rt bezowy - 500 przepisów (strona:16/34)

Ciasto Smakosz 656

Dzisiaj ciasto, które uwielbia mój mąż. Jest zwolennikiem kruchych ciast. Dodatkowo, bezowa pianka i budyniowa masa sprawiają, że ciasto jest przepyszne. Wymaga trochę pracy i cierpliwości, ale warto poświęcić trochę czasu na upieczenie tego placka. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Poprzednio piekłam również kruche, ale zupełnie inne ciasto Krokodyle oczy (przepis) Składniki Ciasto 400 g mąki pszennej 4 żółtka

O kuchni z uczuciem
Pełnoziarnista tarta migdałowo-porzeczkowa 205

delikatnie wymieszać. Na koniec w trzech partiach wmieszać do masy porzeczki. Masę rozprowadzić na podpieczonym spodzie. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160C. Piec jeszcze 45-55 minut. Masa bezowa powinna być z wierzchu sucha i lekko przyrumieniona. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Smacznego

Pełny talerz
Tarta z agrestem i bezą 281

krzaka i wysysać. Jednak agrest świetnie sprawdza się w konfiturach i wypiekach. Będzie dobry w pulchnej drożdżówce z kruszonką czy w kruchym placku. Ja zrobiłam z niego tartę z bezową czapą – wyszła naprawdę wyśmienita. Lekko kwaskowe owoce ciekawie łączą się z waniliowym budyniem i słodką bezą. Wypiek można podawać schłodzony lub na ciepło z lodami. Tarta z agrestem

Poezja smaku
Tort bezowy z kremem i owocami 245

Bezę uwielbiam! A szczególnie tą z kawowy kremem mascarpone i malinami, którą znajdziecie pod linkiem  TUTAJ . Dzisiaj trochę zmieniony przepis na dwuwarstwowy tort bezowy z kremem i owocami. Składniki: Beza- zgodnie z przepisem z bloga na  Bezę z kremem mascarpone i malinami : szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka

Taste Of My Day
Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą 190

Pyszny, kruchy placuszek z czerwonymi porzeczkami, budyniem i lekką bezową pianką. Proste ciasto, idealne na upalne dni. Kwaskowatość porzeczki świetnie przełamuje słodycz śmietankowego budyniu oraz bezy.  Przepis koniecznie do powtórzenia (również z innymi owocami lata) - polecam! Składniki: Ciasto kruche 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki wody szczypta soli Masło pokroić

Kuchnia Ellie
Bezowe gniazdka z różanym kremem 178

weekend jechałam do babci i chciałam zrobić coś słodkiego. Zdecydowałam z mamą że będą to gniazdka bezowe, bo najbezpieczniej przy tym upale je przewieść, a na miejscu zrobimy krem. Od momentu kiedy mama była na kursie pieczenia bez, bezy często goszczą w naszym domu, bo bardzo je lubimy. Zrobiłam też blaszkę małych bezików. Niestety te zniknęły zaraz po upieczeniu

Lili w kuchni
Deser bezowy z porzeczkami i śliwką 181

łyżeczka jest kupiona w Stambule na największym bazarze, szklaneczka jest z Włoch, a podstawka ceramiczna przewieziona kilka dni temu, dla mnie w prezencie, prosto z Krety.  Deser bezowy z porzeczkami i śliwką Składniki: 1 duża beza lub kilka małych bezików, pokruszonych 2 małe śliwki 4 łyżki czerwonych porzeczek Przygotowanie; 1/2 pokruszonej bezy wkładamy do szklaneczki, wierzch posypujemy 2 łyżeczkami

Moja smaczna kuchnia
Truskawkowe z bezą kawową 221

studzimy, wykładamy na podpieczony spód. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, dalej miksujemy. Kawę rozpuszczamy w łyżce gorącej wody, cienkim strumieniem wlewamy do masy bezowej delikatnie mieszając. Bezę kawową wykładamy na masę truskawkową. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Ciasto przygotowała  Elżbieta Smacznego

kgwjanczewo
Pleśniak z czarną porzeczką 247

Pleśniak z czarną porzeczką Czarna porzeczka w pleśniaku nabiera nowego smaku. Przykryta delikatną chmurką bezową i otulona z każdej strony kruchym ciastem, jest po prostu przepyszna. Kruche ciasto wykonacie błyskawicznie, właściwie całe ciacho zrobicie bardzo szybko. Polecam. Nawet Tym, którzy nie przepadają za czarną porzeczką bo w pleśniaku smakują rewelacyjnie, i zupełnie inaczej niż te jedzone z krzaka.  Składniki

na moim stole...
Beza jagodowa z pudrem malinowym - ciasto bezglutenowe 195

godziny w 100 stopniach i potem jeszcze z godzinkę w 80 stopniach. I wyszła idealna. Suchutka, lekka karmelizowana. Białych nie lubię , bo wyczuwam jakiś chemiczny sposób. Ostatnio kupiłam bezowego bałwanka. Smak: mogłabym się napić octu zamiast go zjeść;) 6 białek 1 1/2 szklanki drobniutkiego cukru łyżka soku z cytryny serek mascarpone (duże opakowanie) jagody mrożone+ cukier  (szklanka

AZgotuj!
Czekoladowy torcik z czereśniami 232

powyższy tort :)  Podczas wyjazdu, pomimo wielu wrażeń, ogromnie brakowało mi pieczenia domowych słodkości, toteż zabrałam się za to ciacho z wieeelkim zapałem. I chociaż dostałam swój tort (lodowo-bezowy <3), czułam się zobowiązana przygotować coś specjalnego dla babci... i padło na biszkopt.  W dodatku kakaowy.  Z kremem jogurtowo-twarożkowym.  Pojawiły się również czereśnie, których

Kuchnia Ellie
Pychotka 506

składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę (25 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu

The Sweet Damsel
Pychotka (Pani Walewska) 160

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części. Formę(25x33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo. Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu

The Sweet Damsel
Placek bezowy z migdałami i czerwoną porzeczką 224

Pyszny, słodko-kwaśny placek bezowy na migdałowym spodzie z czerwoną porzeczką. Pyszności <3 Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie". Z przygotowanych składników przygotujemy placek o średnicy 25 cm . Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 200 g mąki pszennej szczypta soli 50 g mielonych migdałów 100 g cukru trzcinowego 2 żółtka 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę Składniki

My Culinary Art
54. Bezy i pianki a'la Marshmallow, a wszystko z ksylitolem 175

minut. Po tym czasie wyjmujemy (będą miękkie, gumowe) i odkładamy na całą noc. Jeżeli chcemy zjeść wersję piankową po ostudzeniu pianki są gotowe do spożycia. Jeśli jednak chcemy chrupką, bezową wersję odkładamy je na całą noc. Z rana powinny być już chrupkie :). Smacznego

Be Fit Be Strong