę układamy w naczyniu do zapiekania, solimy i ścieramy na nią skórkę z cytryny. Zabezpieczamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godziny. Do naczynia dodajemy śmietanę, jogurt, mąkę, ketchup oraz zioła: cząber, pietruszkę, 2 łyżki koperku

Smaki Ewy
Karp w warzywach 231

grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, selera, a także pieczarki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do miękkości. 4. W naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie pasek ryby i pasek jarzyn, aż do całkowitego wykorzystania składników. Przykrywamy np. folią aluminiową i zapiekamy w rozgrzanym do 170st C przez ok 25 minut

Kuchnia w czekoladzie
Dorada gotowana na parze 116

natki pietruszki cytryna Wykonanie: Rybę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Natkę siekamy i mieszamy z masłem i odrobiną soli i pieprzu, układamy we wnętrzu ryby. Doradę oprószamy solą i pieprzem z zewnątrz i zawijamy w folię aluminiową. Układamy na parowniku lub w specjalnym garnku do gotowanie na parze. Parujemy przez 15 minut. Podajemy skropioną cytryną

Kulinarne przygody Gatity