rt bezowy - 500 przepisów (strona:12/34)

Mini Pavlova z Kiwi 146

zrodził pomysł na Banoffee Pavlovą ale dzisiaj mam dla Was jej mniejszą wersję ze śmietankowym kremem i orzeźwiającym kiwi. Mini beziki smakują tak samo dobrze jak klasyczna Pavlova lub bezowy torcik, z wierzchu są chrupiące a w środku ciągnące, z lekką pianką. Ja, syn i córka szalejemy za wszystkim co bezowe. Czasami boję się robić tego typu deser, gdyż smakowania

Made By Mom And Son
Mini Pavlova z Kiwi 175

zrodził pomysł na Banoffee Pavlovą ale dzisiaj mam dla Was jej mniejszą wersję ze śmietankowym kremem i orzeźwiającą kiwi. Mini beziki smakują tak samo dobrze jak klasyczna Pavlova lub bezowy torcik, z wierzchu są chrupiące a w środku ciągnące, z lekką pianką. Ja, syn i córka szalejemy za wszystkim co bezowe. Czasami boję się robić tego typu deser, gdyż smakowania

Made By Mom And Son
Pavlova 125

Słynny bezowy deser Pavlovej - beza wraz z owocami (zazwyczaj truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub kiwi) i bitą śmietaną. Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Podobno po raz pierwszy został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade. Dla kogo: dla tych, którzy mają w zamrażalniku zbędne białka dla fanów deserów bezowych

Mania Wypiekania
Sernik z jabłkami ma kruchym cieście 186

Upiekłam pyszny sernik z jabłkami według przepisu s. Anastazji. Powiem Wam, że jest wyśmienity. Kruche ciasto,ser, jabłka i bezowa piana. Pycha. Składniki: Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 150 g margaryny (dałam masło) 2 łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%) 2  łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera twarogu (dałam półtłusty) 6 jajek(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 250 g margaryny (dałam masło) 200 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru (dałam z cukrem) Piana bezowa 3 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej dodatkowo 4-5 jabłek Wykonanie: Ciasto kruche Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i wbić żóltka, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić

O kuchni z uczuciem
pani walewska vel pychotka 209

płatków migdałowych Formę o wymiarach 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na spód, wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu

chili & sugar
Pavlova 115

smaku wyszła pyszna , córka nie mogła się nią najeść . Dodałam do niej bitą śmietanę ,  truskawki dały lekko kwaskowaty smak tak że nie czuło się za bardzo tej bezowej  słodyczy , bezy na ogół są bardzo słodkie i nie wszyscy taką słodycz lubią. W koło posypałam torcik ziarenkami Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa -  http://www.ziarenkowo.com(...)ubić z cukrem cukrem waniliowym i śmietaną fix. Udekorować bezę z połowy białej masy.  Do drugiej połowy śmietany dodać kakao i wymieszać . Udekorować w koło na dole torcik bezowy rozetkami kakaowymi. W koło posypać torcik ziarenkami . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Tort bezowy z kremem czekoladowym 123

racji 5 rocznicy ślubu postanowiłam zaskoczyć męża jakimś nowym, pysznym torcikiem. Upiekłam wiec tort bezowy. Przepis ten możecie śmiało wykorzystać na zbliżające się Walentynki. Przepis jest zlepkiem z tego co znalazłam w internecie. Składniki: 5 białek jaj kurzych 300g drobnego cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego cytryna 500 ml śmietany 36 % likier czekoladowy czekolada mleczna ulubione owoce(...)stopni i piecz jeszcze 10 minut. Zostaw blaty do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Śmietanę ubij na sztywno i dodaj likier czekoladowy. Połącz z roztopiona, przestudzona czekolada. Przełóż bezowe blaty. Torcik udekorój ulubionymi owocami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Halloween 2013 98

jedzenie, przebranie, dekorację lub jesteś ciekawy jak potrafią bawić się inny- zapraszam na fotorelacje. Zaczęli się schodzić goście Sweetaśne małżeństwo  No i królowa...   Przygotowałam się również kulinarnie: Bezowa pajęczynka z czeko-pajączkiem Kotleciki z suszonymi pomidorami i pieczarkami Bezowe duszki   Pikantna zupa dyniowa Halloweenowa słodycz Jedzenie jak widać smakowało:)    A na sam koniec chciałabym pochwalić

Wielki apetyt
Pavlova z kremem toffi 129

Lekka jak chmurka z wierzchu chrupiąca w środku delikatnie wilgotna-idealna! Po raz kolejny mogę śmiało stwierdzić, że uwielbiam bezy. Odkąd zrobiłam swój pierwszy tort bezowy i okazało się, że jest to naprawdę łatwe, Pavlova bywa na moim stole naprawdę często. Tym razem odeszłam od klasyki- zobaczcie co pysznego z tego wyszło. Dodam, że to idealny deser na każdą imprezę(...)minut.Zostawiamy blaty do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Po 2 minutach dodajemy masę kajmakową i miksujemy jeszcze przez chwilkę.  Gotową masą przekładamy blaty bezowe. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 117

tylko świetnie (i odświętnie) wyglądają, ale też bosko smakują. Kiedy w ubiegłym roku szukałam świątecznych inspiracji natknęłam się na kilku stronach na przepiękne babeczki z kremowymi, śmietanowymi, czy bezowymi choinkami na wierzchu. Wiedziałam, że muszę je kiedyś zrobić w domu. Nie chciałam jednak korzystać z żadnego z dostępnych przepisów. Jak to ja - postanowiłam je zrobić po swojemu. Wykorzystałam dwa sprawdzone(...)nieco urosną. Piec 30 min. w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe napełniamy powidłami (ja użyłam do tego rękawa cukierniczego z dłuższą plastikową końcówką. Teraz przygotowujemy bezowe choinki. Białka ubić na pianę, kiedy już będzie prawie sztywna dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając mikserem. Po wyczerpaniu cukru jeszcze chwilę miksować. Gotowa piana powinna być bardzo sztywna

Kulinarne Inspiracje
Beza ze śmietaną i malinami (Pavlova) 140

Pavlova to australijski deser, który charakteryzuje się tym, że składa się z bezowego spodu i bitej śmietany, a całość udekorowana jest świeżymi owocami. Związku z tym, że jest luty, a miałam ochotę na ten deser - użyłam mrożonych malin, które wyśmienicie pasują do słodkiej bezy. Składniki: na bezowy spód 4 białka jaj (L) 210 g cukru pudru (tj. 12 dosyć sporych

Ugotować
Jabłka z bezą i migdałami 165

Przepis dodaje do akcji Jabłko z cynamonem 2014 . Składniki: 4 średniej wielkości jabłka cynamon ewentualnie przyprawa do kawy i deserów 4 łyżeczki zwykłego cukru odrobina cukru z wanilią na bezową piankę 1 białko 3 łyżeczki cukru pudru płatki migdałowe Jabłka umyć i pozbawić gniazd nasiennych (najlepiej do tego celu użyć drylownicy do jabłek - dzięki temu owoce zachowają ładny kształt(...)oraz odrobinę cukru waniliowego. Jeżeli lubicie cynamon to wsypcie go więcej :) Przygotowane jabłka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210°C na 20-25 minut.     W międzyczasie przygotować bezową pierzynkę - schłodzone białko ubić na sztywną pianę, pod sam koniec ubijania dodawać powoli cukier puder. Jeżeli masa jest według nas mało słodka dodać więcej cukru pudru. Ubitą pianę z białek

Ugotować
Sernik z brzoskwiniami + film 147

Przepyszny delikatny, aksamitny i wilgotny z soczystymi brzoskwiniami i bezową czapeczką po prostu rozpływa się w ustach, to sernik idealny na święta i nie tylko... Jest troszkę pracochłonny ale bardzo prosty w wykonaniu, polecam wypróbowanie przepisu . składniki na okrągłą tortownicę(...)pianka bezowa 3 białka 2 łyżki cukru przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i miękką margarynę .Wszystkie składniki mieszamy za pomocą mieszadła z miksera a następnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki . Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w kostkę. Schłodzonym ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem

Smakowite Dania
48. Ciasto - budyniowa tęcza 220

Dużo kolorowego budyniu na bardzo kruchym spodzie pod bezową pierzynką. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 różnokolorowe budynie 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 szklanek mleka masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej dowolne owoce Każdy z budyni ugotować osobno i do każdego dodać

Jadło i czytadło
Szarlotka królewska z bezą 528

dużą blachę ok. 30x40 cm   ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany 5 żółtek Masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe Masa jabłkowa 3 kg jabłek cynamon cukier do smaku 1/2 szklanki bułki tartej Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, wraz(...)sztywno, dodać cukier nadal ubijając, na końcu dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać łopatką. Po 20 minutach wyjąć ciasto, posypać je bułką tartą, wyłożyć jabłka, na to równomiernie masę bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta. Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką, potem przez kolejne 25 minut piec tylko z górna grzałką. Pod koniec pieczenia

Jadło i czytadło