się! (Franek jeszcze nie poznał słowa "nudzi", a my go nie poprawiamy, bo ja baaaardzo lubię te przeinaczenia). Za chwilę odzywa się drugie: długo jeszcze??? Ja nie chcę ryby! Ja nie będę jadł mięska! Nie zamawiaj mi nic zielonego! Przy tej całej dyskusji trzeba jeszcze uważać na samościągające się obrusy i samobujające się krzesła... Och, zapomniałabym dodać. Czasami zamówiony(...)nieduża cebula 1 ząbek czosnku ulubione zioła świeże lub suszone (tymianek, mięta, koperek) sól, pieprz do smaku oraz 2-3 łyżki bułki tartek masło + olej do smażenia (pół na pół) Przygotowanie : Kaszę płuczemy na sicie, a następnie gotujemy, aż będzie miękka. Gotuję ją w proporcjach: ½ szklanki suchej kaszy na 1 szklankę osolonej wody, do tego 1 łyżeczka masła
bistro mamaNiedawno podawałam na blogu przepis na jaglane naleśniki . Zrobiłam wtedy błąd i upiekłam ich spory stosik, więc zostało ich trochę. Do zwijania jako naleśniki lub krokiety
Weekendy w domu i ogrodzieSmaczna propozycja na szybki obiad z rybą. Makrelę równie dobrze można zastąpić tuńczykiem. Polecam na piątek i nie tylko. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://coolinarnie.pl/2015/02/16239/spaghetti-z-makrela&blog=http://coolinarnie.pl'; url=url.replace(...)ostra papryka " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cebulę i czosnek szatkujemy i podsmażamy na oliwie. Makrelę pozbawiamy ości i kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli i czosnku. Chwilę smażymy. Następnie wrzucamy groszek i selera, a na końcu pomidory. Doprawiamy. Podajemy z makaronem spaghetti pełnoziarnistym. Można posypać serem żółtym
CoolinarniePLTylko 3 główne składniki: makaron bez smaku- taki to 'urok' ryżowego- kwaskowate pomidorki i krewetki...Brzmi niezachęcająco, ale uwierzcie, że te składniki tak fantastycznie się ze
Kraina Miodem Płynąca****************************** Ostatnio ktoś mnie zapytał, już nawet nie wiem kto, co tą są te "chruściki". Przyznam szczerze, że o mały włos nie wybuchnęłam śmiechem. Jak to,
W kuchni Karmel-itkitemu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka lub cały kurczak pokrojony na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki(...)pieprz do smaku opcjonalnie 1 mała zielona papryka lub zielona papryczka chili Przygotowanie sosu do kurczaka tandoori Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i starty imbir i smażyć jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając. Dodać tandoori masala, koncentrat pomidorowy, zmiksowane lub pokrojone pomidory, sok z limonki, jogurt i ewentualnie paprykę i na niewielkim ogniu gotować około
Cztery Fajerytemu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka lub cały kurczak pokrojony na kilka części. 2 łyżeczki mieszanki(...)pieprz do smaku opcjonalnie 1 mała zielona papryka lub zielona papryczka chili Przygotowanie sosu do kurczaka tandoori Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek i starty imbir i smażyć jeszcze około 1 minuty ciągle mieszając. Dodać tandoori masala, koncentrat pomidorowy, zmiksowane lub pokrojone pomidory, sok z limonki, jogurt i ewentualnie paprykę i na niewielkim ogniu gotować około
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataHarissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)małym ogniu i lekko prażymy nasiona kolendry, kuminu i kminku (2 minuty). Przekładamy je do moździerza i ucieramy na drobny proszek. Rozgrzewamy oliwę na patelni i na średnim ogniu smażymy cebulę, czosnek i chili. Smażymy 10-12 minut, aż warzywa nabiorą ciemnego, wędzonego koloru i niemal się skarmelizują. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Harissę przechowujemy
Smakowity Blog KulinarnyPoza szybkimi śniadaniami przydałyby się też szybkie obiady Tym razem propozycja zupy rybnej, którą mój mąż uwielbią. Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5 kg dużych krewetek (gotowanych) 0
Kuchnia w bieguSkładniki: dwa filety z Dorsza pęczek szczypioru pół cebuli 2-3 ząbki czosnku kilka plasterków wędzonego boczku sól, pieprz, ostra i słodka papryka kilka kropel ciemnego
Gaździnka warzyjest łatwo oddzielić liście od łodygi. Włoska kapusta jest bardzo delikatna w smaku, za którym po prostu przepadam. Na nadzienie do gołąbków wykorzystuję różne mięso. Przyrządzam nawet gołąbki z rybą . Tym razem skusiłam się na mieloną wołowinę. Gołąbków przyrządziłam pełny garnek. Mój syn Jonas, miłośnik gołąbków będzie je pewnie jeść przez cały dzień he, he… Poniżej znajdziecie przepis(...)minut. Zblanszowane liście odcedź z gorącej wody i natychmiast zanurz w zimnej wodzie. Kapusta zachowa świeży, zielony kolor. Rozpuść masło na patelni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez 3 minuty aż cebula się zeszkli. Wsyp mieszankę ryżową i smaż aż ryż będzie przeźroczysty. Wlej gorący bulion partiami (zachowaj 100 ml) i gotuj ryż aż będzie prawie miękki. Przestudź
codojedzeniatortilli.. to tak naprawdę nic trudnego: mąka, woda i olej... Pamiętajcie, że te palcki to pra pra pra pradziadkowie dzisiejszego chleba. Zawijamy w nie ulubione dodatki: warzywa, mięso, ryby..Są na tyle uniwersalne, że pasują zarówno do pikantnego kurczaka jak i twarożku z wędzonym łososiem..Świetnie sprawdzą się też jako przekąska, np. do piwa - placki kroimy w małe trójkąty(...)zawartości, a nie bycie miss idealnych krągłości. Patelnię bez tłuszczu rozgrzewamy bardzo mocno. Najlepsza do tego celu będzie patelnia z powłoką ceramiczną, ale zwykła teflonówka też może być. Placki smażymy na suchej patelni 1,5 minutki na jednej stronie i około 30 sekund na drugiej. Na ich powierzchni utworzą się charakterystyczne brązowe plamki. Są różne sposoby aby placki nie wyschły
kawawszklanceWigilia coraz bliżej, a jak Wigilia to ryby, a jak ryby to i śledzie. Dziś przygotowałam dla Was kolejną propozycję na pyszne śledzie, a mianowicie w sosie salsa, czyli z duszoną cebulką, marchewką, selerem i papryką w sosie pomidorowym. Śledzie smakują obłędnie, słodko-kwaśne warzywa w sosie idealnie łączą się ze słonym śledziem tworząc niezwykle smaczne połączenie(...)grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę (cebula nie powinna się zarumienić). Teraz dodajemy marchewkę z selerem i chwilę smażymy. Po około 2-3 minutach dodajemy paprykę, ziele angielskie, trochę soli, szczyptę pieprzu, podlewamy połową wody i przykrywamy pokrywką. Warzywa dusimy do miękkości (ale nie za długo, gdyż mają pozostać jędrne
Rozpustne gotowaniechude mięso również warto spożywać będąc na LCHF ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta ketogeniczna to zróżnicowane menu, w którym obok jajek i tłustych mięs znajdują się także wywary, podroby, dziczyzna, ryby i owoce morza np. skorupiaki. Te ostatnie warto jeść ponieważ zawierają witaminy z grupy B – kobalaminę (wit B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit B3), która reguluje pracę(...)potrawy. Jeśli użyjecie mrożonych i obranych krewetek to należy rozmrozić je w letniej wodzie i osuszyć. Masło rozpuścić na patelni. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę a następnie smażyć na średnim ogniu do zeszklenia. Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, chilli i ziołami a następnie smażyć przez ok 5 minut. Dołożyć krewetki i dusić je ok 5 minut. W trakcie
Ola la LCHF