ryba potrawy - 2000 przepisów (strona:45/134)

MUSZELKI Z ŁOSOSIEM 164

przyrządzenia tej przystawki użyłam pieprzu kolorowego firmy RAFEX .  Mieszanka pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie.  Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju mięs, sosów, ryb, marynat oraz sałatek.   SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ryż do sushi 174

Sushi to japońska potrawa przygotowywana z ugotowanego ryżu, najczęściej zawinięta w liście wodorostów (nori) wraz z dodatkiem ryb jak i owoców morza. Zdaje sobie sprawę, że większość z Was na samą myśl o surowych rybach może mieć wstręt do sushi. Nic bardziej mylnego – sushi możecie przygotować, np. z wędzonym łososiem jak i paluszkami krabowymi.   Niestety ryżu do sushi

Ugotować
Razowe penne z wędzonym trewalem 147

Dobrze uwędzona ryba pasuje do każdego dania tylko trzeba jej odpowiednie dodatki dobrać. Dziś proponuję makaron penne, razowy z trewalem. Trewal jest rybą z rodziny tuńczykowatych

Moje Małe Czarowanie
Wiosenna sałatka z miruną 163

ogórka kroję na cząstki, każde jajko tnę w 6 części. Na dużym półmisku układam sałatę, obkładam ją ciętymi warzywami, jajkami, rybą i ciętym szczypiorem. Składniki dressingu mieszam ze sobą, polewam sałatkę i podaję.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Małe co nieco o rosyjskiej kuchni 204

idealna na upały. Wareniki - mini pierożki z nadzieniem, u mnie z gotowanymi ziemniakami, podane z bardzo popularnym tu dodatkiem do różnego rodzaju potraw, czyli z kwaśną śmietaną. Kasza gryczana przyrządzana z pieczarkami, do tego kawałek smażonej ryby . Proste i smaczne! Zupa okroszka , czyli znowu chłodnik, tym razem z kwasem chlebowym zamiast kefiru, podana ze śmietaną. Jak dla mnie smakowała

psgotujemy
Lato na talerzu - część I 176

samym ciśnienia mojemu mężowi), kiedy na zewnątrz jest upał. Czasami gotowania nie można pominąć, ale wtedy staram się, żeby były to potrawy mało skomplikowane, a ich zapach niezbyt intensywny (z tego powodu poniżej nie znajdziecie ryb).  Na dzisiejszym zestawieniu nie kończę, zamieszczę w najbliższym czasie również: CZĘŚĆ II - Letnie sałatki, tarty i napoje   CZĘŚĆ III - Słodkości

bistro mama
Akademia CookUp - Warsztaty sommelierskie 229

winem wlanym nam do kieliszka, jaki ruch kieliszkiem wykonywać, aby ocenić jego jakość.  A na końcu poszliśmy do doboru wina do potraw, a to było wyjątkowo ciekawe, bo nie kierujemy się tylko rodzajem mięsa czy ryb, ale różnież sposobem jego przygotowania. Zajęcia oczarowały nas do tego stopnia, że nawet planując przyjęcia w domu odnosimy się do atmosfery

Plate of Joy
Sałatka z kaszy kuskus 260

Kuskus to kasza i jednocześnie nazwa potrawy. Można ją podawać na słodko, z ulubionymi owocami, ale również na słono – do ryb i mięs. Przygotowanie odbywa się w iście ekspresowym tempie. Zanim zdążycie pokroić składniki, kuskus będzie gotowa. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus.   Składniki

mojewypiekiinietylko
Sushi - moje pierwsze własnoręcznie zrobione 202

mogłam zebrać się w sobie, aby spróbować jak smakuje. Jakoś tak kojarzyło mi się z jedzeniem surowej ryby, a to przecież jest bleee ;) głupi stereotyp :) Sushi to chyba bardziej filozofia przygotowywania potrawy, która bazuje na specjalnym ryżu i nori, czyli arkuszy sprasowanych wodorostów. Nie będę Was instruować jak, z czego i z czym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Imprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili 239

Imprezowa przekąska z tuńczykiem, twarogiem i sosem chili...Kremowy, czosnkowy twarożek.Warstwa lekko pikantnego, słodkiego sosu chili.I kawałeczki tuńczyka.A do tego karkersy, nachosy czy chipsy.Polecam

Gospodyni Miejska
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 230

Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego...Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.Całość smakowicie

Gospodyni Miejska
Cukinia, bakłażan, dynia 238

mała dania, np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie,2. Sałatki i zupy,np. sałatka z dyni i kuskusu,3. Potrawy wegetariańskie, np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii,4. Mięso, ryby i dodatki,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów, 5. Wypieki pikantne i słodkie, np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią

Aga w kuchni
Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 141

równą chęcią, po pierwsze z głodu, a po drugie ryby to zawsze ryby. No tak, ale hamsi to rybki, a nie ryby. Hasan był usatysfakcjonowany. Hamsi nie są drogie, do tego naprawdę smaczne, jak w żadnej innej potrawie zaklęty jest w nich smak Morza Czarnego. Znane pod różnymi nazwami od Odessy przez Konstancę aż do Gruzji. Tylko tu zwane(...)dosłownie palce lizać. Aby najeść się hamsi, nie można zjeść dwóch, pięciu, czy piętnastu rybek. Trzeba ich zjeść całe stado, w tym przypadku raczej ławicę. Jedliśmy, poprawnie popijając ryby wodą. Michał Kruszona  „Czarnomorze. Wzdłuż wybrzeża, w poprzek gór

Jadło i czytadło
Cedr kandyzowany – konfitura z cedru 207

dokładnie umyć, osuszyć. Z części owoców zetrzeć żółtą warstwę skórki – w niej jest najwięcej goryczki. Można ją ususzyć i dodawać do potraw w celu aromatyzowania lub wymieszać z solą i używać do doprawiana dań, na przykład z ryb. Owoce przekroić na pół, wyjąć kwaśny miąższ (nie wyrzucać *), pokroić w ćwiartki a następnie plasterki. Zalać zimną wodą i moczyć(...)pomysły i jak kto lubi tę lekką goryczkę, która potrafi uzależnić ;) *Miąższ dokładnie wycisnąć i przelać do torebki na kostki lodu. Włożyć do zamrażarki. Używać do zakwaszania potraw.   zastawa

królestwo garów
Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 223

Delikatne włoskie risotto traktuję raczej jako lekką, wiosenną potrawę. Szczególnie wtedy, gdy dodaję do niego młode warzywa i delikatne mięsa, np. białe mięso ryb czy skorupiaki. A na zimę idealnie sprawdza się nasza polska kasza jęczmienna, czyli pęczak. W tym wydaniu jest niesamowicie aromatyczna i kremowa. Miska kaszotta rozgrzewa i syci na długo. Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą(...)już tak się stanie, wlewamy pozostały bulion i gotujemy całość dalej na maluśkim ogniu, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Kasza powinna zmięknąć, napęcznieć, wchłonąć prawie cały bulion. Potrawę próbujemy – solimy, pieprzymy. Kiedy kasza już gotowa, wrzucamy do rondla 2 łyżki masła, śmietanę kremówkę i starty ser. Dokładnie mieszamy, aż całe masło i ser się rozpuszczą, zagęszczając całość i czyniąc

Karo in the Kitchen
Odkrywamy kalifornijskie wina 146

potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami.   Chardonnay   Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim.   Muscat / Moscato   Wspaniałe do owoców i serów.   Pinot Blanc(...)Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.   Sauvignon Blanc   Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.   Riesling Do kurczaka z mango, marokańsko-korzennego halibuta lub dyni z kokosowym curry.   Viognier   Do owoców morza.   Teorię łączenia wina z jedzeniem

królestwo garów
Kuchnia włoska usystematyzowana. 195

ryż i zboża, jajka) Sosy (buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy) Każdy rozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie(...)foremki do ciasta, wałek do dziurkowania ciasta, łyżka do potraw z ryżu. A wiec od klasyki po bardziej skomplikowany sprzęt, od niezbędników po dość wymyślne rzeczy, które swobodnie można zastąpić tym co mamy pod ręką. :) Następna część - jak obchodzić się z danymi produktami. W owocach jak obrać, przygotować w rybach jak oprawić, itp. a następnie przepisy. Przepisy od klasyki

Brzuszki Łakomczuszki
Piccata z dorsza z kaparami 315

Piccata z dorsza z kaparami to szybki pomysł na inną wersję smażonej ryby. Ja użyłam dorsza, ale nada się także halibut, sola, okoń morski lub nilowy, flądra, turbot albo po prostu mintaj. Piccata to włoski sposób przygotowywania potraw, polegający na smażeniu, następnie zdjęciu głównego składnika z patelni i wlaniu odrobiny wina, które zbierze całe smaki. Do dań w stylu(...)piccata dodaje się często kapary, cytrynę, pietruszkę i masło. Jako, że rybę smażymy na maśle, nie dodawałam dodatkowej porcji na końcu. Najpopularniejszym daniem jest włoska cielęcina piccata, w USA można spotkać kurczaka piccata, a ja uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam

Poezja smaku
TAPENADA BEZ ANCHOIS (WEGAŃSKA) 312

     Przygotowałam sobie małą listę. No, dobrze, małą dużą listę tych potraw, które koniecznie chciałabym zrobić. Znajdują się wśród nich te znane

W kuchni Karmel-itki
Janssons Frestelse - szwedzka zapiekanka bożonarodzeniowa 263

Wigilijnym stole królują ryby i śledzie, tak samo żaden szanujący się Szwed nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez tej potrawy. Janssons Frestelse, czyli Pokusa Janssona to klasyczna kremowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i sardeli (anchois), przyprawiona białym pieprzem i obficie posypana tartą bułką. Pamiętam moje zdziwienie, jak po raz pierwszy moi szwedzcy znajomi mi ją zaserwowali(...)okazało się niezwykle interesujące. Może sama receptura nie powala na kolana, ale zapewniam - jej smak jest bardzo ciekawy i pokazuje, że czasami najprostsze połączenia są najlepsze. Samo pochodzenie nazwy potrawy przypisuje się śpiewakowi operowemu - Per Adolfowi "Pelle" Janzonowi, który ponoć kochał jeść i ochrzczenie zapiekanki jego imieniem miało oddać mu cześć. Druga teoria, notabene bardziej prawdopodobna, przypisuje pochodzenie Gunnarowi

Food Square
Karp w galarecie 125

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Karp w galarecie to tradycyjna potrawa świąteczna, choć nie w każdym domu można ją jeszcze zastać. Co prawda - ja też nie przepadam za tą rybką, ale ze względu na innych - wspólnie z mamą razem ją przygotowujemy. Poniższy przepis jest prosty i tradycyjny. 1 cały karp Wywar: 1 marchewka  1 pietruszka kawałek pora kawałek(...)dekoracji: zielony groszek natka pietruszki (posiekana) cytryna Obrane warzywa (w całości) ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw. Oczyszczonego karpia (łuski oskrobać pod zimną, bieżącą wodą) pokroić w dzwonki. Kawałki ryby (po kilka, partiami) gotować (10-15 minut) w wywarze (z warzywami) i od razu układać na półmisku. Gorący wywar odcedzić (powinno zostać około 600 ml), ewentualnie doprawić i rozpuścić

Di gotuje
Pstrąg z migdałami i plasterkami boczku 205

pierwszy lub drugi dzień Świąt oraz każdy inny dzień roku:)Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 1Czas przygotowania: 15 minutSkładniki:1 patroszony pstrąg3 plastry boczku1 łyżka płatków migdałowych1 łyżeczka sok z cytryny2 łyżki masłaPrzyprawy: sól, pieprzPlasterki boczku podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Wymytą i osuszoną rybę obsypujemy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Na nie umytej patelni

Kolizje Smaków