Piekłam już dynię na pikantnie i robiłam z niej zupę, frytki lub kluski .Tym razem podaję ją do smażonej miruny w formie pikantnego puree. Dla wygody
Buniabaje w kuchniTUTAJ *** *** Pizza korona ( Przepis TUTAJ ) *** *** Skrzydełka a’la KFC (przepis: TUTAJ ) *** Domowe Stripsy ( Przepis: TUTAJ ) *** Krokiety ( Przepisy TUTAJ ) *** — RYBY— Często na przyjęciach podawane są ryby i zazwyczaj cieszą się one dużym powodzeniem. Mogą być pieczone, smażone, zapiekane czy marynowane w zalewie. Oto kilka moich propozycji: *** Ryba z warzywami w zalewie ( Przepis TUTAJ ) *** *** Łosoś zapiekany
Blog z Apetytemsolą i pieprzem . Rybę nabijamy wraz z pomidorkami i szparagami na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy olej kokosowy, plastry cytryny i pieczemy przez ok. 20 min. Następnie rybę polewamy cienko pokrojonym koperkiem i oliwą
Łycha smakówmiód, czosnek, wędzoną paprykę oraz sok z cytryny. Filety z łososia podzielić na 4 kawałki. Dużą blachę do pieczenie wyłożyć folią aluminiową, posmarować ją olejem lub oliwą. Na środku poukładać łososia skórą do dołu. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch ryby równomiernie posmarować francuskim sosem miodowo-musztardowym. Złożyć boki folii aluminiowej, by łosoś był szczelnie zamknięty w kieszonce. Jeśli(...)wystarczająco duży, to można go przykryć z góry drugim kawałkiem folii, pamiętając o tym, by stworzyć szczelną paczuszkę. Wstawić łososia do piekarnika i piec przez ok. 15-18 minut (w zależności od grubości filetów) aż ryba będzie całkowicie upieczona. Następnie po tym czasie, rozerwać folię z góry, odgiąć ją na boki i piec łososia bez przykrycia (najlepiej z funkcją grilla
Kulinarne PrzebojeBez żadnych wyrzutów sumienia korzystam w kuchni z pomidorów w puszce – są idealnie słodkie, dojrzałe, soczyste i dodatkowo – obrane. Dostępne zawsze, wszędzie i w wielu wariantach
Karo in the Kitchendoprawiamy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Łososia (skórą w dół) układamy na foli aluminiowej, przykrywamy rybę tak ,aby nie dotykała jej z góry (robimy tzw. torebkę). Rybę i szparagi układamy na blasze od piekarnika i pieczemy ok. 8-10 min w 200°C. Czas pieczenia szparagów może być dłuższy w zależności od ich grubości. Ryba powinna być różowa, będzie wtedy soczysta
Moniki SmakołykiTak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oliwy z oliwek * łyżka soku z cytryny * łyżka soku z limonki * łyżka soku z pomarańczy * sól, pieprz * koperek Przygotowanie : Łososia przyprawić, polać oliwą i piec 15 minut. Ciepłe kawałki ryby układać na rukoli. Składniki dressingu wymieszać aż powstanie emulsja. Polać rybę i rukolę. Danie posypać koperkiem
Magiczne Życie Martyajvar sól, pieprz oliwa Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rybę umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przygotować większy kawałek papieru do pieczenia. Na środku ułożyć ugotowany ryż, na niego położyć kawałek ryby. Spryskać oliwą, posmarować ajvarem. Przykryć pokrojonym pomidorem i cukinią. Doprawić solą i pieprzem. Posypać listkami bazylii. Zawinąć w paczuszkę. W ten sam sposób przygotować
Moja Galeria Smakumieszanką oliwy i przypraw dynię. Delikatnie mieszamy całość dłońmi – aby każdy kawałek oblepił się. Wysypujemy warzywa na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (lub 190°C z termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Robimy także pesto z pietruszki. Do malaksera (ewentualnie moździerza(...)moździerzu). Przyprawiamy solą i pieprzem. Pesto smarujemy na każdym filecie ryby zostawiając trochę do podania. Po 15 minutach pieczenia dyni, wyjmujemy blachę, dokładamy filety z łososia z pesto, wkładamy z powrotem i pieczemy jeszcze razem przez kolejne 12-14 minut (w zależności od grubości filetów). Łososia z pieczoną dynią przekładamy na talerze i podajemy z pozostałym pesto. Post Łosoś
Poezja smakupierwsze większość kwasów ginie podczas smażenia czy pieczenia. Wiele także zależy od tego, czym ryba była karmiona, jak wyglądała hodowla i tak dalej. Zaryzykuję stwierdzenie, że sprzedawane w marketach przed świętami ryby nie były karmione rarytasami, co niestety odbija się na jakości mięsa. Dla maksymalnych korzyści zdrowotnych, rybę należy upiec (np. w rękawie), poddusić czy ugotować na wywarze(...)oczywiście starać się wybierać mięso ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą i grzybami Im cieńsze ciasto
Powiedz dietom nieletnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku.Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)ciasto:150 g mąki pszennej75 ml wody100 ml mlekajajkołyżka octu1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaodrobina soli i pieprzuponadto:vegetaolej do smażeniaRyba w Cieście(...)wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością vegety. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej*. Smażymy
Słodka Stronarozgrzanym oleju, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Po zdjęciu z patelni ryby odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ŁOSOŚ PIECZONY W SOSIE SOJOWYM Z MIODEM PRZEPIS TUTAJ RYBA PO JAPOŃSKU PRZEPIS TUTAJ OPIEKANE ŚLEDZIE W ZALEWIE POMIDOROWO-OCTOWEJ PRZEPIS TUTAJ Artykuł Ryba w cieście serowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemkoperek też... Na drożdżowym cieście wykładamy przygotowane produkty i lepimy... Po kolei koperek, ser, rybka, cebulka... Dla smakoszy oczywiście większe porcje... Trzy kawałki ryby, więcej sera... :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st.C/ 25 min Pięknie przypieczone i pyszne pierogi z rybą !!! :-) Upiekłem pierwszy raz w życiu, ale polecam każdemu :) Chrupiące pierogi z rybą
chleba naszegopieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest wyśmienity. Pikantny i bardzo aromatyczny stanowi miłą odmianę w polskiej kuchni. Kurczak w marynacie teriyaki może być podawany z ryżem, makaronem ryżowym lub z warzywami. Można też, zamiast w marynacie, przygotować kurczaka w sosie teriyaki. Marynata teriyaki pasuje do krewetek, ryb i wieprzowiny, zwłaszcza do żeberek i karkówki pieczonej na grillu. Wyśmienita jest też wołowina teriyaki. Na blogu znajdziecie uproszczony przepis na marynata teriyaki - do drobiu, mięsa i ryb , dziś jednak chciałabym Wam podać wariant wzbogacony o mirin, rodzaj wina ryżowego stosowanego w kuchni japońskiej. Bardzo dobrt, gotowy sos lub marynatę teriyaki można kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też dostępny jest mirin i olej sezamowy
Cztery Fajery